Czekam na Wasze wersje angielskiego Christmas cake, puddingu i mince pie, hinduskiego Allahabadi, brazylijskich cocadas, filipinskiej Bibingki, niemieckiego Stollen, francuskiego Bûche de Noël, islandzkiej Jólakaka, greckiego Christopsomo, czy włoskiej drożdżowej babki Panettone. A może z Waszym ciastem związana jest jakaś szczególna historia, albo zabawna sytuacja? Na nie również czekam. Mam nadzieję, że akcja pomoże nam poznać
Mia Cucina Sofietaskrobi kukurydzianej - 2 żółtka - 150g zimnego masła (pokrojonego na mniejsze kawałki) - 100-120g ksylitolu (najlepiej mielonego) lub cukru pudru - 2 łyżki kwaśnej śmietany- ok.50g (lub jogurtu greckiego) - 1 płaska łyżeczka mielonego cynamonu - 1/2 - 3/4 płaskiej łyżeczki przyprawy korzennej (dałam Kotanyi) - szczypta soli Dodatkowo: - 1 jajko do posmarowania ciastek - u mnie pokruszone migdały do posypania W misie miksera
Smaczne Zdrowekolekcji kolejny przepis:)) Składniki: 1/2 k apusty pekińskiej 2 średnie marchewki 1 mała puszka kukurydzy (200g) 2 -3 ogórki konserwowe 1 cebula 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu greckiego sól pieprz cukier Wykonanie: Kapustę szatkujemy. Marchew obieramy, ścieramy na tarce, na dużych oczkach. Ogórki kroimy w cienkie plasterki. Kukurydzę odsączamy. Cebulę kroimy drobno. Wszystkie składniki mieszamy, dodajemy przyprawy
Walijskie Pichcenienajbardziej. Składniki: 2 jajka (żółtka oddzielone od białek) 4 łyżki otrąb owsianych 3 łyżki otrąb pszennych łyżeczka cynamonu łyżeczka proszku do pieczenia łyżka słodzika pół szklanki gęstego jogurtu greckiego Wykonanie: Sypkie składniki wymieszać dokładnie w misce, dodać same żółtka, jogurt. Z białek ubić pianę i delikatnie dodać, wymieszać ze składnikami (najlepiej łyżką). Ciasto przelać do formy. U mnie forma
Moje pyszne gotowaniedrugi dzień. Składniki: Ciasto 3 szklanki mąki 50 g miękkiego smalcu 50 g margaryny łyżeczka sody 3 łyżki cukru 1/2 łyżeczki imbiru łyżeczka cynamonu 2 łyżki jogurtu greckiego Krem 300 ml kremówki 250 g serka "Milandia" z dodatkiem mascarpone (chyba Piątnicy) 2 łyżki przyprawy do piernika łyżka cukru Dodatkowo sreberko (nie posiadam foremek do rurek więc posłużyło
Moje pyszne gotowaniepotrawy lub samej nazwy? Podobno nazwa pojawiła się w XIX wieku od ukraińskiej potrawy hołubci. Nie ma jednak co do tego zgody ;) Nasze tradycyjne gołąbki podobne są do greckich dolmadakia (liście winogron faszerowane jagnięciną z koperkiem), żydowskich klopsików zawiniętych w liście kapusty w słodko-kwaśnym sosie pomidorowym zwanych holiszkes. Chorwaci też mają swoje gołąbki, jednak używają liści kapusty ukiszonej
Codzienna kuchnia niecodziennałyżki konfitury z czerwonej cebuli (np. z tego przepisu ) 50 g cheddara, startego 50 g camemberta, pokrojonego na kawałki 50 g danish blue, pokrojonego na kawałki 50 g greckiej fety, pokruszonej łyżeczka suszonego tymianku Przygotowanie: Formy na tarteletki posmarować masłem i wyłożyć ciastem francuskim. Ciasto nakłuć widelcem w kilku miejscach, przykryć folią aluminiową i obciążyć grochem
Food Squareformy. Syrop do nasączenia: sok z 1 cytryny 3 łyżki cukru kilka łyżek wody Wszystkie składniki zagotować, a następnie nasączyć nimi biszkopt. Masa jogurtowa: 800 g jogurtu greckiego 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru 3 łyżeczki żelatyny Jogurt wymieszać z cukrem. Kremówkę ubić na sztywno. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach wrzątku, dodać do jogurtu i dokładnie wymieszać. Następnie
Food Squarektórzy za mango nie przepadają. Uważam, że bardziej polecać go nie trzeba. Zróbcie koniecznie! :) Składniki (na ok. 5 szklanek) : 3 dojrzałe mango 2 szklanki jogurtu naturalnego (można użyć greckiego, lassi wyjdzie wtedy bardziej kremowe) 1 szklanka mleka lub wody kilka szczypt kardamonu Wybrać miąższ z mango i zmiksować blenderem na purée. Dodać jogurtu oraz mleka. Połączyć i przyprawić kardamonem
Food Squaredowiozą jej nam z pizzeri! :) Swoje chlebki naan przygotowałem z dodatkami, które można spotkać na bałkańskich pizzach - są to: grillowana cukinia, czerwona cebula i biały słony ser podobny do greckiej fety. Zawsze bardzo mi smakowało to połączenie smaków. Zamiast cukinii często spotykałem również wersję z zielonym ogórkiem ale tego połączenia do dzisiaj nie rozumiem. Sos pomidorowy wzbogaciłem zaś czarnuszką
Food SquareBardzo sycąca i smaczna zapiekanka wywodząca się z kuchni greckiej. Wbrew pozorom łatwa w przygotowaniu. Składniki: 500g mięsa mielonego (najlepiej z jagnięciny, ja użyłam wieprzowo-wołowego) 1 kg ziemniaków 1 bakłażan 1 cukinia 2 papryki czerwone 2 cebule 4 pomidory 3 ząbki czosnku Pasta pomidorowa 4 liście laurowe Słodka i ostra papryka w proszku do smaku Sól, pieprz
Smakowity Blog Kulinarnymielonego mięsa wołowego - 400 ml jogurtu greckiego - 2 małe cebule lub 1 duża
W poszukiwaniu inspiracjipszennej razowej 1/2 szklanki mąki uniwersalnej 1/2 szklanki cukru brązowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 2 łyżeczki mielonego cynamonu 1/2 łyżeczki soli 170 g jogurtu greckiego 3 łyżki oleju 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 1/2 szklanki pokrojonych w 1 cm kostkę jabłek (obranych i z usuniętymi gniazdami nasiennymi) 3 łyżki cukru Przygotowanie: Włącz
karmelowypieczenia masa truskawkowa: 500 g truskawek (świeżych lub mrożonych) skórka otarta z 1 cytryny sok z 1 cytryny 1,5 opakowania galaretki truskawkowej (proszek) masa kawowa: 400 g jogurtu greckiego (10%) 250 ml śmietany kremówki (38%) 40 g cukru pudru 120 ml mocnej zimnej kawy 10 listków żelatyny dodatkowo: 20 g mlecznej czekolady Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec
Pożeraczka, czyli raz adobrzewybornie. I już mnie do tych sklepowych nie ciągnie wcale. Czym jest skyr ? To taki jakby jogurt naturalny, bardzo gęsty i nieco łagodniejszy w smaku. Czym najlepiej zastąpić? Jogurtem greckim, może wymieszanym z odrobiną serka homogenizowanego. Moim zdaniem powinno działać. Ja swoje lody wymieszałam z jeżynami, bo akurat były w niezwykle zachęcającej cenie. Do tego nieco cydru - dzięki niemu lody
Pożeraczka, czyli raz adobrze