Znowu zapraszam na żółtą sałatkę. Tym razem z żółtiutkim ryżem oraz kuczakiem. Do zabarwienia składników użyłam kurkumy ale jeśli ktoś lubi można też użyć curry. składniki
Monia miesza i gotujeGorgonzola – podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od roku 879
Luźna KuchniaWażne aby do tej sałatki zastosować twarde jeszcze na wpół dojrzałe kruche mango.Nie jest wtedy jeszcze bardzo słodkie lecz przyjemnie kwaskowe ale wciąż pachnie aromatem mango
Sztuka gotowania w/g SamiryWczoraj na obiad była u mnie tortilla Robię ją dosyć często, bo wszyscy bardzo lubimy to danie. Placki zawsze są u
Gosia gotujeSkładniki porcja dla 2osób: 2 średniej wielkości filety z kurczaka 1op. mozzarelli bez zalewy 2 średnie pomidory oregano bazylia sól pieprz Przygotowanie: pomidory pokroić, zblendować. doprawić
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 4 filety 5 dkg suszonych pomidorów kulka mozzarelli sól pieprz słoiczek pesto bazyliowego ząbek czosnku 50 dkg pomidorków suszonych parmezan oliwa z
Luźna KuchniaSkładniki: pierś z indyka 700 g papryka żółta kawałek papryka czerwona kawałek papryka zielona kawałek marchewki bobaski z puszki 2 łyżki mozzarella 1 kulka pietruszka zielona
Ala piecze i gotujeStudenckie czasy dawno już za mną. Z resztą- to właśnie w czasie studiów zaczęłam swoją przygodę z gotowaniem i dziwnym trafem sława i niesława „zupek chińskich” jakoś mnie ominęła. A dzisiaj chętnie po nie sięgam, przygotowując najszybsze wschodnie danie na świecie- japoński ramen. Do Kraju Kwitnącej Wiśni ramen przywędrował z Chin na początku XIX wieku. Podstawą tej zupy jest wywar(...)morza, a także wywary na kurczaku czy na wołowinie. Zaprawiany jest pastą miso, sosem sojowym lub rybnym czy ostrygowym. Wariacjom regionalnym poddają się również dodatki, z którymi podawany jest ramen- od jajka przez szczypior, kolendrę, groszek cukrowy, kapustę bok choy, grzyby, ziarna sezamu, krewetki, mięso kraba, płaty wodorostów nori i algi kombu, smażony, gotowany bądź pieczony boczek, gotowane solone mięso
Karo in the Kitchenniektórzy z Was wiedzą, że mój małżonek wywodzi się z Iranu, więc nasza domowa kuchnia obfituje w różnego rodzaju perskie potrawy . Muszę przyznać, że po tylu latach małżeństwa nieźle gotuję po persku. Dzisiaj znowu zebrałam pochwały…no tak chwalipięta ze mnie…ha,ha… A co ugotowałam? Pałki kurczęce marynowane w szafranie i jogurcie, szafranowy ryż z berberysem(...)lizać! Szafranowe pałki kurczęce Składniki: 4 porcje 0,25 g zmielonego szafranu 1 łyżeczka kurkumy ½ łyżeczki kajęnskiego pieprzu 1 łyżeczka grubo i świeżo zmielonego czarnego pieprzu 12 pałek z kurczaka 100 ml jogurtu 2 łyżki oliwy 1- 1 ½ łyżeczki soli Kurczęce pałki osusz w papierowym ręczniku. W dużej misce przygotuj marynatę, mieszając oliwę, jogurt, szafran, kurkumę, czarny i kajeński pieprz
codojedzeniaupiekłam w nim 2,5kg łopatę wieprzową i po 12 godzinach wolnego gotowania, idealnie się listkowała i była soczysta. W wolnowarze możemy przygotować różne posiłki, nie tylko wolnopieczone mięsa. Idealnie sprawdzi się również jako narzędzie do przygotowania jednogarnkowego obiadu - gulaszu czy nawet zupy. Piekąc udka z kurczaka, włożyłam do wolnowaru również obrane ziemniaki i marchewki - wszystko się świetnie upiekło
Gotowanie i blogowanieSkładniki: 1,5/2 litry wody 2 udka z kurczaka (pałki) 1 marchewka natka pietruszki, pieprz 1 łyżka przyprawy do potraw Kucharek Udka opłukujemy pod wodą wkładamy do garnka zalewamy wodą, wrzucamy pokrojoną w kostkę marchewkę. wsypujemy Kucharka, natkę pietruszki i pieprz. Mieszamy. Gotujemy około 1 godzinę lub półtorej. Podajemy z makaronem. Smacznego
Moje-pitraszeniemiesiąc przedstawiam zestawienie najpopularniejszych przepisów. Pieczecie, gotujecie, smakujecie - przypomnijmy, co Wam się najbardziej podobało. Choć na zdjęciu widnieje 9 potraw w zestawienie obejmuje TOP 10: 1. Najłatwiejsza babka w łaty - idealne ciasto do kawy i herbaty 2. Roladki z piersi kurczaka z serem i wędliną. Obiad w 20 minut. 3. Zapiekane kokardki makaronowe
Słodkie okruszkiZachowaj marchewkę. Pokrój w słupki i wrzuć do zupy razem z obranym kurczakiem, pokrojoną bazylią i tymiankiem. Dopraw wszystko solą i pieprzem. Przygotuj gnocchi zagniatając ciasto z podanych składników. Uformuj wałeczki, podziel na kulki i zrób wzorek widelcem. Zagotuj zupę po czym dodaj śmietanę i gnocchi. Gotuj zupę przez 2 minuty. Gnocchi powinny się ugotować przez ten czas, a zupa
codojedzeniaśrednio raz w tygodniu! Postanowiłam zrobić ją na rosole. Składniki -porcja z kurczaka -zupa pomidorowa z ryżem SYS -Zioła Małgorzaty i Kuchmistrz od SKWORCU -cebula -2 ząbki czosnku -sporo marchewki -śmietana -oliwa z oliwek -bazylia lub szczypiorek,pieprz z młynka Myjemy kurkę i wraz z warzywami gotujemy z niej rosół.Dodajemy przyprawy, zieleninkę oraz trochę oliwy z oliwek. Kiedy
Z Kuchni Do Kuchnipaski. Posolić i popieprzyć, dodać niedużą ilość oleju i razem podsmażyć. Piersi kurczaka pokroić na kawałki, posolić i popieprzyć. Smażyć do zarumienienia , na rozgrzanym oleju. Każdy kawałek wcześniej obtoczyć w mące. Po podsmażeniu przełożyć do glębszej patelni, bez oleju i zalać 1l wody. Dodać szklankę makaronu. Gotować do momentu kiedy makaron będzie miękki, od czasu do czasu zamieszać. Dodać pokrojone
W kuchni u Monikiolej, dodajemy przyprawę curry, czosnek i smażymy około 30 sekund dodajemy kawałki kurczaka i podsmażamy wszystko przez około 3 min. następnie dodajemy cebulę i paprykę i dalej podsmażamy przez 2 min., dodajemy fasolę i wszystko zalewamy mlekiem kokosowym kolejno dodajemy cukier i sos sojowy, mieszamy i gotujemy wszystko aż sos nieco odparuje (ok. 5 min) koniecznym dodatkiem do całości jest
zobacz ich smakbiały bez dodatków lub pita Na oleju sezamowym smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy
Mango Papajasmażymy na rozgrzanym tłuszczu. Cukinię i cebulę kroimy w kostkę ,dodajemy do kurczaka razem z ziołami prowansalskimi ,pokrojonym czosnkiem , cebulkami i pomidorami pokrojonymi w ćwiartki (wcześniej sparzonymi i obranymi ze skórki). Zalewamy bulionem i dusimy około 15 min. Do smaku całość doprawiamy solą i pieprzem. Makaron gotujemy al dente ,osączamy i mieszamy z sosem i posiekaną natką pietruszki
R'n'G Kitchenmałosolnych ze skórką 1 -2 marchewki 2 łyżki masła wywar z kurczaka ziemniaki 2 łyżki kwaśnej śmietany koperek sól, pieprz listek, ziele Marchewkę zetrzeć na tarce ,poddusić na rozpuszczonym maśle.Przełożyć do garnka z wywarem , dodać obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki.Dodać listek, ziele , gotować aż ziemniaki będą prawie miękkie.Ogórki zetrzeć na tarce i poddusić
Moje domowe kucharzeniewodę i wrzucamy do niej umyte i obrane ze skóry podudzie z kurczaka. W między czasie obieramy warzywa i kroimy w kostkę – najpierw marchewkę z pietruszką i wrzucamy do garnka, potem ziemniaki. Na końcu kroimy buraki w kostkę, łodygi w słupki i liście na drobno i gotujemy z resztą warzyw do miękkości. Podczas gotowania doprawiamy zupę solą, pieprzem i cukrem
Kuchenne Wariacjenaleśniki. Na środek każdego naleśnika ułożyć przesmażone pieczarki i ugotowaną pierś z kurczaka. Zawinąć, formułując rulonik. Przygotowane naleśniki ciasno ułożyć w naczyniu żaroodpornym. Na sam koniec przygotować sos beszamelowy: w rondelku rozpuścić masło, dodać mąkę i chwilę ze sobą przesmażyć. Następnie wlać 1 szklankę mleka. Chwilę gotować, co jakiś czas mieszając. Jeżeli sos będzie zbyt gęsty dolać jeszcze pół
Ugotowaćumyte ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Do garnka przekładamy opłukane udko z kurczaka, dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę, kawałek selera oraz pora i całość zalewamy 2 litrami wody. Do gorącego wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, opłukaną kaszę i wlewamy wodę z grzybami. Wszystko mieszamy i gotujemy około 25 minut. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Gorącą zupę wlewamy na talerze
Smakowite Daniaplasterki), grzankami i świeżo mielonym pieprzem. Sałatka smakuje świetnie z grillowanym/smażonym kurczakiem lub indykiem (kuraka wystarczy posypać solą i pieprzem, można też przyprawić granulowanym czosnkiem, a następnie usmażyć na patelni grillowej). Ja zawsze podaję ją także z jajkami ugotowanymi na półtwardo – aby takie były, jajka gotujemy w zimnej wodzie przez 5 minut od momentu zawrzenia wody
Poezja smakuparzyć w gorącej wodzie przez około 4-5minut. Pierś z kurczaka zmielić, wymieszać z jajem i ugotowanym ryżem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i nakładać łyżką na liście kapusty. Zewnętrzne krawędzie liści zaginać do środka, a następnie zwijać gołąbki. Gotować na parze przez około 15minut. Sos: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy
Zapiski Młodej ŻonyPrzepis podany przez Mario Batali na tej stronie. Perliczka wyszła naprawdę dobra a sos jest moim zdaniem pyszny.składniki:2 perliczki, podzielone na 4
Stare GaryTaki makaron to fajny pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Lekki a zarazem ... pożywny :) Trochę inna wersja niż popularne spaghetti bolognese czy carbonara... Polecam wszystkim
Walijskie Pichceniesól pieprz 1/2 szklanki bulionu Na oleju sezamowym smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy
Mango PapajaSułtańska sól 2 łyżeczki żelatyny spożywczej Wykonanie:Wypruwamy kości z ćwiartek kurczaka i kroimy na kawałki. Obsypujemy opcjonalnie solą (do smaku) i sporą ilością przyprawy sułtańskiej i żelatyną. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy go i wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką i gotującą się wodą. Gotujemy ok 60 min pod przykryciem. Wyjmujemy szynkowar z wody
Malinowe PocałunkiSkładniki: 8 średnich pieczarek4 łyżki ugotowanej soczewicy czerwonej1 woreczek ryżu2 piersi kurczaka4 gałązki natki pietruszki2 łyżki majonezu1 łyżka słonecznika łuskanegoOlej do smażeniaSól, pieprzPrzepis:Ryż oraz
Emcia Pichci