pół cukinii - 50g twarogu wędzonego - 50ml jogurtu naturalnego - łyżka miodu Przygotowanie: Kurczak: Piersi myjemy, oczyszczamy, osuszamy, po czym marynujemy w oliwie, sosie sojowym i drobno posiekanym czosnku (najlepiej przez noc). Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni C piekarnik około 20-30 minut. Puree: Buraki gotujemy w wodzie, aż będą delikatnie miękkie (można upiec w piekarniku). Blendujemy z łyżką
Sajkofanka smakutych którym zawsze ,, zalega" kilka ich sztuk bo sami dzielą kurczaki na porcje i odkładają skrzydełka ( kręgosłupy , czy szyjki na zupę - a potem jakoś z tymi zupami tak schodzi , ze w końcu mamy magazyn skrzydełek).No i jeszcze jeden powód -- są tacy z gotujących , którzy robić minimalne porcje dla siebie lub 2 osób i pieczenie kg żeberek nie wchodzi
Buniabaje w kuchnichyba mylący - ale chodzi o to , że jest to taki obiadek z piersi kurczaka zrobiony raz- dwa- trzy czyli na jednej nodze .Zdaje sobie sprawę , że jest to raczej propozycja dla mniejszej ilości osób i to w dodatku na małe porcje , ale przecież niektórzy tak właśnie gotują. Wykorzystuję ten pomysł kiedy nie mam ochoty na stanie przy garnku lub bardzo
Buniabaje w kuchniNa podstawie przepisu z książki "Le Cordon Bleu - Zupy"Kolejna zupa czosnkowa, wyszła bardzo delikatna, może nawet zbyt delikatna. Pod koniec gotowania dodałam dodatkowe
Stare GaryJeśli dysponujemy odpowiednio dużym garnkiem ciśnieniowym, to znacznie szybciej i łatwiej przeprowadzimy kapustę w stan bigosu. Wbrew pozorom nie jest to wcale nowoczesna metoda, nasi przodkowie też tak gotowali. W dawnych czasach zalepiano szczelinę wokół pokrywy kotła ciastem, a gdy bigos był już gotowy wybuchał z donośnym "wiwatem". Mam nadzieję, że strażnicy tradycji kulinarnych wybaczą mi dodatek koncentratu pomidorowego(...)Składniki: kiszona kapusta 2 kg świeża kapusta 1 główka około 2 kg grzyby suszone około 50 g śliwki suszone 200 g kiełbasa około 400 g filet z indyka lub kurczaka około 400 g pieczona wieprzowinalub wołowina (ew. surowe) około 300 g czosnek 1 ząbek koncentrat pomidorowy (niekoniecznie) puszka 70 g ziele angielskie, liść laurowy, jałowiec po kilka
głodny alergikjednego z naprawdę imponującym porożem :)Maluszek miażdżył śmiertelnie poważnym spojrzeniem każdego, kto odważył się do niego uśmiechnąć i pomachać i pohopsował sobie na świeżym powietrzu. Nie było czasu na gotowanie, ale w telefonie znalazłam zdjęcia kilku wypróbowanych potraw i mogę je dodać :) Przepis znaleziony tutaj. Jak zwykle wprowadziłam kilka zmian, by dostosować do gustu mojego i T. Przetestowane(...)rodzicach T. Test zaliczony, więc wrzucam na bloga :)Nadaje się na ciepłe śniadanie, obiad i kolację. Dla osób nie tolerujących bezmięsnych posiłków można dodać oddzielnie usmażone kawałeczki kurczaka z przyprawami (ja robiłam dla T. z samą solą i pieprzem). Składniki: 2 szkl. ugotowanej kaszy jaglanejszpinak1 duża cebulamarchew4 ząbki czosnkuok. 1 cm świeżego korzenia imbiruolej sólpieprzW dużej patelni podgrzewamy olej
chwile dla mnieNINE Kitchen na krakowskim kazimierzu, przy ulicy Miodowej 9. Zgodziłam się bez zastanowienia! Obmyśliliśmy menu i w niedzielny poranek zjawiliśmy się zwarci i gotowi do wspólnego gotowania. Każda ekipa gotująca rozłożyła swoje stanowiska i już po chwili zza stołów zaczęły dochodzić fantastyczne zapachy! O 11 zaczął się piknik, na którym nie tylko można było spróbować fantastycznych przysmaków, ale też wziąć(...)posłuchać rewelacyjnej muzyki z koncertów na żywo! Pogoda była jak na zamówienie, więc uśmiechy nie schodziły nam z twarzy! Na naszym stoisku można było spróbować: INDYJSKIE CURRY Z KURCZAKIEM, DYNIĄ, LIMONKOWYM JOGURTEM, ORZESZKAMI I KOLENDRĄ CHRUPIĄCE GRZANKI Z CHUTNEYEM GRUSZKOWYM, WOŁOWINĄ TATAKI I GRZYBAMI SHIITAKE SMAŻONE TOFFU W CHRUPIĄCEJ TEMPURZE Z SALSĄ MANGO-AWOKADO Do tego własnoręcznie wypiekane przeze mnie
Ostra na Słodkoryżu i mieszamy. Pomidory smarujemy oliwą, napełniamy farszem i zapiekamy (200 stopni, 20 minut, góra i dół). Mięso mieszamy z utartą na tarce bułką, przyprawą do kurczaka, posiekaną 1/4 cebuli, odrobiną posiekanej natki, dodajemy także 1 jajko. Lepimy kulki i z nich formujemy takie rurki grube :) nabijamy na patyczki szaszłykowe. Smażymy aż mięsko stanie się chrupiące. Ser kroimy(...)paski lub plastry, dodajemy świeże oregano i cebulkę. Do jogurtu dodajemy natkę drobno posiekana i utarte obrane ogórki, doprawiamy solą i pieprzem. Czym dla mnie jest gotowanie? odpowiedź poniżej <3 Fragment mojej pracy maturalnej z 2009 roku: W „ Uczcie” Platona dialog uczonych mężów greckich to nie tyle pochwała boga miłości, Erosa, ile dyskusja o cechach i naturze zjawiska
ClauditteMissCookingsobie nie wyobrażam bez nich gotowania – dzięki nim dokładnie wiem co jem i żaden sos mi nie straszny. Podaję przepis na kostkę wegetariańską, z której uzyskuję bulion warzywny – ale można też zastąpić oliwę tłuszczem zwierzęcym np. kaczym smalcem lub zmiksować ugotowany, tłusty kawałek wołowiny czy kurczaka aby otrzymać bulionowe kostki mięsne.Domowa kostka rosołowa:1 pęczek lubczyku (liście(...)smalcu). Dodajemy warzywa, wyciskamy dwa ząbki czosnku i podsmażamy przez około 5 minut. Dodajemy roztarte przyprawy i podsmażamy kolejną minutę. Zalewamy całość dwoma szklankami wody i dodajemy sos sojowy. Gotujemy na małym ogniu około 10 minut. Po tym czasie wyłączamy ogień, dodajemy natkę i lubczyk, a następnie blendujemy całość. Próbujemy czy nie trzeba dosolić masy (powinna być dość słona
Poezja smakuZnowu zapraszam na żółtą sałatkę. Tym razem z żółtiutkim ryżem oraz kuczakiem. Do zabarwienia składników użyłam kurkumy ale jeśli ktoś lubi można też użyć curry. składniki
Monia miesza i gotujeGorgonzola – podpuszczkowy, miękki, dojrzewający niebieski ser pleśniowy pochodzący z północnych Włoch, z regionu Lombardia. Jego nazwa pochodzi od miejscowości Gorgonzola, gdzie produkowany jest od roku 879
Luźna KuchniaWażne aby do tej sałatki zastosować twarde jeszcze na wpół dojrzałe kruche mango.Nie jest wtedy jeszcze bardzo słodkie lecz przyjemnie kwaskowe ale wciąż pachnie aromatem mango
Sztuka gotowania w/g SamiryWczoraj na obiad była u mnie tortilla Robię ją dosyć często, bo wszyscy bardzo lubimy to danie. Placki zawsze są u
Gosia gotujeSkładniki porcja dla 2osób: 2 średniej wielkości filety z kurczaka 1op. mozzarelli bez zalewy 2 średnie pomidory oregano bazylia sól pieprz Przygotowanie: pomidory pokroić, zblendować. doprawić
Luźna KuchniaSkładniki: na 4 porcje 4 filety 5 dkg suszonych pomidorów kulka mozzarelli sól pieprz słoiczek pesto bazyliowego ząbek czosnku 50 dkg pomidorków suszonych parmezan oliwa z
Luźna Kuchnia