gotowany kurczak - 5580 przepisów (strona:206/372)

Propozycje na Wielkanoc 336

Wprawdzie dwa dni świąt, ale nasza polska tradycja trzyma się suto zastawionego stołu. I jak tu walczyć z tradycją? Dlatego gotujemy, pieczemy i jemy, jemy , jemy!!!!!  Zapraszam na kilka rożnych przepisów, które możemy wykorzystać na Świata Wielkanocne(...)BOUNTY                                                         KURCZAK FASZEROWANY

W kuchennym oknie Ewy
jogurtowy kurczak 298

Składniki: na 2 porcje 2 piersi z kurczaka mały jogurt naturalny papryka słodka kurkuma mięta sól pieprz mix sałat- lodowej, rzymskiej, świeżego szpinaku i rukoli pomidor

Luźna Kuchnia
Kurczak z jabłkami i żurawiną 238

Składniki: 1 cały kurczak 10 dkg suszonej żurawiny 4 średnie jabłka sól pieprz bazylia  oregano cynamon oliwa z oliwek 2 ząbki czosnku sok z 0

Luźna Kuchnia
Sałatka z Kurczakiem i Ananasem 892

lodówce na minimum 30 minut, a najlepiej całą noc. Następnie kurczaka smażymy do zrumienienia na niewielkiej ilości oleju (przez ok. 5-7 minut w zależności od wielkości kawałków - mięso zbyt długo smażone będzie suche i utraci soczystość).  Nadmiar tłuszczu odsączamy za pomocą ręczników papierowych. Jajka gotujemy na twardo, obieramy i kroimy w drobną kostkę. Pora sparzamy wrzątkiem, a następnie

Słodka Strona
Gulasz z serc drobiowych z grzybami 188

serc drobiowych z warzywami i suszonymi grzybami. Bardzo sobie cenię podroby z kurczaka ( serca , żołądki , wątróbkę) i często ich używam. W zasadzie to kupuję zawsze większą ilość ( no bez przesady u mnie większa ilość to kilogram) i mam w zapasie na wszelki wypadek. Na serduszkach i żołądkach gotuje zupy ( a potem z ugotowanych robie pierożki lub krokiety).Wątróbka

Buniabaje w kuchni
Calzone po hawajsku 201

akcji „gotowanie za głosowanie” wybraliście włoskie danie, które jest bardzo podobne do pizzy, ale ma kształt „pieroga”. Bardzo długo miałam zagwozdkę, co zrobić, aby ten przepis nie był banalny. Cały czas chodził za mną ananas i kurczak, więc chciałam te smaki połączyć. Niestety w tej kwestii musiałam użyć siły przekonywania w stosunku do brata, który unika tego owocu jak ognia

Fabryka pomysłów
Sałatka makaronowa z wędzonym kurczakiem i brokułem 427

penne brokuł -1 sztuka czerwona papryka- 1 sztuka 1 udko wędzonego kurczaka czerwona cebula kukurydza konserwowa 2 ogórki konserwowe 3 łyżki majonezu 4 łyżki jogurtu naturalnego typ grecki 2 łyżeczki musztardy sarepskiej pieprz ziołowy zioła prowansalskie około 2 łyżki czosnek granulowany 3 ząbki czosnku  Wykonanie:Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Brokuł dzielimy na mniejsze różyczki

Czerwona Porzeczka
Makaron w sosie paprykowym 197

teraz zapraszam do przepis, który dołączam do akcji #ZjedzZapasy. Ps. Przypominam, że Gotowanie za głosowanie trwa do niedzieli (9 marca) do godz. 22 Składniki na 3 porcje: 300g makaronu świderki 3 garście mrożonej papryki lub 2 szt. Świeżej (u mnie czerwona) – pokrojone w kostkę Pół piersi z kurczaka Kilka łyżek bulionu lub wody 2 czubate łyżki śmietany (u mnie

Fabryka pomysłów
Tajskie curry ze słodkim ziemniakiem 122

filety z piersi indyka i to z nich postanowiłam przygotować tę potrawę. Połączenie mleka kokosowego, trawy cytrynowej i słodkiego ziemniaka nadaje tej potrawie wspaniały smak. 300g piersi z indyka (kurczaka) 1 słodki ziemniak (średniej wielkości) szczypta tymianku 1 duża cebula 2 duże ząbki czosnku 2-3 łyżeczki przyprawy curry 1-2 łyżeczki cukru 2 łyżeczki sosu rybnego puszka (400ml) mleczka(...)Mięso dodać do przesmażonej cebuli, smażyć aż zmieni kolor, następnie dodać curry, sól i cuker, dolać sosu rybnego i dokładnie wymieszać. Wlać mleko kokosowe, dodać trawę cytrynową, wymieszać i gotować na małym ogniu około 10-15 minut.  W międzyczasie na drugiej patelni przesmażyć ziemniaka, (można delikatnie posypać go niewielką ilością tymianku) gdy się zrumieni, przełożyć go do mięsa, wymieszać

Codzienne Gotowanie
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 111

Słońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy

Cooking Monster
Krem z dyni w 2 odsłonach: na słodko i ostro 159

Słońce jeszcze świeci, ale da się odczuć, że jesień nadchodzi wielkimi krokami. Dla mnie jesień to czas dyni! I dziś zdradzę Wam 2 przepisy na zupy

Cooking Monster
Jedzonko do pracy #29 149

Jak tam u Was wiosna? Bo u mnie jakoś nadal nie bardzo czuję, że nadeszła. Niestety. Jest chłodno, wietrznie i mokro. To jednak nie przeszkadza mi

Codzienne Gotowanie
Wątróbka drobiowa z jabłkiem, cebulą i rodzynkami 133

Wątróbka drobiowa to przysmak mój i mojej Mamy.Nie robimy jej przesadnie często, ale jak już, to właśnie w takiej słodko-kwaśnej wersji. Jabłka po uduszeniu świetnie

Gosia gotuje
Kurczak chrzanowy na puree pomarańczowym 151

krem na bazie octu balsamicznego z Modeny Monini. Przygotowanie: Marynata: W miseczce mieszamy 4 łyżki oliwy z chrzanem, posiekanym w drobną kosteczkę czosnkiem, miodem, pieprzem i rozmarynem. Podudzia z kurczaka myjemy, suszymy i nacieramy marynatą. Przykrywamy folią spożywczą i odstawiamy na min. 1 godz. do lodówki. Piekarnik nastawiamy na 170° C z termoobiegiem. Podudzia polewamy 50 ml. oliwy(...)pieczenia). Ziemniaki, marchewki obieramy, płuczemy i kroimy  - ziemniaki w kostkę, a marchewki w plasterki. Warzywa przekładamy do rondelka, dolewamy 100 ml wody, sok z 1 pomarańczy, przykrywamy i gotujemy, aż będą miękkie. Pod koniec gotowania dodajemy cukier i 1 łyżeczkę startej skórki z pomarańczy. Warzywa powinny wchłonąć większą część soku i wody. (jeśli za szybko odparuje, dodajemy

Moniki Smakołyki
Karkówka marynowana w ciemnym sosie balsamicznym z rozmarynem i smażonymi ziemniakami 137

ciemnego octu balsamicznego 20 g miodu 6 g posiekanego rozmarynu 4 g posiekanego tymianku 2 g posiekanej szałwii otarta skórka z 2 cytryn 350 ml bulionu z kurczaka 60 g zimnego masła sól do smaku dodatkowo: kilka ziemniaków (nie mączystych) 1 łyżka oleju dwa z wymienionych ziół (suszonych): tymianek, oregano, majeranek, cząber itp. warzywo korzenne na surówkę (1 lub góra(...)Teraz dodać płynną odcedzoną część marynaty i pozostałą połowę octu balsamicznego. Podduszać tak długo aż płyn się prawie całkowicie zredukuje. Teraz można do zredukowanego octu balsamicznego dodać bulion. Ponownie gotować aż sos zredukuje swoją objętość do połowy i nieco zgęstnieje. Wtedy dodać miód i zimne masło. Zamieszać krótko by się połączyły z sosem i wyłączyć. Dzięki dodaniu masła sos nabierze

Sztuka gotowania w/g Samiry