umyte ziemniaki kroimy w niewielką kostkę. Do garnka przekładamy opłukane udko z kurczaka, dodajemy obraną marchewkę i pietruszkę, kawałek selera oraz pora i całość zalewamy 2 litrami wody. Do gorącego wywaru wrzucamy pokrojone w kostkę ziemniaki, opłukaną kaszę i wlewamy wodę z grzybami. Wszystko mieszamy i gotujemy około 25 minut. Opłukaną natkę pietruszki drobno siekamy. Gorącą zupę wlewamy na talerze
Smakowite Daniaplasterki), grzankami i świeżo mielonym pieprzem. Sałatka smakuje świetnie z grillowanym/smażonym kurczakiem lub indykiem (kuraka wystarczy posypać solą i pieprzem, można też przyprawić granulowanym czosnkiem, a następnie usmażyć na patelni grillowej). Ja zawsze podaję ją także z jajkami ugotowanymi na półtwardo – aby takie były, jajka gotujemy w zimnej wodzie przez 5 minut od momentu zawrzenia wody
Poezja smakuparzyć w gorącej wodzie przez około 4-5minut. Pierś z kurczaka zmielić, wymieszać z jajem i ugotowanym ryżem. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać i nakładać łyżką na liście kapusty. Zewnętrzne krawędzie liści zaginać do środka, a następnie zwijać gołąbki. Gotować na parze przez około 15minut. Sos: Cebulę drobno posiekać i zeszklić na łyżce oliwy
Zapiski Młodej ŻonyPrzepis podany przez Mario Batali na tej stronie. Perliczka wyszła naprawdę dobra a sos jest moim zdaniem pyszny.składniki:2 perliczki, podzielone na 4
Stare GaryTaki makaron to fajny pomysł na obiad albo ciepłą kolację. Lekki a zarazem ... pożywny :) Trochę inna wersja niż popularne spaghetti bolognese czy carbonara... Polecam wszystkim
Walijskie Pichceniesól pieprz 1/2 szklanki bulionu Na oleju sezamowym smażymy pokrojonego w kostkę kurczaka. Doprawiamy go solą i pieprzem. Następnie dodajemy pokrojonego w kostkę batata oraz dynię. Wlewamy bulion, dodajemy pomidory z puszki i całość dusimy kilkanaście minut aż warzywa zmiękną. Dodajemy pastę curry, mleko kokosowe i gotujemy całość jeszcze chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, jeśli jest taka konieczność. Podajemy
Mango PapajaSułtańska sól 2 łyżeczki żelatyny spożywczej Wykonanie:Wypruwamy kości z ćwiartek kurczaka i kroimy na kawałki. Obsypujemy opcjonalnie solą (do smaku) i sporą ilością przyprawy sułtańskiej i żelatyną. Wszystko razem dokładnie mieszamy i wkładamy do szynkowaru. Zamykamy go i wstawiamy do garnka wyłożonego ściereczką i gotującą się wodą. Gotujemy ok 60 min pod przykryciem. Wyjmujemy szynkowar z wody
Malinowe PocałunkiSkładniki: 8 średnich pieczarek4 łyżki ugotowanej soczewicy czerwonej1 woreczek ryżu2 piersi kurczaka4 gałązki natki pietruszki2 łyżki majonezu1 łyżka słonecznika łuskanegoOlej do smażeniaSól, pieprzPrzepis:Ryż oraz
Emcia Pichciczęściej kaszę gryczaną gotowała :D bardzo ją lubi, ja zresztą też, ale jakoś tak zawsze wychodziło, że do obiadu były ziemniaki, makaron... Zawstydził mnie, ale ma rację - kasza jest bardzo zdrowa i będę ją przyrządzać częściej :) nie przepada za to za kukurydzą w potrawach, ale zjadł ze smakiem - dla mnie to sukces :) Składniki: 1 cała pierś kurczaka 2 torebki kaszy(...)kostkę (niezbyt małą). Kukurydzę odsączamy z zalewy (nie do końca - zostawiamy odrobinę). Śliwki dzielimy na połówki i pozbawiamy pestek. Na patelni (u mnie ceramiczna) mocno rozgrzewamy olej, wrzucamy kawałki kurczaka i obsmażamy z każdej strony, jednocześnie dodając przyprawy. Następnie wsypujemy kaszę, dolewamy 2 szklanki wrzątku, wrzucamy pół kostki rosołowej, mieszamy i przykrywamy patelnię. Dusimy na małym ogniu do czasu
Kolorowy PrzepisownikWielkanocne kurczaki z jajek to prosta i świetna ozdoba Wielkanocnego stołu, którą możemy wykonać razem z naszymi pociechami. Na dodatek ozdoba jadalna (za wyjątkiem pieprzu) i zdrowa. Polecam na nadchodzące Święta! Składniki: 6 jajek ziarenka pieprzu rzodkiewka garść rukoli Przygotowanie: Jajka wkładamy do rondelka, zalewamy zimną wodą, zagotowujemy. Gotujemy na twardo (około 9 minut, licząc od zagotowania). Odcedzamy, przelewamy(...)żółtko straci kawałek czubka podczas odkrajnia) spróbować go delikatnie wysunąć z białka, obrócić i włożyć z powrotem. Na talerzyku układamy garść rukoli, a na niej ustawiamy jaja. Każdemu kurczakowi robimy oczka z pieprzu ( wykałaczką delikatnie zrobić otworki i wbić w nie ziarenko pieprzu ). Dziubek robimy z rzodkiewki ( odcinamy cienki, czerwony czubek z rzodkiewki, tniemy na pół i wycinamy małe trójkąciki
Moja DelicjaCzęsto nie wiem co zrobić z mięsem z rosołu, gdyż czasami moi domownicy jakoś nie przepadają za wyjadaniem mięsa z zup, ale nie lubimy jak cokolwiek
dom-agi.plwarzywo jedne z najbardziej uniwersalnych - przygotujesz z niej babeczki, pierogi, placuszki, zupę, risotto i wiele, wiele innych wspaniałych potraw. Dziś chciałabym Wam zaproponować właśnie dyniowe risotto z kurczakiem i pieczarkami. Bardzo aromatyczne, szybkie, idealnie rozgrzewające w chłodne popołudnie i do tego o pięknym kolorze. Zdecydowanie jestem miłośniczką dyni, co może potwierdzać fakt, że zajmuje mi ona większość miejsca(...)hokkaido i piżmowa, które bardzo Wam polecam, bo są idealne do wykorzystania w kuchni. Spróbujcie koniecznie! Dlaczego warto? Do risotto idealnym ryżem jest ten odmiany Arborio , ponieważ w czasie gotowania idealnie wchłania wszystkie smaki, a ponadto jest lekko kleisty. Jest bogaty w węglowodany, błonnik, białko, żelazo, cynk, magnez i witaminy E oraz z grupy B. Nie zawiera glutenu. Ma właściwości
Ekocozy | Naturalnie na co dzieńNawet gotować mi się nie chce, z pracy wracam po 21 i wtedy to już tylko o spaniu myślę. Święta i okropna zima tak chyba na mnie zadziałały. Jednak postanowiłam wziąć się w garść i zrobić choćby obiad - coś prostego, nad czym nie będę musiała za dużo myśleć. Więc powstało risotto cytrynowe z paprykowym sosem z kurczaka. Kurczak będzie(...)sera sól, pieprz, gałka muszkatołowa Do dzieła!!! Cebulę pokroić w drobniutką kostkę i zeszklić na patelni na rozgrzanym oleju. Dodać opłukany ryż i smażyć przez chwilę. Powoli dodać rosół. Gotować pod przykryciem ok 20 minut często mieszając. Gdy ryż będzie miękki dodać otartą skórkę z połowy cytryny i sok z niej wyciśnięty, masło, pietruszkę i ser. Przyprawić sola, pieprzem
sierotka maRysia w kuchnipoczatek gotujemy udka- ok 35 min- bez przypraw. Po ugotowaniu odstawiamy udka do wystygnięcia. I odlewamy 250 ml rosołu.Rozpuszczamy masło- dodajemy pokrojoną w pół talarki cebulę I przeciśnięty przez praskę czosnek. Smażymy ok 5 min. Do miseczki wsypujemy przyprawy. Obieramy mięso , kroimy na mniejsze kawałki.Dodajemy do cebuli przyprawy- zostawiamy na ok 2 min. Dodajemy kurczaka I rosól
Smaki Edytypaprykę, czosnek, kurkumę i szczyptę soli. Całość gotujemy na małym ogniu często mieszając, aż chutney zgęstnieje dzięki odparowaniu płynów. Ostudzone chutney przekładamy do słoika i przechowujemy w lodówce. SUGESTIA W kwestii cukru lub octu, zalecam zacząć od mniejszej ilości i stopniowo dodawać, aż słodkość i kwaśność będzie satysfakcjonująca. SKŁADNIKI NA KURCZAKA W SEZAMIE filety z kurczaka 2 łyżki mango
Zofiana