gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:170/261)

Prosta, szybka, aromatyczna... czyli wegetariańska zupa marokańska! 304

ziemniaki 2 marchewki 1 papryka czerwona 1/2 szklanki soczewicy czerwonej 1 łyżka masła klarowanego 2 łyżeczki   przyprawy marokańskiej 1 1/2 litra wrzątku 1 kostka rosołowa: warzywna BIO - ja swoje kupuje w Rossmann na dziale ze zdrową żywnością;-) Warzywa obieramy. Cebulę podsmażamy na maśle klarowanym. Zalewamy wrzątkiem. Dodajemy pozostałe pokrojone warzywa, kostkę rosołową, przyprawę marokańską i soczewicę. Gotujemy

Restauracyjka Literacka
Zupa porowa 141

udka z kurczaka  1 marchewka  0,5 pietruszki 1,5 pora  3 srednie ziemniaki  4 lyzki smietany  2 lyzki jarzynki 6 ziarenek pieprzu  4 ziarenka ziela angielskiego 3 liscie laurowe  Zagotowujemy mieso, w tym samym czasie obieramy i kroimy warzywa w plasterki Do gotujacego miesa wrzucamy pokrojone warzywa ( oprocz ziemniakow), wsypujemy jarzynke, pieprz(...)ziele angielskie i lisc laurowy Gotujemy ok 30 min  Potem wyciagamy mieso i dorzucamy ziemniaki pokrojone w kostke Wszystko gotujemy ok 20 min Po 20 min wylaczamy zupe i drobimy mieso do zupy  Wszystko razem blendujemy  Do zupy zbledowanej dodajemy smietane, mieszamy aby sie polaczyly skladniki  Smacznego

Klaudynkowa kuchnia
Chrupiąca wołowina po azjatycku 226

Bardzo ciekawa propozycja dla smakoszy azjatyckich potraw.  Wołowina jest bardzo soczysta, w pysznej chrupiącej otoczcie. Jeśli nie lubicie ostrych potraw to radzę zredukować ilość chili

Mania Gotowania
Zupa zielona z serem 214

zrobienia wywaru: marchewka, pietruszka, seler, por * przyprawy: sól czosnkowa, lubczyk, kurkuma, oregano, bazylia * 1/2 cebuli * ząbek czosnku * trochę oliwy * ser żółty lub lazur Najpierw zrobiłam wywar jarzynowy, żeby nie korzystać z bulionu z kostki - takiego ekologicznego bulionu jak Basia nie miałam. Z ugotowanego bulionu wyjęłam jarzyny oprócz kapusty i pora, a dorzuciłam brokuła i jeszcze chwilę gotowałam, żeby brokuł zmiękł

Zdrowa Kuchnia Sowy
Galareta wielkanocna 197

też szynka gotowana. Tym razem do przygotowania galarety wielkanocnej wykorzystałam polędwicę wieprzową. Polecam przepisy na galarety: Jajka Wielkanocne – Szynka w galarecie Zimne nóżki (Galat) Kurczak w galarecie z papryką (galat) Kurczak w galarecie (galat) Szynka w galarecie Ja przygotowałam moją galaretę wielkanocną na sklarowanym bulionie ugotowanym na włoszczyźnie, jednym ze składników galarety jest wyciągnięta z bulionu marchewka, którą pokroiłam

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Zupa-krem z soczewicy 152

czosnku 4 marchewki mala puszka pomidorow 1 lyzka oliwy do smazenia 0,5 lyzeczki zmielonej kolendry 0,5 lyzeczki mielonego kminku 0,5 lyzeczki kurkumy 50ml mleka 1 lyzka swiezej kolendry 1 ostra, zielona papryczka sok z polowy cytryny sol wykonanie: Soczewice pluczemy w wodzie i dokladnie odsaczamy. Soczewice, posiekana cebula, czosnek, marchewke zalewamy bulionem i gotujemy 20 minut

Przysmaki Karolki
ZUPA Z SUSZONYCH GRZYBÓW. 524

spontaniczny;/ 3 marchewki 2 pietruszki 4 małe ziemniaki liść laurowy, pieprz, ziele angielskie 1 mały seler 1 por 200g suszonych grzybów jarzynka lub / i kostka bulionu grzybowego 150g jogurtu naturalnego (mały kubeczek) 150g kwaśnej śmietany Cebulę obieram, drobno siekam, wrzucam na patelnię i podsmażam na maśle. W garnku zagotowuję 1 litr wody, wrzucam suszone grzyby i gotuję je jakieś

W kuchni Karmel-itki
Sajgonki z kurczakiem 400

dzień. Na gotowanie też czas znaleźć trzeba. Przygotowanie sajgonek do najszybszych niestety nie należy. Za to zdecydowanie nadrabiają smakiem. Polecam je na obiad, przekąskę lub drugie śniadanie w pracy.  SAJGONKI Z KURCZAKIEM (składniki na 14 sztuk) Składniki: - opakowanie papieru ryżowego (14 sztuk) - 1 niewielka pierś kurczaka (150-200 ram) - pół paczki makaronu ryżowego (100 gram) - 1 marchewka - kawałek pora

Zgrabne Gotowanie
Rozgrzewająca zupa krem z pieczonej dyni 158

końcu po tym, jak wsadzimy wszystkie warzywa do garnka, robi się on już sam, a smak oraz wartość odżywcza jest nieporównywalna. W moim przepisie zalecam również upiec dynię, zamiast gotować ją z resztą warzyw. Dlaczego? Ponieważ pieczona dynia jest smaczniejsza i ma cudowny słodki smak. Rozgrzewające właściwości uzyskamy zaś dzięki dodatkowi imbiru, chili i cynamonu. Dzięki nim, zupa nie tylko(...)krem z dyni Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 6-8 porcji Bulion: 1,5 l wody 1 korzeń pietruszki 1 natka pietruszki 1 por (biała część) 1 mały seler 1 marchewka 1 cebula 2 listki laurowe 2 ziarenka jałowca 3 ziarenka ziela angielskiego 5 ziarenek czarnego pieprzu 1 łyżeczka soli morskiej Zupa: 1 kg ulubionej dyni 1 puszka mleka kokosowego

Food Square
Ciasto marchewkowe z kremem mascarpone i marchewkowym budyniem-pyszne, wilgotne,zdrowe. 216

misce jajka wraz z cukrem białym i brązowym miksujemy na gładką masę. Następnie Dodajemy na zmianę olej-mąkę-olej mąkę.  Na koniec dodajemy startą na małych oczkach marchewkę. Mieszamy. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i wylewamy ciasto.  Pieczemy około 35-40 minut w temperaturze 170 stopni-do suchego patyczka.  Ciasto zostawiamy w uchylonym piekarniku na 10 minut(...)drugim blatem i wstawiamy do lodówki. Do garnka wlewamy sok marchwiowy i zagotowujemy. UWAGA mój do mnie strzelał :P W połowie szklanki mleka rozpuszczamy 2 budynie i wlewamy do gotującego się soku, mieszamy do zgęstnienia. Ściągamy z ognia i dodajemy do gorącej masy masło lub margarynę, miksujemy do rozpuszczenia.  Gorący budyń wylewamy na ciasto. UWAGA zostawiamy troszkę do dekoracji

moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po kroku
Zupa z soczewicy z moghrabieh i mlekiem kokosowym 155

Wydawać by się mogło, że zupa z soczewicy, to proste danie o oczywistym smaku. Gotuję ją tak często, że muszę zmieniać recepturę, aby nam się nie znudziła. Bazą zupy jest soczewica i włoszczyzna, a o ostatecznym efekcie decydują dodatki. Tym razem wybrałam mleko kokosowe, imbir, kumin, liście limonki kaffir, smaki które są najbardziej wyczuwalne.  Dzięki tym dodatkom zupa nabrała(...)sklepach z orientalną żywnością. Zamiast moghrabieh można dodać do zupy kaszę jaglaną, ryż lub drobny makaron. Składniki: 1 szkl. czerwonej soczewicy 3/4 szkl. moghrabieh (makaron z mąki durum) 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora (biała część) 2 ząbki czosnku 5 cm świeżego imbiru 1/3 łyżeczki kurkumy 1 łyżka koncentratu pomidorowego 2 liście laurowe 2 liście limonki kaffir (można zamienić

Codziennik Kuchenny
KROKIETY Z KAPUSTĄ I PIECZARKAMI 135

marchewką  kiszonki Niemiec ) * 450 g pieczarek * 1 nie duża cebula * 3 liście laurowe  * 4-5 ziarenek ziela angielskiego  * sól i pieprz do smaku * pół łyżeczki kminku  * 1 łyżka masła Wykonanie: Kapustę kiszoną odcisnąć z soku, drobno pokroić, przełożyć do garnka. Całość zalać wodą, dodać sól, pieprz do smaku, ziele angielskie, liście laurowe i kminek. Kapustę gotować

Zrób to smacznie
Zupa chrzanowa 132

pietruszka 2 marchewki pół selera 200 g boczku wędzonego 3 liście laurowe 4 kulki ziela angielskiego 4-5 łyżeczek chrzanu sól, pieprz majeranek jajka Przygotowanie Warzywa myjemy, obieramy, kroimy w kostkę i smażymy na oleju lub maśle do miękkości. W garnku umieszczamy boczek, zalewamy ok 1,5 l wody, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe i zagotowujemy. Gotujemy na małym

e-PrzepisyKulinarne
Galareta z kurczaka do słoików 179

Smaczna galareta zamknięta w słoikach  może służyć jako wędlina do chleba Składniki • Kurczak ok 1,5 kg • 2 ząbki czosnku • 2 marchewki • 1 pietruszka • 1 cebula • kawałek selera • 1 liść selera i lubczyku • 1/2 puszki groszku • 1,5 paczki żelatyny • sól • pieprz Sposób przygotowania 1. • Kurczak podzielić na ćwiartki włożyć do  dużego garnka  • Zalać wodą dodać(...)całości marchew seler ,pietruszkę,czosnek,cebulę i zwinięte nitką listki  selera i lubczyku  • Dodać sól pieprz wg swojego smaku  • Gotować wszystko jak rosół na wolnym ogniu  aż mięso będzie miękkie 2. • Miękkie mięso obrać z kości podzielić do  wyparzonych suchych słoiczków  • Dodać do każdego słoiczka kilka plastrów  marchwi i groszek 3. • z pozostałego

W królestwie smaków Beaty
Ziemniaki - kilka wskazówek i porad. 158

gotowania dodamy ząbek czosnku lub odrobinę suszonego kopru.  Młode ziemniaki włożone na pół godziny do zimnej osolonej wody, łatwiej będą się obierały.  Ugotowane ziemniaki w mundurkach do sałatki lub do smażenia można pokroić szybko w talarki za pomocą urządzenia do krojenia jajek.  Aby ciasto na placki ziemniaczane nie ściemniało, należy dodać do masy niedużą utartą marchewkę

Przepisy i porady kulinarne

Proponowane wyszukiwania