Gulasz z kaszą jęczmienną i soczewicą. 239otrzymałam do przetestowania m.in. danie gotowe z serii "Dania Babci Zosi",czyli właśnie kaszę jęczmienną z soczewicą. Składnikami dania są: przede wszystkim kasza jęczmienna, soczewica, suszone pomidory, marchewka oraz cebula. Wszystko to tylko naturalne składniki! Bez dodatku chemii, konserwantów czy barwników! W opakowaniu znajdziemy dwie porcje dania (w sumie dla 4 osób). Sposób przygotowania dania (wybrałam opcję według(...)garnka należy wlać 400ml wody, wsypać opłukaną zawartość naszej torebki, dodać pół łyżeczki soli. 3. Doprowadzamy wszystko do wrzenia, często mieszając. 4. Przykrywamy szczelnie pokrywką nasz garnek, gotujemy wszystko 15 minut na minimalnym ogniu. I co śmieszne na opakowaniu polecają, aby nie odkrywać garnka :)) Oczywiście jako grzeczna pichcąca nie odważyłam się ;P 5. Po 15minutach zdejmujemy garnuszek z ognia, wszystko
Emcia Pichci
szybkowar-gołąbki z nadzieniem z marchewki, ryżu, drobiu... 191nadzienia i ciasno zawijać gołąbki. W szybkowarze 9 l. rozłożyć sitko (nie przypali się kapusta), układać gołąbki, wlać wodę, zamknąć szybkowar, po zasyczeniu pary gotować 35 minut na średnim ogniu. W szybkowarze dobrze gołąbki wystudzić (gotuję wieczorem i do rana w chłodnym miejscu), przy wyjmowaniu będą w całości, gołąbki wyjąć do miski, wywar wylać do mniejszego garnka, dodać przecier pomidorowy(...)zagotować, śmietanę wymieszaną z mąką, wlać do sosu i mieszać do zagęszczenia sosu, dodać natkę pietruszki posiekaną - pyszne gołąbki nadziewane ryżem,mięsem drobiowym i marchewką z szybkowara są najlepsze i zawsze się udają........SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubię
Włoski sos bolognese 236Gałązki selera, cebulę, marchewkę oraz boczek pokrój w drobną kostkę. W głębokiej patelni lub rondelku rozgrzej tłuszcz, wrzuć pokrojone składniki i smaż przez ok. 5 minut. Dodaj mięso mielone. Smaż je przez 5-10 minut, aż straci surowy wygląd. W czasie smażenia rozdrabniaj je rozgniatając widelcem. Dodaj wino, przecier pomidorowy i listki laurowe – gotuj przez ok. 25-30 minut
Kulinarny S.O.S.
Pho z kurczakiem 154Ważne, żeby była kolendra, bo to ona dodaje smaku i charakteru. Polecamy Wam również nasze inne przepisy kuchni wietnamskiej . Składniki: 1 cały kurczak (do 1,5 kg) Włoszczyzna (2 marchewki, 1 por, pietruszka, cebula) 5 gwiazdek anyżu Pieprz czarny w ziarnach 2 laski cynamonu 5 szt. goździków Kawałek imbiru 6 szt. kardamonu Sól 2 ząbki czosnku 1 łyżka sosu sojowego(...)dużego garnka. Następnie marchewkę, pietruszkę oraz pora obieramy i dodajemy do garnka. Cebulę obieramy i opalamy nad gazem, a imbir ze skórką również przypalamy. Dodajemy to również do garnka. Następnie wszystko zalewamy zimną wodą. Do wywaru dodajemy odrobinę soli, cynamon, kilka ziaren czarnego pieprzu, anyż, goździki, kardamon oraz posiekany drobno czosnek. Cały wywar gotujemy na małym ogniu przez minimum
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Gulasz z szynki 175groszek z marchewką 0,5 kg, kostka rosołowa 1szt., 2 cebule, 1/2 papryki czerwonej, 1/2 papryki żółtej, 4-5 ziaren ziela, 3-4 liście laurowe, sól i pieprz, smalec. Do zagęszczenia: mąka, śmietana, gałka muszkatałowa, sól i pieprz. Marchew z groszkiem, kostką, zielem, liściem i szczyptą soli zalewamy 2 l wody i gotujemy. -- Następnie pozostałe składniki przesmażamy
chleba naszego
Pasztet z królika 250bułki kajzerki 1 marchewka 1 korzeń pietruszki sól pieprz 2 liście laurowe 10 szt ziela angielskiego 5 jajek 1 cebula gałka muszkatołowa Jak zrobić pasztet z królika: Do garnka włożyć królika, boczek. Dodać obraną cebulę, marchew i pietruszkę oraz ziele angielskie i liście laurowe. Posolić. Zalać wodą (tylko tyle by przykryła mięso) i gotować do miękkości
Dorota Smakuje
Bigos z młodej kapusty 248szatkujemy, przekładamy do garnka, marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, dodajemy do kapusty. Cebule drobno siekamy, kiełbasę kroimy na małe kawałki, podsmażamy na łyżce smalcu, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy do kapusty, wlewamy bulion, dodajemy ziarna pieprzu i ziela angielskiego oraz listki laurowe. Dusimy na małym ogniu do miękkości, pod koniec gotowania dodajemy przecier pomidorowy oraz ocet
Bajeczna Kuchnia
Zupa z brukselki 147false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchewkę obieramy i kroimy na plasterki. Pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę. Pora kroimy w piórka. Brukselkę oczyszczamy, większe kroimy na pół. Na rozgrzanym oleju podsmażamy mięso mielone (w garnku), mieszając by nie przywarło do dna. Jak będzie „rozdzielone” dodajemy warzywa, chwilę razem podsmażamy i zalewamy gorącym bulionem. Gotujemy 15 min, po czym wrzucamy
R'n'G Kitchen
Ogórkowa 224rosołu - 1 marchewka - 1 pietruszka mała - plasterek selera - 4 -5 ziemniaków - 6 -7 ogórki kiszone - 2 łyżki masła - 1 szklanka śmietany - kostka rosołowa - sól pieprz do smaku - natka pietruszki Sposób przygotowania 1. - Zagotować rosół Pietruszkę i seler zetrzeć na grubej tarce ziemniaki pokroić w kostkę,marchew w plastry Dodać warzywa do rosołu Gotować wszystko razem do miękkości
W królestwie smaków Beaty
Krem z kurek z grzankami 183przygotowania: 1. Ziemniaki i marchewkę obieramy, kroimy na małe kawałki i wrzucamy do bulionu warzywnego. Dusimy pod przykryciem na małym ogniu. 2. Kurki obieramy, myjemy i osuszamy. Na patelni rozgrzewamy masło i oliwę z oliwek, wrzucamy kurki. Smażymy je ciągle mieszając wraz z posiekanymi cebulkami i octem balsamicznym. Kiedy kurki zmiękną przelewamy całość do gotującego się wywaru z jarzynami. Wybieramy
Kuchnia w czekoladzie
Spaghetti bolognese 172tarce o grubych oczkach marchewkę, ciągle mieszając całość podsmażać jeszcze przez moment. Dodać mięso. Smażymy całość, rozdzielając mięso łyżką. Musimy uważać by wołowina nie przypiekla się zbyt intensywnie. Może to trwać kilka minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Gdy mięso nabierze koloru i nie będzie już różowe dodajemy mleko, szczyptę gałki i liść laurowy. Gotujemy na małym ogniu
cucinare
rosół z gęsi 208średnie marchewki - 1 pietruszka - ćwiartka selera - 1 cebula - natka pietruszki - natka lubczyku - 3 liście laurowe - 5 ziarenek ziela angielskiego - sól, pieprz - szczypta chili - kilka igiełek rozmarynu - makaron domowy z pietruszką i lubczykiem Składniki na 10 porcji. Do garnka wrzucamy gęś, kurczaka, szponder wołowy i zalewamy zimną wodą. Gdy zacznie nam się gotować dajemy mniejszy ogień żeby rosół nam mrugał (pojawiają
Kuchenne Wariacje
Zupa pieczarkowa. 196pieczarek 2 marchewki 1/4 selera 1 mały por 1 pietruszka nać pietruszki 3 litry wody 6 dużych ziemniaków 4-5 łyżek makaronu "muszelki" malmy 200 gram śmietany słodkiej 18% sól ,pieprz 1 czubata łyżka vegety opcjonalnie przyprawy, które lubicie WYKONANIE: Żeberka umyć, zalać wodą zagotować, Zebrać szumowiny, dodać pokrojone warzywa zagotować, Do gotującego wywaru dodać vegetę, gotować
Kuchnia Beaty
Zupa krem pomidorowo-dyniowa 207ziemniaki 2 marchewki 1/2 pietruszki kawałek selera 2 cebule 2 skrzydełka z kurczaka pieprz, sól, jarzynka, papryka ostra, 3-4 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego woda Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa obieramy, myjemy i kroimy w mniejsze kawałki. Skrzydełka myjemy i dodajemy do garnka z warzywami. Całość zalewamy wodą. Gotujemy do miękkości
Truskawkowa Fiesta
Sok wielowarzywny - gęsty i schłodzony pyszny na upały 203Buraki obieramy i gotujemy. Ugotowane kroimy w kostkę. Paprykę i cebulę pieczemy w piekarniku w 220 stopniach aż pomarszczy się skórka. Po upieczeniu obieramy paprykę ją ze skórki i usuwamy gniazda nasienne. Paprykę i cebulę kroimy w kostkę. Pomidory parzymy, obieramy ze skóry i kroimy na niewielkie kawałki. Seler naciowy także drobniej kroimy. Marchewkę szorujemy pod bieżącą wodą
Bon Appetit Małgorzaty
Placuszki z kalafiora 253Propozycja na smaczny obiad bez mięsa. Składniki:-kalafior-por-marchewka-susz warzywny-3-4 jajka-czerstwa bułka-łyżka majonezu-2 łyżki mąki
Maminek kulinarny
Grochowa zupa - krem 259bulionowej ) 1 marchewka 1 mała pietruszka sól pieprz Dodatkowo: 1 cebula ok. 200 g cienkiej kiełbasy olej do smażenia Wykonanie: Groch płuczemy, wrzucamy do garnka i zalewamy zimną wodą. Moczymy około 60 - 90 minut, po czym wodę odlewamy. Groch zalewamy bulionem i doprowadzamy do zagotowania, łyżką cedzakową ściągamy szumowiny, zmniejszamy ogień i gotujemy około
Kulinarne przygody Gatity
Mięso rosołowe do chleba 219Składniki: ugotowane mięso z rosołu ( gotuję rosół z 4 rodzajów mięsa: indyczego, kurzego, wieprzowego-golonki i wołowego)- ilość dowolna żelatyna, rosół lub woda Przygotowanie: Ostudzone mięso kroimy drobno, ale już teraz wiem, że lepiej byłoby zmielić je na grubych oczkach, bo przy krojeniu trochę się kruszyło:( Jeśli lubimy możemy dodać również pokrojoną na drobno marchew z rosołu W garnuszku
Proste Potrawy
Mięsno-ziemniaczana zapiekanka 241jarzynką z marchwi w śmietanie pełnowartościowy i smakowity posiłek. dla 3-4 osób Składniki: 2 duże cebule 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju jadalnego pęczek tymianku lub majeranku 500g mielonej wieprzowiny 1 kg ziemniaków świeżo zmielony pieprz gałka muszkatołowa 50g masła 200 ml mleka 150 g drobno startego sera gouda Wykonanie: Ziemniaki gotujemy do miękkości
Gorący kąsek