metali ciężkich i toksyn znajdujących się w gotowanym mięsie oraz zanieczyszczonym powietrzu. Dając rano sobie i swojemu dziecku zielony sok mamy pewność, że dostarczyliśmy swojemu organizmowi dużą porcję tlenu, enzymów i minerałów alkalizujących. Te ostatnie pełnią istotną rolę w ochronie organizmu naszego malca przed pasożytami. Składniki na 250 ml soku: 2 marchewki, ćwiartka buraka, ćwiartka dużego ogórka, ćwiartka jabłka
Jeść, by żyć w zdrowiukostkę. Cebulę i czosnek obrać i posiekać. Marchewkę obrać i pokroić w niedużą kostkę. Paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w cząstki. W dużym garnku rozgrzać masło, zeszklić cebulę, dodać czosnek, dynię, marchew i chwilę przesmażyć. Następnie dodać pomidory i gotować 10 minut, aż pomidory się rozpadną. Wlać bulion
Zakątek rozkoszy kulinarnychbiałego wina 1 l bulionu warzywnego (2 marchewki, 1 por, 1 pietruszka, 1/2 cebuli, 1/2 selera) 500 g mieszanki owoców morza 1/2 pęczka pietruszki sól, pieprz koszt.: ok. 30 zł. KROK 1 Sporządzenie bulionu; Do garnka wlewam ok 1,5 l zimnej wody. Wkładam obrane warzywa, przekrojone na pół i zagotowuje. Gotuję pod przykryciem ok 30 - 40 minut. Na końcu
smacznieinatematbłonek i pokroić na małe kawałki. Marchewkę i pietruszkę obrać, umyć i zetrzeć na tarce o dużych oczkach. Pieczarki obrać, umyć, pokroić w plasterki. Paprykę umyć, pokroić w cienkie półsłupki. Wszystkie składniki przełożyć do garnka i zalać wodą. Dodać kostkę rosołową i dusić na małym ogniu przez godzinę. Pod koniec gotowania wsypać posiekane zioła Ugotować kaszę gryczaną w lekko
www.szczesliwakuchnia.blogspot.comoleju z czosnkiem, pomidorami i bazylią, 1 marchewka kawałek selera 2 łyżeczki pasty curry Tandori, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, 2 papryki kolorowe, 1 litr wody, 3 ziemniaki, pieprz czarny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej PRZYGOTOWANIE: Mięso wołowe mielimy, doprawiamy chili i solą, dodajemy jajko i bułkę tartą, mieszamy i formujemy małe klopsiki. Gotujemy je w delikatnie osolonej wodzie (ok. 1 litra
Damsko-męskie spojrzenie na kuchniękapusty kiszonej 1 duża marchewka 1 cebula mała puszka pieczarek 4 łyżki suszonych pomidorów w oliwie kminek, oregano, pieprz ziołowy liść laurowy, ziele angielskie Kapustę poszatkowałam, zalałam wodą i zagotowałam z dodatkiem ziela angielskiego i liścia laurowego. Marchew starłam na fasolkowych oczkach i dorzuciłam do kapusty. Dalej całość gotowałam. Cebulę zeszkliłam na łyżce oliwy (z suszonych pomidorów), dodałam pieczarki
bastalenamarchewki 1 pietruszka 1/3 selera 1 cebula 2 duże ziemniaki 3 łyżki chrzanu (ze słoika lub świeżo startego) 2 łyżeczki majeranku 2 liście laurowe, ziele angielskie pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Do garnka wlewamy 2 litry wody, wrzucamy białą kiełbasę i boczek i gotujemy ok 20 minut. Warzywa obieramy
Ze smakiem i z pasjąwody 2 kostki rosołowe marchew - starta na tarce ( szybciej się ugotuje ) kawałek selera - te starty cebulka liście laurowe szklanka przecieru pomidorowego lub 2-3 łyżki koncentratu 1 łyżka śmietany Sól, pieprz do smaku. Makaron Wielicki - wstążka Wodę zagotować, dodać kostkę, warzywa i przyprawy. Gdy warzywa zmiękną wlać przecier, gotować 5 minut. Zaprawić zupę śmietaną - zagotować. Makaron ugotować wg przepisu
kolorowotorcikowodanie, które minimalnie przegrało w akcji „gotowanie za głosowanie”. Postanowiłam je jednak zrobić ze względu na duże zainteresowanie nim z Waszej strony. Tutaj też pragnę przełamać myślenie, że zupa chińska to zupa z proszku, które jest bardzo mylne. W domowych warunkach można ugotować pyszne i aromatyczne danie, które nie ma nic wspólnego z proszkowaną saszetką. Wystarczy tylko trochę bulionu, kurczaka(...)makaronu ryżowego Biała część pora – kilka cm 1,5l bulionu 4 łyżki sosu sojowego ½ łyżeczki imbiru mielonego 0,25 – 0,5 łyżeczki pieprzu cytrynowego + ciut do mięsa 1 mała marchewka 1 ząbek czosnku Sól 2 łyżki oleju do smażenia Przygotowanie: Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, czosnek posiekać. Posolić i posypać odrobiną pieprzu cytrynowego. Podsmażyć na odrobinie oleju
Fabryka pomysłówWiosenna wersja sałatki mojej babci już była, tak więc nastał czas na odsłonę zimową. Gorąco polecam. Smakuje wyjątkowo, bo babcina, a że jest czas świąteczny to
Karola gotujemineralnych (wapń, potas, fosfor). Fasola uważana jest za dość ciężkostrawne warzywo i część osób jej unika. Aby pozbyć się z fasoli właściwości gazotwórczych, należy ją wcześniej namoczyć i nie gotować w tej samej wodzie, w której była moczona. Fasola będzie również przez nasz organizm lepiej trawiona, gdy odpowiednio przyprawimy danie z jej dodatkiem. W tym przypadku najlepiej sprawdza się kminek(...)garnkach. Ilość porcji: 3 litry Czas przygotowania: 80 minut Składniki na zupę fasolową na łopatce: 900 g łopatki wieprzowej 400 g fasoli Jaś karłowy 2 ziemniaki pietruszka 2 marchewki 1/2 korzenia selera łyżka majeranku łyżeczka mielonego kminku 2 łyżeczki słodkiej papryki łyżka pieprzu ziołowego 2 małe cebule 4 ząbki czosnku 3 liście laurowe 5 ziaren ziela angielskiego łyżeczka tymianku
Gotuj w domuJedna z najlepszych zup serwowana w naszym domu. Klasyczny, długo, wolno gotowany rosół z dużą ilością lubczyku i włoszczyzny. Podany wyjątkowo z makaronem gwiazdki – idealny dla dzieci. Esencjonalny, domowy, na drobiu i kawałku wołowiny. Za każdym razem, w innym domu smakuje inaczej. Na drugi dzień można dodać przetarte świeże pomidory, passatę lub koncentrat i zrobić szybką pomidorową. Na taki(...)SKŁADNIKI: 1/2 kg wołowiny – szponder lub pręga 1/2 kg kurczaka, ćwiartki, podudzia cebula przyprawa vegeta natur, łyżeczka lubczyku, świeżo zmielony pieprz pęczek włoszczyzny: 1/2 selera, 1 por, 3 marchewki, 2 pietruszki 3 ziarenka ziela angielskiego 2 liście laurowe kilka kulek ziarnistego pieprzu mały pęczek natki makaron gwiazdki lub tradycyjnie nitki koper lub natka do podania PRZYGOTOWANIE: Połówki cebuli upiecz
Zasmakuj Kuchnipietruszki, umorusanym w ziemi porem, bo wiedzą, że takie specjały kupią tylko nieliczni, w tym i ja. A dlaczego tak się dzieje tego nie wiem. Dlaczego ludzie wolą wybrać marchewkę prościutką i czystą, a pietruszkę wybieloną i równiutką? Tego nie zrozumię nigdy, szczególnie kiedy taką chemię wybiera babcia, która przecież musi pamiętać smak naturalnej i słodkiej marcheweczki z dawnych(...)regeneracji tkanek oraz magnezu , niezbędnego do ponad 300 reakcji biochemicznych, zachodzących w naszym organizmie oraz składniki budulcowe mózgu, krwi, kości i wielu innych tkanek. Wskazane jest, aby surowe i gotowane warzywa oraz owoce stanowiły ponad 60% codziennej porcji jedzenia, co zapewnia równowagę kwasowo - zasadową i prawidłowe funkcjonowanie organizmu. Podczas gotowania warzyw 30 - 60% zawartych w roślinach biopierwiastków przechodzi
Naturalna Kuchnialiście laurowe i z 5 ziaren ziela angielskiego. Liczba porcji: 4 Czas przygotowania: 40 minut Składniki na żurek na domowym zakwasie: 2 l wody 2 ziemniaki 1 marchewka 1/2 korzenia selera 1 pietruszka 2 - 3 łyżki majeranku 500 ml zakwasu domowego do żurku 2 ząbki czosnku pieprz i sól do smaku 200 g wędzonki lub boczku wędzonego 300 g kiełbasy(...)najlepiej białej) 4 jajka ugotowane na twardo śmietana do podania (opcjonalnie) chrzan (opcjonalnie) Jak zrobić żurek na domowym zakwasie? Warzywa obrać i pokroić na duże kawałki, następnie gotować w 2 l wody do miękkości około 20 minut i wyjąć z wody. Do bulionu z warzyw wrzucić nakłute w kilku miejscach kiełbaski i gotować około 15 - 20 minut, aż będą ugotowane
Kuchcik gotujeziemniaków 2 cebule 750 g marchewki 40-50 g masła 30-40 ml mleka Sól Pieprz świeżo zmielony 400 g chorizo lub inna pikantna, wędzoną kiełbasa w orginale występuje Rookworst Jak zrobić Hutspot Warzywa obierz i pokrój w kostkę. Włóż do rondla i wlej tyle wody, by ledwo zakryć warzywa, gotuj je, aż będą miękkie. Na ostanie piętnaście minut włóż
RafalCookBoczniaki myjemy i osuszamy, kroimy w paski. Marchewkę, pietruszkę i seler myjemy, obieramy i kroimy w kosteczkę. Cebulę oraz czosnek obieramy i drobno siekamy a następnie wrzucamy na patelnię z rozgrzanym olejem i chwilę smażymy. Do garnka wlewamy wodę i dodajemy: grzyby, pokrojone warzywa, przesmażoną cebulkę i czosnek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Gotujemy na małym ogniu ok 30 minut
słodkie i nie tylko historie kulinarnekroimy na kawałki i gotujemy w bulionie do miękkości. D odajemy 10 listków bazylii, 5 listków mięty oraz 1 ząbek czosnku. Doprawiamy solą i pieprzem. Zup ę miksujemy na krem, następnie schładzamy w lodówce ok. 1-2 godziny. Przed podaniem chłodnik oprószamy świeżo startym pieprzem, dekorujemy drobno pokrojonym ogórkiem, marchewką i papryką. **** PREPARAZIONE Spuntate
La grande e la piccola cuocaczterech osób 2 marchewki ½ dużej główki kalafiora, lub jedna mała 1.5 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju Pęczek kopru 40 g ryżu Szczypior Sól, pieprz Sposób przygotowania Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy ryż i przez 2-3 minuty przesmażamy (podobnie jak w risotto). Następnie dodajemy bulion i całość gotujemy. Gotowa zupa kalafiorowa Po 10 minutach dodajemy pokrojoną
Miód i pieprzłyżki siemienia lnianego, 1 cebula, 2 marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera, kawałek pory, 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej, 2 łyżeczki suszonej natki pietruszki, 1 łyżeczka curry indyjskiego, pieprz, sól. Przygotowanie: Cebulę kroimy w małą kostkę, a włoszczyznę ścieramy na tarce (można cebulę też zetrzeć). Warzywa podsmażamy na oliwie z oliwek. W rondelku gotujemy soczewicę w osolonej wodzie- woda musi sięgać
Aga w kuchniwołowiny (szponder) 4 wątróbki indycze 3 marchewki 1 pietruszka 1/4 dużego selera 2 bułki namoczone w wodzie z mlekiem 5 jajek 1 gałka muszkatołowa pieprz, sól do smaku plastry słoniny/olej Indyka i wołowinę wrzucamy do zimnej wody z liściem laurowym, zielem angielskim i pieprzem, zagotowujemy i zbieramy z wierzchu szumowiny. Gotujemy na malutkim ogniu przez 2h. Pod koniec gotowania
Przepysznik - BLW i nie tylkoSkładniki Danie dla czterech osób 2 marchewki ½ dużej główki kalafiora, lub jedna mała 1 litr bulionu warzywnego 2 łyżki oleju Pęczek kopru 40 g ryżu Szczypior Sól, pieprz Sposób przygotowania Olej rozgrzewamy w garnku, dodajemy ryż i przez 2-3 minuty przesmażamy (podobnie jak w risotto). Następnie dodajemy bulion i całość gotujemy. Gotowa zupa kalafiorowa Po 10 minutach
Miód i pieprzsaszetka białego ryżu (ok. 100g) 2 marchewki 1 średni seler 3 pietruszki 1 duża cebula olej do smażenia 1 porcja rosołowa 0,5l przecieru pomidorowego z kartonika przyprawa warzywna, sól, pieprz W garnku zagotowujemy wodę (około 3 litrów). Wkładamy do niej porcję rosołową, wrzucamy warzywa i kilka łyżeczek soli do smaku. Gotujemy wywar do miękkości jego ingrediencji, po czym wyjmujemy
Kuchenna Kontrrewolucyabiegającym na wolności. Składniki -porcja indyka -marchewka, seler ,por ,zielonapietruszka -sól różowa himalajska, bo zdrowsza -przyprawa bez chemii Karahi Chicken Masala SKWORCU -szczypta Kuchmistrza SKWORCU -kluseczki na rosół jakie lubisz Umyj mięso z indyka, włóż do dużego garnka z jarzynami, zalej filtrowaną wodą. Dodaj przypraw i zamknij garnek. Nastaw na powlone gotowanie. Gdy rosół ugotuje się, odkryj pokrywkę
Z Kuchni Do Kuchniwody - 150 g marchewki - 45 g pora - 150 g piersi z kurczaka - przyprawy: sól, pieprz prawdziwy, pieprz ziołowy, imbir (wg uznania) Do zagęszczenia: - 15 g mąki owsianej (czubata łyżka) - 30 g jogurtu naturalnego - 2 łyżki zimnej wody Warzywa kroimy w talarki. Zagotowujemy wodę. Do wrzącej wody wrzucamy warzywa, gotujemy ok. 15 minut. Następnie wrzucamy pokrojoną w kostkę pierś oraz przyprawy
Zdrowie na języku :Pwrzacym bulionem i gotowac 10 minut.W czasie gotowania zamieszac kilkakrotnie by nie przywarlo do dna garnka.Wylaczyc ogien i nastepne 10 minut zostawic na goracej plycie by" doszlo".W ciagu tego czasu wchlonie cala pozostala wode.Wystudzic.Marchew obrac i zetrzec na tarce .Szczypiorek posiekac.Cebule pokroic w drobna kostke.Ser zetrzec na tarce.Ugotowany orkisz wymieszac z marchewka,szczypiorkiem,cebula i serem.Dodac jajko
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!kawałek pora kawałek selera 2 marchewki 2 kostki rosołowe 1 pietruszka 200 g koncentratu pomidorowego 200 g śmietany 30% + do podania: biały ryż wedle uznania CZAS PRZYGOTOWANIA: 60 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY Przygotowanie: Do garnka wlewamy wodę, wkładamy udka, oczyszczoną włoszczyznę i kostki rosołowe. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ognień i gotujemy 45 minut. Po tym czasie zupę
My Culinary Artchoć może brakuje trochę atmosfery ogniska i gotowania na świeżym powietrzu. W każdym razie ja dzisiaj zapraszam na taką wersję piekarnikową, którą nazwałem zapiekanką chłopską. Do przygotowania dania użyłem: 1 kg ziemniaków, 500 gram wędzonego boczku, 250 gram kiełbasy śląskiej, 3 średnich cebul, 1 selera, 1 czerwonego buraka, 4 ząbków czosnku, 2 marchewek, 1 puszki rozdrobnionych pomidorów, oliwy z oliwek
Wyprawy kulinarneuprawom , od popularnych roślin jak pomidory, marchew czy fasola, po te mniej znane, np. jarmuż, lub trudniejsze w uprawie, jak szparagi. W rozdziale poświęconym wiośnie (bo oczywiście od niego rozpoczęłam wertowanie książki) natrafiłam na bardzo ciekawe przepisy zawierające szczaw , określany przez autorkę "jednym z wiosennych ziół". Jedliście kiedyś szczaw? Moja Mama gotowała z niego smaczną zupę , jednak
Chilli Czosnek i Oliwasoboty, gdzie znalazłam i kwiaty i kolorowe marchewki). Kolorowe kalafiory też mi się prawie że śniły po nocach i proszę, całkiem przypadkiem na zakupach w Tesco (zazwyczaj zakupy robimy w Auchan, Biedronce, czasem w Lidlu i Carrefourze) trafiłam na nie - zielony i fioletowy. Fioletowy powędrował do tej sałatki, aż żal było go gotować lub uparować, najlepszy właśnie jest na surowo
Pora coś zjeśćIle rodzin, tyle przepisów na barszcz. U mnie w domu nie ucierało się buraków. Lubimy, kiedy warzywa "widać" na talerzu. Ziemniaki do barszczu gotujemy
Przepisy AleksandryNa początku chciałam przeprosić za te parę dni przerwy w moim blogowaniu. Wczoraj się przeprowadzałam z Poznania do Gdańska i nie miałam czasu na nic poza
Zgrabne Gotowanie