porządnej porcji humusu, krojonych w słupki marchewek i selera naciowego, no i obowiązkowo wafli ryżowych i świeżej bagietki! Polecam Wam mój przepis, hummus jest naprawdę pyszny i jestem pewna, że wrócicie nie raz do tego przepisu! 💗 SKŁADNIKI: 1 puszka ciecierzycy lub 1 szklanka ugotowanej ciecierzycy (plus kilka łyżek z zalewy lub po gotowaniu ciecierzycy) 2 ząbki czosnku 1,5 łyżeczki
Słodko-Słony Świat Ilonyzrumienią dodajemy startą na grubych oczkach marchewkę , posiekaną cebulę , czosnek wyciśnięty praską , resztę ziół prowansalskich , sól , pieprz do smaku . Smażymy do chwili aż cebula się zrumieni , mieszając ostrożnie co jakiś czas .Następnie wlewamy pomidory z puszki i dusimy na wolnym ogniu około 20 minut , aż sos samoczynnie odparuje i się zagęści . Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu . Serwujemy na gorąco
Ogrodnik w podróżyząbki czosnku 5 małych pietruszek (korzeń) marchewka 200ml mleczka kokosowego (można zastąpić śmietaną 12%) 2 garście kiełek zielonego groszku sól, pieprz, gałka muszkatołowa łyżeczka oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Na łyżeczce oliwy z oliwek podsmaż posiekaną cebulkę a następnie czosnek. Wszystkie warzywa pokrój w kostkę i wrzuć do garnka. Zalej wrzątkiem i gotuj około 20 minut aż warzywa zmiękną. Dopraw
wysmienityzmielić... 💫 Składniki: pół brokuła 2 marchewki 1 pietruszka kawałek pora ok.10cm kawałek selera 1,5l wody 4 ziarenka ziela angielskiego 2 listki laurowe sól pieprz 1 łyżka masła Przygotowanie: Warzywa obrać, umyć i pokroić na mniejsze kawałki. Włożyć do garnka, wlać wodę, włożyć listek laurowy, ziele angielskie, postawić na ogniu i gotować aż warzywa będą miękkie. Następnie zestawić
Dieta Rozdzielna i ZdrowieSKŁADNIKI 1/2 szkl. rosołu (razem z marchewką pokrojoną w plastry) 1 słoiczek buraczków - kulki , 2 liście laurowe, 2 ziela angielskie, sól, pieprz, odrobina cukru, 2 łyżki słodkiej śmietanki, majeranek 1 łyżka mąki WYKONANIE Do garnka wlewamy rosół, dodajemy buraczki ze słoika wraz z zalewą, dolewamy wodę, dodajemy ziele angielskie i liście laurowe, gotujemy do miękkości buraczków. Następnie zaprawiamy śmietanką oraz
słodki bratekpieczarek 3 cebule 2 marchewki 6 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz woda Wykonanie: Łazanki przygotowuję tak samo jak makaron domowy. Wszystkie składniki zgniatam, rozwałkowuję bardzo cienko i kroję w paski szerokości około 2 cm. Układam jeden na drugi i kroję w kwadraty. Wrzucam na wrzącą i osolona wodę i gotuje od wypłynięcia około 5 minut. Odcedzam na durszlaku
Bea(u)ty kitchenbulionu 1 marchewka ½ pietruszki por – kawałek 350 g tartych buraków 150 ml soku z buraków sól, pieprz ¾ cytryna groszek ptysiowy natka pietruszki do podania ugotowane udko z kurczaka PRZYGOTOWANIE: Warzywa obieramy i myjemy, kroimy w paski bądź w kostkę. Udko z kurczaka obieramy z mięsa i kroimy. Do gotującego bulionu dodajemy mięso i warzywa - zagotowujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkiczerwonej soczewicy 20 dkg pieczarek duża marchewka pietruszka 10 dkg selera cebula 3 łyżki otrąb owsianych jajko 2 ząbki czosnku 4 liście laurowe ziele angielskie 2 łyżki oliwy przyprawa do mięsa mielonego pieprz i sól do smaku Przygotowanie: Soczewicę namaczam na noc (jeśli nie mam czasu to choć na 30 minut przed gotowaniem, co prawda nie wymaga ona namaczania
Magiczna kuchnia Dariiparzonego boczku),1 średnia marchewka,1 średnia pietruszka,niewielki kawałek selera,sól,odrobina smalcu lub oleju do obsmażenia.Zalewa:1 większa cebula,12-15 ziaren ziela angielskiego,3-4 liście laurowe,1 łyżeczka ziaren pieprzu,4 szklanki wody,1/2 szklanki octu 3%.Wodę wlać do garnka, dodać przyprawy i cebulę - gotować przez około pół
Codzienna kuchnia niecodziennawodzie, aż grzyby będą miękkie. Marchewkę, pietruszkę i seler pokroić na małe kawałki, a cebulę i czosnek posiekać. W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, zeszklić na niej cebulę oraz czosnek, a potem wrzucić włoszczyznę i chwilę podsmażyć.Dodać ugotowane i pokrojone na mniejsze kawałki grzyby oraz wodę, w której się gotowały.Wrzucić listki laurowe, ziele angielskie
wyzwania kuchenneudźca z indyka,- porcja warzyw (marchewka -3-4, pietruszka -2, seler -1/2, por, cebula 2-3),- 0,5 kg ryżu (300 g parabolicznego, 200 g ciemnego),- 1-1,5 kg cebuli,- pieprz czarny, pieprz ziołowa, vegeta domowa. ziele angielskie 3-4, listek laurowy 2,- 2 główki kapusty,WYKONANIE1. Mięso gotujemy w szybkowarze. Gdy jest miękkie dorzucamy warzywa, dodajemy vegetę
Wypisz Wymalujśrednich ziemniaków 4-5 dużych marchewek 1 pietruszka 1 selera w korzeniu 10 jajek 2 puszki groszku 1 puszka kukurydzy 1 cebuli Kwaśne twarde jabłko 3 litrowego słoika ogórków konserwowych 4-5 łyżek majonezu 3-4 łyżki kwaśnej śmietany 1 łyżka musztardy stołowej Sól , pieprz , cukier Marchew, pietruszkę, selera i ziemniaki gotujemy, (ziemniaki wyławiamy wcześniej, bo pierwsze będą miękkie
Apetyczna babeczkapaprykę pokroic w paski bądz piórka. Marchewkę obrać i pokroić w julienne lub jak ktoś nie ma takiej nasadki w robocie czy malakserze, to po prostu zetrzeć na tarce na dużych oczkach. Wszystkie warzywa wrzucić do dużego naczynia Przygotować zalewę z octu, oleju, cukru, soli i pieprzu oraz papryki, zimna zalewę, nie gotujemy jej. Składniki sałatki dokładnie wymieszać z zalewą
Z Kuchni Do Kuchnipół szklanki soczewicy na osobę jedna marchewka jedna pietruszka pół selera korzeniowego dwie gałązki selera naciowego jedna cebula ząbek czosnku mały kawałek dyni liść laurowy dwa ziarenka ziela angielskiego gruby plaster cytryny sól, pieprz olej 3 łyżki sosu sojowego Soczewice płuczemy pod bieżącą wodą, na sicie. Wsadzamy do gara w którym będziemy gotować. Zalewamy wodą. Na szklankę soczewicy
ladykitchenwłożyć pokrojone ziemniaki , przesmażoną na oleju marchew , a potem pietruszkę - posolić , włożyć kilka ziaren pieprzu oraz liść laurowy - zamieszać i chwilę pogotować Wsypać 3 - 4 płaskie łyżki kaszy średniej grubości - zamieszać całość Dołożyć kalafiora , poszatkowaną kapustę oraz pokrojonego drobno buraka - zupa przybierze kolor różowy Do zupy dodać jeszcze pokrojonego selera , pora, cebulę - gotować do miękkości warzyw i kaszy Zupa jest
Proste Potrawywędzonego boczku - 4 ziemniaki - 1 marchewka - 1 pietruszka - 2 cebule - 1 ząbek czosnku - sól, pieprz - vegeta - 1 łyżka oleju - 1 łyżka masła - mała śmietana 18% - 1 łyżka posiekanej natki pietruszki Wykonanie Warzywa i pieczarki umyć, obrać, i drobno pokroić ( kilka pieczarek pokroić w plastry i odłożyć ). Zalać 2 L wody i gotować do miękkości. Zmiksować. Doprawić solą, pieprzem i Vegetą
Świat SmakuCebulkę poszatkować i podsmażyć na oliwie. Marchewkę , seler i pietruszkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, a pomidory i paprykę pokroić w kostkę lub cienkie paseczki. Rybę dodać do cebuli, zmniejszyć ogień i dusić 5 minut. Następnie dorzucić pokrojone warzywa, poddusić jeszcze kilka minut, wlać 3 szklanki wody i passatę. Wymieszać, i gotować na małym ogniu, aż warzywa będą miękkie
wyzwania kuchenneRosół zagotowałam z pokrojoną w plastry marchewką, zielem angielski i liściem laurowym. Następnie dodałam pomidory, podsypałam bazylią i oregano. Pogotowałam 10min. Przyprawiłam do smaku. *** 2 łyżki mąki 1 roztrzepane jajko łyżka suszonych pomidorów pieprz bazylia Wszystkie składniki na kluchy wymieszałam w misce. Za pomocą łyżeczki formowałam kluski, które kładłam na osolony wrzątek. Gotowałam do wypłynięcia
bastalenapierś z kurczaka - curry - 1 marchewka - 1/3 kostki masła Wykonanie: W rozgrzanym garnku, na maśle smażymy cebulę, czosnek, dodajemy dynię, prażymy 15 minut. Po tym czasie zalewamy wodą dodajemy pozostałe składniki, oprócz śmietany, tą dodajemy na samym końcu. Wszystko razem miksujemy za pomocą blendera. Następnie dodajemy pokrojonego w grubą kostkę kurczaka, gotujemy kolejne 15 minut. Doprawiamy sokiem z limonki
SMYKWKUCHNIminut. Natkę płuczemy, osuszamy i siekamy. Marchewki obieramy i kroimy w plasterki. Pieczarki musimy oczyścić i pokroić w ćwiartki. Paprykę myjemy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Warzywa dodajemy do mięsa, wlewamy bulion i dusimy ok. 15 minut. Mąkę mieszamy z wodą (zamiast wody możemy użyć śmietany) i wlewamy do mięsa. Gotujemy do momentu zgęstnienia sosu. Udka i warzywa
Blondynka GotujeWbrew pozorom risotto to bardzo proste w przygotowaniu danie. Jednak musimy cały czas pilnować ryżu aby nie przypalił się do patelni. Jest to danie jednogarnkowe , więc
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!ugotowaniu i drugiego dnia po odgrzaniu . Po prostu dobra, uczciwa , zupa " class="wp-smiley" style="height: 1em; max-height: 1em;" /> Składniki na 4 porcje : 2 skrzydła indycze 2 duże marchewki 1 duża pietruszka 2 spore cebule kawałek pora – niezbyt duży 1/2 szklanki pęczaku 1 ząbek czosnku sól ,chilli do smaku 1 łyżeczka curry 1 łyżka masła klarowanego Cebulę obieramy(...)klarowanym maśle , do momentu , aż cebula i por zmiękną . Następnie dodajemy obraną , pokrojoną marchew, pietruszkę i umyte oraz podzielone skrzydła indycze , solimy , zalewamy wodą ( około 3 L ) . Dusimy – gotujemy na wolnym ogniu pod przykryciem , do momentu aż mięso będzie miękkie , a cebula zacznie się rozgotowywać . Odławiamy skrzydła , odstawiamy , a zupę delikatnie rozdrabniamy blenderem , nie na krem – tylko trochę
Ogrodnik w podróżysprawdzi się marchewka z groszkiem albo np. buraczki :) Żeberka wyszły pyszne, można powiedzieć „palce lizać”:) Jak sami widzicie, przepis nie jest bardzo skomplikowany, a cały sekret tego dania opiera się na marynacie, w której musimy marynować żeberka. Smacznego! Post Żeberka w coli – szybki przepis :) pojawił się poraz pierwszy w Kulinarny Blog - wiesz jak gotować
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!przygotować. Tak oto powstało wykwintne danie, które cieszy nie tylko oko, ale też kubki smakowe i które można modyfikować na wiele sposobów. Bataty, możecie na spokojnie zastąpić kalafiorem z marchewką. Połączenie cukini i hummusu klasycznego, też powinno się świetnie sprawdzić. Co do szynki „szchwardzwaldzkiej”, zamiast niej, możecie kupić bekon lub inną szynkę długodojrzewającą. Zachęcam do eksperymentowania. Powodzenia! Poziom(...)godzinę. W międzyczasie, obieramy batata i szparagi. W przypadku szparagów odkrajamy ok. 1/4 kawałka od końca i obieramy do 1/3 wysokości. W ten sposób pozbędziemy się łykowatych części. Gotujemy warzywa w lekko osolonej wodzie przez ok. 10-15 min, aż przestaną być twarde. W oczekiwaniu aż się ugotują nastawiamy piekarnik na ok. 180 stopni i przygotowujemy panierkę do kurczaka. Najpierw
Pyszny DuetW zamrażarce znalazłam dwa kawałki łopatki. Jeden kawałek postanowiłam upiec. Dobrze się złożyło, bo niedawno kupiłam sobie kolejną książkę "Obiady rodzinne". W niej właśnie znalazłam przepis
Blondynka GotujeDlatego najlepiej spróbować wszystkich trzech. W końcu kiedy, jak nie w Wielkanoc. Przepis na białą kiełbasę po bolońsku Składniki: 5 surowych białych kiełbas, 2 cebule, 2 ząbki czosnku, 2 marchewki, 1 pietruszka, puszka pomidorów w zalewie, kilka czarnych oliwek, oregano suszone, oliwa, sól, pieprz. Zrób tak: na oliwie zeszklij posiekaną cebulę, dodaj pokrojone w kostkę korzenie oraz posiekany czosnek(...)ułóż białe kiełbasy. Piecz w temperaturze 180 stopni przez około 40-50 minut. Artykuł Biała kiełbasa zapiekana w sosie bolońskim. Jakie to pyszne! [PRZEPIS] pochodzi z serwisu Kulinarna Polska | Gotowanie i jedzenie
Kulinarna PolskaMeksyku Składniki na około 5 porcji: 300 g mielonej, nietłustej wołowiny dobrej jakości (starajmy się wybierać mięsa ekologiczne lub od zwierząt z wolnego chowu) 1 czerwona cebula 1 nieduża marchewka 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 2 duże ząbki czosnku 1 – 1 1/2 szklanki ugotowanej czerwonej fasoli 600 ml passaty pomidorowej (przecieru pomidorowego) 400 ml wody (lub więcej(...)papryka i pieprz do smaku; 1 łyżeczka oregano Cebulę pokroić w kostkę, czosnek posiekać, marchewkę zetrzeć na tarce o dużych oczkach. W garnku o grubym dnie rozgrzać łyżkę tłuszczu, wrzucić posiekaną cebulę i przesmażyć na umiarkowanym ogniu przez 2 minuty, często mieszając. Dodać startą marchewkę i czosnek – kontynuować smażenie przez dalsze 3 minuty. Następnie dodać mięso, łyżeczkę soli i przyprawy
Even Better Foodsłupki i dodać do garnka. Marchewki obrać pokroić w kostkę, cukinię umyć i pokroić w półplasterki, pora i seler naciowy pokroić drobno. Wrzucić warzywa do garnka, wlać pomidory z puszki. Wymieszać i doprawić solą, pieprzem i pieprzem cayenne. Dodać listki laurowe, zioła prowansalskie, nasiona kozieradki, posiekane drobno pomidorki suszone. Wlać wodę i gotować na małym ogniu do miękkości warzyw
Kuchnia Pokoleńłopatki 2-3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałeczek białej część pora kilka ziemniaków 10 dk g kaszy jęczmiennej listek laurowy, ziele angielskie sól, pieprz vegeta Mięso umyć, pokroić w kawałki, przełożyć do garnka, zalać zimną wodą. Zagotować,zmniejszyć ogień , dodać obrane i pokrojone warzywa [ oprócz ziemniaków]. Dodać przyprawy i gotować.W między czasie obrać
Moje domowe kucharzeniepływa żadne oko tłuszczu. Składniki 2 marchewki 2 pietruszki por mały seler 1/2 kg ziemniaków kilka ziaren ziela angielskiego 3 liście laurowe 70 ml śmietany 12% sól ,pieprz majeranek natka pietruszki Przygotowanie Warzywa kroimy w kostkę ,wrzucamy do garnka razem z przyprawami ,zalewamy wodą (2-3 cm ponad warzywa) ,doprowadzamy do wrzenia i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości. Dodajemy
R'n'G Kitchenziemniakow -4 marchewki -2 pietruszki (korzen) - seler ( ja osobiscie nie za bardzo lubie jego smak, wiec nie daje) -4-5 jajek -okolo 5-6 sporych ogorkow kiszonych -puszka groszku konserwowego -cebula -jablko -maly sloik majonezu -2-3 lyzki jugurtu naturalnego lub smietany -sol, pieprz SPOSOB PRZYGOTOWANIA: Ziemniaki, marchew, pietruszke gotujemy ( nie mozemy rozgotowac), studzimy. Jaja
PychaDaniawędzonego boczku ( lub innej wędzonki ) - marchewka, pietruszka, kawałek selera - cebula, czosnek - ziele angielskie,listek laurowy - domowa wegeta, sól, pieprz, kminek mielony, majeranek * przepis na buraczki marynowane tu : http://kuchniazwidokiemna.blogspot.com/2014/11/buraczki-marynowane-w-caosci-cae-mae.html Wykonanie Wypłukane żeberka wraz z wędzonym boczkiem wkładam do garnka zalewam wodą, dodaję pół łyżki soli, ziele angielskie i listek laurowy i gotuję na wolnym ogniu. Kiedy żeberka
Kuchnia z widokiem na ogródobiad gotowy :D Składniki: 3 marchewki 1 pietruszka kawałek selera kawałek pora 2 ząbki czosnku mała cebula 1-1,5 kg dyni 1 l wody przyprawy: sól himalajska, curry , pieprz cayenne, ziołowy, prawdziwy, zioła prowansalskie , tymianek mielony 1 łyżeczka przyprawy naturalnej natka pietruszki Przygotowanie: Zagotuj wodę. Dodaj oczyszczone i drobno pokrojone warzywa. Gotuj 25 minut. Następnie dodaj pokrojoną
Zdrowie na języku :Pgotuję, za gorącoSkładniki:15 dag fasoli szparagowej żółtej ( plus porcja na podjadanie ) 10 dag zielonego groszku 1 mały kalafior 1 jędrny pomidor 1 duży młody ziemniakświeżo mielony pieprz czarny2 łyżki majonezu duży ząbek czosnku 4 łyżki naturalnego gęstego jogurtu1 łyżka kaparów 2 jajka ugotowane na twardoSposób przyrządzenia:Marchewkę, selera, ziemniaka oczyścić, opłukać
pieprzny smaczekPotato soup with meatballsSkładniki.4 ziemniaki1 marchewka1 cebula1/4 selera korzeniowego1 łyżka masłapieprzsól Kulki mięsne z majerankiem.25 dag wołowiny zmielonej1 jajko1 cebulka1 łyżeczka majerankusólpieprzWykonanie.Wszystkie warzywa
Kulinarny karnet Christopheraskóry) 2 udka (bez skóry) 4 marchewki 2 pietruszki 1/4 gł. małej kapusty 1 mały seler po pół papryki: żółtej, czerwonej, zielonej mała cebulka 3 łodygi selera naciowego pół szkl. kaszy jaglanej sól ziele angielskie liść laurowy natka pietruszki Wykonanie: Pierś i udka myjemy, zalewamy wodą, dodajemy ziele angielskie, liść laurowy, trochę soli - gotujemy na małym ogniu. W tym czasie
Walijskie Pichceniewłasnym łyżka przecieru pomidorowego 2 marchewki 1 pietruszka 1 łodyga selera naciowego 100g ryżu 400g mięsa mielonego sól pieprz słodka i ostra papryka ziele angielskie liść laurowy koperek Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew i pietruszkę zetrzeć na oczkach, seler naciowy pokroić w paski. Warzywa zalać wodą, posolić, dodać liść laurowy, ziele angielskie i gotować ok 20 minut. Na patelni rozgrzać
Walijskie Pichcenie