gotowana marchewka - 3904 przepisów (strona:174/261)

A’la flaczki drobiowe z warzywną nutą 137

marchewek 4 pietruszki duża cebula pól pora natka świeżej pietruszki 4 łyżki majeranku 2 łyżki lubczyku suszonego łyżeczka papryki słodkiej pól łyżeczki papryki ostrej sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj   Przygotowanie : Na początek wstawiamy bulion naszą bazę do zupy. Do garnka wlewamy 2 litry wody dodajemy warzywa obrane ale nie krojone oraz kurczaka. Gotujemy całość

Niezły Młynek
Sałatka z pieczoną marchewką i batatem, fetą i jajkiem w koszulce 141

Sałatka idealna na śniadanie lub lunch w pracy. Składniki: garść rukoli 20 gram fety 1/2 średniego batata 2 marchewki łyżka syropu z agawy 1 łyżka sambal oelek szczypta cynamonu sól oliwa z oliwek 5-6 pomidorków koktajlowych 2 jajka ugotowane w koszulce* dressing: 1 łyżka oliwy z oliwek, 1 łyżka soku z limonki, 1 łyżka wody, sól, pieprz, drobno posiekana(...)marchewkę kroimy w plastry, mieszamy z marynatą i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na 30 minut. Rukolę układamy na talerzu, fetę kroimy w kostkę, pomidorki koktajlowe na pół. Wszystko mieszamy ze sobą, dodajemy upieczone warzywa. Na końcu układamy na sałatce jajko w koszulce. Całość polewamy dressingiem. Smacznego, Klaudia. *Jajko w koszulce: w dużym garnku gotujemy osoloną

Mango Papaja
Pasztet z cielęciny z żurawiną 118

marchewki, 1 pietruszka, kawałek selera   1,5 kg wątróbki z indyka lub kurzej,   200 g żurawiny suszonej, 100 ml żurawinówki,   180 g suchej bułki, 300 g przecieru żurawinowego ze słoika, 10 jajek, 100 ml żurawinówki, gałka muszkatołowa, imbir mielony, sól Mięso włożyć do garnka, dodać przyprawy, włoszczyznę, zalać zimną wodą ( tylko tyle aby przykryć mięso) i gotować

królestwo garów
Pasztet z zielonej soczewicy z pieczarkami 177

Pyszny, zdrowy , sycący pasztet z soczewicy - bogaty w białko,   świetna alternatywa dla mięsnych wyrobów SKŁADNIKI (na keksówkę o długości.  30 cm) 1,5 szklanki zielonej soczewicy 2 marchewki  (około 200g) 100 g selera 1 cebulą 1 ziemniak 200 g pieczarek 5 łyżek oliwy 3 ząbki czosnku 2 łyżki masła 2 jajka pęczek natki pietruszki ziele angielskie liście(...)laurowe sól pieprz PRZYGOTOWANIE Soczewicę wysypujemy na sitko i płuczemy pod bieżącą wodą.  Przekładamy do garnka, zalewamy wodą,  dodajemy  3 liście laurowe i 4 ziela angielskie. Gotujemy do miękkości -około 25 min. Marchew, cebulę, ziemniaka i selera obieramy, kroimy na małe kawałki i również gotujemy do miękkości - najlepiej na parze. W tym czasie siekamy w drobną kostkę

Moje Kuchenne Rewelacje
Zapiekanka mięsna z zielonym puree 162

półplasterki marchewki. Smażymy na małym ogniu aż się lekko skarmelizują. Przekładamy do rondelka z mięsem.5. Umyte pieczarki dzielimy na ćwiartki i wrzucamy na rozgrzaną, suchą patelnię teflonową. Krótko smażymy aż się lekko przyrumienią. Przekładamy do rondela z mięsem. Dokładamy pomidory z puszki i bulion, doprawiamy solą, pieprzem, ziołami prowansalskimi i niewielką ilością mielonego kminu rzymskiego (opcjonalnie). Gotujemy na małym

UgotujmyTo.pl
Pikantna zupa porowo-kukurydziana. 183

racji braku Pani Marchewki, szybko znalazłam jej pyszny i zupełnie inny zamiennik :)Składniki:250ml bulionu1 duży por1 średnia cebula 1 ząbek czosnku4 łyżki kukurydzy z puszki2 średnie ziemniaki1 1/2 łyżki masła 1/2 szklanki wodysól, pieprz, papryka ostra i słodka, oregano, 1 łyżeczka kurkumy, koperekPrzygotowanie: Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i wrzucamy do gotującego się bulionu.W innym garnku rozgrzewamy masło

Kitchens Alphabet
Krem z jesiennych warzyw 209

jesień. Dzisiaj mam trochę więcej czasu,to zrobię zgodnie z pogodą zupę - krem z warzyw, które zimują w piwnicy. Będę potrzebowała  po 2 dwie sztuki: Składniki:marchewka pietruszka ziemniakpor selerPoza tym: łyżka sosu sojowego łyżka gęstej śmietany łyżeczka mielonego imbiru pół szklanki soku pomarańczowego sól, biały pieprz duża(...)bulionu Sposób przygotowania: Wszystkie warzywa oprócz pora obrać i ugotować w bulionie do momentu zmiękczenia, ok. 30 min. Pory pokroić w plasterki dusić na maśle. Dołożyć do gotujących warzyw. Sos sojowy, śmietanę i sok pomarańczowy dokładnie wymieszać. Dolać trochę gorącej zupy. Wymieszać, żeby śmietana się nie zważyła. Mieszankę wlać do gotujących się warzyw. Kiedy warzywa będą już miękkie

pieprzny smaczek
Sandacz po polsku z wody. 167

Sandacz po polsku. Sandacz z wody jest polską  tradycyjną potrawą wigilijną i jeśli podajemy dwa dania rybne, pierwszym będzie sandacz. Składniki. 1 sandacz około 1 kg 1 marchewka 1  pietruszka 1 plaster selera 1  cebula 1 listek laurowy   5 ziaren pieprzu   3 ziarna ziele angielskie 3 jaja 5 dag masła 1 łyżka naci pietruszki Wykonanie(...)Przygotować lekki wywar i w nim ugotować sandacza, najlepiej w wanience do ryb. Rybę wkładamy do zimnego wywaru powoli doprowadzamy do wrzenia  i na małym ogniu. pod przykryciem gotujemy 15-20 min. Pozostawiamy w wywarze, aby nie ostygł. Rozpuścić masło, dodać drobno posiekane jajka na twardo oraz posiekaną natkę pietruszki. Nie smażyć, tylko wymieszać i podgrzać! Gorącego sandacza wyłożyć

Kulinarny karnet Christophera
Domowa warzywna pasta bulionowa 170

marchwi 200 g selera 100 g białej części pora 200 g pomidorów bez skórki 5 g czosnku 200 g soli morskiej 20 g oleju rzepakowego 70 ml wody Wykonanie: Liście laurowe, ziele, grzyby i pieprz tłuczemy w moździerzu albo miksujemy. Zioła drobno siekamy. Warzywa miksujemy na drobne kawałeczki. Wszystkie składniki umieszczamy w garnku o grubym dnie. Gotujemy najpierw pod przykryciem

Kulinarne przygody Gatity
Klasyczna sałatka jarzynowa 228

samodzielnie, a nauczyłam się tego na zajęciach ZPT w  szkole podstawowej :-) Szkoda, że dziś nie ma takiego przedmiotu ! Klasyczna sałatka jarzynowa  Składniki: 400 g ziemniaków 260 g marchewki 150 g pietruszki 130 g selera 150 g ogórków konserwowych 200 g  groszku konserwowego 80 g jabłka 1 cebula 4 łyżki majonezu 3 łyżki oleju rzepakowy tłoczonego(...)łyżka francuskiej musztardy sól pieprz Wykonanie: Ziemniaki dokładnie myjemy, zostawiamy w mundurkach. Marchew, pietruszkę i selera obieramy. Wszystkie warzywa wkładamy do garnka, zalewamy wodą i gotujemy do miękkości. Następnie odcedzamy  i odstawiamy do wystygnięcia. Wszystkie warzywne składniki sałatki, oprócz groszku oczywiście, kroimy w kostkę. Wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy i dokładnie mieszamy. Sałatka

Kulinarne przygody Gatity
Pekińska zupa pikantno-kwaśna 202

jajko Wykonanie: Schab myjemy i kroimy w cienkie paski. Bulion wlewamy do garnka, doprowadzamy do wrzenia, dorzucamy pokrojony schab i na małym ogniu doprowadzamy do zagotowania. Marchewkę kroimy w słupki, pieczarki w cienkie plasterki i również wrzucamy do zupy. Na patelni rozgrzewamy 1,5 łyżki roślinnego smalczyku Smakowita Pajda i smażymy na nim cebulę pokrojoną(...)piórka, aż będzie szklista, po czym dodajemy ją do zupy. Imbir obieramy ze skórki i kroimy w cieniuteńkie paseczki, dodajemy do zupy, razem z bambusem. Wszystko gotujemy razem około 15 minut. W miseczce mieszamy mąkę ziemniaczaną z sosem sojowym, przyprawami, octem i 2-3 łyżkami zimnej wody.  Do gorącej zupy wlewamy zawartość miseczki, c ały

Kulinarne przygody Gatity
Zupa ziemniaczana z koperkiem 415

średniej marchewki kilka gałązek pietruszki gałązka selera 1/3 szklanki oleju 2 pełne łyżki mąki pszennej połówka cebuli 2 łyżki posiekanego koperku przyprawa np. Kucharek sól, przyprawa do zup w płynie Obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki oraz marchew startą na grubej tarce zalać wodą. Dodać ok. 1/2 łyżki przyprawy Kucharek, odrobinę soli. Ugotować (ok.15 min.). Pod koniec gotowania dodać pietruszkę

Praktyczna pl
Curry z kurczakiem i batatami 239

oraz marchewkę. Smażymy przez około 3 minuty. Warzywa przekładamy do miski. Na tej samej patelni rozgrzewamy jeszcze odrobinę oliwy i dodajemy zamarynowanego kurczaka wraz z resztą marynaty. Smażymy, aż kurczak się zarumieni.   Podsmażone warzywa i kurczaka przekładamy do większego garnka, Następnie dodajemy bataty, pomidory z puszki oraz trawę cytrynową. Dusimy przez około 10 minut. W tym czasie gotujemy ryż

Mania Gotowania
Warzywny mix z ogórkami 141

kostkę. Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki i zmielić na maszynce. Podane ilości to już gotowe obrane warzywa. Do rondla wrzucić starte ogórki a potem resztę przygotowanych warzyw. Zagotować, na początku trzeba często mieszać aby się nie przypaliło. Gdy warzywa puszczą więcej soku dodać sól i dokładnie wymieszać. Wszystko gotować na średnim

Monia miesza i gotuje
Chiński kurczak pomarańczowy 406

mieszamy. Marchewkę i paprykę kroimy w słupki. Dymkę siekamy. Papryczkę chilli i imbir drobno siekamy. Skrobię kukurydzianą przekładamy na talerz, doprawiamy solą i pieprzem. W woku rozgrzewamy olej. Zamarynowanego kurczaka panierujemy w mące. Smażymy partiami na głębokim oleju, do momentu aż będzie złoty (około 4-5 minut). Kurczaka przekładamy na osobny talerz, ręcznikiem odsączamy nadmiar oleju. Ryż gotujemy zgodnie

Mania Gotowania
Zupa gulaszowa 190

marchewki puszka pomidorow bez skory okolo 3 lyzeczki koncentratu pomidorowego 1l bulionu osta papryka w proszku ziele angielskie lisc laurowy majeranek pieprz, sol wykonanie: Mieso kroimy na male kawalki. Na patelni podsmazamy mieso, cebule pokrojona w kostke i posiekany czosnek. Doprawiamy ostra papryka w proszku i majerankiem. Gdy mieso ladnie sie przyrumieni zalewamy wszystko bulionem i gotujemy z dodatkiem liscia

Przysmaki Karolki
Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą – kuchnia podkarpacka 143

jaglana to obok kaszy jęczmiennej najstarsza z kasz znanych na terenach słowiańskich. Przez kilka stuleci stanowiła ważny składnik codziennych posiłków tak na pańskim, jak i na chłopskim stole. Jagły gotowane w wodzie lub na mleku podawane były na sypko i na gęsto. Okraszone tłuszczem były dodatkiem do mięs, a jeszcze częściej stanowiły samodzielny posiłek. Na bazie kaszy jaglanej przygotowywano też(...)Wiejskich z terenu działania Stowarzyszenia Czarnorzecko-Strzyżowska LGD” podzieliły się panie z KGW Krościenko Wyżne. Zupa jarzynowa z kaszą i fasolą - kuchnia podkarpacka Składniki: 2 l wywaru mięsnego 1 marchewka 1 pietruszka 1 seler 2 ząbki czosnku 3 łyżki kaszy jaglanej 1 cebula 1 łyżka masła 1 szklanka fasoli jaśka (namoczonej i ugotowanej osobno) Cebulę kroimy w kostkę i dusimy

Trzeci talerz
Orientalny rosół z kaczki 163

niego duży dystans, nie powalił go ten smak na kolana. Każdy ma inny smak, ja gorąco tą zupę polecam. Składniki: – 1 kaczka (ok. 1,7 kg)* – 4 marchewki – 1 średnia pietruszka – 1 średni seler – 1 por – 1 cebula opalona nad płomieniem – 25 g grzybów mun (waga przed zaparzeniem) – 2 l wody(...)kaczki : Kaczkę podzielić na porcje, umyć, włożyć do dużego garnka, wlać wodę i na średnim ogniu zagotować. Zmniejszyć ogień, dokładnie usuwać gromadzący się na powierzchni szum. Orientalny rosół gotować jeszcze przez ok. 30 minut. Gdy szum przestanie się już pojawiać przechodzimy do kolejnego etapu jakim jest dodanie warzyw, grzybów mun, przypraw oraz sosu ostrygowego. Zupę orientalną gotujemy przez kolejne

dom-agi.pl

Proponowane wyszukiwania