Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o małych oczkach, dodajemy do kapusty. 2. Boczek kroimy w kostkę i podsmażamy na patelni (bez tłuszczu), jak się nam ładnie wytopi tłuszcz, to dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i pokrojoną (obraną ze skóry) kiełbasę. Podsmażamy. 3. Wszystko dodajemy do kapusty, mieszamy. Dodajemy listki laurowe, wiele angielskie, odrobinę solimy i wlewamy bulion. Całość gotujemy
kruche babeczkigotuję zupę alternatywną dla flaków. Ugotowana jest z udek kurczaka, z dodatkiem majeranku i przyprawy do flaków smakuje prawie jak tradycyjne flaki :) Pyszna, aromatyczna, pożywna, rozgrzewająca zupa. W sam raz z pajdą chleba lub świeżą bułką. Kto jeszcze nie robił, albo nie lubi flaków wołowych to polecam spróbować tej wersji ;) Składniki: * 3 udka drobiowe * 2,5 litry wody * 1 marchewka
Zrób to smaczniePyszne połączenie pomidorów z delikatnym smakiem mleka kokosowego. Składniki 2 marchewki 1 pietruszka 1 kawałek selera korzeniowego por biała część 2 łyżki oleju 1 puszka pomidorów krojonych 1,2 l rosołu drobiowego 1 szklanka mleka kokosowego 100 g ryżu jaśminowego cynamon mielony sól, pieprz Przygotowanie Warzywa kroimy tak, jak lubimy. Podsmażamy na rozgrzanym oleju, dodajemy pomidory wraz z zalewą(...)dusimy kilka minut i zalewamy gorącym rosołem, wlewamy mleko kokosowe. Gotujemy 15 min, po czym dodajemy ryż, gotujemy do jego miękkości. Zupę doprawiamy cynamonem, solą i pieprzem
R'n'G Kitchenpojemnika, nie możemy ich zabrać ze sobą! Zapraszam do przepisu. Składniki: - 1,5l wody (możemy dodać 3 czubate łyżeczki koncentratu bulionu warzywnego ) - 300g soczewicy czerwonej - 300g przecieru pomidorowego - 5 marchewek - 3 cebule - 2 ząbki czosnku - 2 łyżeczki świeżego lub suszonego tymianku - 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego - liść laurowy - 4 ziarna ziela angielskiego *opcjonalnie: 2 łyżki śmietany 12% lub jogurtu(...)zabielenia, natka pietruszki do dekoracji, makaron lub ryż Soczewicę dokładnie płuczemy. Marchew obieramy i trzemy na tarce o dużych oczkach. Do garnka z wodą wrzucamy soczewicę, startą marchew i gotujemy do ich miękkości wraz z liściem laurowym oraz zielem angielskim. Cebule drobno kroimy i szklimy na oleju wraz z przeciśniętym przez praskę czosnkiem, a następnie dokładamy do garnka do miękkich
Be Fit Be Strongmarchewki 1 cebula 2 ząbki czosnku 700 ml bulionu warzywnego lub drobiowego 3 plastry wędzonego boczku 3 łyżki świeżego szczypiorku 3 łyżki starkowanego, żółtego sera 1 łyżka szczypiorku 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki szczypta gałki muszkatołowej sól, pieprz 1. Ziemniaki, marchew, czosnek i cebulę obieramy i kroimy na nieduże kawałki. Przekładamy do garnka, zalewamy bulionem i gotujemy
Szefowa kuchniżyczenia, z nosa kapie...postanowiłam nas wszystkich porządnie rozgrzać. Moje dzieci na szczęście kochają takie smaki. Zrobiłam esencjonalną i pyszna, gęstą zupę. Składniki -porcja rosołowa -ryż z groszkiem i marchewką SYS -curry- u mnie naturalna gęsta przyprawa w słoiczku, idealnie wyważona, wystarczyło tylko pół łyżeczki na całość, by danie było pysznie rozgrzewające . -cebula -czosnek -seler -nać sól i pieprz(...)smaku Porcję rosołową opłukaj i zalej wodą, dodaj cebulę, czosnek, nać selera. Ugotuj rosół, wyjmij mięso. Ponownie zagotuj wywar i wsyp Danie Babci Zosi. Doprowadz do wrzenia i gotuj tak w rosole aż ryż zmięknie. Dodaj curry. Posól i dosmacz pieprzem. Oczyść kości z mięsa, dodaj do zupy. Gotowe ! Pyszne danie, gęste i naturalne. Rozgrzewa, wzmacnia, dodaje sił
Z Kuchni Do Kuchnimarchewek, 2-3 pietruszki, mały por, 1/5 selera ) - obrana i oczyszczona dynia - ok. 70 dag - 100 ml mleka - 1 łyżka masła - 0,5 płaskiej łyżeczki mielonego chili - sól do smaku - opcjonalnie kilka kropel oleju z pestek dyni Warzywa obrać, wraz z dynią pokroić na podobnej wielkości fragmenty. Włożyć do garnka, zalać do 3/4 wysokości jarzyn wodą, Przykryć pokrywką i gotować
kawawszklancemarchewka, 1 pietruszka, 2 cebule, 1 łyżka masła, 1 łyżka mąki, 1 litr bulionu rosołowego, 4 pomidory, sól do smaku, pieprz do smaku. Wykonanie: Kapustę poszatkować, marchew, pietruszkę zetrzeć na tarce i ugotować w bulionie rosołowym pod przykryciem. Z mięsa , jajka, namoczonej i odciśniętej bułki przygotować masę, doprawić do smaku i dokładnie wyrobić. Formować pulpeciki , włożyć do kapusty i gotować
Tradycyjna Kuchniamarchewki ok. 3 cm kawałek imbiru sok z 4 pomarańczy skórka z 1 pomarańczy sok z 1/2 limonki 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 l mleka kokosowego Sposób przygotowania: Dynię i marchew obrać i pokroić w kostkę. Imbir obrać (najwygodniej robi się to łyżeczką do herbaty) i zetrzeć na grubych oczkach. Wszystkie składniki zalać mlekiem kokosowym, doprowadzić do wrzenia i gotować
W SMAKMarchewkę i pietruszkę obieramy i kroimy w słupki. Pora kroimy na cienkie plasterki, a seler na kawałki. Cebule obieramy i kroimy na ósemki. Na rozgrzaną na patelni oliwę wrzucamy warzywa a następnie przygotowane grzyby. Podsmażamy ok 10 minut mieszając co jakiś cz as. W garnku grzejemy bulion i dodajemy do niego zawartość patelni. Do garnka dodajemy wszystkie przyprawy i gotujemy
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisoczewicy! Uwielbiam ją w każdej postaci. A to jako kotlety … farsz czy też zapiekanka albo zupa. Dziś mam dla Was przepis na fantastyczne kotlety! Połączenie czerwonej soczewicy, pieczarek , marchewki i aromatycznych przypraw tworzy fantastyczne danie, w sam raz na dzisiejszy obiad. Smaczne i zdrowo! Polecam! SKŁADNIKI: * soczewica czerwona – 1 szkl * pieczarki – ok. 150-200 g * marchew(...)garstka * natka pietruszki – 1 pęczek * mąka – ok.3-4 łyżki * jajko – 1 szt * sól, pieprz , papryka – do smaku * olej do smażenia SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Przepłukaną soczewicę gotujemy al dente w osolonej wodzie. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, smażymy drobno posiekaną cebulkę. Do przesmażonej cebuli dodajemy umyte i drobno pokrojone pieczarki, startą marchew, odrobinę soli i smażymy do miękkości. Soczewicę
Ostra na SłodkoPyszny, domowy rosołek z przypaloną cebulką, która nada całości idealny smak... Rosół dekorujemy gwiazdkowymi marchewkami... jak je zrobiłam? Ugotowaną marchewkę pokroiłam w plasterki i malutką foremką w kształcie gwiazdki wykrawałam gwiazdeczki :) Składniki: 1/2 wiejskiej kury, 1 opakowanie włoszczyzny, 1 cebula, 5 litrów zimnej wody, 4 ziarenka ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 5 ziarenek pieprzu, 1 listek lubczyka, natka pietruszki(...)łyżeczki soli, 1 opakowanie makaronu - nitki Przygotowanie: Kurę dokładnie myjemy i oczyszczamy. Połowę kury zalewamy zimną wodą i gotujemy ok. 30 minut. Łyżką ściągamy powstałe szumowiny. Warzywa obieramy i myjemy. Dodajemy obrane warzywa do gotującej się zupy. Cebulę przekrawamy na pół i przypalamy ogniem, aż do uzyskania czarnego koloru. Można także położyć połówki cebuli na suchej
Aga w kuchnimarchewka, fasolka szparagowa, dynia] kilka suszonych pomidorów z oleju sól, pieprz Kiełbaskę i cebulę pokroić w kostkę i podsmażyć na smalczyku.Dodać warzywa,pokrojone suszone pomidory ,chwilę smażyć na małym ogniu,dodać ryż i dokładnie wymieszać ,aby ryż obtoczył się w tłuszczu. Na początek wlać jedną szklankę gorącego rosołu i cały czas mieszać . Dolewać stopniowo resztę rosołu ,doprawić i gotować
Moje domowe kucharzenieGotujemy jajka na twardo lub poltwardo- 10 jaj 600 gr miesa mielonego - przyprawiamy 1 lyzka musztardy , starta na duzych oczkach cebula, pieprzem, sola, papryka, dodajemy jajko I 2- 3 lyzki bulki tartej . Mieszamy. Oblepiamy jajka miesem Obtaczamy w mace, w jajku, bulce tartej- kladziemy na rozgrzany olej- smazymy ze wszystkich stron. Zrobilam salatke do tego z pekinskiej, ogorka, papryki,marchewki
Smaki EdytyPowrót do pora po wizycie w jednej knajpce. Dlaczego? Mój syn zwykle był anty porowy, a jak widziałam jak zajada się taką surówką na mieście
Blondynka Gotuje