tego ryż lub makaron. Taka prosta zupa, a tyle możliwości i niezależnie od dokonanych wyborów klasyczna pomidorowa zawsze smakuje doskonale. Składniki na pomidorową 2 porcje rosołowe 2 marchewki 1 korzeń pietruszki mały kawałek selera 2 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 łyżeczka suszonego lubczyku 1 karton przecieru pomidorowego (500g) 1 płaska łyżeczka cukru woda sól, pieprz do smaku dodatkowo kwaśna(...)window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie Warzywa umyć, obrać, opłukać, pokroić na słupki lub talarki. Porcje rosołowe umyć, włożyć do dużego garnka, zalać zimną wodą i postawić na ogień. Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze 10 minut, aby wytrąciły się szumowiny. Po tym czasie wyjąć mięso, wodę wylać, umyć garnek i mięso. Następnie ponownie włożyć porcje rosołowe do garnka, zalać zimną wodą, dołożyć warzywa
niecodziennikparysolą i pieprzem, podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron. Następnie odkładamy je na bok. Na tą samą patelnię przekładamy posiekane szalotki i przez chwilę szklimy. Następnie dodajemy marchewkę, kalafiory i brokuły, oraz zioła: tymianek, rozmaryn, i doprawiamy solą i pieprzem. Podsmażamy, mieszając przez około 5 minut. Na warzywach na patelni układamy filety z łososia. Całość zalewamy winem(...)warzywa były przykryte ( w razie czego można dolać trochę wody). Dusimy całość na wolnym ogniu przez minimum 15 minut, nie mieszając i nie obracając filetów. W między czasie gotujemy ziemniaki, dusimy na puree. Podajemy razem wykładając na talerz łososia, warzywa, oraz ziemniaki z koperkiem. Smacznego. The post Łosoś z warzywami appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Damsko-męskie spojrzenie na kuchnięprzepisie opcjonalnie można wykorzystać czarną sól, która charakteryzuje się specyficznym jajecznym zapachem. Jeśli lubicie nie kalafiora al dente przedłużcie nieco czas gotowania. My lubimy takiego lekko twardawego, więc ja gotuję go dokładnie tyle ile w przepisie. Na blogu znajdziecie też inne przepisy diety dr Dąbrowskiej: leczo wegańskie wegański wywar warzywny zupę z kiszonych ogórków sałatkę z kapusty pekińskiej z kiszonym(...)surówkę z kiszonej kapusty z granatem kalafior w pikantnym sosie pomidorowym frytki z dyni piżmowej wegański bigos wegańskie burgery z kalafiora zakwas z buraków sok z kiszonych buraków z marchewką i jabłkiem sok z kiszonych buraków zielony koktajl z kiwi i grejpfrutem zielony koktajl z grejpfrutem wegańską szarlotkę Wegańska kalafiornica (dieta dr Dąbrowskiej) Czas przygotowania: 25 minut Składniki
Kulinarne przygody Gatitybiałka. Szczególnie powinny o tym pomyśleć osoby na dietach wegetariańskich i wegańskich, ale nie tylko. Jako uzupełnienie u mnie bób, ale poza sezonem można użyć innego warzywa. Zimą np. marchewki. Takie burgery czy może raczej klopsiki doskonale smakują na ciepło, ale też i na zimno. Burgery z komosy ryżowej i bobu. składniki: 150 g komosy ryżowej przed ugotowaniem(...)kawałków suszonych pomidorów 1 ząbek czosnku 2 łyżki mąki ryżowej pół pęczka bazylii lub 1 łyżka suszonej sól, pieprz masło klarowane lub olej kokosowy do smażenia wykonanie: Komosę ryżowa gotujemy według przepisu. Po ugotowaniu odstawiamy do całkowitego wystygnięcia. Bób gotujemy przez 5-8 minut w osolonym wrzątku, następnie przepłukujemy zimna wodą. Gdy ostygnie obieramy go z łupinek i niedbale siekamy
Przysmaki Karolkicoś typowo wegańskiego. Tak więc kontynuujemy naszą podróż po kuchni azjatyckie Składniki: -1 szklanka suchej ciecierzycy -1 łyżeczka oleju kokosowego (lub innego roślinnego) -2 papryki (w rożnych kolorach) -3 marchewki -1 brokuł, może być mrożony (ok. 300 g) -1 cebula -2 dojrzałe pomidory -3 cm imbiru -1 pęczek kolendry -200 ml mleczka kokosowego -1 łyżka papryki słodkiej -1 łyżka(...)kmin rzymski) -1 łyżeczka chilli (opcjonalnie) -2 łyżki sosu sojowego -sól i pieprz do smaku -szklanka wody Do podania ryż. Wykonanie: Ciecierzycę namoczyć przez noc w zimnej wodzie. Następnie gotować przez 1,5 godziny, w wodzie, w ilości 5:1. W garnku rozgrzać olej i smażyć na nim pokrojoną w piórka cebulę. Paprykę i marchew pokroić w kostkę i smażyć
Smakuj życie!córką pszczelarza ;) Składniki: golonka wieprzowa 0,5 litra piwa (wzięłam ciemne, bo moim zdaniem ma bogatszy smak) 2 łyżki miodu 3 liście laurowe 4 ziarna ziela angielskiego 3 duże marchewki ćwiartka selera korzeniowego cebula pieprz sól pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 1/3-1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszku 1/3 łyżeczki suszonego czosnku Warzywa obrać i podzielić na mniejsze kawałki. Cebulę(...)następnie posypać i natrzeć przyprawami. Włożyć golonkę do garnka i obłożyć warzywami. Do garnka wlać piwo. Golonka powinna być zanurzona przynajmniej do 3/4. Dodać łyżkę miodu. Całość gotować na małym ogniu ok. godziny do półtorej od zawrzenia piwa. Mięso można wyjąć z garnka, gdy skóra będzie odchodzić od mięsa, a samo mięso od kości. Golonkę przełożyć do naczynia żaroodpornego
Weekendy w domu i ogrodziejasnego sosu sojowego pieprz sól do smaku Pozostałe składniki: papier ryżowy olej rzepakowy do smażenia sajgonek pikantny sos słodko- kwaśny do sajgonek - przepis na blogu TUTAJ Przygotowanie farszu: Makaron gotujemy (bez solenia) zgodnie z recepturą na opakowaniu, odcedzamy i przelewamy zimną wodą. Po ostygnięciu kroimy na nitki o długości 5 cm. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i odstawiamy na 20 minut(...)paski. Marchew kroimy w cienkie słupki. Cebulę i czosnek drobno siekamy, wrzucamy na patelnię, lekko solimy i podsmażamy na oliwie do zmięknięcia cebuli. Gdy cebula jest gotowa, dodajemy marchewkę i podsmażamy aż marchewka lekko zmięknie. Następnie na patelnię dokładamy mięso oraz grzyby i całość podsmażamy kolejne 10 minut. W międzyczasie do farszu dolewamy sos sojowy i doprawiamy go dość
Smak mojego domujabłko odrobina oliwy z oliwek łyżeczka cukru 1/2 łyżeczki bazylii 1 łyżka soku z cytryny sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Włoską kapustę szatkujemy, wkładamy do większej miski. Młode marchewki obieramy (skrobiemy) i trzemy na dużych oczkach, mieszamy z kapustą. Następnie obieramy jabłko i również ścieramy je na tarce na grubych oczkach, mieszamy składniki sałatki. Dorzucamy drobno posiekany szczypiorek, bazylię(...)naszą surówkę solą i pieprzem oraz skrapiamy oliwą z oliwek. Na tym etapie należy spróbować smak surówki i ewentualnie dodać więcej przypraw. Surówkę najlepiej przygotować na początku, zanim zaczniemy gotować nasze danie główne, aby smak wszystkich składników mógł się właściwie "przegryźć" (surówka powinna chwile postać). Podajemy do obiadu. Smacznego
Słodkie okruszkiMoje dania są gotowane z myślą o dzieciach, ale czasami lubię wprowadzać do mojej kuchni potrawy z innych krajów. Właśnie było tak z sajgonkami. I o dziwo moje dzieci były nimi zachwycone :) Dodatkowo dodałam do nich kiełki fasoli mung z obawą, że nie będą ich jedli, ale byłam mile zaskoczona, ponieważ jedli z apetytem. Składniki(...)papier ryżowy 1 pojedyncza pierś z kurczaka po 2 łyżki mrożonego groszku zielonego, kukurydzy i marchewki 2 łyżki kiełek fasoli mung sól pieprz pół łyżeczki słodkiej papryki w proszku 2 łyżki majonezu 1 łyżka keczupu Przygotowanie
Amatorka kuchennakostkę, papryczkę chilli drobno kroimy, pędy odlewamy z zalewy, grzybki kroimy w paseczki, kiełki odlewamy (miałam w zalewie) Do woka wlewamy łyżkę oliwy i wrzucamy cebulę, podsmażamy, następnie dodajemy marchewkę pędy bambusa i kiełki, całość dusimy razem przez około 5 minut, warzywka odsuwamy na boki i dodajemy mięso, podsmażamy, dodajemy papryczkę chilli oraz sos chilli czosnkowy, pieprz i sól dokładnie(...)dodajemy pokrojone grzybki oraz wodę z ich moczenia, całość doprawiamy koncentratem oraz solą i pieprzem jeżeli jest taka potrzeba. Zupkę możemy zagęścić mąką kukurydzianą (u mnie bez zagęszczania), Wszystko gotujemy razem przez około 10 minut. Można podawać z makaronem ryżowym. Smacznego
Kulinarny Świat Konczi i SzpileczkiZupa pełna witamin którą powinniśmy częściej spożywać, ale cóż widocznie nie wszyscy za nią przepadają Jest szybką w przygotowaniu i bardzo smacznąZupa krem z jarmużu SKŁADNIKI
Kuchnia DanusiMarchewkę obieramy i ścieramy na tarce o małych oczkach. Na stolnicę wysypujemy mąkę z proszkiem do pieczenia i siekamy ją z masłem. Następnie dodajemy startą marchewkę i zagniatamy ciasto. Odrywamy kawałki ciasta i wałkujemy, podsypując mąką. Wycinamy szklanką kółka i pieczemy je ok. 20 minut w 180 stopniach na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Po upieczeniu połowę ciasteczek smarujemy powidłami(...)powideł. Gdy ostygną posypujemy je obficie cukrem pudrem (w samym cieście nie ma cukru, więc nie żałujemy cukru pudru :)) Inspiracje na te ciasteczka zaczerpnęłam z książki Ewy gotuje. Ulubione
Aga w kuchnioknem każdy widzi. Zamiast jęczeć wykorzystuję to jako ostatnią szansę na sycące zimowe gotowanie. Jakiś czas temu dostałam paczuszkę od firmy Royal Brand, a w niej m.in. znalazłam zupę - kwaśnica, czyli góralski kapuśniak. Sprawa strasznie fajna, ponieważ wymagała ode mnie tylko wrzuci ć warzywa do wody i postawić na gaz, a po godzinie dodać zasmażkę, czyli zero wysiłku. Kolejna strasznie(...)fajna sprawa, to fakt, że firma korzysta tylko z naturalnych składników więc w swojej zupie znalazłam: kwaszoną kapustę, cebulę, czosnek, marchew, selera, pora, pietruszkę, pieczarki, cytrynę i sól naturalną. Przyznam, że ja akurat nie jestem wielką fank ą kwaśnicy, jednak dla osób, które lubią tę zupę - super! P olecam doda ć jeszcze ziemniaka
Brzuszki Łakomczuszkikilka łyżek. Wtedy będziecie pewni, że zupa dla Was nie będzie zbyt kwaśna, bo to już kwestia gustu :) Przepis mamy. Składniki: - porcja rosołowa - 2 - 3 skrzydełka z kurczaka - marchewka - pietruszka - kawałek selera - biała część niewielkiego pora - 2 liście laurowe - kilka ziaren pieprzu - kilka ziaren ziela angielskiego - łyżeczka przyprawy typu "warzywko" - sól do smaku - szczaw w słoiczku lub świeży - łyżka(...)garnka wkładamy mięso i zalewamy wodą tak, aby było przykryte (około 1,5 litra). Warzywa obieramy, myjemy, dodajemy do zupy. Dodajemy przyprawy. Kiedy wywar się zacznie gotować zbieramy szum pojawiający się na wierzchu. 2. Gotujemy na wolnym ogniu około 45 minut do momentu, aż mięso będzie miękkie. Mięso i warzywa wyciągamy, a zupę ewentualnie doprawiamy do smaku solą. W między
Kraina Tysiąca Smakówfilet tołpygi i przystąpiłam do dzieła! Zupa rybna z chili Składniki: ok. 1 kg ryby (u mnie tołpyga, może być dowolna inna, ponoć wskazane są słodkowodne) 1/2 cebuli 2 marchewki 2 pietruszki średni por 3 pomidory pęczek natki pietruszki 1 łyżka suszonego lubczyku 3 ziela angielskie 2 liście laurowe 1 papryczka chili ostra papryka w proszku 2 łyżki przecieru pomidorowego(...)oliwek Rybę poporcjować - na ładne kawałki mięska i resztki do wywaru. Porcję do wywaru zalać zimną wodą, dodać cebulę, liść laurowy, ziele angielskie, połowę natki pietruszki, zieloną część pora, gotować pod przykryciem na małym ogniu około 40 minut, po tym czasie przecedzić przez sito, kawałki ryby wybrać i dodać do wywaru. W międzyczasie przygotować warzywa - marchew i pietruszkę pokroić
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałakiszonej kapusty. Składniki (6 porcji): - 3 łyżki oleju lub wegańskiego masła - 1 cebula - 2 średnie ziemniaki - 400 g świeżej białej kapusty - 300 g kiszonej kapusty (raczej bez marchewki) - sól, pieprz - wegańskie kiełbaski (u nas kielbasa firmy Tofurky, ale równie dobre będą te od bezmięsny mięsny lub inne) Przygotowanie: 1) Cebulę kroimy w kostkę. Ziemniaki obieramy i kroimy(...)olej. Na rozgrzany wrzucamy cebulę i smażymy przez kilkadziesiąt sekund. Następnie wrzucamy ziemniaki, świeżą i kiszoną kapustę (nie odsączamy kiszonej kapusty). 3) Do garnka wlewamy 1.5 litra wody. Gotujemy pod przykryciem przez około pół godziny. Gdy ziemniaki i kapustą będą miękkie, miksujemy blenderem. Przyprawiamy solą, pieprzem i dokładnie mieszamy. 4) Zupę serwujemy z podsmażoną wegańską kiełbasą
Roślinożerni urlopowiczeSkładniki: 500 g oczyszczonych i obranych maślaków 1 szyja z indyka 6 ziemniaków 2 marchewki 2 pietruszki 1/2 selera 1 cebula 3 ząbki czosnku kawałek pora 200 ml śmietanki 30% 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka suszonego lubczyku 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu 1 łyżeczka ziaren ziela angielskiego 2 listki laurowe sól Sposób wykonania: Mięso myjemy, wkładamy(...)garnka i zalewamy zimną wodą (około 3 litrów). Doprowadzamy do wrzenia i zdejmujemy pianę z powierzchni wywaru. Dodajemy marchew, pietruszkę, selera, pora oraz przyprawy. Gotujemy do momentu aż włoszczyzna będzie miękka. Maślaki oraz czosnek kroimy w plasterki, cebulę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej i wrzucamy cebulą z czosnkiem. Gdy zaczną się szklić dodajemy pokrojone
Qchnia po prostusushi barach często w składzie znajdziecie prosty sos majonezowy. Czas : 25 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji: 2 Składniki: 1 szklanka ryżu Łosoś wędzony 2×100 g 1 marchewka 1 ogórek 2 awokado Marynowany imbir 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżki nasion sezamu Dresing do ryżu 2 łyżki octu ryżowego lub winnego 2 łyżki cukru 1 łyżeczka soli(...)sosu sriracha Przygotowanie: Krok 1 Przepłucz kilkakrotnie ryż pod zimną wodą, aż woda nie będzie już biała i mętna. Zalej 2 szklankami wody, doprowadź do wrzenia zmniejsz temperaturę i gotuj na wolnym ogniu pod przykryciem 15 minut. Wyłącz ogień i zostaw przykryty ryż jeszcze 5 minut. Krok 2 Wymieszaj cukier z octem i solą. Możesz całość wstawić
Niedzielny kucharzczemu wyraziście czuć pomidory z passaty Jamar . Składniki: szponder wołowy 500 g 3-4 uda z kurczaka ewentualnie kilka skrzydełek, pałek z kurczaka opakowanie w kartonie passaty Jamar 4 marchewki 2 pietruszki 1 por, tylko biała część 1 duża cebula przypalona 1 nieduży seler pęczek natki pietruszki 3 liście laurowe, 4 ziela angielskie, świeżo zmielony pieprz, lubczyk i słodka papryka(...)mięso myjemy, wkładamy do garnka razem z obraną włoszczyzną, zalewamy zimną wodą do około 2 cm powyżej warzyw i mięsa, dodajemy liście, ziele, pieprz ziarnisty, doprowadzamy do wrzenia, następnie gotujemy delikatnie na mniejszym ogniu, w międzyczasie zbieramy z wierzchu powstające szumowiny, gdy warzywa będą miękkie dodajemy przyprawy i passatę Jamar , mieszamy, zupę podajemy posypaną natką lub koperkiem z makaronem
Zasmakuj KuchniTimes New Roman"; mso-ansi-language:#0400; mso-fareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Bardzo wiosenna, bardzo delikatna w smaku. Składniki 3 ziemniaki średniej wielkości 5 młodych marchewek 1 por (biała część) 100 g ryżu 1 liść kaffiru 2 łyżki masła 1 łyżeczka estragonu 1 mała puszka groszku konserwowego natka pietruszki sól, pieprz Przygotowanie Normal(...)Marchew obieramy, ścieramy na tarce o dużych oczkach. Por kroimy na piórka. Warzywa podsmażamy na rozgrzanym maśle, zalewamy wodą (1,5 l), wsypujemy ½ łyżeczki soli, dodajemy liść kaffiru i gotujemy do momentu, kiedy warzywa będą al dente. Następnie wsypujemy ryż, dodajemy estragon oraz groszek wraz z zalewą. Dzięki temu, będziemy mieli dodatkowy, fajny akcent smakowy w zupie. Całość gotujemy
R'n'G Kitchenlabiryncie między zaspami. Teraz dzieciaki czekają na śnieg i kiedy tylko spadnie to jest wielka frajda. Na rozgrzanie przygotowałam gorącą zupkę. Składniki 500 g kości schabowych 2 średnie marchewki 3 gałązki selera naciowego 1 mały por 2 średnie pasternaki 1 kawałek selera 100 g pieczarek 100 g ryżu 3 łyżki przecieru pomidorowego sól pieprz szczypta ostrej papryki 1 liść laurowy(...)pogotować chwilę. Warzywa pokroić w kostkę, pieczarki pokroić w plasterki i dodać do zupy, a następnie wsypać ryż. Doprawić solą pieprzem , papryką , dodać liść laurowy i przecier pomidorowy. Gotować aż ryż i warzywa będą miękkie. Zupę można podać ze śmietaną. zupa z ryżem i pieczarkami
O kuchni z uczuciemzbędny dodatek tłumiący smaki. Podałam z ugotowanym białym ryżem. Na 4 porcje: - 4-6 skrzydełek ( równie świetna będzie na kościach od schabu ) - mały pęczek włoszczyzny bez kapusty ( 3 średnie marchewki, kawałek selera, mały por, 2 małe pietruszki ) - ząbek czosnku - 300 ml passaty pomidorowej ( kartonik gęstego przecieru pomidorowego ) - 300 ml przecieru dyniowego ( przepis podawałam TUTAJ na domowy przecier dyniowy ) - sól, pieprz(...)wraz z warzywami przekładamy do garnka, zalewamy wodą 2 cm ponad poziom zawartości. Ząbek czosnku rozgniatamy płaską stroną ostrza noża i dodajemy do garnka. Solimy ( ok 1 łyżeczki ) i gotujemy na wolnym ogniu do miękkości mięska i warzyw. Następnie warzywa i mięso odławiamy, dzielimy na mniejsze porcje. Do zupy dodajmy przecier pomidorowy i dyniowy. Dodajemy wcześniej odłowione mięso i warzywa
kawawszklancepieczarki, cukinię i dymkę. Następnie drobno pokroiłam cebulę i pora. W woku rozgrzałam olej. Kolejno wrzucałam do niego: cebulę, starty imbir i czosnek. Posoliłam i chwilę smażyłam. Kolej na marchewkę i pietruszkę. Podlałam połową bulionu i chwilę podsmażyłam. Warzywa powinny być lekko chrupiące. Dodałam pieczarki i pokrojonego pora. Wlałam sos sojowy i sos ostrygowy. Wsypałam następnie kukurydzę konserwową. Do woka(...)podgotowane ( góra 5 minut ) różyczki brokuł. Na koniec dorzuciłam dymkę. Doprawiłam solą i pieprzem. Bulion i sosy są słone więc zrobiłam to pod koniec smażenia warzyw. Makaron nie wymaga gotowania. Wystarczy go potrzymać we wrzątku 4 minuty. Pozostało już tylko wymieszać makaron z warzywami. Smacznego
potrawyregionalneMarchewkę ścieramy na tarce, cebulę kroimy w drobną kostkę. Smażymy kilka minut na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawiamy suszonym oregano. Całość mieszamy. Do całości dodajemy mięso mielone, które mieszamy z warzywami, a następnie dodajemy koncentrat pomidorowy i przyprawiamy solą i pieprzem ( dodałam jeszcze 2 łyżki cukru dla osłodzenia :). Krótko smażymy, a następnie dolewamy(...)wino, które odparowujemy. Dodajemy pomidory z puszki i gotujemy jeszcze kilka minut. Wyłączamy gaz i odstawiamy sos na około 5 minut, po tym czasie dolewamy mleko i mieszamy. Podajemy z makaronem i posypujemy startym serem :) SMACZNEGO! Przepis znalazłam na blogu http://szefowa-kuchni.blogspot.com
Kredowe Menugarze, tym lepszy :) Składniki dodaję zwykle na oko, ale specjalnie dla Was, postaram się podać gramaturę :) Składniki:2 kg kiszonej kapusty (takiej z marchewka i kminkiem)pół główki białej kapusty1 kg mięsa (wieprzowe, wołowe, dziczyzna)0,5 kg boczku wędzonego0,5 kg kiełbasy jałowcowej4 listki bobkowełyżeczka ziela angielskiego4 kulki jałowcałyżka suszonego majerankułyżka suszonego(...)słoiczek przecieru pomidorowegoKiszoną kapustę siekamy. Kapustę także siekamy na nożem. Wrzucamy do gara, zalewamy woda tak by przykryć kapusty. Dodajemy listki bobkowe, jałowiec, ziela angielskie, pieprz i gotujemy około. Gotujemy. W tym czasie w osobnym garnku gotujemy grzyby do miękkości. Następnej je studzimy a potem kroimy w mniejsze części. Na patelni z dodatkiem oleju podsmażamy cebule pokrojone
Bon Appetit Małgorzatykawałki (rozmrożone odcisnąć z nadmiaru wody) i dokładnie zmiksować. Dodać sól, pieprz, śmietanę i wymieszać. Białko ubić i delikatnie połączyć z rybą. Mus nałożyć do kokilek, a wystającymi paskami marchewek i cukinii przykryć wierzch. Lekko przycisnąć.Kokilki ustawić na blaszce z wodą. Woda ma sięgać mniej więcej do połowy kokilek. Wszystko przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego(...)ostudzić w temperaturze pokojowej, następnie wstawić na około godzinę do lodówki. Mus można również podać na ciepło. Sos:Do rondelka wlewamy śmietankę i wsypujemy starty na najmniejszych oczkach oscypek. Gotujemy na małym ogniu, często mieszając, aż sos lekko zgęstnieje. Doprawiamy białym pieprzem.Mus delikatnie wyciągamy na talerz i polewamy przygotowanym sosem.Smacznego
Oryginalny smakpodałam do mięska i stwierdzam że poprostu pychotka. Zapraszam również na ich super stronkę https://www. facebook .com/majonezkielecki. Łopatka w sosie chrzanowym SKŁADNIKI: łopatka wieprzowa - 1 kg marchewka - 1 szt pietruszka - 1 szt seler - 1 kawałek por - kawałek ziele angielskie - 4 ziarenka liść laurowy- 2 szt cebula - 1 szt sól i pieprz 3 ,5 szkl wody SOS CHRZANOWY(...)łyżki masło - 1 łyżka wywar z mięsa - 1 szkl sól i pieprz PRZYGOTOWANIE: Łopatkę umyć, osuszyć, obsmażyć z obu stron na patelni. Przełożyć mięso do rondla, podlać gotowaną wodą, gotować. Warzywa obrać, opłukać dodać do mięsa. Cebulę obrać, opiec nad gazem, dodać do mięsa razem z przyprawami, gotować do miękkości mięsa. Mięso wyjąć, ostudzić, pokroić
Kuchnia DanusiSkładniki : zakwas na żur (płatki owsiane i przyprawy) wywar z warzyw (marchew, pietruszka, seler, cebula, por) ziemniaki natka pietruszki, koperek lub rzeżucha Do żurku wykorzystuję domowy zakwas z płatków owsianych. Płatki zalane ciepła wodą zostawia się do zakwaszenia na 3-4 dni. Więcej na temat zakwasu było w poprzednim poście . Płatki z zakwasu można odsączyć lub zmiksować by zupa była(...)gęsta. Gotowy zakwas mieszamy z wywarem warzywnym, ponieważ ma być to zupa postna nie dodajemy bulionu z mięsa. Wywar gotuję niecałą godzinę z ulubionych warzyw (nie muszą być wszystkie wymienione). Warzywa wyławiam a wkładam ugotowane ziemniaki. Gotujemy wszystko razem przez chwilę, podajemy posypane zieleniną
prawdziwe jedzeniejest ona może w pepitkę, ale na pewno równie dobra. Nic dodać, nic ująć, pozostaje tylko życzyć smacznego! golonka (ja miałam taką ok. 1,5kg lekko podwędzoną) 2-3 marchewki 4-5 ząbków czosnku oregano, majeranek, pieprz, chili, ziele angielskie, liść laurowy oliwa Golonkę opłukałam w zimnej wodzie i ponacinałam. W nacięcia powtykałam plasterki czosnku, oraz całą także nim dobrze(...)wstawiłam do lodówki na całonocne marynowanie. Nie soliłam, ponieważ tak jak przypuszczałam lekkie podwędzenie zrobiło swoje. Golonkę przełożyłam do dość dużego garnka, zalałam wodą po sam wierzch i gotowałam ok. 30min. pod przykryciem. Marchew pokroiłam w grube plastry. Naczynie żaroodporne wysmarowałam oliwą, ułożyłam marchew oraz podgotowaną golonkę. Podlałam wywarem z gotowania i wstawiłam na 30 min. do piekarnika nagrzanego
bastalenabrzegu. Zebrałam boki do środka i utworzyłam sakiewkę, którą ostatecznie spłaszczyłam na placek. Zapiekałam w temp. 150st. przez 20min. Na tym etapie można zakończyć gotowanie, a rozpocząć smakowanie ;) Jednak ja poszłam o krok dalej i chaczapuri serwowałam z dodatkiem warzyw. Może nie do końca gruziński zestaw, ze względu na brak jakże ważnego w ich menu bakłażana(...)kolorowo. A jeśli ktoś z Was kosztował kiedyś chorwackiego burka, to może być mile zaskoczony. Polecam! Wierzch: 3 papryki pocięte w paski (ja miałam czerwoną , zieloną i pomarańczową) mieszanka marchewki, zielonego groszku i kukurydzy przyprawy (wg uznania) 2 łyżki koncentratu pomidorowego 0,5 szklanki bulionu warzywnego oliwa do smażenia Zaczęłam od smażenia papryki przez dłuższą chwilę. Dorzuciłam marchewkę, groszek, kukurydzę
bastalenabrokuły zawierają dużo witaminy C oraz błonnika, oraz wiele substancji odżywczych o właściwościach przeciwrakowych , takich jak Diindolylmethane i niewielkie ilości selenu :) Samo zdrowie. Zaczynamy: Składniki: 2 marchewki 1 cebula 1-2 brokuły ( uzależnione ile potrzbujemy zupy) 1 ziemniak sól, pieprz ok 300 ml śmietany 3 łyżki mąki 3 łyżki masła 2 ząbki czosnku(...)kroimy w kostkę. Rozpuszczamy masło w garnku, dodajemy czosnek, ziemniaka, marchew I cebulę. Smażymy ok 5 min. Dodajemy make- mieszamy ok 2 min. Nalewamy rosół I dodajemy brokuły. Gotujemy pod przykryciem ok 15 min. Zciągamy z gazu dodajemy śmietanę. Miksujemy na krem.Doprawiamy solą I pieprzem . Kładziemy na gaz. Gotujemy ok 5 min I zupa gotowa. :) Zupę podałam z grzankami czosnkowo
Smaki Edyty