Dawno temu ciasto to robiła moja Mama. Później przepis poszedł w zapomnienie, zawieruszył się gdzieś w stercie przepisów... Składniki na roladę o dł. ok35cm: Ciasto herbatnikowe
Kuchnia w czekoladzieplastikowej miski. Dodać kawałki masła. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i ogrzewać, aż czekolada i masło się rozpuszczą. Ewentualnie - rozpuścić masło i czekoladę w mikrofali. Płynną czekoladę wlać do pokruszonych ciastek - wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do blachy na tartę, o średnicy około 26 cm. Dokładnie wylepić masą dno i boki formy, mocno dociskając. Tak przygotowany spód włożyć(...)garnku umieścić truskawki, cukier oraz sok z cytryny. Całość ogrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce lekko rozgotują. Truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Do gorącego musu dodać napęczniałą żelatynę, dobrze wymieszać. Mus truskawkowy odstawić do ostygnięcia. Gdy mus będzie zimny, ale jeszcze płynny, ubić schłodzoną śmietankę. Do ubitej śmietanki dodać zmiksowane owoce i delikatnie wymieszać
kolorowotorcikowododatki do niej również podzielić na pół : 1/2 l śmietany ubić,dodać 3 łyżki cukru pudru oraz 2 łyżeczki kakao. 2 1/2 łyżeczki żelatyny rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody - wystudzoną połączyć z masą czekoladową. Podobnie postąpić z drugą śmietaną i resztą składników. Gdy biszkopt jest już zimny należy go nasączyć,wylać tężejącą galaretkę z jednego naczynia.Wsadzi(...)Wsadzić na chwilę do lodówki. Następnie wylać tężejącą galaretkę z drugiego naczynia,ponownie dać do lodówki. Ubić drugą połowę śmietany z kakao i rozprowadzić na galaretce. Wierzch udekorować startą czekoladą na grubej tarce. Wykonanie ciasta jest bardzo proste,wymaga jedynie czekania na tężejące galaretki i rozplanowania pracy
Niespełnione zdolności kulinarnedeseczką, a na wierzch postawiłam zgrzewkę 0,5 l wody mineralnej). Wstawiamy ciasto do lodówki na ok. 3 godziny, aby galaretka całkowicie zastygła. Wyjmujemy z formy i polewamy rozpuszczoną czekoladą (można rozpuścić w kąpieli wodnej lub w mikrofali z dodatkiem 1,5 łyżki oleju z pestek winogron). Ponownie wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Wyjmujemy na ok. 15 minut(...)ciastem niezwykle dekoracyjnym. Przyznam, że nie mogłam się doczekać, aby je ukroić. Byłam ogromnie ciekawa, jak będzie wyglądało „w środku”. Mogę tylko dodać, że przepis mnie nie zawiódł i gorąco go polecam. Zmieniając owoce i galaretkę otrzymamy za każdym razem nowy wypiek. Smacznego. Passionfruit – dziękuję za inspirację. W wydarzeniu Ciasto na niedzielę – Truskawkowo mi! , wraz ze mną uczestniczyły autorki
mojewypiekiinietylkocukru pudru 2 żółtka Krem 1 budyń śmietankowy lub waniliowy 1 łyżeczka mączki ziemniaczanej 3/4 kostki masła 4-5 łyżek spirytusu 1 łyżka cukru Polewa czekoladowa 3/4 tabliczki czekolady 1/4 kostki masła 1 łyżka cukru pudru cukier puder do posypania Z podanych składników na ciasto kruche wyrobić szybko ciasto i włożyć je do lodówki na 30 minut. Następnie(...)kółka. Ciastka piec na złoty kolor (ok. 15-20 minut) w 170 stopniach. Ugotować budyń zgodnie z przepisem na opakowaniu dodając mączkę ziemniaczaną i dodatkowy cukier . Do gorącego budyniu dodać masło pokrojone w kostkę i energicznie, najlepiej mikserem ubić masę. Dodać powoli spirytus i nadal ubijać. Pozostawić do schłodzenia. Na ciasteczka nakładać krem i składać je razem
Jadło i czytadłozblendować masę ręcznym blenderem lub krótko zmiksować. Blachę o wymiarach ok. 36 cm x 24 cm (lub ciut mniejszą) wykładamy papierem lub folią. Układamy warstwę herbatników. Wylewamy połowę masy (gorącej) i rozsmarowujemy. Przykrywamy drugą warstwą herbatników i wylewamy pozostałą masę. Po wyrównaniu układamy ostatnią warstwę herbatników. Polewamy ciasto polewą czekoladową i posypujemy wiórkami. Wstawiamy do lodówki na co najmniej(...)czubate łyżki masła, 3-4 łyżki cukru, 2-3 łyżki kakao, 2 łyżki kwaśnej śmietany, 1 łyżka wody – zagotowujemy, często mieszając. Przykładowa polewa czekoladowa II: 100 g gorzkiej czekolady + 100 g mlecznej czekolady siekamy na małe kawałki, a następnie zalewamy 150 ml śmietanki 30% – zostawiamy na 1 minutę i mieszamy do połączenia. * Jeśli używamy sera wiaderkowego to musi
Poezja smakubrzegu zostawiając miejsce babeczkom, żeby wyrosły. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika, pieczemy około 35 min. Odstawiamy babeczki do ostygnięcia - nie muszą być zupełnie zimne, ale nie mogą być gorące, kiedy zaczniemy dekorowanie. Masę cukrową wyciągamy z foli i ugniatamy chwilę w dłoniach aż stanie się miękka i plastyczna. Rozwałkowujemy ją na stole na cienki placek podsypując w razie potrzeby(...)wystarczyć na owinięcie w całości babeczki. Babeczka powinna mieć mniej więcej kształt walca, więc jeśli to konieczne można nieco przyciąć brzegi. Przyciętą babeczkę smarujemy na około Nutellą (lub rozpuszczoną czekoladą). Owijamy babeczkę paskiem masy cukrowej przyklejając ją do czekolady. Domowa masa cukrowa ( z tego przepisu ) jest nieco sztywniejsza od tej kupnej, dzięki temu bardzo dobrze nadaje się do tego zadania
CiastkozercyO chlebkach myślałam już jakiś czas. Pamiętam jak robiłam je po raz pierwszy, to wszystkim bardzo smakowały. Pomyślałam "Może by je tak powtórzyć...?" Ale nie
Kuchnia w czekoladzieSkładniki na spód: 3 jajka 3/4 szklanki cukru 4 łyżki wody 3/4 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 szklanki wiórków kokosowych
Kocham CzekoladęKolejny mój pomysł na podanie zupy pomidorowej. Łączy ona w sobie świeże pomidory i pyszną, sycącą sakiewkę, która prócz pieczarek zawiera w sobie ser, szynkę raz
Kuchnia w czekoladziePewnie i Wy nieraz mieliście problem co zrobić z resztą farszu, która została po napełnianiu jajek na świąteczny stół. Zawsze można zjeść od razu, ale można
Kuchnia w czekoladziecytryny 200 g cukru Mus truskawkowy 900 g truskawek 90 g cukru 5 łyżeczek żelatyny + 4 łyżki wody 1 łyżka soku z cytryny 100 ml wody Rozpuść masło i czekoladę w kąpieli wodnej. Dodaj cukier, kakao, a następnie jajka i zmiksuj. Na koniec przesiej mąkę i zmiksuj do połączenia składników. Foremkę wyłóż papierem do pieczenia, aż po brzegi. Wyłóż masę(...)minut. Wyjmij z piekarnika i owiń foremkę dwoma warstwami aluminiowej folii. Przygotuj masę serową. Zmiksuj ser z jajkami, cukrem, sokiem z cytryny, wanilią i budynię. Wylej na gorące brownie i wstaw do piekarnika nastawionego na 160ºC. Piecz przez 25 -30 minut. Sernik powinien być dobrze ścięty. Wystaw z piekarnika i ostudź. Żelatynę zalej zimną wodą i odstaw
codojedzeniamargaryny · 10 dag cukru · 2 łyżki kakao lub gorzka czekolada · cukier waniliowy · 1 kostka masła Wykonanie W rondelku rozpuścić mleko z margaryną, dodać cukier, kakao i cukier waniliowy. Wszystko(...)galaretka agrestowa · puszka brzoskwiń Wykonanie Brzoskwinie odsączyć i pokroić w kostkę. Galaretkę wiśniową rozpuścić w 1 szklance gorącej wody, podobnie agrestową - odstawić do wystudzenia. Gdy obydwie galaretki stężeją, pokroić w kostkę. Galaretki cytrynowe rozpuścić w 1/2 litra gorącej wody i ostudzić. Kremówkę ubić i dodać lekko tężejącą galaretkę cytrynową, następnie
Moje Słodkie PiekiełkoPo dzisiejszym wypadzie do naszego lokalnego rynku warzywno-owocowego wróciłam obładowana malinami(podobno z ekologicznej plantacji).Pierwsza myśl, jaka przyszła mi do głowy, to ciasto mocno
Gorący kąsekulubionych przepisów na szybki piernik. Tym razem w wersji bez dodatku miodu. Specjalnie po wyłożeniu ciasta do formy nie wyrównuję jego powierzchni. Wygląda bardzo dostojnie, niemal rustykalnie. Wyrasta podwójnie :-) Gorąco polecam! Czas przygotowywania: około 20 minut Czas pieczenia: około 1 h Ilość porcji: foremka 10/30 cm Składniki: • 2 szklanki mąki pszennej tortowej - 400 g • opakowanie(...)kakao • płaska łyżeczka sody • przyprawy: łyżka cynamonu, płaska łyżeczka czarnego pieprzu, mielonych goździków, kardamonu, szczypta chilli, kardamonu i imbiru. Dekoracja: • 100 g śmietanki 30 % • 100 g gorzkiej czekolady • 40 g migdałów w płatkach
AniaGotuje.pl