gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:172/258)

Tort czekoladowy owoce leśne 2576

kostki masła 1 budyń 1,5 szklanki mleka 2-3 łyżki cukru pudru 2-3 łyżki kakao + kawa na poncz, świeże owoce do dekoracji i przełożenia ciasta, tabliczka gorzkiej czekolady na polewę, olej kokosowy (opcjonalnie) Biszkopty przygotowujemy według przepisu , można upiec go dzień wcześniej, żeby miały dużo czasu na ostygnięcie. Kawę zaparzamy wcześniej i odstawiamy do ostudzenia lub od razu(...)lodówki) i budyń. Budyń przygotowujemy według instrukcji na opakowaniu, z nieco mniejszej ilości mleka, nie dajemy też cukru. Po przygotowaniu odstawiamy do ostudzenia, kiedy nie jest już bardzo gorący można przykryć go folią spożywczą, żeby nie zrobił się na nim kożuch – folia musi bezpośrednio dotykać powierzchni budyniu. Na paterze układamy pierwszy spód, pod ciasto wkładamy kilka szerokich pasków

Ciastkozercy
Rolada piernikowa z marcepanowym kremem. 191

Następnie ściągamy papier i zwijamy ciasto razem ze ściereczką. Tak przygotowaną roladę odkładamy do całkowitego wystudzenia.  NASĄCZENIE: 10-12 łyżek gorącej wody 1 łyżeczka miodu 1 łyżka soku z cytryny      Miód rozpuszczamy w gorącej wodzie, dodajemy sok z cytryny i mieszamy. KREM MARCEPANOWY: 400 g dobrze schłodzonej śmietany 30% 2 łyżki cukru pudru(...)masą i ściśle zwijamy w roladę. Tak powstałe ciasto zawijamy w folię aluminiową lub spożywczą i przekładamy do lodówki na około 2 godziny.  POLEWA: 150 g dobrej klasy czekolady mlecznej kilka łyżek śmietany słodkiej (18 lub 30%)      Czekoladę wraz ze śmietaną rozpuszczamy w kąpieli wodnej, dokładnie mieszamy i dekorujemy schłodzone ciasto. Wierzch posypujemy cukrowymi lub czekoladowymi

Rozpustne gotowanie
Drożdżówka ze śliwkami 234

Składniki: 1 kg mąki pszennej (lub pszennej pełnoziarnistej) 1 masło 100 g drożdży (jeżeli używamy mąki pszennej pełnoziarnistej dodajemy trochę więcej drożdży) 1 szklanka cukru 30

Kocham Czekoladę
Kocie pierożki z serem na Dzień Kota 179

kakao 1/2 szklanki gorącej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 250 g chudego twarogu cukier lub ksylitol (do smaku) Mąkę zmieszać z kakao, dodać oliwę z oliwek i gorącą wodę. Wymieszać wszystkie składniki. Zagnieść gładkie ciasto (najlepiej mikserem) i odstawić na około 15 minut. Twaróg umieścić w misce, dodać cukier/ksylitol i rozgnieść widelcem. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać porcje(...)porcji z nadzieniem ułożyć pusty kawałek ciasta tak, aby dopasować do siebie elementy. Gotować około 3 minuty w osolonym wrzątku. Przed podaniem można udekorować pierożki, np. roztopioną białą czekoladą

FitKot
Pieczone pączki lub babeczki czekoladowe 217

pół ze śmietanką kokosową) ¾ szklanki erytrolu 1 łyżeczka soli 1 szklanka mąki kokosowej Opcjonalnie: ekstrakt waniliowy bądź migdałowy Opcjonalnie: dżem bez cukru (do wypełnienia babeczek) lub polewa czekoladowa (czekolada gorzka bez cukru z olejem kokosowym)   Przygotowanie: W małym garnku roztapiamy olej kokosowy. Gdy już jest płynny, dodajemy do niego kakao i mieszamy aż składniki ładnie się połączą(...)erytrol, sól i mleko kokosowe, ekstrakty jeśli ich używamy. Gdy masa będzie jednolita cienkim strumieniem dolewamy do niej olej z kakao, ciągle miksując. UWAGA żeby olej nie był zbyt gorący, inaczej mogą nam się ściąć jaja i będziemy mieli jajecznicę zamiast deseru ;) Do połączonej czekoladowej masy dosypujemy partiamy (na około 3 razy) mąkę kokosową i miksujemy, aż wszystko się

Jak gotować i nie zwariować
czekoladowy torcik z malinami 232

malin: 500 g świeżych malin 160 g cukru 1 łyżka soku z cytryny 2 łyżeczki mąki ziemniaczanej, rozpuszczonej w 1 łyżce wody 3 łyżeczki żelatyny, rozpuszczonej w 1/4 szkl. gorącej wody wykonanie: Maliny mieszamy z cukrem, podgrzewamy na ogniu do rozpuszczenia się cukru. Dodajemy sok z cytryny, rozmieszaną mąkę ziemniaczaną i doprowadzamy do wrzenia. Rozpuszczoną żelatynę łączymy z sosem(...)malinowa 500 g serka mascarpone dodatkowo, opcjonalnie: nalewka malinowa do nasączenia ciasta wykonanie: Serek miksujemy, dodajemy stopniowo frużelinę i miksujemy na gładką masę. składniki na polewę: 100 g gorzkiej czekolady 7 łyżek słodkiej śmietanki wykonanie: Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, dodajemy śmietankę. Mieszamy do połączenia się składników. Gotowym kremem przekładamy ciasto. Jeśli zostawimy troszkę kremu to możemy nim posmarować boki

Domowy Smak Jedzenia
Tort czekoladowy z adwokatem pachnący pomarańczą 150

cukier- 140 g * kakao- 30 g Krem: * śmietanka 36%- 200 g * mascarpone- 250 g * cukier- 1/2 szklanki * adwokat- 150 ml * skórka z pomarańczy- 1 łyżka Dodatkowo: * starta gorzka czekolada- 2 kostki * skórka z pomarańczy- 2 łyżki Biszkopt: Składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Piekarnik nastawić na 160 stopni. Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. Pod koniec ubijania(...)bardzo delikatnie wymieszać, tak by składniki dobrze się połączyły. Przełożyć do tortownicy o średnicy 20 cm wyłożoną papierem do pieczenia (tylko dno). Piec około 40 minut, do suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjąć z piekarnika i z około 60 cm upuścić je na podłogę (w formie i najlepiej podłożyć coś miękkiego, np. koc, ręcznik). Ponownie odstawić do uchylonego piekarnika. Ostudzony

Kraina Miodem Płynąca
Granola potrójnie czekoladowa na śnieżny poranek 144

przekonywać, że jeśli teraz nie załatwi swoich potrzeb, to będzie czekać, dopóki śnieg nie stopnieje.  Do domu wróciłyśmy mokre i nieszczęśliwe. Założyłam puchate, turkusowe skarpety, nalałam do kubka gorącej herbaty i usiadłam na kanapie zrezygnowana. Przecież Prima Aprilis to dopiero jutro...  Na szczęście znalazłam pociechę w wielkim słoju z granolą. Słój jest piękny, ogromny i pokażę(...)chrupiąca, pyszna i w ogóle najlepsza. Przeczytałam dziesiątki przepisów, żeby w końcu przygotować własną wariację. Kierowałam się chęcią uprzyjemnienia życia C. - ma swoje ulubione kupne musli z trzema rodzajami czekolady. I właśnie takie przygotowałam. Wbrew pozorom, wcale nie jest za słodkie. Jest za to obłędnie chrupiące i intensywnie czekoladowe. Czysta rozkosz... Z mlekiem lub jogurtem, albo wyjadana prosto ze słoiczka

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Czekoladowy Tort z Masłem Orzechowym 178

oleju rzepakowego 2 łyżeczki ekstraktu z wanilii   W jednej misce mieszamy mąkę, cukier, kakao, sodę oczyszczoną, proszek do pieczenia, sól. W drugiej misce mieszamy jajka, maślankę, kawę gorącą, olej i ekstrakt z wanilii. Mokre składniki wlewamy do suchych składników i ubijamy około 2 minut, na średniej mocy miksera, do połączenia. 3 formy o średnicy 20 cm wykładamy papierem(...)masło orzechowe, ekstrakt z wanilii i ciagle ucieramy do otrzymania puszystego kremu. Śmietankę ubijamy. Ubitą dodajemy do utartego masła i całość ucieramy do połączenia.   Ganache: 100 g gorzkiej czekolady (lub pół na pół z mleczną) 100 ml śmietany kremówki   Śmietankę doprowadzamy do wrzenia. Ściągamy z palnika. Wrzucamy połamaną czekoladę. Odstawiamy na 2 minuty, następnie mieszamy do całkowitego rozpuszczenia

Made By Mom And Son
SLOCUM’S BUZZBITES – FALLOUT 4 – mini pączki z kremem kawowym 240

polecamy skorzystanie ze świeżych. Do miski dodajemy pokruszone świeże drożdże oraz 1 łyżeczkę cukru (resztę cukru dodamy później) i dolewamy letniego mleka (nie więcej niż 35 stopni – zbyt gorące zabije drożdże). Mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą, następnie dodajemy ok. 2 łyżki mąki, mieszamy ponownie do momentu pozbycia się grudek (konsystencja powinna przypominać śmietanę) przykrywamy ściereczką lub talerzem(...)stron po ok. 1-2 min do zarumienienia. Następnie wykładamy je na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. 6. KREM (5 min) Do miski wlewamy mleko, dodajemy kawę, czekoladę oraz masło i podgrzewamy (najlepiej przez ok. 30 sekund w mikrofalówce lub w kąpieli wodnej, umieszczając nad garnkiem z gotującą wodą – wtedy czekolada się nie zważy). Masa musi być gładka

Nerds Kitchen
Rolada zielone jabłuszko 158

dłuższego boku. Odstawić do wystygnięcia. Mus jabłkowy 300 g prażonych jabłek 300 ml śmietany kremówki 1 galaretka jabłkowa Jabłka zmiksować na gładką masę.  Galaretkę rozpuścić w 100ml gorącej wody i dokładnie wymieszać aby się rozpuściła. Do przestygniętej galaretki dodać zmiksowane jabłka i wymieszać. Śmietanę ubijać na średnich obrotach i stopniowo dodawać, przestygniętą galaretkę z jabłkami(...)lodówki.  Rozwinąć delikatnie biszkopt, szybko nałożyć krem i poukładać maliny. Ponownie zawinąć w ściereczkę i odstawić do lodówki na co najmniej 2 godziny.  Rozpuścić 1/2 tabliczki czekolady i ozdobić rozpuszczoną czekoladą - zrobić esy floresy ;) Posypać cukrem pudrem i cynamonem

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Ciasto "Truskawkowa rozkosz" (bez pieczenia) 767

żelatynę, dobrze wymieszać do całkowitego rozpuszczenia. Masę truskawkową ostudzić i lekko tężejącą wylać na biszkopty tak, aby się nie poprzesuwały. Wstawić do lodówki do zastygnięcia. Żelatynę zalać 1/4 szklanki gorącej wody, gdy lekko się namoczy mieszać do momentu całkowitego rozpuszczenia,  następnie ostudzić do temp. pokojowej. Śmietankę na warstwę śmietanową ubić na pół sztywno, dodać cukier puder i miksować(...)masę truskawkową i wyrównać ( ja się trochę zagapiłam bo mi dziecko przeszkodziło i jest nie równo, gdyż masa zaczęła już tężeć). Wykończyłam ciasto galaretką, ale można również posypać tartą czekoladą.   Smacznego

talerz przyjemności
CIASTO CZEKOLADOWO-KAWOWE 141

żelatyny, 2 płaskie łyżki kawy rozpuszczalnej, 1 i 1/2 szklanki mleka. Dodatkowo: mocna kawa z dodatkiem likieru waniliowego (lub innego alkoholu) do nasączenia ciasta, płatki czekoladowe (lub wiórki gorzkiej czekolady), różyczki dekoracyjne (opcjonalnie), masło lub margaryna do wysmarowania formy, bułka tarta do obsypania formy. Przygotowanie: Jajka ucieram z cukrem na puszystą masę. Delikatnie łączę z mąką, proszkiem do pieczenia(...)minut w 145 stopniach, następnie studzę i nasączam ciasto esencją kawową (czekam, aż wsiąknie). Gotuję budynie, studzę, ucieram z masłem. Wylewam na ciasto, wkładam do lodówki. Żelatynę rozpuszczam w gorącej wodzie, studzę. Śnieżkę ubijam z mlekiem i kawą, następnie dodaję ostudzoną żelatynę (wlewam cienkim strumieniem). Przygotowaną masę wylewam na masę budyniową. Całość posypuję płatkami czekoladowymi oraz dekoruję różyczkami. Chłodzę

JejKuchnia
Sernik imbirowo-piernikowy 215

kruchym spodzie o smaku piernika. Sos czekoladowo-pomarańczowy to kropka nad ” i „Święta bez dobrego sernika to wręcz niemożliwe. Jest elegancki i smaczny na pewno zdobędzie uznanie gości. Polecam gorąco! Składniki: Ciasto: 1,5 szklanki mąki pszennej 3 żółtka ½ kostki masła 50 g cukru pudru 1 łyżka  przyprawy korzennej Dr.Oetker ½ łyżeczki  proszku do pieczenia Dr.Oetker 1 łyżeczka(...)świeżego imbiru 3 białka- z ciasta kruchego 4 jajka 1  budyń śmietankowy Dr.Oetker 100 ml śmietany 18% 2 łyżki mleka w proszku Sos czekoladowo-pomarańczowy: 10 dag gorzkiej czekolady 1/2 szklanki soku pomarańczowego z kawałeczkami owoców 150 ml śmietanki kremowej 2 łyżki cukru pudru Sposób przygotowania: Ciasto:  Mąkę mieszamy razem z przyprawą do piernika i  proszkiem

Wanilia i Kardamon
Herbata Matcha (Japonia) 177

Proszek Matcha przesiewamy, aby rozbić wszelkie grudki. Zagotowaną wodę przelewamy do filiżanki, aby ochłodzić ją do temperatury około 80 stopni Celsjusza. Wsypujemy proszek do miski. Miskę, można wcześniej opłukać gorącą wodą i wytrzeć do sucha. Wlewamy wodę do miski z przesianym proszkiem. Energicznie roztrzepujemy proszek przez około 15-20 sekund stosując ruchy w kształcie litery W, aby utworzyć jednolitą(...)Przesiana herbata Matcha w proszku Roztrzepana herbata Matcha z wodą Zestaw do przygotowania: miska, bambusowa trzepaczka, sitko ze szpatułką Matcha doskonale komponuje się z różnymi słodyczami np. gorzką czekoladą, babeczkami, ciastami, tortami, lodami. Jako ciekawostkę dodam, że japońskie słodycze nie są bardzo słodkie i ich wielkość i ilość w opakowaniu jest taka by zjeść je na jeden raz. Matcha

Kuchcik gotuje

Proponowane wyszukiwania