gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:169/258)

Bavarese z brzoskwiniami 258

Podstawą bavarese jest krem angielski z jajek, cukru, wanilii i mleka, do którego dodaje się lekko ubitą śmietanę, żelatynę i przełamujący smak składnik, którym może być: pure z owoców, czekolada lub kawa. Podstawowe bavarese jest wyłącznie waniliowe, podawane z sosem owocowym. Bavarese przyjmuje rożne kształty w zależności od użytego naczynia. Najczęściej spotykane są fikuśne formy na babki i wieńce(...)lodówce przynajmniej 5 h. Przed podaniem wystarczy odwrócić formę z bavarese i przełożyć na talerz. Jeśli zastygły krem nie chce wyjść, to można na chwilkę( dosłownie !) zanurzyć formę w gorącej wodzie. Trzeba wyczuć kiedy deser odchodzi od ścianek, w przeciwnym razie może się rozpuścić, co mi się właśnie przytrafiło brr( Następnym razem posłucham netowych rad i formę wewnątrz lekko

Mia Cucina Sofieta
Mój sposób na jesień: brownie 191

wychodzimy o zmierzchu ( cóż za cudowna pora! ), obserwujemy zachód słońca, a wracamy do domu, gdy już tylko lampy uliczne rozświetlają nam drogę. Stopy, dłonie i nos mam nieustannie zimne, gorąca herbata jest teraz moją najlepszą przyjaciółką. Nie wyobrażam sobie bez niej dnia, ba! Godziny nawet. W mojej kuchni do łask znów wrócił cynamon, imbir i goździki, rozmyślam(...)starczy... A w dzień? W dzień udaję, że to jeszcze lato, słoneczne i przyjemne. Bo kto mi zabroni...? Tymczasem do przekąszenia mam dla Was typowy jesienny pocieszacz: brownie . Mnóstwo czekolady, a do tego soczyste, fioletowe figi. Czy ktoś mógłby się oprzeć...? Przepis znalazłam u Kasi , i westchnęłam do niego ze trzy razy z zachwytem, zanim pobiegłam do sklepu po figi

Pożeraczka, czyli raz adobrze
TORT ŚLIWKOWY Z CZEKOLADĄ I ORZECHAMI LASKOWYMI 261

szklanki cukru pudru (według uznania) SKŁADNIKI NA PONCZ: 0,5 szklanki ciepłej wody 2-3 łyżeczki cukru pudru 2 łyżeczki soku z cytryny DODATKOWO: 1 tabliczka mlecznej czekolady z orzachami 1-2 garści orzechów laskowych do posypania tortu  WYKONANIE: BISZKOPT: Wszystkie składniki na biszkopt powinny być w temperaturze pokojowej.  Mąki, pszenną(...)szpatułką. Delikatnie przełóż ciasto do tortownicy. Piecz je w temperaturze  160 - 170 stopni C  przez około  35 - 40 minut  lub do  tzw. suchego patyczka. Gorący biszkopt wyjmij z piekarnika i upuść go w formie z wysokości około 40 cm na podłogę. Ja tym razem nie rzuciłam biszkoptem tylko pozostawiłam

Słodko-Słony Świat Ilony
Ciasto kakaowe z cukinią i nutką korzenną. 168

Pogoda nas ostatnio nie rozpieszcza, zimno i deszczowo.Więc pyszne ciasto z nutką korzenną i kubek gorącej kawy jest w sam raz. Dzisiaj mam dla Was ciasto z cukinią, mięciutkie, delikatne, lekko wilgotne, wprost rozpływa się w ustach. Zapraszam do wypróbowania :) 400 g młodej cukini 1 szklanka cukru 1 łyżka gorzkiego kakao  1 łyżka przyprawy do piernika 1łyżeczka(...)cynamonu 2 i 3/4 szklanki mąki typ 550 5 jajek 1 szklanka oleju 1 łyżeczka sody 1 łyżeczka proszku do pieczenia CYKORIA 1 cukier waniliowy 200 g czekolady  1 łyżka słodkiej śmietanki coś do dekoracji , wiórki, migdały lub czarne ciasteczko w moim przypadku blaszka o wymiarach 25/32 cm Młodą cukinię myjemy i obieramy ze skórki, następnie ścieramy na tarce

Sama słodycz i szczypta chili
Sernikobrownie z galaretką i truskawkami 542

białego Królewskiego 3 jajka op. budyniu waniliowego 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego 1/2 szkl jogurtu greckiego ok 300 g truskawek 2 galaretki truskawkowe Brownie: W garnuszku rozpuścić masło, dodać połamaną czekoladę i cukier. Mieszać aż się rozpuszczą.Zdjąć z ognia, ostudzić. Cały czas miksując lub mieszając rózgą dodawać po 1 jajku. Na koniec dodać mąkę i mleko, wymieszać. Spód i boki(...)brownie i piec ok 15 minut w 180 stopniach. Sernik: Gdy brownie się piecze ucieramy w misce wszystkie składniki na sernik tylko do połączenia. Wylać na podpieczone i gorące brownie. Zmniejszyć temperaturę w piekarniku do 50 stopni i piec przez 50 minut. Ciasto wyjąć i ostudzić. Galaretki rozpuścić w 1/2 l gorącej wody, odstawić do momentu

Smakołyki Asi
Ciasto Shrek 161

temperaturze 175st.  Masa Kubusiowa:  Budynie gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowania, tylko że mleko zastępujemy sokiem. Gotujemy budyń do momentu aż dobrze zgęstnieje. Gorący wylewamy na ostudzony biszkopt. Na to wykładamy delicje. Masa śmietanowa:  W szklance wody rozrabiamy galaretkę. Studzimy. Śmietanę ubijamy na sztywno. Pod koniec dodajemy zimną galaretkę i mieszamy na najniższych obrotach tylko(...)masę kubusiową. ( Uwaga! Jeżeli masa wyjdzie zbyt rzadka można ją wstawić na około 5-10min do lodówki i dopiero po tym czasie wyłożyć na ciasto ) Na koniec polewamy czekoladą. Wkładamy do lodówki na kilka godzin lub najlepiej całą

Smaki Natalii
Łasuch 162

Czekoladowy biszkopt przekroić na pół, kremówkę ubić dodając ewentualnie cukier  puder. Dla pewności, że kremówka będzie miała idealną konsystencję, można dodać trochę żelatyny rozpuszczonej w gorącej wodzie.  Margarynę, cukier i mleko zagotować i ostudzić, dodać kakao i wymieszać. Dodać drobno pokruszone wafle i ponownie dokładnie wymieszać masę. Dodać mleko w proszku i dobrze(...)spód biszkoptowy wyłożyć połowę bitej śmietany, na to położyć wkładkę czekoladową, przykryć pozostałym biszkoptem i wierzch posmarować pozostałą bitą śmietaną. Do ozdobienia można użyć kakao lub rozpuszczoną czekoladę

Ciasteczkowy Potwór
Churros z sosem czekoladowo mandarynkowym 90

cukru olej do smażenia Wlewamy wodę do rondelka dodajemy olej, sól, cukier, mieszamy i doprowadzamy wodę do wrzenia. Do miski wsypujemy mąkę i łączymy ją z proszkiem do pieczenia. Gorącą wodę wlewamy stopniowo do mąki i za pomocą widelca mieszamy dokładnie, aż powstanie gładkie, kleiste ciasto. Na patelni z wysokimi brzegami rozgrzewamy olej. Za pomocą rękawa cukierniczego z końcówką(...)całkowicie oblane olejem).Smażymy, aż uzyskamy złoty kolor. Następnie układamy je na papierowym ręczniku, żeby pozbyć się nadmiaru oleju. Podajemy posypane cukrem pomieszanym z cynamomen lub w towarzystwie rozpuszczonej czekolady. Sos czekoladowy: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii sok z jednej klementynki Czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej, następnie dodajemy sok z klementynki oraz ekstrakt z wanilii. Mieszamy

noteskulinarnyfiga
Tort marcepanowy z mango. 213

temp.180stop. Wystudzić i usunąć papier. Masa. Miąższ z mango zmiksować i wymieszać z cukrem pudrem, sokiem z limonki i ziarenkami wanilii. Żelatynę rozpuścić w 2 łyżkach gorącej wody. Wymieszać z 2 łyżkami musu z mango, a następnie z resztą musu i rumem. Połączyć z ubitą śmietaną, delikatnie mieszając. Placki marcepanowe przełożyć masą z mango. Chłodzić w lodówce. Polewa(...)wanilią, anyżem , cynamonem oraz żurawiną. Dodać żelatynę i mieszając zagotować. Nie gotować! Przyprawy wyjąć i masę zmiksować, wystudzić. Polać wierzch tortu i odstawić do skrzepnięcia. Dekoracja dowolna. Ja rozpuszczoną czekoladę wylałem na szklaną tacę w nieregularne figury i po stężeniu zwijałem łopatką i okleiłem bok tortu. Każde ciasto ładnie ozdobione i pachnące korzennymi przyprawami na pewno podkreśli radosny nastrój tych

Kulinarny karnet Christophera
Tarta Rafaello 426

Czekoladę odstawiamy do przestygnięcia. Do wysokiego pojemnika wlewamy śmietanę, dodajemy mascarpone i cukier puder, ubijamy na wolnych obrotach do uzyskania gęstego kremu.  Do czekolady dodajemy małymi partiami mascarpone, mieszając dokładnie. Następnie masę czekoladową dodajemy w 2-3 porcjach do ubitej śmietany, miksując krótko do połączenia się składników, na koniec dodajemy(...)godziny lub na całą noc. Przed jedzeniem tartę należy wyjąć z lodówki i pozwolić się jej ocieplić przez 15 minut. Najlepiej kroić ją nożem maczanym w gorącej wodzie. insertCookd("40cadb53a90013bbb8f6c51c51fe62c3

Kulinarne przygody Gatity
Tort gruszkowy z białą czekoladą 253

opakowanie mix do śmietany (Delecta, op. 13 g.) DODATKOWO, DO OZDOBY: 3 twardsze połówki gruszki pół tabliczki mlecznej czekolady 80 g. kropelek czekoladowych- białych, lub posiekanej białej czekolady 2 łyżeczki posypki czekoladowej 200 ml. śmietany kremówki DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie Tortu: BISZKOPT : Wymieszaną z proszkiem do pieczenia(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia a następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM : Śmietan-fix łączymy z cukrem pudrem. Gruszki obieramy- odkrajamy

Domowe Torty
Ciasto "Nocka" 261

łyżki kakao 5 łyżeczek żelatyny 1/3 szklanki zimnej przegotowanej wody Warstwa galaretkowa: 4 opakowania galaretki o smaku czarnej porzeczki 1 i 1/2 litra wrzącej wody Dodatkowa: 1 tabliczka gorzkiej czekolady Ciasto biszkoptowe: Obie mąki dokładnie mieszamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubić na sztywną pianę, powoli dodawać cukier, a następnie po jednym żółtku(...)odkleić brzegi ciasta od papieru do pieczenia, aby ciasto się nie kurczyło. Po wystudzeniu zdjąć resztę papieru z ciasta. Przygotowanie galaretki: Wszystkie galaretki rozpuszczamy w 1 i 1/2 litra gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Rozlać do dwóch takich samych naczyń np. słoików, na równą ilość. Trzeba pilnować, aby za bardzo nie stężała. Powinna mieć taką konsystencję, aby była

talerz przyjemności
Świąteczne ciacho nadziewane budyniem i jabłkami 177

Składniki 1 szklanka oleju 1 szklanka cukru trzcinowego 1 opakowanie cukru waniliowego 2 1/2 szklanki mąki 4 całe jajka 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2 budynie

Kocham Czekoladę
Ślimak kokosowy 215

Dawno temu ciasto to robiła moja Mama. Później przepis poszedł w zapomnienie, zawieruszył się gdzieś w stercie przepisów... Składniki na roladę o dł. ok35cm: Ciasto herbatnikowe

Kuchnia w czekoladzie
Truskawkowa tarta bez pieczenia 270

plastikowej miski. Dodać kawałki masła. Miskę ustawić na garnku z parującą wodą i ogrzewać, aż czekolada i masło się rozpuszczą.  Ewentualnie - rozpuścić masło i czekoladę w mikrofali. Płynną czekoladę wlać do pokruszonych ciastek - wymieszać. Ciasteczkową masę przełożyć do blachy na tartę, o średnicy około 26 cm. Dokładnie wylepić masą dno i boki formy, mocno dociskając. Tak przygotowany spód włożyć(...)garnku umieścić truskawki, cukier oraz sok z cytryny. Całość ogrzewać na małym ogniu, aż cukier się rozpuści, a owoce lekko rozgotują. Truskawki zmiksować blenderem na gładki mus. Do gorącego musu dodać napęczniałą żelatynę, dobrze wymieszać. Mus truskawkowy odstawić do ostygnięcia. Gdy mus będzie zimny, ale jeszcze płynny, ubić schłodzoną śmietankę. Do ubitej śmietanki dodać zmiksowane owoce i delikatnie wymieszać

kolorowotorcikowo

Proponowane wyszukiwania