coś słodkiego. Skoro coś słodkiego to ciasto, a skoro ciasto to tarta! Łatwiejszego przepisu chyba nie znam, a mam go od mojej najwspanialszej cioci Marty (stąd chciałabym posłać jej gorące buziaki). Dietetyczną i niskokaloryczną tartą nie mogę jej nazwać, ale mogę zapewnić Was, że jest warta zrobienia w dniu Waszego święta. Kiedy świętujecie nie ma co liczyć kalorii(...)licząc chłodzenia. Wychodzi ok. 12-14 porcji z formy o średnicy 25cm. Składniki na spód: - 300g ciasteczek HIT (najlepiej czarne z białym środkiem) - 100g masła - 50g gorzkiej czekolady Czekoladę wraz z ciasteczkami rozdrabniamy blenderem (bądź sami rozgniatamy) na bardzo malutkie kawałeczki, ale nie proszek. Masło roztapiamy w rondelku i studzimy. Rozkruszone ciasteczka i czekoladę mieszamy z masłem. Powstałą masą
Be Fit Be Strongpieczenia 4 łyżki oleju 125 g. malin SKŁADNIKI NA KREM Z BIAŁĄ CZEKOLADĄ: 500 ml śmietany kremówki 160 g. białej czekolady DODATKOWO: 250 g. malin 1/2 tabliczki białej czekolady 250 ml. śmietany kremówki 2 łyżki cukru pudru DO NASĄCZANIA: Słaba, lekko posłodzona herbata, lub (wersja dla dorosłych ) woda z alkoholem np.rumem. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia, nastépnie okrajamy delikatnie noykiem boki i wyjmujemy z formy. Aby nadać naszemu biszkoptowi KSZTAŁT SERDUSZKA
Domowe Tortyrozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA POLEWĘ LUKROWĄ : 100 g. serka naturalnego np. philadelphia 50 g. masła (nie solonego) 300 g. cukru pudru DODATKOWO: pół tabliczki gorzkiej czekolady 40 sztuk listków czekoladowych lub innych czekoladowych dekoracji 1 owoc granatu Przepis : BABECZKI KAWOWE: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek(...)Pamiętajcie, że masło oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową! Jeżeli zdarzy Wam się zapomnieć- o wczesniejszym wyjęciu jajek z lodówki- włóżcie je na 10 min. do ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Przesiewamy mąkę z proszkiem. W misce umieszczamy cukier oraz masło. Rozdrabniamy masło nożem, następnie miksujemy z cukrem, na średnich obrotach, aż uzyskamy kremową konsystencję. Nie przerywając miksowania dodajemy
Domowe Tortyucieramy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM ADWOKATOWY: Cukier puder łączymy
Domowe Tortydwoma kremami, a co tam, jak się bawić to się bawić. Pyszne delikatne ciasto parzone, wypełnione aksamitnymi kremami serwowane w towarzystwie świeżych truskawek. Nie można lepiej spędzić "Dnia Czekolady". Polecam najpierw przygotować bazę do obu kremów czyli Creme Patissiere . Do przygotowania Creme Patissiere potrzeba nam: 3 szklanki mleka 120 g cukru 6 żółtek 2 laski wanilii 4 łyżki mąki(...)nasionkami wanilii i przeciętymi laskami. W misce ucieramy cukier z żółtkami na gładki kogel mogel, dodajemy do niego mąkę i cukier puder a następnie powoli zalewamy zawartość miski gorącym mlekiem z dodatkiem wanilii energicznie mieszając, gdy wszystko się połączy wlewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Zagotowany krem przekładamy do płaskiego naczynia
Kuba Gotujepełne kopiaste łyżki kakao naturalnego - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru - 5 łyżek likieru - 3 żółtka 1. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mleko zagotować, lekko przestudzić i gorące połączyć z masą z żółtek, całość doprowadzić do wrzenia intensywnie mieszając, aby się nie przypaliło, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać kakao i wystudzoną masę z żółtek, utrzeć(...)jednolitą masę, a następnie dodawać po łyżce likieru i miksować. Poncz: - 1/2 szklanki wody - sok z połowy cytryny - 6 łyżek likieru Dodatkowo: - galaretka czerwona i zielona - czekolada i połówki orzechów do ozdoby wierzchu ciasta. Bakalie i dobrej jakości kakao znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, wystudzić i przelewać na ciasto
Apetyczna babeczkaczekolady 50 g miękkiego masła Wszystkie składniki przełożyć do melaksera i zmiksować do otrzymania masy ciasteczkowej, o strukturze mokrego piasku. Masę wyłożyć do formy do tarty o średnicy 24 cm, docisnąć, wyrównać. Schłodzić w lodówce. Masa śmietankowa: 250 g serka mascarpone 250 ml kremówki 2 łyżki cukru pudru + 1 galaretka truskawkowa truskawki Galaretkę rozpuścić w 400 ml gorącej wody
Domowa cukiernia Ewyczekolady 100 g cukru Przygotowanie: połowę ciastek zblenduj z masłem kokosowym i wylep powstałą papką formę, uprzednio lekko posmarowaną masłem kokosowym. Wstaw formę najlepiej do zamrażalnika na 15 minut lub do lodówki na 30. W między czasie zblenduj tofu z gęstą częścią mleka kokosowego z puszki, dodaj cukier, wanilię i wiórki kokosowe, które najlepiej uprzednio namocz w gorącej wodzie
greenscarfgorącej wody ok. 10 bananów ok. 3-4 plastry ananasa z puszki wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Plastry ananasa kroimy w kostkę. Banany obieramy i układamy na kruchym spodzie jeden przy drugim. Wolne miejsca uzupełniamy pokrojonym ananasem. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. składniki na czekoladową bezę: 3 białka 60 g czekolady gorzkiej
Domowy Smak Jedzeniagorącej wody 100 ml amaretto lub likieru kawowego Zimny biszkopt przetnij na 3 części. Spód nasącz chłodnym pączem i posmaruj 1/3 masy. Połóż drugi biszkopt i nasącz go i posmaruj 2 częścią kremu. Przykryj trzecim biszkoptem i nasącz. Pozostałą masą pokryj cały biszkopt. Włóż do lodówki na ok. godzinę. Tort można dowolnie udekorować. Ja swój polałam białą czekoladą rozpuszczoną
Cynamonowe szczęścieczekoladę wymieszać z masą. Dodać aromat waniliowy oraz przesianą mąką zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z pomocą łyżki masę z pianą. Przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Ciasto całkowicie ostudzić i pokroić na 3 krążki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
Mania Gotowaniamleka ● 4 żółtka ● 90 g cukru ● 60 g mąki pszennej ● 10 g miękkiego masła ● 20 cl śmietany kremówki Składniki na polewę malinowo-czekoladową : ● 250 g białej czekolady ● 100 g malin + 25 g do dekoracji ● 10 cl śmietany kremówki Przygotowanie biszkoptu : Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody z 2 łyżkami cukru. Zdejmij z ognia, domieszaj rum. Rozgrzej(...)wyskrobanymi z niej ziarenkami. Po zagotowaniu zdejmij z ognia, po czym wyjmij laskę wanilii. Żółtka ubij z 60 g cukru do białości. Dodaj mąkę, a następnie wlewaj powoli gorące mleko z wanilią, mieszając trzepaczką, po czym całość przelej do rondla, i gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj masło
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKlasyczny biszkopt z dużą ilością maku,przełożony kremem patissiere(po naszemu budyniem 😜) i kremem z ricottą na bazie białej czekolady i kremówki.Pyszny,niesłodki i sycący,jeden kawałek wystarczy na zaspokojenie potrzeb łasucha. Biszkopt 5 jajek 1 szklanka suchego maku (u mnie mielony) 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu łyżeczka wody szklanka(...)ziemniaczanej W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii.Cukier utrzeć z żółtkami do białości,wsypać wymieszane mąki i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy(pasty).Do pasty wlać pół szklanki gorącego mleka i dokładnie wymieszać.Masę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać drewnianą łyżką,aż masa zgęstnieje .Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą w taki sposób
Anielskie wypiekiWkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ). Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem. ( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut ) Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra. Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku. Z formy wyciągamy dopiero(...)zmieszany z cukrem pudrem i kakao. Ubijamy na sztywno. CAŁOŚĆ : Ciemny blat biszkoptowy smarujemy masą i przykrywamy jasnym. Ponownie smarujemy i przykrywamy ciemnym. Wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Ostawiamy na ok. 30 minut do „przegryzienia” Smacznego! PS. Ciasto możemy śmiało przyrządzić również w tortownicy lub mniejszej formie – wtedy ilość składników odpowiednio zmniejszamy
Ostra na Słodkołyżeczki cukru waniliowego 6 łyżeczek żelatyny 1 śnieżka na mleko + 200 ml schłodzonego mleka do ubicia *Dodatkowo: 6 bananów sok z cytryny wiórki czekoladowe do posypania lub tarta czekolada Wykonanie: Robimy biszkopt. Białka ubijamy na sztywną pianę , i ciągle ubijając dodajemy połowę cukru. W drugiej misce żółtka utrzeć z pozostałym cukrem i cukrem waniliowym na jasną, puszystą masę. Dodać żółtka(...)minut. Odstawiamy do wystygnięcia, następnie przekrawamy na połowę, jeden kawałek wkładamy na dno blaszki z powrotem (już bez papieru do pieczenia). Robimy krem jogurtowy. Żelatynę zalewamy 1/2 szklanki gorącej wody i mieszamy do rozpuszczenia. Odstawiamy do przestudzenia. Do miski wlewamy mleko i dodajemy śnieżkę i ubijamy na sztywno. Następnie obieramy trzy banany i przekrawamy wzdłuż na połówki, skrapiamy sokiem
Piekę, bo lubię