żółtkiem, dodać dwie łyżki gorącego sosu. Wyjąć mięso, wlać śmietanę i wymieszać. Zagotować. Na patelni rozpuścić cukier i lekko go skarmelizować (uważać aby nie przypalić), wlać do sosu, wymieszać. Podałam z puree z ziemniaków z marchewką i szpinakiem. *użyłam skórki pomarańczowe domowej roboty, przygotowane tak jak w przepisie skórki pomarańczowe w czekoladzie zastawa
królestwo garówwyjęciu można ozdobić wzorem z czekolady. To jest pierwszy sposób podania. Drugi – wstawiamy roladę do zamrażarki na kilka godzin. Wyjmujemy deser mrożony. Podajemy ze świeżymi truskawkami i bitą śmietaną. Rolada bezowa z truskawkami – na dwa sposoby – na upały… i nie tylko. Połączenie bezy, masy z serka mascarpone i truskawek zawsze się sprawdza. Gorąco polecam i życzę smacznego. Polecam też
mojewypiekiinietylkosyrop/cukier i wymieszać. Do gorącego mleka wlać zawartość miski i gotować co chwilę mieszając. Rozlać do miseczek. Smacznego Nawet sobie nie wyobrażasz jak trudno było pozować Lilce do zdjęć z miseczką budyniu czekoladowego. W pewnym momencie już nie wytrzymała i zamoczyła palca, "chciałam tylko zobaczyć". Inne przepisy z tej serii: Domowa czekolada Domowe monte Domowe raffaello
lady-och-mistrzyni.blogspot.composypania Sposób przygotowania: Kawę zaparzamy gorącą wodą. Truskawki myjemy, odszypułkowujemy i miksujemy na gładko z łyżeczką cukru. Dodajemy nasiona chia i dokładnie mieszamy. Śmietankę kremówkę ubijamy na sztywno z dodatkiem łyżeczki cukru. Do wysokiej szklanki wlewamy kawę a na nię delikatnie po łyżeczce mus truskawkowy. Całość wieńczymy kleksem bitej śmietany i starta czekoladą
Pyry na Gazlodówce. Podajemy schłodzone. W gorącym cieście krem może być jeszcze płynny. Mleko pod wpływem soku z cytryny zważy się. Przez miksowanie na wysokich obrotach–mocno napowietrzy i zbieleje. Ten krem ‚gotuje się’ pod wpływem cytryny i ciepłego piekarnika, żeby go ustabilizować do końca – należy go schłodzić. Kruche, maślane, chrupiące i pachnące czekoladą, cytrusami i anyżem. Mleczno cytrusowy krem jest
Karo in the Kitchensię połączą. Dodajemy rozpuszczoną czekoladę, a potem dosypujemy połączone wcześniej sypkie składniki. Wlewamy naszą miksturę do ramekinów, odstawiamy na 30 minut do lodówki. Potem pieczemy w 180 stopniach około 15-20 minut w kąpieli wodnej (wstawiamy remekiny na blachę, zalewamy wodą tak, aby sięgała do ich połowy, najlepiej wlać od razu gorącą wodę). Dokładny czas pieczenia zależy od remekinów
PaleoLifeSkładniki: jajka 3 sztuki, gorąca woda 4 łyżki, cukier 100 gram, cukier wanilinowy 1 opakowanie, mąka tortowa 100 gram, mąka ziemniaczana 100 gram, proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki, konfitura z pigwy 1 słoiczek, krem 1 opakowanie/toffi, śmietana kremówka 5 łyżek, dekoracja - jaką lubisz, woda zimna 1 szklanka z sokiem cytrynowym, gorzka czekolada 100 gram jajka, woda, cukier
W Mojej Kuchni Lubięszklanka wody 2 duże śmietany kremówki 30% lub 36% (ok. 700 ml) 5 łyżek cukru pudru ok. 400 g truskawek Polewa czekoladowa: 100 g czekolady mlecznej 50 g czekolady deserowej 2 łyżki oleju * odmierzamy szklanką o poj. 250 ml Przygotowanie: Ciasto: 1. Masło, wodę i cukier (zostawić 2 łyżki cukru do białek) przełożyć do rondelka i zagotować. Przelać do misy(...)wyjęciu z piekarnika wystudzić na kratce, następnie przekroić na 2 blaty. Dolny blat przełożyć z powrotem do formy. Masa śmietanowo-truskawkowa: 1. Dwie galaretki rozpuścić w szklance gorącej wody. Odstawić do wystygnięcia. 2. Zimną śmietanę kremówkę ubić na sztywno z cukrem pudrem, pod koniec dodać wystudzoną i lekko tężejącą galaretkę, ubić ponownie. Połowę masy wyłożyć na dolny
Domowa Cookierenka Agiucieramy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. Biszkopt kładziemy na paterze. Odkrajamy
Domowe Tortywody 4 łyżki syropu miętowego (victoria cymes) 1,5 kostki masła Pianka agrestowa: 600 ml kremówki 3/4 szklanki wrzącej wody 2 galaretki Ponadto: 200 g herbatników czekolada gorzka Wykonanie: Białka oddzielić od żółtek i ubić z szczyptą soli na sztywną pianę. Kolejno stopniowo dodawać cukier i ubijać razem do czasu, aż masa będzie gęsta i błyszcząca(...)dodać je go gotującego się mleka. Ugotować gęsty budyń. Landrynki umieścić w garnuszku zalać wrzącą wodą i gotować do czasu aż się rozpuszczą. Gorący budyń wymieszać z gorącymi rozpuszczonymi landrynkami, dodać miętowy syrop, wymieszać i pozostawić do całkowitego wystudzenia. Gdy masa budyniowa będzie zimna utrzeć ją z miękkim masłem. Miętową masę wyłożyć na wystudzony biszkopt, przykryć herbatnikami
Krakowskie smaki Aniłyżki cukru pudru, ¼ szklanki soku jagodowego, 1 czubata łyżka żelatyny Dodatkowo: słoik dżemu jagodowego (najlepiej niskosłodzonego), 16 – 18 herbatników maślanych, 16 – 18 herbatników kakaowych, Do dekoracji: ½ tabliczki białej czekolady startej na wiórki, kawa rozpuszczalna, świeże lub mrożone jagody Sposób wykonania: Jajka z cukrem ubić na puszystą masę. Do masy dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, wymieszać(...)budyń utrzeć na puszysty krem. Pod koniec ucierania dodać nutellę oraz kawę rozpuszczalną – ucierać do czasu połączenia się składników. Przygotować bitą śmietanę: Sok podgrzać ale nie zagotowywać. W gorącym soku rozpuścić żelatynę i przestudzić. Dobrze schłodzoną kremówkę ubić razem z cukrem pudrem i śmietanami fix . Pod koniec ubijania dodać rozpuszczoną w soku żelatynę i jeszcze chwilę ubijać. Krem wyłożyć
Nie tylko w kuchniśmietanki 30-36% 250 g chałwy waniliowej E.Wedel 250 g serka mascarpone Do smaku: świeże owoce: truskawki, maliny, borówki amerykańskie mięta Do dekoracji starta czekolada (gorzka lub mleczna) lub rozdrobnione nasiona kakaowca (do kupienia przez internet). Przygotowanie: Beza Białka o temperaturze pokojowej ubijamy na pianę, stopniowo dodając drobny cukier i ubijamy dalej w mikserze. Cukier(...)stopni C przez ok. 60 minut. Upieczone okrągłe bezy studzimy. Przechowujemy w suchym miejscu. Królewski krem chałwowy Śmietanę wlać do małego garnuszka, zagotować i odstawić z kuchenki. Do gorącej śmietanki dodać pokrojoną na małe kawałki chałwę waniliową, mieszając aż do całkowitego rozpuszczenia się chałwy i otrzymania masy o gładkiej konsystencji. Masę wystudzić, przykryć folią spożywczą i schłodzić w lodówce
SzczyptaSmaQdowolnym smaku galaretki * 1 kg jabłek masa cappuccino * 500 ml śmietany kremówki 36% * 3-4 łyżki cukru pudru * 1 opakowanie kawy cappuccino śmietankowego * 5 łyżek żelatyny * tarta czekolada Sposób przygotowania ciasto Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno, wsypać cukier i dalej ubijać, aż piana będzie lśniąca, a cukier się rozpuści. Do żółtek dodać proszek do pieczenia i ocet(...)Piec w temp 180°C, ok 20 min. masa jabłkowa Jabłka obrać i zetrzeć na grubej tarce do jarzyn, odcedzić sok. Galaretki rozpuścić w 3 szklankach wody i do gorącej dodać starte jabłka. Kiedy masa zacznie lekko tężeć wyłożyć na biszkopt otoczony obręczą. Odstawić do lodówki do stężenia. masa cappuccino Żelatynę namoczyć w 1/3 szklanki zimnej wody, a następnie
Mix smakuwielu, dlatego wciąż pojawiają się nowe smakowe wariacje na ich temat. Znamy już anyżowe, cytrynowe, z piniolami, kakaowe z chilli, z suszonymi owocami. Mogą też być lukrowane lub oblewane czekoladą... Ich ostateczny smak tak naprawdę zależy tylko od naszej wyobraźni. Ich podstawowymi składnikami są jaja, cukier puder oraz mąka. W zasadzie nie stosuje się do ich przygotowania tłuszczów zwierzęcych(...)pieczenia, aromat waniliowy i płatki migdałowe. Ciasto zagnieść. Uformować dwa niezbyt grube bochenki. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez 25 minut. Blachę z ciastem wyjąć, gorące bochenki pokroić w plastry grubości 5-10mm. ułożyć na blasze i piec jeszcze przez 5 minut z każdej strony. Wystudzić, przełożyć do pojemnika na ciastka i zajadać
Zapiski Młodej Żonypudru szklanka mąki 1/3 szklanki kakao 1/3 szklanki wody pół łyżki proszku do pieczenia Krem: dojrzały melon 250 g mascarpone 200 g śmietanki 36% pół szklanki cukru pudru gorzka czekolada do posypania Żółtka oddzielamy od białek, które ubijamy na sztywną pianę. Porcjami dodajemy cukier puder i miksujemy do momentu, gdy masa będzie gęsta i lśniąca. Następnie dolewamy(...)pieczenia i kakao. Gdy masa będzie już dokładnie połączona, przelewamy na kwadratową blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia i wrzucamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 30 minut. Gorące ciasto wyjmujemy i przekładamy na ściereczkę oprószoną cukrem pudrem, delikatnie zdejmujemy papier do pieczenia. Cukrem posypujemy też wierzch ciasta i zawijamy wzdłuż krótszego boku formując roladę. Zostawiamy do całkowitego
sama złodyczzdycham z gorąca i mam w perspektywie miły dzień z dziećmi i świętowanie końca roku szkolnego. Juuuhuuu!!! Do świętowania przydały by się jakieś smakołyki dlatego też wieczorową porą dnia wczorajszego upiekłam cudowne ciasteczka. Łączą w sobie zapach i smak skórki cytrynowej i mięty oraz masła. Od siebie dodałam drobiny gorzkiej czekolady tak bardzo smakujące
Dzieje kuchennej WiewióryTydzień temu pisałam na fp że chce mi się zjeść coś słodkiego, ale bladego pojęcia nie miałam, co by to mogło być. Zaczęłam więc rozmyślać, kombinować
Kuchnia w czekoladziesię je jeść jeszcze gorące. Ciastka mają jedną wadę. Jeszcze ciepłe niesamowicie się kruszą, więc ciężko zwinąć ciepłe ciastko i uciec z nim do drugiego pokoju niepostrzeżenie. Po ostygnięciu ciastka twardnieją i można bez problemu je jeść. Jako dodatków możecie użyć Waszych ulubionych bakalii. Idealnie sprawdzą się tutaj żurawina, rodzynki, daktyle, posiekana czekolada czy kandyzowana skórka pomarańczy. Polecam
Mieszam w Garnkuwyjątkową pozycją książkową. Polecam Wam gorąco tę powieść. I ciasteczka. Obie rzeczy znakomite. Składniki na 20 sztuk: • 50 g kandyzowanych wiśni • 50 g kandyzowanej skórki pomarańczowej • 100 g suszonej żurawiny • 200 g migdałów w słupkach • 50 g mąki pszennej • 120 g masła • 120 g cukru • 50 ml śmietany kremówki 30% Dodatkowo: • 200 g czekolady mlecznej lub gorzkiej Sposób przygotowania
W mojej kuchniwystygnięcia. Galaretkę zalać 1 szklanką gorącej wody i wymieszać. Śmietanę ubić na sztywno z cukrem, pod koniec dodać tężejącą galaretkę i chwilę miksować. Na ciasto miodowe wyłożyć po połowie masy śmietanowej i gruszkowej, przykryć ciemnym ciastem. Następnie wyłożyć resztę masy śmietanowej i gruszkowej, przykryć drugim ciastem miodowym. Polać polewą. Polewa: 50 g gorzkiej czekolady 50 g mlecznej czekolady
talerz przyjemnościutartą na duże kawałki czekoladę i delikatnie mieszamy. Tak powstałą masę wykładamy na blasze na papierze do pieczenia, ja używam łyżki do lodu. Proponuję na koniec spłaszczyć ciasteczka zwykłą łyżką. Piec około 15 minut. Gotowe! Jeśli zastanawiasz się, gdzie kupić dobrej jakości, świeży i nierafinowany olej kokosowy i mąkę kokosową to polecam gorąco niszową, lokalną olejarnię
IzaGotujemacie ochotę na gorącą kawkę i babeczki to zapraszam :) Składniki : 3 białka klasy M( średniej wielkości ) 160 g cukru 3 żółtka klasy M 180 g masła 180 g mąki 20 g kakao na czubek noża sody oczyszczonej 1/2 płaskiej łyżeczki proszku do pieczenia 125 ml mleka 50 g wiórków z gorzkiej czekolady 1 cukier waniliowy
Sama słodycz i szczypta chilibudyniowej. Obie galaretki rozpuszczam gorącej wodzie i odstawiam do momentu, aż będzie lekko ciągnąca, ale jeszcze dość płynna. Białka ubijam na sztywną pianę, dodaję po trochu cukier i lekko tężejąca galaretkę. Piankę wykładam na wierzchu ciasta i wstawiam do lodówki, aż całkowicie zastygnie. Wierzch ciasta można dodatkowo posypać startą na wiórki ciemną czekoladą
Ciasteczkowy Potwórwody. Kiedy spęcznieje rozprowadzamy z gorącym mlekiem. Ostudzone mleko wlewamy do śmietany, cały czas energicznie mieszając. Masę dzielimy na trzy części Do formy wkładamy jeden biszkopt, wykładamy na niego część śmietany. Na śmietankę kładziemy placek makowy, wykładamy drugą część śmietanki przykrywamy drugim biszkoptem, wylewamy trzecią część śmietanki. Wierzch można posypać bakaliami lub tartą czekoladą. Wstawiamy do lodówki najlepiej
kgwjanczewo