rozpuszczalnej 1 łyżeczka proszku do pieczenia SKŁADNIKI NA POLEWĘ LUKROWĄ : 100 g. serka naturalnego np. philadelphia 50 g. masła (nie solonego) 300 g. cukru pudru DODATKOWO: pół tabliczki gorzkiej czekolady 40 sztuk listków czekoladowych lub innych czekoladowych dekoracji 1 owoc granatu Przepis : BABECZKI KAWOWE: Nagrzewamy piekarnik do 180° C. W zagłębienia formy na babeczki, wkładamy papilotki [ jak nie macie papilotek(...)Pamiętajcie, że masło oraz jajka powinny mieć temperaturę pokojową! Jeżeli zdarzy Wam się zapomnieć- o wczesniejszym wyjęciu jajek z lodówki- włóżcie je na 10 min. do ciepłej (ale nie gorącej!) wody. Przesiewamy mąkę z proszkiem. W misce umieszczamy cukier oraz masło. Rozdrabniamy masło nożem, następnie miksujemy z cukrem, na średnich obrotach, aż uzyskamy kremową konsystencję. Nie przerywając miksowania dodajemy
Domowe Tortyucieramy żółtka z pozostałym cukrem, aż do powstania żółtej kremowej konsystencji. Do masy powstałej z ubitych żółtek dodajemy przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia, rozpuszczoną masę z masła i czekolady oraz pięć łyżek ubitej piany z białek ( białka dla rozluźnienia masy, aby dała się łatwo rozmiksować). Mieszamy wszystko dokładnie mikserem. Gdy uzyskamy już jednolitą masę, dodajemy do niej pozostałą pianę(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, a następnie okrajamy delikatnie nożykiem boki i wyjmujemy z formy. KREM ADWOKATOWY: Cukier puder łączymy
Domowe Tortydwoma kremami, a co tam, jak się bawić to się bawić. Pyszne delikatne ciasto parzone, wypełnione aksamitnymi kremami serwowane w towarzystwie świeżych truskawek. Nie można lepiej spędzić "Dnia Czekolady". Polecam najpierw przygotować bazę do obu kremów czyli Creme Patissiere . Do przygotowania Creme Patissiere potrzeba nam: 3 szklanki mleka 120 g cukru 6 żółtek 2 laski wanilii 4 łyżki mąki(...)nasionkami wanilii i przeciętymi laskami. W misce ucieramy cukier z żółtkami na gładki kogel mogel, dodajemy do niego mąkę i cukier puder a następnie powoli zalewamy zawartość miski gorącym mlekiem z dodatkiem wanilii energicznie mieszając, gdy wszystko się połączy wlewamy do garnka i doprowadzamy do zagotowania ciągle mieszając, żeby się nie przypaliło. Zagotowany krem przekładamy do płaskiego naczynia
Kuba Gotujepełne kopiaste łyżki kakao naturalnego - 1/2 szklanki mleka - 1/2 szklanki cukru - 5 łyżek likieru - 3 żółtka 1. Żółtka ucieramy z cukrem do białości. Mleko zagotować, lekko przestudzić i gorące połączyć z masą z żółtek, całość doprowadzić do wrzenia intensywnie mieszając, aby się nie przypaliło, wystudzić. Masło utrzeć na puszystą masę, dodać kakao i wystudzoną masę z żółtek, utrzeć(...)jednolitą masę, a następnie dodawać po łyżce likieru i miksować. Poncz: - 1/2 szklanki wody - sok z połowy cytryny - 6 łyżek likieru Dodatkowo: - galaretka czerwona i zielona - czekolada i połówki orzechów do ozdoby wierzchu ciasta. Bakalie i dobrej jakości kakao znajdziecie na stronie www.Skworcu.com.pl . 1. Każdą galaretkę rozpuścić w 1 i 1/2 szklanki wody, wystudzić i przelewać na ciasto
Apetyczna babeczkaczekolady 100 g cukru Przygotowanie: połowę ciastek zblenduj z masłem kokosowym i wylep powstałą papką formę, uprzednio lekko posmarowaną masłem kokosowym. Wstaw formę najlepiej do zamrażalnika na 15 minut lub do lodówki na 30. W między czasie zblenduj tofu z gęstą częścią mleka kokosowego z puszki, dodaj cukier, wanilię i wiórki kokosowe, które najlepiej uprzednio namocz w gorącej wodzie
greenscarfgorącej wody ok. 10 bananów ok. 3-4 plastry ananasa z puszki wykonanie: Galaretki rozpuszczamy w wodzie. Plastry ananasa kroimy w kostkę. Banany obieramy i układamy na kruchym spodzie jeden przy drugim. Wolne miejsca uzupełniamy pokrojonym ananasem. Całość zalewamy tężejącą galaretką i odstawiamy w chłodne miejsce do całkowitego stężenia. składniki na czekoladową bezę: 3 białka 60 g czekolady gorzkiej
Domowy Smak Jedzeniagorącej wody 100 ml amaretto lub likieru kawowego Zimny biszkopt przetnij na 3 części. Spód nasącz chłodnym pączem i posmaruj 1/3 masy. Połóż drugi biszkopt i nasącz go i posmaruj 2 częścią kremu. Przykryj trzecim biszkoptem i nasącz. Pozostałą masą pokryj cały biszkopt. Włóż do lodówki na ok. godzinę. Tort można dowolnie udekorować. Ja swój polałam białą czekoladą rozpuszczoną
Cynamonowe szczęścieczekoladę wymieszać z masą. Dodać aromat waniliowy oraz przesianą mąką zmieszaną z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Ubić pianę z białek. Delikatnie połączyć z pomocą łyżki masę z pianą. Przełożyć do tortownicy. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 45-50 minut. Ciasto całkowicie ostudzić i pokroić na 3 krążki. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej
Mania Gotowaniamleka ● 4 żółtka ● 90 g cukru ● 60 g mąki pszennej ● 10 g miękkiego masła ● 20 cl śmietany kremówki Składniki na polewę malinowo-czekoladową : ● 250 g białej czekolady ● 100 g malin + 25 g do dekoracji ● 10 cl śmietany kremówki Przygotowanie biszkoptu : Przygotuj syrop: w rondlu zagotuj 10 cl wody z 2 łyżkami cukru. Zdejmij z ognia, domieszaj rum. Rozgrzej(...)wyskrobanymi z niej ziarenkami. Po zagotowaniu zdejmij z ognia, po czym wyjmij laskę wanilii. Żółtka ubij z 60 g cukru do białości. Dodaj mąkę, a następnie wlewaj powoli gorące mleko z wanilią, mieszając trzepaczką, po czym całość przelej do rondla, i gotuj przez chwilę na wolnym ogniu, cały czas mieszając, aż masa zgęstnieje. Zdejmij z ognia, dodaj masło
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaKlasyczny biszkopt z dużą ilością maku,przełożony kremem patissiere(po naszemu budyniem 😜) i kremem z ricottą na bazie białej czekolady i kremówki.Pyszny,niesłodki i sycący,jeden kawałek wystarczy na zaspokojenie potrzeb łasucha. Biszkopt 5 jajek 1 szklanka suchego maku (u mnie mielony) 1/2 szklanki mąki tortowej 1/2 szklanki mąki ziemniaczanej łyżeczka proszku do pieczenia łyżeczka octu łyżeczka wody szklanka(...)ziemniaczanej W garnku zagotować mleko z ziarenkami wanilii.Cukier utrzeć z żółtkami do białości,wsypać wymieszane mąki i dalej miksować do uzyskania gładkiej masy(pasty).Do pasty wlać pół szklanki gorącego mleka i dokładnie wymieszać.Masę wlać do gotującego się mleka i cały czas mieszać drewnianą łyżką,aż masa zgęstnieje .Zdjąć z ognia i przykryć folią spożywczą w taki sposób
Anielskie wypiekiWkładamy do nagrzanego na 170 C piekarnika na ok. 20 minut ( pieczemy z termoobiegiem ). Po tym czasie sprawdzamy upieczenie patyczkiem. ( W razie potrzeby możemy przedłużyć czas o kilka minut ) Gorące wyjmujemy z piekarnika i razem z blachą rzucamy nim o podłogę z wysokości ok. 0,5 metra. Zostawiamy do ostudzenia w uchylonym piekarniku. Z formy wyciągamy dopiero(...)zmieszany z cukrem pudrem i kakao. Ubijamy na sztywno. CAŁOŚĆ : Ciemny blat biszkoptowy smarujemy masą i przykrywamy jasnym. Ponownie smarujemy i przykrywamy ciemnym. Wierzch smarujemy roztopioną w kąpieli wodnej czekoladą. Ostawiamy na ok. 30 minut do „przegryzienia” Smacznego! PS. Ciasto możemy śmiało przyrządzić również w tortownicy lub mniejszej formie – wtedy ilość składników odpowiednio zmniejszamy
Ostra na Słodkopieczenia kilka kropel aromatu migdałowego 4 ekologiczne jajka 120 g cukru (3/4 szklanki) 300 g masła (1 i 1/2 kostki) 3 łyżeczki gorzkiego kakao dodatkowo: 200 g ciemnej czekolady'; document.write(" "); W garnku zagotowujemy ok. 1-1,5 litra wody. Na gotującą się wodę wsypujemy mak i gotujemy około 10 minut. Odsączamy na sitku. Jeśli kupiliśmy mak niezmielony przepuszczamy dwukrotnie przez(...)musi być dużo, nie może ona dotykać dna miski). Do miski wsypujemy cukier, wbijamy jajka i ubijamy mikserem. Ubijamy bardzo długo (ok. 20 minut), masa powinna się powoli ogrzewać gorącą parą i stawać się coraz cieplejsza i gęstsza. Szczególną uwagę zwróćmy na dno – gdy będziemy niedokładnie miksować może zrobić się jajecznica – najlepiej co jakiś czas zrobić przerwę
Poezja smakułyżki soku z cytryny 3 łyżki cukru 2 galaretki wiśniowe 1 łyżeczka żelatyny Poncz: ¾ szklanki wody ¼ szklanki likieru waniliowego 1 łyżeczka cukru pudru Dodatkowo : Polewa czekoladowa Posypka białej czekolady Słoiczek dżemu wiśniowego Sposób wykonania: Biszkopt ciemny: Jajka wbić do misy miksera, wsypać cukry i miksować do uzyskania puszystej białej masy, masło rozpuścić w miseczce np. w mikrofali, wystudzić, mąkę wymieszać(...)skończenia, pod koniec miksując wlewamy cienkim strumieniem likier waniliowy, całość mieszamy mikserem do połączenia. Warstwa wiśniowa: Wiśnie z syropem przelewamy do rondelka, dodajemy sok z cytryny, podgrzewamy, aby były gorące ale nie gotujemy, mieszamy z sokiem z cytryny, wsypujemy galaretki w proszku i żelatynę i mieszamy do momentu aż się rozpuszczą, zostawiamy do lekkiego stężenia. Poncz: Składniki ponczu
Wanilia i Kardamonjakiś czas można sobie na niego pozwolić. ;) Babeczki wprost idealne sprawdzą się na urodziny i wszelkie okazje, kiedy to potrzebujemy prostego, szybkiego i ładnie prezentującego się wypieku. Gorąco polecam! Przepis ten wiąże się z jeszcze jedną okazją - to już mój 100 wpis! na tym blogu, jestem pod niesamowitym wrażeniem, że dotarłem do tego momentu. Jakoś udało(...)moje potrawy. Daje mi to wiele radości i chęci do dalszego publikowania nowych przepisów. Dlatego bardzo Wam za to dziękuję. :) Składniki na babeczki (na 16 babeczek) : 100 g gorzkiej czekolady (min. 70 % kakao) 120 g masła w temperaturze pokojowej 2 jajka 3/4 szklanki cukru 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 1 szklanka mąki pszennej 1/2 łyżeczki
Food Squareprzepadałam za porzeczkami, zwłaszcza czarnymi, bardzo zachwycał mnie ich wygląd, ale smak pozostawiał wiele do życzenia. Skomponowane soki kończyły na półce spiżarni i czekały na zimę, aby w gorącej herbacie przywołać letnie wspomnienia. Dziś z radością witam porzeczki na straganach, zjadam na surowo, dodaję do owsianki, przetwarzam na konfitury, musu i soki. Składniki na ok 20 szt Czas(...)przygotowania: 25 min 125 g masła 150 g mąki pszennej 3 łyżki mąki dyniowej * 150 g cukru 1 jajko 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii 100 g posiekanej gorzkiej czekolady 150 g czerwonej porzeczki Mus porzeczkowy 400 g czerwonych porzeczek 110 g cukru 1 łyżka soku z cytryny *mąkę dyniowa można kupić w sklepach ze zdrową żywnością lub zrobić samemu
Słodki Kompromis