Banalnie proste do przygotowania ciasto czekoladowo-biszkoptowe z kremem śmietanowo-truskawkowym polane gorzką czekoladą - niebo w gębie! Przepis dodaje do akcji milion smaków truskawek . Składniki: biszkopt 4 jajka (rozmiar L) 1/2 szklanki cukru ponad 1/2 szklanka mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego 5 łyżek gorzkiego kakao mus truskawkowy 1/2 kg truskawek bez szypułek(...)wylać do formy wyłożonej papierem do pieczenia i piec około 15 minut w 180 °C . W międzyczasie truskawki i cukier zmiksować. Masę wlać do rondelka i podgrzać. Gdy będzie gorąca to powoli wlać do niej rozpuszczoną żelatynę (ja rozpuszczam żelatynę w 1/3 szklance wrzącej wody) i już nie gotować. Przygotowaną masę ostudzić. Upieczone ciasto przestudzić. Następnie durszlak
Ugotowaćmleka mieszamy budynie i cukier puder,wylewamy na gotujące się mleko,mieszamy do zgęstnienia .Studzimy .Masło ucieramy na puch i dodajemy stopniowo budyń miksując. POLEWA Czekoladę łamiemy,stawiamy nad kąpielą wodną,dodajemy mleko i masło. mieszamy do uzyskania gładkiej polewy. Studzimy. SKŁADANIE GRZYBKÓW Kapelusz nadziewamy kremem,doklejamy kółko z dziurką,i stawiamy kapelusze ,potem je smarujemy polewą(...)wstawiamy do lodówki,jak polewa się zetnie wtykamy nóżkę *** możemy też przygotować jadalne muchomory lukier barwimy czerwonym barwnikiem,smarujemy nim kapelusze,kropki robimy z kremu. Polecam gorąco grzybki ;) Są pracochłonne ale warto nimi przywitać jesień, która tuż tuż :) Smacznego
moje pyszne łatwe i sprawdzone przepisy krok po krokuCiasto na tortownicę o średnicy: 23 cm Zaskakująco wilgotne i idealne na letnie wieczory! Gorąco zachęcam do wypróbowania tego przepisu, jest niezwykle prosty a daje tyle radości :) Składniki: 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki oleju kokosowego 2 łyżki dobrej jakości kakao w proszku 1 szklanka mleka sojowego 1 szklanka cukru trzcinowego 1 łyżeczka sody 2 łyżki(...)czekoladowych kropelek (50% kakao) 300 g malin 200 g borówek Na polewę: 1 tabliczka gorzkiej czekolady 1 łyżka oleju kokosowego Do posmarowania blachy: Odrobina oleju kokosowego Odrobina mąki Do ozdobienia: Ulubione owoce - w moim przypadku dorodne maliny i borówki (należy część odsypać) Przepis: Do misy dodajemy mąkę, sodę, cukier, czekoladowe kropelki oraz kakao. Całość mieszamy aż wszystkie składniki się połączą
Emcia Pichcimoment, żeby choć na chwilę wyrwać się z domu. No bo ile można siedzieć w czterech ścianach...? Nawet, jeśli jest mnóstwo ciekawych rzeczy do roboty. Bo można poczytać, pijąc gorącą herbatę i jedząc słodkie ciasteczka, grać na PS, jeśli C. akurat jest w domu (bez niego nie wydaje mi się to zabawne ani ciut), oglądać seriale, przeglądać książki kulinarne(...)idealne, a i C. się ucieszy po powrocie do domu. Przepis znalazłam w niepozornej książeczce Favoritter bagværk i od razu wiedziałam, że to jest to . Płatki owsiane, wanilia, mnóstwo czekolady. W oryginalnym przepisie było jej dwa razy więcej, ja jednak całkowicie zrezygnowałam z ciemnej na rzecz mlecznej - w końcu ciasteczka robiłam z myślą o dzieciach. C. się w nich
Pożeraczka, czyli raz adobrzegruszek 0,8 kg jabłek 150 g cukru 2 łyżki świeżo startego imbiru skórka otarta z 2 cytryn sok wyciśnięty z 2cytryn 4 łyżeczki żelatyny Krem czekoladowy: 150 g czekolady 250 g serka mascarpone Gruszki w czerwonym winie: 3 gruszki 1,5 szklanki czerwonego wina 3 łyżki cukru 1 laska cynamonu 6 goździków skórka otarta z 1 pomarańczy Wykonanie(...)ogniu aż owoce puszczą sok. Dodać imbir, skórkę i sok z cytryny. Gotować aż część owoców się rozpadnie. Dodać żelatynę zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Ja żelatynę dodawałam do gorących owoców i dokładnie mieszałam aż żelatyna się rozpuści. Nadzienie zostawić do ostygnięcia. 3. Wcześniej przygotowane ciasto wypełnić nadzieniem owocowym, Wstawić do lodówki aż owoce stężeją. 4. Przygotować gruszki
Mama Gotujeprażonych jabłek * 2 galaretki cytrynowe Masa mleczna 160 g mleka w proszku 140 g cukru pudru 250 g masła 2 żółtka 9 łyżek zimnej wody Polewa czekoladowa 150 g czekolady mlecznej 5 łyżek mleka 1 łyżka masła Biszkopt Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy sól i ubijamy na sztywną pianę. Pod koniec ubijania stopniowo dodajemy cukier, nie przerywając ubijania. Następnie dodajemy(...)podłogę z wysokości około 60 cm. Odstawiamy do ostygnięcia. Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Masa jabłkowa Jabłka przekładamy do rondelka i podgrzewamy. Kiedy będą gorące dodajemy galaretki i mieszamy do momentu, aż galaretki się rozpuszczą. Tak przygotowane jabłka wykładamy na biszkopt i równamy. Wstawiamy do lodówki, aby masa stężała. Masa mleczna Żółtka przekładamy
Wędrówki po kuchnipomocą łyżki – ja skrapiam spryskiwaczem – to bardzo wygodny sposób. Na jeden blat biszkoptu wykładamy ubitą masę i wyrównujemy. Przykrywamy drugim biszkoptem. Puszkę kajmaku wstawiamy do garnka z gorącą wodą i zostawimy na 5 minut. Wyjmujemy i mieszamy kajmak (ciepły zrobi się płynny i będzie nam łatwiej rozsmarować go). Smarujemy wierzch ciasta warstwą kajmaku. Rozsypujemy posiekane orzechy włoskie(...)lodówki na co najmniej dwie godziny, aby ciasto lepiej się kroiło. Przepis inspirowany ciastem od Pieczarka Mysia Zobacz także: Włoska pokusa Wszystko co dobre w jednym cieście - migdały, czekolada, mak... Czekoladowy tort Pavlovej Tort Pavlovej to beza udekorowana bitą śmietaną i owocami, k... Czekoladowa chmura Gdy podarowałam kiedyś mamie książkę "Nigella gryzie&qu... Sernik z sosem malinowym Sernik
Poezja smakupołówki. Ułożyłam je w tortownicy na zastygłej masie budyniowej. Na truskawki delikatnie wylałam tężejącą galaretkę. Wstawiłam do lodówki, żeby galara teka zastygła. Galaretkę cytrynową rozpuściłam w 1 szklance gorącej wody i odstawiłam do wystudzenia. Mleko skondensowane zmiksowałam na dużych obrotach miksera, żeby powstał kremowy mus. Wlałam do niego tężejącą (ale płynną) galaretkę. Jeszcze raz zmiksowałam do połączenia się składników(...)Jeśli galaretka na truskawkach już zastygła to można już wylać na nią mus. Tortownicę wstawiłam do lodówki na kilka godzin do całkowitego stężenia. Wierzch udekorowałam truskawkami i płatkami białej czekolady. Polecam taki torcik na każdą okazję i... bez okazji, bo jest delikatny, smaczny i ładnie wygląda. Zróbcie i rozkoszujcie się jego smakiem. Życzę smacznego! Krys Dziękuję za odwiedziny na moim
Kuchnia u Krysiweekend. Składniki 1 kg sera do serników ok. 2 opakowania Pałeczek orzechowych firmy Cukry Nyskie 2-3 łyżki cukru pudru 2 łyżki żelatyny 1. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami gorącej wody. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. 2. Ser dokładnie mieszamy z cukrem pudrem. 3. 1,5 opakowania pałeczek orzechowych rozdrabniamy w malakserze lub bardzo drobno kroimy. 4. Wszystkie składniki łączymy(...)Masę serową przekładamy do tortownicy o średnicy 18 cm. Wkładamy do lodówki na noc. 6. Kiedy ciasto dobrze stężeje, delikatnie zdejmujemy rant i dekorujemy pozostałymi wafelkami, cukrowymi posypkami lub czekoladą. Smacznego życzy Kategoria: Ciasta , Przepisy , Słodkości i desery Tagged: Cukry Nyskie , dla dzieci , gotowanie z dzieckiem , na szybko , na zimno , ser , sernik , wafle , żelatyna
Fiołkowa Kuchnia Małgorzatyganache czekoladowym wprost rozpływa się w ustach. Fenomenalny piernik, który nie musi dojrzewać i który pobije na głowę wiele innych świątecznych wypieków. Takiego wypieku nie dostaniecie w żadnej piekarni, gorąco polecam! :-) Składniki (foremka o wymiarach 14 x 24 cm): 125 g masła 1 szklanka cukru pudru 2 łyżki miodu 2 łyżki dżemu z leśnych owoców opakowanie naturalnej przyprawy(...)łyżeczki sody oczyszczonej 2 łyżki Inki Klasycznej 230 ml mleka 2 jaja 300 g mąki pszennej polewa: 70 ml śmietany kremówki 30% 100 g dobrej mlecznej czekolady płaska łyżka Inki Klasycznej orzechy, migdały, skórka pomarańczowa do ozdobienia wierzchu Do przełożenia - 200 g dżemu z leśnych owoców. Wykonanie: Masło wraz z cukrem umieścić w rondlu i podgrzewać aż do rozpuszczenia
Poezja Smaków - blog kulinarnyszkl zimnej wody, odstawić na kilka min. do napęcznienia. Podgrzać a gdy się rozpuści połączyć z białą czekoladą. Ostudzić. 100ml śmietanki ubić i cały czas miksując dolewać ostudzoną białą czekoladę. Masę wylać na spód ciasteczkowy. Odstawić do lodówki do stężenia. Warstwa śmiet.-truskawkowa: truskawki umyć, obrać i zmiksować na gładki mus. Żelatynę namoczyć w 1/4 szkl zimnej wody, gdy napęcznieje(...)podgrzewać do rozpuszczenia. Wymieszać z truskawkami. Śmietankę ubić z cukrem pudrem, cały czas miksując wlewać mus truskawkowy. Masę wylać na stężoną warstwę białą. Warstwa truskawkowa: Galaretkę rozpuścić w 200ml gorącej wody, wymieszać ze zmiksowanymi truskawkami. Wylać na warstwę śmiet-truskawkową. Odstawić do lodówki do stężenia. Przed podaniem torcik udekorować śmietanką ubitą z cukrem pudrem i smietanfixem oraz truskawkami
Smakołyki AsiNie masz pomysłu na zdrowy i szybki obiad? A może masz ochotę na brokuła w innym wydaniu? Zapraszam na penne z sosem brokułowym. Idealne na chłodne
Kuchnia w czekoladziełyżki kawy rozpuszczalnej 5 łyżeczek żelatyny 5 łyżek zimnej wody 1/2 szklanka wrzątku 50ml likieru kawowego 2 łyżeczki cukru 8 czekoladek merci kawowych lub 16 kostek zwykłej mlecznej czekolady 150ml mleka 3.2% 1 op bitej śmietany w proszku Sposób przygotowania: Serki łączymy z jogurtem i dzielimy na dwie równe części. Jedną łyżkę kawy zaparzamy 1/2 szklanki wody i pozostawiamy(...)ostudzenia. Drugą łyżkę kawy zalewamy do 3/4 wysokości, słodzimy i dolewamy 20ml likieru kawowego. Żelatynę zalewamy 5 łyżkami zimnej wody, mieszamy, pozostawiamy na ok 5 minut i zalewamy gorącą wodą. Mieszamy do całkowitego rozpuszczenia. Lekko studzimy. Do jednej części kremu serowo-jogurtowego stopniowo dodajemy przestudzoną kawę bez cukru, a następnie 1/2 rozpuszczonej żelatyny. Przelewamy po równo do szklanek
Kuchnia w czekoladzieBlok czekoladowy- to smak dzieciństwa dla mnie :) Zrobiłam go z połowy składników, a zamiast orzechów, które powinny być w każdej czekoladzie (oczywiście dla mnie) dodałam suszone wiśnie. Wyszło bardzo smacznie :) Składniki: 200 g niebieskiego mleka w proszku (sypkiego), 1/3 szklanki cukru, 70 g masła, 1/4 szklanki wody, 3-4 łyżki kakao, 1 garść suszonych wiśni, 200 g herbatników- u mnie(...)maślane pełnoziarniste. Przygotowanie: W rondelku rozpuszczamy masło, dodajemy cukier i wodę. Podgrzewamy, aż cukier się rozpuści na małym ogniu. Do gorącego masło dolewamy wodę, dodajemy kakao i mleko w proszku. Mieszamy. Następnie dodajemy suszone wiśnie i pokruszone herbatniki (łamałam każdy na 3 lub 4 kawałki). Mieszamy, tak by wszystkie herbatniki były obtoczone masą. Przekładamy do jakiegoś małego pojemniczka
Aga w kuchnimigdałowego na nadzienie 350 g białego maku (w sklepie nie dostałam białego więc piekłam z niebieskiego) 100 g masy marcepanowej (u mnie dwa batoniki marcepanowe, z których odkroiłam czekoladę) 100 gramów cukru 100 gramów miodu 50 gramów masła 100 gramów orzechów włoskich 100 gramów płatków migdałowych 60 gramów kandyzowanej skórki pomarańczowej 70 gramów rodzynek 2 jajka 8 okrągłch(...)biszkoptów 3 szklanki mleka do gotowania maku dodatkowo jajko roztrzepane z wodą w proporcji 1:1 - do posmarowania rogalików przed włożeniem do piekarnika 2 szklanki cukru pudru, 5 łyżek gorącego mleka, 3 krople aromatu wanilii - na lukier posiekane orzechy lub migdały - do posypania Robimy ciasto: Drożdże rozpuścić z 1 szklanką lekko ciepłego mleka i łyżką cukru
www.szczesliwakuchnia.blogspot.com