rozpuści. Czekoladę z masłem odstawiamy do ostygnięcia. W wolnym czasie w osobnej misce łączymy wszystkie suche składniki: mąkę, cynamon, kakao, proszek do pieczenia, sól. Oraz przygotowujemy foremki :) Do przestudzonej czekolady z masłem dodajemy cukier waniliowy i zwykły, a następnie ucieramy mikserem. Następnie dodajemy pozostałe mokre składniki, t.j. jajka, brandy, śmietanę i znów ucieramy. Wszystkie składniki łączymy ze sobą. Tak powstałym(...)ciasto po wyjęciu pozostanie suchy. Po przestygnięciu muffiny wyjmujemy z foremek. Przygotowujemy polewę i pokrywamy nią ciasteczka oraz posypujemy je kolorową posypką. Smacznego! P.S. Foremki sprawują się wspaniale, gorąco Wam je polecam :) P.P.S. Wasze zdrowie
Taste Of My Dayzastąpić mocnym naparem herbaty) do dekoracji: wiśnie, wiórki czekoladowe Ciasto: kefir, jajka, olej i cukier rozmieszać. Mąkę, kakao, sodę i proszek przesiać, wsypać do mikrych składników, wymieszać rózgą. Wlać gorąca kawę i jeszcze raz wymieszać. Ciasto przelać do wyłożonej papierem tortownicy (22cm), wstawić do nagrzanego piekarnika, piec w temp. 160stC ok 45 minut do suchego patyczka. Upieczone(...)cytryny. Frużelina: owoce umyć, wypestkować, wymieszać z cukrem. W rondelku wymieszać owoce z cukrem, umieścić na ogniu, podgrzewać, aż cukier się rozpuści. Żelatynę zalać 3 łyżkami gorącej wody, rozpuścić, wymieszać z sokiem z owoców. Mąkę ziemniaczaną rozpuścić w odrobinie wody, dodać do owoców, wymieszać szybko. Zdjąć z ognia. Dodać żelatynę, wymieszać. Pozostawić do ostygnięcia i lekkiego zgęstnienia (najlepiej
Obiad gotowyochłody. Mam dla Was propozycję na mrożoną kawę z dodatkiem banana. Moja wersja jest najbardziej klasyczna, ale możecie pokusić się o dodatki w postaci cynamonu, kakao lub rozpuszczonej czekolady. Przepis na 2 porcje po ok. 300 ml 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej lub podwójne espresso 1-2 mrożone banany (w zależności jak słodki i intensywny smak chcecie uzyskać)* 300 ml mleka(...)wrzucacie do torebki i mrozicie 2-4h godziny. Ja zazwyczaj to robię wieczorem. W lecie staram się mieć zawsze zamrożonego banana, gdyż robię z niego także lody. W gorącej wodzie zaparzyć filiżankę mocnej kawy rozpuszczalnej. Opcjonalnie możecie ją dosłodzić, ale pamiętajcie, że kawa zyska jeszcze słodycz od bananów. Ostudzić. Mrożone banany wrzucić do blendera wraz z mlekiem. Zmiksować
Fabryka pomysłówNastępnie dodać stopniowo zamiennik jaj, kontynuując mieszanie. Na koniec dodać mąke z proszkiem, również dodając stopniowo. Masa jest gładka i pełna powietrza. Do suchego maku, wlewamy gorące mleko, mieszamy do uzyskania gęstej masy. Na patelni podsmażamy pokrojoną w małą kosteczkę skórkę pomarańczy i cytryny. Dodajemy cukier, oraz wyciskamy sok z pomarańczy. Smażymy(...)wykładamy papierem do pieczenia. Rozkładamy masę ciasta, na wierzch rozkładamy równomiernie masę makową. Pieczemy 60 min w 150 C. Wierzch ciasta możemy posypać wiórkami kokosowymi, lub polać stopioną czekoladą i posypać płatkami migdałowymi. Gotowe! Smacznego
Lajtkraft food intoleranceBabka, którą dziś prezentuję jest dziełem mojej przyjaciółki Asi :) Jest niesamowicie wilgotna, dzięki dodatkowi startego jabłka. Pięknie prezentuje się na świątecznym stole obok baranków, bukszpanu
Chocolate Muffin Blogczasie zmyć ciepłą wodą. Po tym zabiegu skóra będzie gładsza, odżywiona i miękka. Maseczka polecana jest do każdego typu cery ze szczególnym naciskiem na skórę kobiet kochających czekoladę. MIGDAŁOWO-MIODOWY PEELING DO TWARZY ALMOND&HONEY FACE SCRUB 1 garść mielonych migdałów 1 garść soli morskiej 2 łyżki miodu Składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Stosować według potrzeb. MIODOWO(...)migdałów 1/2 filiżanki soli morskiej 1/2 filiżanki brązowego cukru Wszystkie składniki połączyć i dokładnie wymieszać. Przechowywać w lodówce. Peeling stosować na oczyszczoną, wilgotną skórę - najlepiej pod prysznicem. Gorąca para sprawia, że zawarta w w peelingu witamina E i miód zostaną lepiej zaabsorbowane przez skórę. * przepisy na maseczki czekoladowe pochodzą z tej strony - klik. ** przepisy
KUCHARNIAminut tortownica 24cm - dno wylepić ciastem herbatnikowym na wierzchu poukładać połówki moreli piec w 200C około 40 minut i po upieczeniu dobrze wystudzić w trzech miseczkach rozpuścić w 400ml gorącej wody w każdej po opakowaniu galaretek i zostawić do lekkiego stężenia na zimne ciasto poukładać połówki moreli skórką do góry na morele dodać galaretkę wiśniową i do lodówki schować(...)lodówki na koniec dodać galaretkę pomarańczową i do stężenia do lodówki na kilka godzin śmietanę 30% ubić na sztywno z pudrem cukrem i szprycka nałożyć na wierzch ciasta, posypać czekoladą zmieloną ciasto ma jeden feler: SZYBKO SIĘ ZJADA .......SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubiękakao, - w opisie lukier, - ile potrzeba posypka kolorowa mleko, olej, cukier dobrze roztrzepać rózgą dodać marmoladę śliwkową rzadką i dobrze wymieszać jeśli marmoladę masz gęstą to wymieszaj ja z gorącą wodą na rzadszą dodać kakao, mąkę z proszkiem do pieczenia i sodą ciasto rózgą niezbyt dokładnie wymieszać silikonowa forma z kominkiem 24 cm - wlać do formy ciasto i piec(...)tyle, aby lukier był rzadki i posmarować lukrem babę na mokry lukier posypać posypką kolorową i odstawić do zastygnięcia ciasto jest bardzo wilgotne i smaczne podane z kawą posypaną czekoladą startą......POLECAM.....SMACZNEGO
W Mojej Kuchni Lubięmają zapachu. Dopiero po procesie fermentacji pojawia się charakterystyczny, dla wanilii zapach. Zastosowanie w kuchni: • Wanilia jest powszechnie używana w kuchni. Aromatyzuje się nią desery, ciasta, lody, czekoladę, napoje alkoholowe i tytoń; • Jest dodawana do potraw z białego sera; • Wanilia jest ważnym składnikiem popularnych likierów: Creme de cacao i Galliano(...)się do herbaty i kawy, jako środek aromatyzujący. Poleca się zmielenie ziaren kawy i wanilii razem, w celu otrzymania aromatycznej kawy; • Wanilia jest dodawana do kakao, gorącego mleka z miodem, bitej śmietany, kruchych ciastek, budyniu, dań na bazie ryżu oraz wszystkiego, co „czekoladowe”; • Wykorzystane laski wanilii [pozostałej po wyłuskaniu ziaren] można zamknąć
Moje domowe kucharzenieKREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone niebieski barwnik spożywczy DODATKOWO: 250g. truskawek niecałe 100g. lukru plastycznego lub białego marcepana 6 kostek mlecznej czekolady 3- 5 ciasteczek np. piegusków NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub rozcieńczonym z wodą kompotem owocowym. Pamietajcie, że nasączony biszkopt powinien być wilgotny ale nie mokry! Wykonanie(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm . [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Odstawiamy do wystygnięcia, następnie delikatnie wyjmujemy z formy. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna ona gęstnieć
Domowe Torty150g migdalow 0,5 lyzeczki mielonego cynamonu 2 lyzki cukru wykonanie:Migdaly nalezy obrac ze skorki. W tym celu zalewamy je wrzatkiem, zostawiamy na pare minut, a nastepnie wylewamy goraca wode i zalewamy je zimna. Po 10 minutach wode wylewamy i mozemy przystapic do sciagania skorek z migdalow.Na patelnie wsypujemy cukier i podgrzewamy. Gdy zacznie sie lekko topic, ale jeszcze(...)cukru nie zrobil sie karmel. Wtedy migdaly sie pozlepiaja i moga sie przypalic. Trudno tez jest je przemieszac na patelni.Czekoladki z zurawina i nutellaskladniki: 250 g gorzkiej czekolady 250g nutelli 100g suszonej zurawiny 50g migdalow w platkach wykonanie:150g gorzkiej czekolady lamiemy na kawalki i rozpuszczamy w kapieli wodnej. Sciagamy z ognia i dokladamy do niej nutelle. Dokladnie laczymy
Przysmaki KarolkiJeśli jeszcze macie odrobinę miejsca w swoich spiżarniach i piwnicach, to nie może w nich zabraknąć pikantnych ogórków z przyprawą do grilla. Pokrojone w kostkę mogą
Kuchnia w czekoladziejuż temat na inny wpis); chodzi mi o garnki z wbudowaną grzałką. Podłącza się taki do prądu przed pójściem do domu, na nim ustawia miskę z czekoladą, a rano czekolada o temperaturze czterdziestu pięciu stopni czeka cierpliwie na zatemperowanie. Problem pojawił się w momencie podłączania... Ja wtyczkę do gniazdka, a gniazdko: bzzzt! Przepływający prąd poczułam aż w łopatce! Szczerze mówiąc(...)ponoć zawsze lepsze coś niż nic ... W domu zrzędziłam przez dwa dni tak, że w końcu C. zaproponował wizytę u lekarza. Ale wiecie, jacy są duńscy lekarze; polecają picie gorącej herbaty w dużych ilościach i spanie przy otwartym oknie, a jeśli pacjent jest w stanie niemal agonalnym - penicylinę. Odpuściłam więc temat, jęczeć przestałam, a następnego dnia i tak samo
Pożeraczka, czyli raz adobrzełyżeczki proszku do pieczenia 2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka sproszkowanej wanilii Przygotowanie: Marchew obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach, odstawić na bok Siemię lniane wymieszać z gorącą wodą by powstał kleik Pozostałe mokre składniki wraz z kleikiem z siemienia zmiksować na jednolitą masę (najlepiej w robocie kuchennym przy pomocy ostrza w kształcie litery S; opcjonalnie można orzechy(...)składniki i dokładnie wymieszać Dodać marchewkę i ponownie wymieszać (powstała masa jest bardzo marchewkowa ;) Piec w temp. 170 st przez godzinę Po upieczeniu można polać rozpuszczoną gorzką czekoladą Smacznego
pyszne zdrowości