waniliowego 1/2 l mleka 4 łyżki cukru 125 g masła łyżeczka cynamonu Przygotować ciasto czekoladowe: czekoladę rozpuścić nad parą. Masło, cukier puder i kakao rozpuścić i wystudzić. Dodać żółtka, czekoladę, przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i zmiksować. Białka ubić na pianę i delikatnie połączyć z ciastem. Przełożyć do blaszki i piec w 180*C około 30 minut. Przygotować(...)około 20 minut. Jabłka obrać, pokroić drobno, zasypać cynamonem i połową cukru. Dusić kilka minut. W połowie mleka rozpuścić pozostały cukier i budynie, ugotować na pozostałym mleku. Do gorącego budyniu wmiksować masło a następnie dodać jabłka i wymieszać. Gorącą masę wyłożyć na ciasto czekoladowe i przykryć cynamonowym biszkoptem. Wierzch polać polewą lub oprószyć cukrem pudrem
Domowa Cukierenka-Domowa KuchniaPyszne naleśniki dla łasuchów. Chociaż należałoby je traktować jako deser, to u mnie w domu często stanowiły danie obiadowe, zwłaszcza gdy dzieci były młodsze. Przykładowy przepis
Praktyczna plbyć! z czasem się roztopi Etap III - Masło Gdy widzisz że cukier już całkowicie się rozpuścił i nabrał karmelowego odcienia wrzuć całe masło Uwaga !! zimne masło wrzucone w gorący roztopiony cukier może spowodować prysknanie, dlatego bądź bardzo uważny ( jeżeli się obawiasz, że Twoje masło będzie pryskać lepiej włożyć rękawicę kuchenną do tego etapu) Etap IV - Śmietana Gdy masło(...)minut do kąpieli wodnej. Tak przygotowany karmel to już pyszność sama w sobie :) ale oczywiście możesz go dowolnie urozmaicać dodając swoich ulubionych dodatków, na przykład pokruszonych orzeszków ziemnych albo czekolady
Wylizany RondelSkładniki : 10 dkg ciemnego kakao lub czekolady w proszku 150 ml spirytusu 95 % 75 dkg cukru 375 ml wody pęczek świeżej mięty pieprzowej 5-6 goździków łyżeczka mielonego cynamonu 2-3 cm laski wanilii Sposób wykonania : D o dużego słoja wsyp kakao, cynamon, rozgniecione goździki, wanilię. Z gałązek mięty oderwij listki, rozgnieć np. w moździerzu z kilkoma łyżkami(...)odstaw w ciepłe miejsce na 2 tygodnie. Co kilka dni lekko wstrząśnij słojem, aby składniki się zmieszały. Po tym czasie przefiltruj płyn przez gazę lub filtr i połącz z gorącym syropem sporządzonym z cukru i wody. Przed rozlaniem trunku do butelek przefiltruj jeszcze raz trunek przez bibułę filtracyjną. Butelki zakorkuj, opisz i odstaw w ciemne, chłodne miejsce na tydzień
Przepisy i porady kulinarnepopołudniowej kawy! Polecam! A jeśli chcecie ode mnie spróbować inny smak babek to zapraszam! Mam Babkę Czekoladową z kremem waniliowym … Babkę kokosową z makiem … Karmelową z czekoladą i orzechami …. I Kokosową z musem truskawkowym … SKŁADNIKI: * mąka pszenna – 0,5 szkl * mąka ziemniaczana – 4 łyżki * jajko – 3 szt * cukier – 0,5 szkl * margaryna(...)szczyptą soli , pod koniec ubijania dodając stopniowo cukier. Nie przerywając ubijania wlewamy po 1 żółtku , a następnie łyżka po łyżce dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem. Delikatnie wlewamy roztopioną gorącą margarynę i cały czas miksujemy. Dodajemy cukier wanilinowy i ziarenka wydrążone z laski wanilii. Masę wlewamy do formy na babkę wysmarowanej odrobiną masła i obsypanej bułką tartą. Masa powinna sięgać
Ostra na Słodkozacznij ubijać na dużej prędkości. Gdy zaczną się pienić, wsypuj powoli brązowy cukier i ubij całość na sztywną pianę. Wmieszaj szpatułką połowę mąki do mieszanki z miodem i białą czekoladą, po czym delikatnie wmieszaj połowę białek. Następnie wmieszaj drugą połowę mąki i białek w tej samej kolejności. Masa ma być jednolita. Przelej masę do kokilek i włóż do piekarnika. Piecz(...)Wyjmij z piekarnik i odstaw na 5 minut. Podawaj w kokilkach lub delikatnie przełóż je na talerz uprzedni oddzielając brzegi ciastka od kokilki małym nożem. Podawaj natychmiast, jeszcze gorące. Smacznego! *Rada: Jeżeli nie przepadasz za ciastkami z płynnym środkiem, zostaw je w piekarniku na kilka minut dłużej, a otrzymasz przepyszne korzenne ciastko. English version Gingerbread lava cakes
karmelowyMąż przywiózł truskawki. Miałam ochotę na wypiek, przy którym nie ma dużo pracy. Takim to sposobem do wieczornego kubka mleka mamy drożdżóweczki z budyniem i truskawkami
Kocham Czekoladęgarnka i roztapiamy na wolnym ogniu. Dodajemy masło i kakao. Gdy masa się zagotuje, zdejmujemy z ognia i pozostawiamy do lekkiego przestygnięcia. Masa może być ciepła, ale nie gorąca. Następnie wsypujemy ryż i dobrze mieszamy, po czym formujemy kuleczki ręcznie, bądź łyżeczką małe kuleczki i układamy na talerzu lub papierze pergaminie do wyschnięcia. 2. Sposób(...)robiąc własną masę krówkową. Przyrządzamy masę krówkową wg poniższego przepisu: 300g cukru 30g masła 120 ml mleka skondensowanego (bez cukru) 1 opakowanie cukru waniliowego (lub laska wanilii) 300g białej czekolady ok.150g ryżu preparowanego Cukier i cukier waniliowy rozpuszczamy w garnku, który następnie zdejmujemy z ognia i dodajemy masło i mleko. Ponownie masę zagotowujemy. Od zewrzenia gotujemy około 3 minuty
Smakowy Rajszkl. mleka 2 – 3 łyżki wody 3 łyżki roztopionego masła 2 żółtka 3 łyżki kakao 2 łyżki cukru Drożdże rozcieramy z 3 łyżkami cukru. Dodajemy ciepłe ale nie gorące mleko, 3 łyżki mąki i dokładnie mieszamy. Pozostawiamy w cieple do wyrośnięcia. Do rozczynu dodajemy pozostałą mąkę, roztrzepane jajko, masło, sól, wodę, pozostały cukier. Zagniatamy ciasto i długo(...)Wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do temperatury 180 stopni C i pieczemy od 50 do 60 min. Ciasto przed pieczeniem można posypać kruszonką lub już po upieczeniu polać roztopioną czekoladą lub posypać cukrem pudrem. Smacznego
MiksturownikPolubiłam je od pierwszego gryza :) I choć nie robię zbyt często, to Wam serdecznie polecam :) Tym razem z nadzieniem wiśniowym, a jedna warstwa dodatkowo przełożona masą
Kuchnia w czekoladziebędą potrzebne) Namoczyć żelatynę w odrobinie wody - tyle aby przykryło żelatynę- odstawić aż napęcznieje. Podgrzewać mieszając chwilkę aby się rozpuściła- nie gotować ! Połączyć z gorącym pure, wymieszać i odstawić aby przestygła, ale nie stężała. Ubić śmietanę kremówkę na sztywno, następnie dodać pure z malin. Delikatnie i krótko wymieszać ze śmietaną- tylko do połączenia(...)miksując dodawać mleko z cukrem pudrem. Miksować tak długo aż masa będzie biała. Dodać alkohol zmiksować.(około 4 - 6 minut) Glazura czekoladowa 100 ml mleka skondensowanego słodkiego 180 g czekolady deserowej 130 g cukru 75 ml wody 10 g żelatyny Żelatynę zalać łyżką wody i odstawić . Cukier z wodą zagotować w garnku tylko do chwili aż cukier całkowicie się
Piekarz-Kucharz-Garkotłukbatoniki Bounty wiórki kokosowe starta skórka z cytryny Spód tortownicy (wysłanej papierem do pieczenia) wyłożyć biszkoptami namaczanymi (lekko) w mleczku kokosowym. Żelatynę rozpuścić w niewielkiej ilości gorącej wody. Ciastka delikatnie posmarować kremem kokosowym. Przygotować masę. Ubitą śmietanę (nie musi być idealnie na sztywno) wymieszać z cukrem i i nadal miksując - z serkiem waniliowym, sokiem z cytryny(...)kilku godzinach.) Udekorować wg uznania. (Ja delikatnie rozpuściłam batoniki i po kawałku poukładałam na cieście. Dodatkowo oprószyłam je wiórkami kokosowymi i startą skórką cytrynową. Dookoła ułożyłam ziarenka kawy w czekoladzie
Di gotujeciasteczka, ale czy na pewno nimi jest - nie wiem. Aczkolwiek, przyjmijmy że są to ciasteczka! :) Mają przepyszną, chrupiąca skórkę, a w środku są mięciutkie :) CZEKOLADOWE PROSTOKĄTY przepis z książki "Czekolada" // ok. 10-15 ciastek ~100g miękkiego masła ~80g cukru ~jajko (+ jeszcze jedno do posmarowania) ~130g mąki pszennej ~15g kakao naturalnego ~płaska łyżeczka proszku do pieczenia ~do posypania cukier perlisty(...)blasze wyłożonej papierem do pieczenia). Smarujemy go roztrzepanym jajkiem i posypujemy cukrem. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok. 35-40 minut (do suchego patyczka). Jeszcze ciepły (lecz nie gorący, coby się nie poparzyć :)) kroimy w równe prostokątne ciasteczka. Smacznego
chili & sugarSyrup 1/4 filiżanki cukru 1/4 filiżanki cukru brązowego 1 łyżka brandy (można dać 2-3) 3/4 filiżanki mąki szczypta soli 1/4 łyżeczki mielonego imbiru Dodatkowo: 1/3 gorzkiej czekolady stopionej w kąpieli wodnej mielone pistacje Na dużej patelni o grubym dnie rozpuścić masło z obydwoma rodzajami cukru i melasą. Melasę można zastąpić Golden Syrup (ja miałam go za mało(...)piekarnika chłodzić - maksymalnie 1 minutę, jeśli przekroczycie ten czas, placki będą za twarde i nie uda się uformować z nich rurek czy koszyczków. W celu uzyskania rurek gorące placki owijać wokół metalowego lub drewnianego uchwytu łyżki lub ubijaczki do białek (dobrze jeśli przygotujecie ich kilka, wówczas praca pójdzie szybciej). Rurki bardzo szybko twardnieją, więc można je zdejmować
KUCHARNIAgorące dni najlepiej sprawdza się ciasto z owocami. Moja propozycja to orzeźwiający tort z porzeczkami, borówkami i cytrynami. Owoce te idealnie komponują się ze słodkim, lekkim ciastem. Mam nadzieję, że przepis ten przyda Ci się jako ochłoda podczas lata Zapraszam Cię do obejrzenia krótkiego filmiku pokazującego wykonanie ciasta // Składniki: Ciasto: 4 jajka 3/4 szklanki cukru 1 szklanka oleju(...)szklanka porzeczek (czerwone) Krem: 1 szklanka soku z cytryny 1 szklanka cukru 2 jajka 2 żółtka 1 łyżka mąki ziemniaczanej szczypta kurkumy ok. 100 g borówek Dodatkowo: roztopiona czekolada lub polewa czekoladowa borówki i porzeczki Via Gusto życzy smacznego Jeśli chcesz wesprzeć moją pracę zapraszam Cię do subskrypcji kanału Via Gusto oraz do odwiedzenia blogowego Facebooka (wystarczy kliknąć w wybrane
Via Gusto