gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:189/258)

Smerfowy tort owocowy 252

cukier się rozpuści. Dodać sok z cytryny i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w zimnej wodzie. Zagotować krótko. Żelatynę zalać 2 łyżkami wody i odstawić aż napęcznieje. Następnie dodać żelatynę do gorących owoców i dokładnie wymieszać, ale już nie gotować, bo żelatyna stracie swoje właściwości. Wystudzić. Poncz - sok cytrynowy z cukrem. Wykonanie: Pierwszy blat biszkoptowy ułożyć na podstawce i delikatnie nasączyć(...)Schłodzony tort smarujemy lazurowym kremem wykładając porcjami i smarujemy nożem ku górze.  Do dekoracji użyłam wafelka do lodów, który wypełniłam owocami. Owoce poukładałam na torcie. Z rozpuszczonej czekolady (nad kąpielą wodną) zrobiłam drip (opadającą polewę). Trzeba uważać aby czekolada nie była za ciepła (w temperaturze 30 -34 stopni) Powodzenia

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Pierniczki z marmoladą (jak alpejskie) 621

roku też przygotuję pierniczki nadziewane z tego przepisu i to z dużej porcji. Może uda się je sfotografować w czekoladzie zanim zostaną zjedzone ;) UWAGA! Takie pierniczki (szczególnie te oblane czekoladą jak prawdziwe alpejskie) możemy zapakować w ozdobne pudełeczko lub celofan z kokardą i podarować komuś na prezent! :)  tak niewiele potrzeba, by sprawić komuś radość i wywołać uśmiech na twarzy(...)powidła/marmolada Sposób przygotowania: Do rondelka wlewamy miód, dodajemy przyprawę do piernika i kakao, zagotowujemy. Następnie zmniejszamy płomień na minimalny, tak, aby masa się nie gotowała, ale pozostawała gorąca i rozpuszczamy w niej masło. Studzimy. Do szklanki lub miseczki przekładamy śmietanę i mieszamy ją z sodą (objętość się zwiększy!). Białko ubijamy na sztywną pianę, utrwalamy cukrem

Kolorowy Przepisownik
Czekoladowo-malinowe ciasto na dzień kobiet 227

cukier. Gdy będzie lśniąca i sztywna, dodawaj po jednym żółtku. Każde kolejne dodaj, gdy masa się dobrze połączy. Do piany przesiej mąkę z kakao. Dodaj też startą lub rozdrobnioną czekoladę. Ubij na wolnym obrotach do połączenia się składników, pod koniec lekko je podkręć.  Przelej masę do tortownicy i wyrównaj. Wstaw na środkowy poziom do dobrze nagrzanego piekarnika. Piecz(...)wody oraz cukier. Zagotuj na małym ogniu. Gotuj kilka minut, często mieszając, do rozpadnięcia części owoców.  Parę łyżek soku odlej do szklanki ze 100 ml gorącej wody. Dodaj żelatynę i dokładnie wymieszaj do jej rozpuszczenia. Dodaj do owoców. Wymieszaj do połączenia i odstaw do całkowitego przestudzenia. Gdy maliny w sosie zaczną lekko tężeć, ubij na sztywno śmietankę. Wlej

Anioszek w kuchni
Wiosenny torcik galaretkowy 120

Dziś znów czuć wiosnę i mam nadzieję, że już tak zostanie. Grill już przygotowany na letnie piknikowanie. A ja ciągle mam ochotę na coś słodkiego, jednak, wyjątkowo, czekolada wydaje mi się za ciężka więc zaczynam kombinować z galaretkami. Jak na razie - kupuję je - ale wkrótce planuje zacząć robić je sama - przecież do dziecinnie proste WIOSENNY TORCIK GALARETKOWY łatwe blaszka keksowa(...)Kubusiu gotujemy budyń tzn odlewamy z butelki ok 1/3 szklanki i rozrabiamy w tym budyń, resztę gotujemy. Do gotującego się Kubusia wlewamy rozrobiony budyń i szybko mieszamy aż zgęstnie. Gorący wykładamy na biszkopty i czekamy aż wystygnie. W tym czasie robimy pierwszą galaretkę, studzimy ją i wylewamy na wystudzoną i zastygniętą masę kubusiową. Podobnie robimy z resztą galaretek - wylewamy

sierotka maRysia w kuchni
Cytrynowo- waniliowa panna cotta z musem z mango 199

płaskie łyżki żelatyny mus z mango 1 duże dojrzałe mango 1 łyżeczka ksylitolu 1/4 łyżeczki kardamonu 2 łyżki soku z cytryny SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Żelatynę rozpuszczamy w 100 ml gorącej wody i odstawiamy do wystudzenia. Jogurt i mleko powinny mieć temperaturę pokojową. Łączymy je z ksylitolem, sokiem z cytryny oraz ekstraktami waniliowym i cytrynowym.  Do wystudzonej żelatyny dodajemy kilka(...)cytryny. Miksujemy na gładką masę. Na ściętą masę jogurtową wykładamy owocowy mus i wstawiamy deser na min 1h do lodówki. Przed podaniem dekorujemy np. wiórkami białej czekolady i miętą lub pistacjami czy płatkami migdałowymi. Smacznego

DefinicjaSmaku
Ryż na mleku (bez glutenu, bez laktozy, wegański) 222

ryżu na mleku nie jadłam. Jakoś mnie do czegos takiego nie ciągnęło a moja mama nie raczyła nas słodkościami. Mój małżonek, pewnie już wiecie, to słodki pamper, który uwielbia czekoladę, pudding, budynie ciasta, nutellę i też ryż na mleku. Deserek musi po obiedzie być! Ja ze wzgledu na nietolerancję laktozy, która się przyplątała, musiałam trochę zmienić naszą kuchnię. Dla tego(...)garnka wsypać ryż, cukier, ekstrak waniliowy i wlać mleko. Zagotować od czasu do czasu mieszając. Następnie przez jakieś 30 minut gotować pod przykryciem na wolnym ogniu. Podawać gorące

Szybko Tanio Smacznie
Czekolada i banan. BUDYŃ CZEKOLADOWY Z BANANAMI. 321

**************************** I znów znany zapewne wielu scenariusz: otwierasz lodówkę, a tam straszą Cię swoją obecnością przejrzałe banany, które aż wołają, by je zjeść. Mam rację? Ile można

W kuchni Karmel-itki
Ciasto jamajka 548

stopniach. Wystudzony biszkopt przekroić wzdłuż na 2 części. * Można też upiec dwa osobne biszkopty z 5 i 3 jajek. Galaretki przygotować w 1,2l gorącej przegotowanej wody i odłożyć do lekkiego stężenia. Jedną część biszkoptu napączować i cienko posmarować dżemem brzoskwiniowym.  Gdy galaretka zaczyna tężeć obieramy banany kroimy wzdłuż i smarujemy sokiem z cytryny by ściemniały. Układamy(...)przykryć biszkoptem, napączować biszkopt, rozsmarować resztę kremu i obficie posypać czekoladową posypką. Gotowe ciasto włożyć na kilka godzin do lodówki a najlepiej na całą noc. *Zamiast posypki można zetrzeć czekoladę

Ala piecze i gotuje
Ptasi domek - sernik na zimno bez pieczenia 141

domek? :) Składniki: 36 ciastek szkolnych 1 aromat cytrynowy lub pomarańczowy 2 łyżki kakao 2 rurki waflowe Masa: 1 szklanka śmietany 30% 50 dag twarogu 0,5 szklanki cukru Gorzka czekolada- 1 tabliczka Cukier wanilinowy Galaretka o smaku owoców 2 łyżki żelatyny Wykonanie: Twaróg zmielić, wymieszać z białym cukrem, cukrem wanilinowym, ubitą kremówką, sokiem z cytryny i rozpuszczoną żelatyną.  Następnie(...)zginać delikatnie boczne ciastka do góry, tak aby obie masy złączyć w trójkąt tworząc domek. Tak przygotowane ciasto, schłodzić w lodówce przez parę godzin. Kroić ostrym nożem namoczonym w gorącej wodzie

Tradycyjna Kuchnia
SNIKERS LENY 275

orzechowa: Obłuskane orzechy dzielimy na mniejsze cząstki.  Wszystkie składniki na masę wrzucamy do garnka i smażymy na wolnym ogniu ok. 15 min. stale mieszając. Następnie wylewamy jeszcze gorącą masę orzechową na drugą część surowego ciasta i wkładamy to do piekarnika na również 20 min. Pieczemy w tem. 170-180 stopni C.  Upieczone placki pozostawić(...)ręcznie ucieramy.    Krem wykładamy na część upieczonego zimnego placka z orzechami .  Przykrywamy to drugim plackiem i całość polewamy polewą czekoladową lub roztopioną czekoladą.   DOBRA rada: Ciasto najlepiej przygotować na ok . 1-2 dni przed planowanym spożyciem, wtedy jest najsmaczniejsze i zdąży zmięknąć , gdyż w tym samym dniu po upieczeniu spód z ciasta piernikowego

Moje Słodkie Piekiełko
Czekośliwka 119

drodze, zawsze miałam inne przetwory do zrobienia, ważniejsze, pilniejsze. Ale w tym roku, jako, że wpadłam w szał przerabiania owoców, postanowiłam zrobić też śliwki z czekoladą. I powiem szczerze, jestem totalnie zaskoczona! Są wspaniałe! Słodkie, ale nie za bardzo, z posmakiem kakao. Już sobie wyobrażam tort przełożony czekośliwką, albo naleśniki.. Składniki: 4kg śliwek 1kg cukru 200g ciemnego kakao Przygotowanie(...)odparuje. Wtedy zdjąć garnek z ognia i przestudzić. Śliwki zblendować na gładką masę. Do zblendowanych powideł dodać kakao, dokładnie wymieszać. Postawić na ogniu i znów podgrzać. Gorące przełożyć do wyparzonych słoików, zakręcać i odwracać do góry dnem

Cakes By Kejt
Rolada biszkoptowa z wzorkiem 227

szczypta proszku do pieczenia szczypta soli 4 łyżki gorącej wody Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Żółtka utrzeć z cukrem i solą na gładką masę dodając 4 łyżki gorącej wody. Białka ubić na sztywno, dodać do żółtek i delikatnie wymieszać. Do całości dodawać stopniowo mąkę i mieszać delikatnie szpatułką. Ciasto wylać na brytfankę z podpieczonym wzorkiem. Piec(...)papierem wzdłuż dłuższego brzegu. Końce papieru zawinąć i pozostawić do całkowitego wystygnięcia. Masa rumowa: 300 ml kremówki 36% ½ szklanki pełnotłustego mleka w proszku (nie granulowanego) 1 tabliczka mlecznej czekolady ( 100 g ) 125 g serka mascaropne 2 łyżki rumu (można zastąpić kilkoma kropelkami olejku rumowego, ale to nie będzie to samo) W małym rondelku śmietanę doprowadzić do wrzenia. Ściągnąć z ognia

Trzeci talerz
Różowy torcik 387

mnie od miksera) wlać mleko skondensowane niesłodzone i ubić mikserem. Do ubitego mleka dodać cukier puder i ponownie zmiksować, aż do połączenia składników. Galaretki rozpuścić w 700 ml gorącej wody i wystudzić. Do ubitego mleka z cukrem pudrem dodać lekko tężejącą galaretkę i ponownie zmiksować, aż do połączenia składników. Powstałą, różową piankę wylać na spód herbatnikowy. Torcik wstawić(...)arbuzowa. Do pianki, do środka, można dodać świeże owoce, przy czym wówczas należy użyć większej tortownicy. Można użyć dowolnych owoców do dekoracji ciasta, jak również oblać je po wierzchu czekoladą czy galaretką. Zamiast herbatników do spodu można użyć biszkotów, czy upiec biszkopt, a zamiast masła - margaryny. Ciasto należy przechowywać w lodówce. Źródło przepisu:   Wielkie Żarcie

Gospodyni Miejska
Duży tort śmietanowy z dodatkiem masy krówkowej i maltesers 365

jajek 2 niepełne szklanki mąki pszennej 12 łyżek mąki ziemniaczanej półtorej szklanki cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2x zapach waniliowy lub rumowy DODATKOWO: puszka masy krówkowej 3 tabliczki czekolady ( 1 tab czarnej, 2 tab.mlecznej) 3 opakowania kuleczek maltesers SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 1l. śmietany kremówki dwie szklanki cukru pudru 1000 g serka mascarpone NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm . [Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście formę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia. Według tego samego przepisu, przygotowujemy drugi biszkopt. KREM : W dużym naczyniu zaczynamy ubijać śmietanę. Gdy zaczyna

Domowe Torty
Muffinki czekoladowe z kremem jagodowym 165

Mocno czekoladowe muffinki z obłędnie jagodowym kremem. Najlepszą recenzją kremu jest chyba wyjadanie go przez domowników jeszcze podczas przygotowań:)  Nie za słodkie nie za kwaśne

Krakowskie smaki Ani
Sernik straciatella z malinami i galaretką. 201

można go zepsuć :) Zapraszam do wypróbowania i życzę miłego weekendu :) Składniki : 1 kg serka waniliowego w wiaderku 1/2 szklank i cukru pudru 1 cukier waniliowy 1 tabliczka gorzkiej czekolady 500 ml śmietany kremówki 30% 40 g żelatyny 1/2 szklanki wody około 25 malin 2 galaretki czerwone 700 ml przegotowanej wody Spód : 400 g sucharów 2 cukry waniliowe 2 łyżki kakao(...)stopni około 15/ 17 minut, wierzch ma być lekko chrupiący. Upieczony spód pozostawić w tortownicy, będziemy na niego wykładać ser.  Czerwone galaretki rozpuścić w 700 ml przegotowanej gorącej wody i dobrze wymieszać. Odstawić do lekkiego stężenia.  Żelatynę rozpuścić w 1/2 szklanki zimnej wody i odstawić do napęcznienia. Śmietanę kremówkę ubić z cukrem pudrem i cukrem waniliowym

Sama słodycz i szczypta chili
TIRAMISU 146

miana stolicy tiramisu pretendują min.Wenecja, skąd pochodzi twarożek mascarpone . Ta unikalna kombinacja smaków i aromatów, od których powszechnie jesteśmy uzależnieni (oczywiście w pozytywnym tego słowa znaczeniu!) -  kawy, czekolady i odrobiny alkoholu  daje nieziemski smak. Puszysta lekka masa,rozpływające się w ustach biszkopty!  Czego można chcieć więcej!  Jedząc ten włoski specjał przy filiżance aromatycznej kawy, można zdecydowanie(...)aromatu waniliowego bądź cukier waniliowy - opcjonalnie 50-80 ml likieru amaretto paczka biszkoptów  szklanka kawy espresso lub rozpuszczalnej około 6 łyżeczek gorzkie kakao do posypania Jajka dokładnie sparzyłam gorącą wodą. Żółtka utarłam z cukrem na puszysta masę. W tym miejscu przypomniały mi się smaki dzieciństwa...pamiętacie kogel-mogel?;-) Ilość cukru zależy od tego jak słodki chcecie ,żeby był

potrawyregionalne
Tort śmietanowy serduszko 205

pieczenia zapach waniliowy lub rumowy SKŁADNIKI NA KREM ŚMIETANOWY: 500 ml śmietany kremówki szklanka cukru pudru 500 g serka mascarpone DODATKOWO: niecała puszka masy krówkowej DO DEKORACJI: 3 tabliczki czekolady (1 tab.białej, 1 tab czarnej, 1 tab.mlecznej) pudełko czekoladek w kształcie serduszek NASĄCZANIE: Biszkopt można nasączyć słabą, lekko posłodzoną herbatą, lub (wersja dla dorosłych ) wodą z alkoholem np.rumem. Pamietajcie(...)biszkopt nie opadł, po wyjęciu z piekarnika, należy zrzucić go z wysokości ok 50 cm .[Naprawde nie bójcie się tego sprawdzonego triku. Śmiało upuście tortownicę z wyskości kolan- a gorące powietrze uwolni się i nie zaśsie biszkoptu do środka!] Pozostawiamy do wystygnięcia. Następnie ,wyjmujemy delikatnie z formy i zabieramy się za nadanie naszemu biszkoptowi KSZTAŁTU SERDUSZKA: na kartece

Domowe Torty
Stefanka bez pieczenia z kaszą manną na herbatnikach 141

Tydzień temu nie udało mi się opublikować przepisu w czasie trwania akcji ale tym razem śpieszę już pierwszego dnia ;) W tym tygodniu akcja zwie się "Czekolada i kakao - tego zawsze mało!" wspomnę jeszcze tylko że do akcji możecie dołączyć na Facebooku. Jak organizatorzy piszą ma być brązowo i czekoladowo. No to mamy Kakaową Stefankę z czekoladową polewą ;) Składniki na masę(...)migdały do posypania Przygotowanie: Mleko, masło, kakao i cukier gotujemy. Wsypujemy powoli kaszę manną i mieszamy aż zgęstnieje, odstawiamy na chwilę. Formę wykładamy połową herbatników i wylewamy na nie gorącą masę. Wierzch przykrywamy pozostałymi herbatnikami.  Przygotowujemy polewę: margarynę, cukier, wodę i kakao gotujemy na wolnym ogniu przez 3 minuty. Odstawiamy do wystygnięcia, co jakiś czas mieszając. Ciasto polewamy

Życie zaczyna się w kuchni
Przepis #24 Domowe fit czekoladki 121

Składniki  Ciemna masa: - 40 gram namoczonych (najlepiej dzień wcześniej)  suszonych daktyli - 20 gram gorzkiej czekolady - 1 łyżka oleju kokosowego Wykonanie W rondelku rozpuszczamy olej kokosowy oraz pokruszoną czekoladę. Zdejmujemy z ognia. Dodajemy odsączone daktyle.  Całość dokładnie blendujemy. Tak powstałą masę  dzielimy na pół. Jedną część przekładamy do foremek na kostki lodu. Wkładamy do zamrażalnika. Biała masa(...)część czekoladek.  Następnie przykrywamy pozostałą czekoladową masą. Ponownie wkładamy do zamrażalnika na kilka godzin. Czekoladki mają bardzo czekoladowy i słodki smak bez użycia cukru. Są idealne na gorące dni.  Smacznego

Health-Fit-Life
Śniadaniowy serniczek czekoladowy z jagodami i orzeszkami 147

Tak jak obiecałam, oto kolejna wersja serniczka śniadaniowego. Serniczek bananowy z jagodami cieszy się dużą popularnością, mimo że jest na blogu zaledwie od poniedziałku. Coraz częściej

Chocolate Muffin Blog
Chleb Bezglutenowy 173

letniej wody Do miski wsypać mąkę, wymieszać.  Dodać sól i cukier/ksylitol, wymieszać.  Wsypać drożdże, wymieszać. Wlewać powoli wodę (woda ma być letnia, nie zimna ale nie za gorąca!) i mieszać ciasto.  Dodać olej. Czasem nie wykorzystuję całej wody.  Jak już ciasto będzie miało ładną nie lepiącą się konsystencję przełożyć (w zasadzie przelać(...)słonecznik, sezam, siemie lniane, pestki dyni, można śmiało dorzucić ziarna podczas wyrabiania ciasta.  Wszelkie wariacje dozwolone. Jeśli lubimy słone, można dodać więcej soli. Ja czasem dorzucam dzieciom kawałki czekolady… Obecnie pracuję nad przepisem na chleb bezglutenowy bez dodatku gotowej mieszanki mąk. Smacznego

IzaGotuje
Ciasto mocno czekoladowe z wiśniówką 225

być mrożone) 2 - 3 łyżki cukru 50 ml wiśniówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto czekoladowe: W dużej misce, w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę. Zdejmujemy rozpuszczoną czekoladę z kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i wiśniówkę, dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy za pomocą miksera żółtka z cukrem, po czym dodajemy je do masy czekoladowej i mieszamy. Białka(...)wystygnięcia. Konfitura wiśniowa: Wiśnie (zamrożone) przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem. Prażymy na małym ogniu, do czasu, aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec gotowania dolewamy wiśniówkę. Ciasto podajemy z gorącą konfiturą. Udanych Walentynek

W kuchni Katie
Ciasto mocno czekoladowe z wiśniówką 268

być mrożone) 2 - 3 łyżki cukru 50 ml wiśniówki SPOSÓB PRZYGOTOWANIA: Ciasto czekoladowe: W dużej misce, w kąpieli wodnej rozpuszczamy masło i pokruszoną na mniejsze kawałki czekoladę. Zdejmujemy rozpuszczoną czekoladę z kąpieli wodnej, dodajemy śmietanę i wiśniówkę, dokładnie mieszamy. W osobnej misce ubijamy za pomocą miksera żółtka z cukrem, po czym dodajemy je do masy czekoladowej i mieszamy. Białka(...)wystygnięcia. Konfitura wiśniowa: Wiśnie (zamrożone) przekładamy do rondelka, zasypujemy cukrem. Prażymy na małym ogniu, do czasu, aż nadmiar wody odparuje. Pod koniec gotowania dolewamy wiśniówkę. Ciasto podajemy z gorącą konfiturą. Smacznego

W kuchni Katie
Migdałowe, z lekką rumową nutą. Ciasteczka, a jak! 172

ostudzić. Migdały uprażyć na suchej patelni, wystudzić. Wymieszać z przesianym cukrem pudrem, kakao, cynamonem i goździkami.  Białka ubić na sztywną pianę, partiami wsypywać suche składniki. Na końcu wlać czekoladę i rum, zagnieść ciasto. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w folię spożywczą i schłodzić w lodówce przez 1 godzinę. Schłodzone ciasto rozwałkować na grubość 1 cm, foremką wykrawać serca. Ułożyć(...)wolnym człowiekiem przez kolejnych dwanaście dni. Perspektywa świątecznej przerwy napawa mnie ogromnym optymizmem - muszę w końcu troszkę odpocząć. A czy może być lepszy odpoczynek, niż na kanapie, z kubkiem gorącej kawy w dłoni, tuż przy choince

Pożeraczka, czyli raz adobrze

Proponowane wyszukiwania