pojawiają się na szybie. Czapki, cieplejsze kurtki, u wielu wciąż kozaki nie schowane do lamusa. W niektórych zakątkach kraju - śnieg. Gdzie indziej rzęsiste opady deszczu, wichury, gradobicia, przymrozki. Gorące chwile marca przywiodły do nas zimną, obrażoną Panią Wiosnę, której nawet nie śni się, aby troszkę nas popieścić swoim urokiem przedwiośnia. Długo jeszcze będę czekać? Śmigus-Dyngus. Tylko(...)troszkę ich rozweslę. Odrobinę rozpieszczę, w ramach wynagrodzenia. Mam zamiar wywołać uśmiech na ich buźkach przy pomocy tajnej broni - słodyczy. A chyba każdy wie, ile radości daje czekolada! Ukochane endorfiny, do dzieła! Chociaż wiem jedno. I tak sucha nie wytrwam do końca dnia, to pewne. FRANCUSKIE ROGALIKI Z CZEKOLADĄ. (przepis wymyślony na poczekaniu;) opakowanie francuskiego ciasta nutella / tabliczka czekolady
W kuchni Karmel-itkizachęca do jedzenia świeżych sezonowych warzyw i owoców, więc naleśniki można przygotować nawet na deser z bitą śmietaną i np. truskawkami, malinami, borówkami, konfiturą z bakłażana lub kabaczka. Polane czekoladą... słodko, rozkosznie...Pyszota! Na słono, wytrawnie? Polecam domowe sushi z ciasta naleśnikowego, np. z wędzonym łososiem, koperkiem, serkiem śmietankowym, także roladki skośnie krojone z szynką, serem, pomidorami, oliwkami. Bardzo smaczne(...)godziny, smażymy na niewielkiej ilości oleju albo bez tłuszczu jeśli mamy specjalną patelnię do naleśników, układamy usmażone jeden na drugim, następnie dowolnie faszerujemy lub....jemy same! od razu! gorące:) *przepis pochodzi z ebooka Magdy Gessler, Smaki Życia. Smacznego
Zasmakuj Kuchniowocami ;) Niech będą pierogi... ;) 6. Wypieki wielkanocne czy bożonarodzeniowe? Bożonarodzeniowe. Piernik...♥ 7. Piekarnik czy patelnia? Piekarnik. 8. Kawa czy herbata? Herbata. Z kawy lubię tylko jej zapach :D 9. Czekolada mleczna czy biała? Łeeee, ani ta ani ta... :D Gorzka - for ever :) 11. Nigella Lawson czy Jamie Oliver? Jamie. 12. Obiad w domu czy na mieście? W domu(...)rozpadną, będą miękkie a dżem będzie gęsty. Wodę różaną dodajemy ok. 20-30 minut przed zakończeniem gotowania. W piekarniku w temp. 100*C wyparzamy słoiki i do jeszcze gorących nakładamy dżem, zakręcamy dokładnie, obracamy do góry dnem, przykrywamy ściereczką i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Smacznego
chili & sugarpodniebienia, panna cotta, fondue, truskawki, lody, tarty owocowe... i danie główne stek medium z masłem koperkowym, frytki i bukiet sałat z dressingiem... raz się żyje, spróbowałam niemal wszystkiego, polecam gorąco wizytę w Colmar! Zawsze zostawiam po sobie ślad i nie tylko w postaci pustego talerza ;) Parlament Europejski, czyli nigdy nie wiesz kiedy marzenie się spełni, kiedyś widziany tylko przez(...)oliwa z oliwek z uroczych malutkich buteleczkach. Przyznam się, zę w ciągu 30 minut byłam w tym sklepie dwa razy! Są i zupy... przy kasie możemy skusić się na czekolady np. toffi, limonkowe, migdałowe czy kremy do deserów, szybka obsługa, świetny klimat, dania możecie wziąć na wynos, zjeść w lokalu lub na zewnątrz. Ceny, bagietki około 3,5 euro, piwo
Moja smaczna kuchniaPRZEPISY: KAWA KUBUSIA PUCHATKA SKŁADNIKI: ( 1 porcja ) * gorąca, zaparzona, palona kawa Tchibo Exclusive – 125 ml * gorące mleko skondensowane – 50 ml * przyprawa do szarlotki * cynamon * cukier brązowy / miód * bita śmietana * chips jabłkowy SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do filiżanki wsypujemy szczyptę przyprawy do szarlotki i łyżeczkę brązowego cukru. Zalewamy gorącą kawą i dopełniamy mlekiem skondensowanym. Dekorujemy(...)obsypanej bułką tartą keksówki ( 12x30cm ) i wkładamy do nagrzanego na 180C piekarnika na ok. 55-65 minut. Studzimy w uchylonym piekarniku i zajadamy! Świetnym dodatkiem jest polewa z białej czekolady i żurawina! *** PIERNICZKI: SKŁADNIKI: (ok. 30 szt ) * mąka pszenna – 1 szt * miód – 1,5 łyżki * cukier – – 4 łyżki * soda oczyszczona – 1 płaska łyżeczka * masło
Ostra na Słodkowedług własnego smaku) 4 łyżki wiórek kokosowych Wykonanie: Krem: Smietanę zagotować w garnku. Czekoladę pokruszyć na małe kosteczki i zalać wrzącą śmietanką.Dokładnie wszystko wymieszać do momentu aż czekolada się rozpuści. Nakryć folią i odstawić do lodówki na około 3-4 godziny. Po tym czasie wyjąć z lodówki i ubić mikserem. Ciasto: Podane porcje na ciasto podzielić na pół(...)piekarnika) wyłożoną papierem do pieczenia i rozprowadzić ciasto równo na całej powierzchni. Piec około 10-15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni C. Po wyjęciu ciasta jeszcze gorące obracamy papierem do góry i usuwamy go. Miskę szklaną lub metalową o średnicy na górze 24 cm wykładamy wewnątrz upieczonym ciastem. (patrz zdjęcie poniżej) Jest ono elastyczne i miękkie
O kuchni z uczuciemnazwiemy, ale jak go zjemy! W większości chyba przepisów, z jakimi się spotkałam, chleb w jajku występuje na słodko, a więc w towarzystwie musów owocowych, dżemów, miodu a nawet czekolady. Przyznam, że nigdy nie jadłam na słodko tostów francuskich, może kiedyś spróbuję... Moje ulubione to takie z roztopionym żółtym serem, z mieloną ostrą papryką i ketchupem. Może i Wam zasmakują(...)patelnię o grubym dnie rozgrzewamy z tłuszczem, tak by całe dno było równomiernie pokryte cienką warstwą. Szybko zanurzamy kromki chleba z dwóch stron w mieszance jajecznej i kładziemy na gorącą patelnię. Smażymy na średnim ogniu, zaglądając pod spód kromek (trzeba podważyć lekko łopatką lub widelcem) czy się za bardzo nie podpiekają - nie powinny zbrązowieć, tylko lekko się zezłocić. Następnie
Kuchnia PrezydentowejDziś, wraz z babeczkami słów kilka o moim pierwszym razie ;) A nawet o dwóch... Pierwszy dotyczy palnika, który udało się wygrać, a na który polowałam
Kuchnia w czekoladzienależy w blaszanej puszce. Kto jeszcze nie ma pomysłu na pierniczki, to polecam skorzystać z tego przepisu. Można je piec tuż przed Bożym Narodzeniem, bo nie wymagają leżakowania. Ściskam gorąco i pozdrawiam. FIŃSKIE PIERNICZKI KORZENNE. Składniki na 50 - 60 sztuk: 200 g miękkiego masła 150 ml korzennego syropu lub ciemnego miodu (dałam miód(...)dużych odstępach. Spłaszczać mokrą łyżką do grubości około 7 mm. Piec 10 -12 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 180ºC. Ostudzić na kratce. Udekorować lukrem lub czekoladą. Przechowywać w metalowej puszce. Smacznego
Zakątek rozkoszy kulinarnychmnie dwa ujęcia rusałki admirał Ale wróćmy do ciasta. Po pierwsze i najważniejsze- jeśli macie podejrzenia, że pół łyżeczki proszku do pieczenia nie podniesie ciasta zawierającego pół tabliczki czekolady, to dokładnie to się stanie. Październikowa magia- ciasto usłyszy i zamiast urosnąć, zamknie się w sobie. I wtedy nie pozostanie nic innego jak odczynić zły urok jakimś pewniakiem. Gruszkowym(...)kratkę umieszczamy na najniższym poziomie. Dno 20cm okrągłej formy wykładamy papierem do pieczenia (nasza forma ma 23cm i ciasto było trochę niższe niż chciałam). Cytrynę sparzamy gorącą wodą i ucieramy skórkę na tarce. Przesiewamy mąkę z sodą, solą i przyprawami. Gruszki kroimy w kostkę i skrapiamy sokiem wyciśniętym z cytryny (uwaga na pestki!). W misce mieszamy na jednolitą masę
les mirabellesTłusty Czwartek za pasem, przedstawiam więc przepis na churrosy czekoladowe, który znalazłam w książce „Ale ciacho” zwycięzcy Masterchefa Polska Damiana Kordasa. To nie było
karmelowyłyżeczka cynamonu 10 dag masła 2 łyżeczki sody oczyszczonej skórka otarta z 3 pomarańczy Dodatkowo: lukier cytrynowy, polewa czekoladowa, orzechy do przybrania Rodzynki i orzechy namoczyć przez chwilę w gorącej wodzie. Orzechy drobno posiekać. Miód rozpuścić i przestudzić. Wymieszać z mąką, sodą, masłem, przyprawą piernikową i cynamonem. Dodać jajka, skórkę z pomarańczy, rodzynki, posiekane orzechy i cukier puder. Wyrobić(...)Lukier cytrynowy: 2 szklanki cukru pudru, sok z jednej dużej cytryny Cukier wymieszać energicznie z sokiem. Jeśli lukier jest zbyt gęsty dodać trochę wody. Polewa czekoladowa: 200 g mlecznej czekolady, 2 łyżki masła, 2 łyżki mleka Mleko podgrzać z masłem aż do rozpuszczenia. Dodać podzieloną na części czekoladę. Podgrzewać na bardzo małym ogniu ciągle mieszając do rozpuszczenia
Bullioobjawieniem, ale i zaskoczeniem jak dobrze smakuje. To najlepszy dowód, że ciasto może być także dietetyczne :) Ps. Jeżeli macie ochotę możecie dodatkowo wierzch oblać polewą czekoladową np. z gorzkiej czekolady. Składniki na 4 sztuki o wymiarach 6x10,5 cm: ciasto: puszka białej fasoli (240g po odsączeniu) 2,5 łyżki kakao 1 banan 1 jajko 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)małych silikonowych w kształcie prostokąta. Piec w 190 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić Krem: Serek przełożyć do miski. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Wymieszać. Żelatynę rozrobić w minimalnej ilości gorącej wody. Ostudzić. Dodać do kremu i dokładnie wymieszać. Ciasto przekroić na pół i przełożyć gotowym kremem. Wstawić na minimum 2h do lodówki, a najlepiej całą noc, aby masa stężała
Fabryka pomysłówksiążce „ Praktyczne przepisy pieczenia ciast świątecznych a mianowicie: bab, babek, placków, mazurków, pierników i tortów oraz strucli, kołaczów, chleba, bułek, rogali i różnych przysmaczków do kawy, herbaty i czekolady”, Florentyny Niewiarowskiej, z 1895 roku. Przepis polega na połączeniu dwóch ciast. ciasto 1: 250 g mąki pszennej, 250 g miękkiego masła, ciasto 2: 250 g mąki pszennej, 4 żółtka(...)razy. Następnie ciasto używać jak każde inne ciasto francuskie. W przepisie nie ma mowy o soli. Ja soli nie dodałam i jej braku nie zauważyłam :) Ciasto francuskie pieczemy w gorącym piekarniku, około 200 stopni, a nawet więcej. Ja przygotowałam ciastka z jabłkami
królestwo garówPyszna, prosta w przygotowaniu, puszysta i nie za słodka… jednym słowem idealna. Szczególnie na Wielkanoc. Składniki na dużą babkę: 3 szklanki mąki pszennej 1 szklanka
Kocham Czekoladę