gorąca czekolada - 3859 przepisów (strona:179/258)

Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną 274

galaretką. Składniki na 3 porcje: 1 galaretka truskawkowa 450 ml gorącej wody 200 ml śmietany 30 lub 36% 1 łyżka cukru pudru truskawki Przygotowanie: Galaretkę rozpuszczamy w gorącej wodzie, mieszamy dokładnie i pozostawiamy do ostudzenia. Zimną, ale płynną galaretkę mieszamy z pokrojonymi w kostkę truskawkami i wlewamy do kieliszków, które ustawiamy pod kątem przy ściance w lodówce. Pozostawiamy(...)regulujecie według swoich preferencji smakowych. Z lodówki wyjmujemy kieliszki ze stężałą galaretką, wyciskamy w puste miejsce bitą śmietanę. Deser dekorujemy połówkami lub całymi truskawkami. Możemy również posypać deser płatkami czekolady. Smacznego The post Deser z galaretką, truskawkami i bitą śmietaną appeared first on Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pomarańczowiec z piernikami 231

łyżeczki żelatyny Polewa czekoladowa: * 13 dag margaryny * 5 łyżek cukru pudru * 3 łyżki kakao * 3 łyżki wody * 1 łyżka żelatyny * 5 łyżek gęstej śmietany * 40 dag pierników w czekoladzie Sposób przygotowania: Ciasto: Mąkę mieszamy z sodą i przyprawą do piernika. Margarynę ucieramy z cukrem. Cały czas miksując dodajemy stopniowo żółtka. Dodajemy miód i esencję z herbaty oraz wsypujemy sypkie składniki(...)minut. Masa pomarańczowa: Masło roztapiamy w garnuszku na wolnym ogniu. Kisiele rozprowadzamy w soku, dodajemy rozpuszczone masło. Zagotowujemy cały czas mieszając. Dodajemy galaretkę rozpuszczoną w pół szklanki gorącej wody. Mieszamy. Masa śmietanowa: Żelatynę rozpuszczamy w 1/4 szklanki gorącej wody. Śmietanę ubijamy, pod koniec ubijania dodając cukier i przestudzoną żelatynę. Polewa: W garnuszku podgrzewamy rozpuszczoną w 3 łyżkach wody

Pobite gary Barbary
Sernik jagodowy 178

Pięknie się prezentuje. Zapewniam, że będziecie oczarowani jego smakiem :) Polecam! Składniki na spód: 50 g herbatników 2 łyżki masła 25 g gorzkiej czekolady Herbatniki bardzo drobno rozkruszyć. Masło i czekoladę rozpuścić, połączyć z herbatnikami. Spód tortownicy o średnicy 18 cm wyścielić papierem do pieczenia. Wyłożyć masę ciasteczkową, uformować zwarty spód. Schłodzić w lodówce. Masa serowa: 500 g twarogu, zmielonego minimum(...)Dodać budyń i cukier, dokładnie połączyć. Masę serową wylać na przygotowany wcześniej spód. Na wierzch wyłożyć jagody (mrożone wcześniej rozmrozić i usunąć nadmiar wody). W piekarniku umieścić naczynie z gorącą wodą. Piec w temperaturze 160 stopni przez około 60 minut. Wystudzić. Przed podaniem schłodzić w lodówce. Smacznego :) Przepis dodaję do akcji

Domowa cukiernia Ewy
Słodkie środy - sernik ze śmietaną i owocami 156

masło. Czekoladę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Herbatniki kruszymy bardzo drobno, dodajemy do nich płatki owsiane, bułkę tartą i dwie łyżki cukru i mieszamy. Do tego dodajemy roztopione masło i czekoladę i dokładnie mieszamy. Tortownicę o wielkości 23 cm wykładamy papierem do pieczenia i przekładamy masę z herbatników i płatków. Masę rozkładamy i uklepujemy łyżką na dnie i bokach formy. Kawę(...)przelewamy na przygotowaną podstawę z herbatników. Wkładamy do piekarnika i pieczemy ok 50 minut w 180 stopniach. Sernik studzimy przy uchylonych drzwiczkach piekarnika. Żelatynę rozpuszczamy w jak najmniejszej ilości gorącej wody i studzimy. W czasie gdy sernik się piecze ubijamy schłodzoną śmietanę. Dodajemy pod koniec cukier puder, a następnie cienkim strumieniem żelatynę i miksujemy całość. Ostudzone ciasto smarujemy warstwą

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Walentynkowy torcik z musem z owoców leśnych 203

śmietany kremówki 30 lub 36%, schłodzonej dodatkowo - podłużne lub okrągłe biszkopty, pół opakowania Polewa: 100 ml śmietany kremówki 30-36% 100 g gorzkiej lub mlecznej czekolady'; document.write(" "); Składniki na ciasto w kształcie serca o średnicy max 23 cm (odpowiednik tortownicy 20 cm): 150 ml mleka 1 łyżka masła 1 łyżka ekstraktu z wanilii 3 duże jajka 150 gr drobnego cukru(...)jajka są ciepłe, bo lepiej ubijają się z cukrem, w tym celu podczas gotowania mleka miskę z jajkami umieszczam na garnuszku, aby jajka się lekko podgrzały). Po ubiciu wlewać gorące jeszcze mleko, zmiksować lub wymieszać szpatułką, tylko do połączenia składników. Do ubitych jajek przesiać partiami suche składniki i delikatnie wymieszać szpatułką. Ciasto podzielić na 3 części. Formę

moj przepis na
Frittata mediterranea po mojemu 118

Gorące plaże z miałkim złocistym piaskiem, skrzące się na tafli wody kryształy...Turkus bezkresny turkus, powiew słonego wiatru, który smakuje zawsze wytrawnie. Wchodzisz do zimnej i orzeźwiającej wody i co czujesz? Jak wszystko co Cię otacza , powoli zaczyna znikać. Piasek pod stopami jest delikatny, maleńkie rybki bezskutecznie próbują Cię łaskotać po łydkach... Nie ma jeszcze nikogo na plaży(...)pewnym stopniu raną , tak głęboką, że nawet dwa radosne opatrunki, śmiejące się do mnie od rana...nie potrafią jej zabliznić. Czym pachnie Sycylia? Na pewno migdałem, winem, serem, czekoladą i cytrynami. Gdzieniegdzie poczujesz czerwony smak niezwykłych  pomarańczy, a amaretto przerzuci Cie do innej rzeczywistości. Kiedy czujesz taki piasek pod stopami, kiedy Twoje włosy przestają falować na wietrze , a skórę

Z Kuchni Do Kuchni
Chlebek gruszkowy 124

półsłodki chlebek, to sugeruję polanie go karmelem z wegańskiego mleka i brązowego cukru (robiłam taki przygotowując między innymi twixa, tu znajdziecie przepis) , bo polanie go zwykłym lukrem czy czekoladą będzie bluźnierstwem. Składniki (użyłam tortownicy o średnicy 18 cm, użyjcie max 20, dla większej radzę podwoić składniki): 300 g mąki pszennej (u mnie 80 g była to pełnoziarnista) 120 g daktyli(...)mielonego kardamonu łyżeczka gałki muszkatołowej czubata łyżeczka proszku do pieczenia a poza tym potrzebne będą: blender 100 ml gorącej wody tarka 2 miski (mała i duża) duża łyżka trzepaczka forma do pieczenia wyłożona papierem Przygotowanie: Daktyle zalej gorąca wodą i zblenduj na idealnie gładką masę. W dużej misce wymieszaj suche składniki, czyli: mąkę, przyprawy i proszek

greenscarf
SERNIK Z KASZY JAGLANEJ NA SPODZIE Z KASZĄ GRYCZANĄ 198

syropu z lawendy - 400 ml wody - 3 łyżeczki żelatyny - szklanka porzeczek STUDŹ UGOTOWANĄ KASZĘ GRYCZANĄ ,  w międzyczasie oddziel białka od żółtek, jajka ubij na gęstą pianę. Czekoladę rozpuść w mleku, najlepiej w kąpieli wodnej. Wszystkie składniki, oprócz białek zblenduj na gładką, jednolitą masę. Delikatnie połącz masę z ubitymi białkami, przełóż do formy wyłożonej papierem do pieczenia, wstaw do piekarnika(...)około 20 minut, kasza wchłonie cały płyn, w razie potrzeby dodaj mleka. Lekko ostudzoną kaszę połącz z jogurtem, cukrem waniliowym, miodem, zblenduj na gładką masę. Żelatynę zalej 100 ml gorącej wody, dokładnie wymieszaj. Kiedy żelatyna delikatnie ostygnie małym strózkiem wlewaj do masy jaglanej równocześnie intensywnie mieszając. Na koniec dodaj borówki amerykańskie. Gotową masę wlej na ostudzony gryczany spód

Kuchnia bezglutenowa Loli
owsianka na smutki i radości. 154

pieczywo pełnoziarniste, płatki zbożowe *owsiane, żytnie, jęczmienne(...)* itp.), świeże owoce i warzywa oraz inne dodatki, które lubimy, dobrą opcją są: orzechy, pestki i nasiona, suszone owoce, wiórki kokosowe, gorzka czekolada itp. Jednym z tych właśnie idealnych śniadań jest owsianka. Dlaczego? Po pierwsze - zawiera białko - mleko, po drugie - zawiera węglowodany złożone - płatki owsiane i po trzecie - możecie dodać do niej jakie(...)rozwiązaniem, ponieważ gotujecie ją wieczorem, wkładacie na noc do lodówki (płatki ładnie wchłoną całe mleko i owsianka będzie gęsta!), a rano tylko ją odgrzewacie (teraz w wakacje, gdy jest gorąco, możecie zjeść ją nawet na zimno :)) i dodajecie ulubione dodatki - gotowe! OWSIANKA (PRZEPIS PODSTAWOWY) przepis autorski // 1 porcja ~6 łyżek płatków owsianych górskich ~łyżka otrębów (dowolnych) ~szklanka wody ~szklanka

chili & sugar
Makowiec japoński. 266

manny 2 łyżeczki proszku do pieczenia 2-2,5 szklanki bakalii (orzechy, rodzynki, żurawina, pokruszone płatki migdałów, pokrojone figi, morele itp.)      Mak wsypujemy do garnka, zalewamy gorącym mlekiem, podgrzewamy ciągle mieszając, aż mak się sparzy, a mleko odparuje. Następnie dodajemy bakalie, mieszamy, studzimy.      Masło ucieramy z cukrem pudrem, następnie dodajemy po 1 żółtku(...)połączenia. Tak przygotowane ciasto przekładamy na wyłożoną papierem do pieczenia formę i pieczemy w nagrzanym do temperatury 180°C piekarniku około 55-60 minut. POLEWA CZEKOLADOWA: 150 g gorzkiej czekolady 50-60 ml śmietanki 30%      Połamaną w kostki czekoladę zalewamy śmietanką i podgrzewamy do rozpuszczenia czekolady w kąpieli wodnej lub mikrofalówce, dekorujemy zimne ciasto. Gotowe

Rozpustne gotowanie
Tort komunijny II 203

Boki biszkoptu oddzielamy od tortownicy dopiero po całkowitym wystudzeniu ciasta. Krem z białej czekolady Do rondelka przelewamy śmietanę i dodajemy połamaną czekoladę. Podgrzewamy cały czas mieszając do momentu, aż czekolada się rozpuści i składniki dobrze połączą się. Pamiętajmy o tym, że śmietanki nie wolno zagotować. Śmietankę studzimy i wstawiamy do lodówki na minimum 12 godzin. Po tym czasie śmietankę ubijamy(...)truskawki puszczą sok, dodajemy cytrynę i mąkę ziemniaczaną rozpuszczoną w 2 łyżkach wody. Wszystko razem dokładnie mieszamy, doprowadzamy do wrzenia i odstawiamy na bok. Żelatynę rozpuszczamy w 2 łyżkach gorącej wody. Dodajemy do jeszcze gorących truskawek i dokładnie mieszamy, aby nie powstały grudki. Gotową masę studzimy, aż zgęstnieje. Krem maślany (Swiss meringue buttercream) Masło o temperaturze pokojowej kroimy

Wędrówki po kuchni
Rożki cappucino -orzechowo-migdałowe 164

zmielonych migdałów 50 g zmielonych orzechów 180 g masła 4 łyżki cappuccino w proszku  50 ml gorącej wody szczypta soli Cappuccino wymieszać z 50 ml gorącej wody,ostudzić. Mąkę wymieszać z orzechami, migdałami, solą i cukrem. Dodać  zimne masła i posiekać. Dodać ostudzone cappuccino i zagnieść gładkie ciasto. Zawinąć w folię np. Gosia i schłodzić(...)nadając ciastkom kształt rożków.K awałeczki ciasta można także umieścić w specjalnej blaszce do rożków.  Piec w temp. 180 stopni przez ok. 8-10 min. Ostudzone można ozdobić czekoladą lub posypać cukrem pudrem

Moje domowe kucharzenie
Tort kakaowy z musem czekoladowym 263

śmietanki podgrzewam do wrzenia, zalewam połamaną na kawałki czekoladę i mieszam aż się rozpuści. Odstawiam do całkowitego wystudzenia.  Białka ubijam na pianę, kremówkę ubijam na sztywno. Zimną, rozpuszczoną czekoladę miksuję na najwyższych obrotach, aż pojawią się pęcherzyki powietrza, następnie łączę ją z ubitą kremówką, a potem z pianą z białek. Składniki na poncz mieszam ze sobą i odstawiam. Nasączam(...)cukrem na parze, następnie połączyłam  z masłem i doprawiałam do smaku sokiem z cytryny. Masą posmarowałam  wierzch i boki tortu i ponownie schłodziłam w lodówce. W  gorącej wodzie rozpuszczam żelatynę, dodaję glukozę i mieszam. Cukier puder dodaję porcjami do uzyskania elastycznej masy. Masę plastyczną dzielę na trzy nierówne części, największą zabarwiłam kakao, mniejszą zabarwiłam barwnikiem czerwonym

Ciasteczkowy Potwór
Ciasto cytrynowe (bez pieczenia) 171

skórką cytrynową skórka otarta z jednej cytryny sok z 1/2 cytryny Polewa: 1 łyżka masła 1 łyżka kakao 3 łyżki wody 1,5 łyżki cukru 25 g gorzkiej czekolady Mleko, kaszę, oba cukry i masło pokrojone w kawałki umieszczamy w garnku i gotujemy gęsty krem (ugotowany jest wtedy, gdy na powierzchni zaczną się pojawiać pęcherze powietrza, jak na budyniu). Następnie(...)wylewamy 1/3 cytrynowej masy i znów herbatniki, znów masa i herbatniki i trzecia raz masa i herbatniki. Ciasto studzimy (nie musi być bardzo zimne, ale nie powinno być gorące). Składniki polewy mieszamy razem, zagotowujemy i wylewamy na ciasto. Po wystygnięciu polewy schładzamy ciasto w lodówce

Czary - gary w kuchni
Mazurek z masą mleczną i bakaliami 332

szczypta soli Masa: 100 - 120 g mleka w proszku 150 g cukru kryształu 100 g masła 50 ml wody 1 łyżka cukru waniliowego dżem z czarnej / czerwonej porzeczki bakalie / czekolada do dekoracji Sposób wykonania: 1. Zimne masło posiekać z mąkami, dodać pozostałe składniki i szybko zagnieść ciasto. Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny(...)ciasto cienko posmarować kwaśnym dżemem - u mnie z czarnej porzeczki. 3. Zrobić masę: masło rozpuścić, mleko w proszku zmiksować z cukrami na sucho po czym dodać rozpuszczone masło i gorącą wodę. Całość dokładnie zmiksować. Gotową masę od razu wyłożyć na upieczony spód posmarowany dżemem. Gdy masa przestygnie, udekorować mazurek według uznania. Smacznego!!! Źródło: Mania wypiekania

Kuchnia domowa Ani
Kostka śliwkowo - czekoladowa 142

łyżce, cały czas ubijając, do wyczerpania cukru. Dodać żółtka i zmiksować na niskich obrotach miksera. Wsypać suche składniki i delikatnie wymieszać łyżką lub szpatułką do połączenia. Dodać startą czekoladę i wymieszać. Ciasto przelać do formy o wymiarach 24 x 34 cm, wyłożonej uprzednio papierem do pieczenia lub wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Wyrównać. Wstawić do nagrzanego(...)garnuszka, wlać wodę i sok z cytryny, wsypać cukier. Podgrzewać na średnim ogniu do momentu aż cukier się rozpuści a śliwki rozpadną/rozgotują. Żelatynę rozpuścić w 1/4 szklanki gorącej wody. Śliwki zmiksować blenderem na gładkie puree ( nie trzeba bardzo dokładnie, mogą pozostać małe skórki ). Dodać mąkę ziemniaczaną rozprowadzoną w 1 łyżce zimnej wody i zagotować. Zdjąć z ognia

Opowieści z piekarnika
Najlepszy przepis na pączki z wiśnią z polewą z białej czekolady 210

nadmiernie spinać czy stresować, wówczas nasze ciasto pozbawione dodatkowych, negatywnych emocjo pięknie wyrośnie, równie pięknie się wyrobi i  najpiękniej się usmaży.  Czy stosowaliście kiedyś technikę wrzucania na gorący olej, pomiędzy smażeniem kolejnych partii pączków, surowych plastrów ziemniaka? Obniża to temperaturę rozgrzanego tłuszczu przez co pączki się nie palą. Ja nie stosowałam nigdy! Od teraz będę zawsze. Sekretem(...)Ciasto nie może być ani zbyt gęste, ani zbyt rzadkie. Na każdym etapie należy kontrolować jego konsystencję. Przez dodatek drylowanych wiśni, odsączonych z nadmiaru płynu i polewę z białej czekolady otrzymujemy pączki idealne o smaku słodko- kwaśnym.  Składniki (na 40 małych pączków): 100 gram drożdży  1 łyżka cukru  2 szklanki ciepłego mleka 2 jaja 5 żółtek

Mango Papaja
Pieczona poranna owsianka ♥♥♥ 157

jajko  2 łyżki stopionego masła 2-3 krople ekstraktu waniliowego owoce ok. 15 truskawek pokrojonych na grube plastry  1 banan pokrojony w plastry Przygotowanie:  Czekoladę siekamy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami. Przesypujemy całość do żaroodpornego naczynia, oddajemy połowę pokrojonych truskawek i lekko mieszamy. Roztrzepujemy jajko z roztopionym masłem, dodajemy mleko i ekstrakt waniliowy. Taką płynną masę(...)plastry banana i resztę truskawek. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy 30-40 minut, aż wierzch ładnie się zarumieni. Owsiankę podajemy ciepłą, ale nie bardzo gorącą.  Smacznego

bistro mama
Kawowo - śmietankowy przekładaniec 202

Wystudzić. Posypka okruchowa: Z wystudzonego ciasta ściąć ostrym nożem ok 0,5 cm  warstwę wierzchnią i drobno ją pokruszyć , dodać posiekane orzechy , czekoladę i słonecznik. Galaretka: Kawę zalać 3 szklankami wrzącej wody , odstawić na kilka minut do zaparzenia. Odcedzić kawę (jeśli mamy jej mniej niż 3 szklanki należy uzupełnić wodą ) i ponownie doprowadzić do wrzenia ,Zdjąć z ognia dodać(...)czas ucierając dodawać po łyżce śmietany. Podzielić masę na pół . Żelatynę zalać 4 łyżkami zimnej wody  , odstawić na kilka minut do napęcznienia , a następnie rozpuścić wstawiając szklankę do gorącej wody. Rozpuszczoną żelatynę dodać do jednej części masy śmietanowej, zmiksować. Do tak przygotowanej masy wsypać ok 3/4 posypki okruchowej. .Pozostałą część zostawiamy do posypania ciasta. Spód z ciasta kawowego

Malinowa Kawiarenka
Deser na Walentynki 127

przepisie są pistacjowo-marcepanowe) galaretka (użyłam agrestowej, ale można dopasować smakiem do lodów) 2 banany opakowanie kakaowych ciasteczek z masą śmietanową (typu oreo) 1. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Odstawiamy do wystygnięcia. 2. Śmietankę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder i mieszamy.  Dodajemy mascarpone i miksujemy.  Porcjamy dodajemy lody mieszamy. 3. Do całości dodajemy tężejącą(...)kilka godzin, a najlepiej na noc do lodówki do stężenia. 6. Gdy deser jest już gotowy wyciągamy z formy na deskę do krojenia. Wierzch deseru można udekorować rozpuszczoną czekoladą czy wiórkami czekoladowymi. Mmm Pycha!!! Kliknij Lubię

NA MOIM TALERZU

Proponowane wyszukiwania