Gofry kojarzą mi się z dzieciństwem i wakacjami. W mnie w mieście na rynku w kamienicy były najlepsze gofry z najlepszym dżemem. Myśląc o gofrach przypomina mi się moja babcia i wakacje jak byłam mała. Proste i zwyczajne rzeczy są zawsze najlepsze, nie ma co kombinować, dlatego dzisiaj przepis na gofry. Składniki 2 jajka 1 i 1/3 szklanki mąki(...)mleko, całość ubijamy mikserem. Następnie ubijamy białka na sztywną pianę i ostrożnie łyżką dodajemy do masy, delikatnie mieszając łyżką (nie mikserem!) Gofrownicę najlepiej jest trochę posmarować masłem aby gofry nam nie przywarły. Ciasto nakładamy na dobrze nagrzaną gofrownicę i pieczemy około 7 - 10 minut, trzeba samemu sprawdzić kiedy gofry będą dobre, ale u mnie mniej więcej tyle czasu zajęło
Delusional TrineMoja gofrownica kupiona okazyjnie za 29 zł jako towar powystawowy, upiekła nam najlepsze gofry na świecie! Dopóki nie spróbowałam gofrów drożdżowych, nie sądziłam, że mogą one być aż tak pyszne! Przepisy, z których robiłam gofry na proszku do pieczenia schowam teraz głęboko do szuflady. Ten przepis Małgosimi jest dla mnie idealny. Nie tylko ze względu na smak gofrów (ciasto drożdżowe(...)wyrastające w chłodzie bardzo szlachetnieje), ale również przez tą wygodę, jaką daje podzielenie pracy na dwa etapy. Wieczorem mieszam składniki, wkładam miskę do lodówki, a rano piekę gofry. To wspaniałe niedzielne śniadanie. Dom pachnie ciastem drożdżowym z wanilią, co w połączeniu ze świeżo parzoną poranną kawą sprawia, że największe nawet śpiochy wyskakują z łóżek i z piskiem opon parkują
Posadzone i zjedzonePrzepyszne, idealnie chrupiące gofry z mąki z ciecierzycy z dodatkiem świeżych owoców - malin i czereśni, dżemu z czarnej porzeczki i twarogu. Najlepszy przepis na chrupiące gofry bezglutenowe! Składniki: 170 gram mąki z ciecierzycy 40 gram mąki ziemniaczanej 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 3 jajka (osobno białka i żółtka) 50 ml oleju 100 ml mleka 3-4 łyżki cukru szczypta soli(...)dodatki: twaróg wymieszany z jogurtem naturalnym i miodem, dżem porzeczkowy, świeże maliny i czereśnie Zaczynam od rozgrzania gofrownicy, gdyż potrzebuje ona kilkunastu minut na to, by gofry w niej upieczone były chrupiące. Białka ubijam na sztywno ze szczyptą soli. Żółtka mieszam z mlekiem i olejem. Do miski przesiewam mąki i proszek do pieczenia. Składniki mokre mieszam z suchymi
Mango PapajaPrzy okazji wpisu o naleśnikach czekoladowych wspomniałam o tym, że ciasto myślę wykorzystać też na gofry. Tak też się stało. Trochę obawiałam się czy gofry wyjdą chrupiące. Biorąc pod uwagę, że moja gofrownica ma słabą moc, a my lubimy chrupiące gofry starałam się, by ciasto było gęste, ale przy okazji smaczne. Udało się. Pomysł z dodaniem zmielonych migdałów spodobał się(...)Stasiowi, więc tym bardziej jestem dumna. Gofry są proste, smaczne i nie przesadnie słodkie. Z cukrem pudrem, dżemem, bitą śmietaną i owocami – do koloru do wyboru. Składniki na około 10 stuk : 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej 450 1/2 szklanki kakaa 3 łyżki cukru z wanilią szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu ok. 60 g zmielonych migdałów 2 jajka
Niebieski kubek z kawaUwielbiam gofry, a te robione wraz z moją pociechą smakują zawsze najlepiej. Ostatnio przygotowałyśmy ich pyszną i aromatyczną wersję. Zapach cynamonu unosił się kusząco po całej kuchni... Gofry wyszły idealne i bardzo szybko znikły ciesząc swoim smakiem moją pociechę, mnie i resztę rodziny. Spróbujcie, bo warto. Zapraszam Was na cynamonowe gofry. Składniki: (na około 8-9 gofrów) 2 szklanki mąki(...)czym dodajemy mąkę, miksując aż do dokładnego połączenia składników. Na koniec dodajemy ubite na sztywno białka, i chwilę miksujemy na najmniejszych obrotach (tylko do połączenia składników). Ciasto na gofry powinno mieć gęstą konsystencję. Przed pieczeniem gofrów ważne jest, aby dobrze rozgrzać gofrownicę. Smarujemy ją odrobiną oleju np. pędzelkiem. Następnie wlewamy ciasto. Gofry podajemy z ulubionymi dodatkami np. bitą śmietaną, cukier
Słodkie okruszkiDziś zapraszam Was na gofry z bita śmietaną i owocami. Do zrobienia tych gofrów zainspirowała mnie sąsiadka;-), więc zaprosiłam sąsiadów i powstały pyszne, puszyste i chrupiące gofry. ;-) Przepis znalazłam na blogu „Moje Wypieki” . Jestem nim zachwycona. Pierwszy raz widziałam tak puszyste ciasto na gofry. Mogłabym je jeść codziennie. W moim wykonaniu gofry były z bitą śmietaną i owocami ( truskawki(...)borówki i kiwi). Wyśmienicie smakują również z cukrem pudrem. To już zależy kto co lubi.;-) Powiem Wam jeszcze, że takie gofry kojarzą mi się z wakacjami, urlopem i morzem;-) A Wam z czym kojarzą się gofry?? Zapraszam do spróbowania. ;-) Przepis ten bierze udział w zabawie kulinarnej ” Słodkie wypieki z Kujawskim ” pod patronatem serwisu ZPierwszegoTloczenia.pl , którego sponsorem są ZT Kruszwica
Passion of Cookingnasze samopoczucie, ale i na nasze smaki. My coraz częsciej mamy ochotę na rozgrzewające nuty i dlatego dzisiaj postanowiłyśmy znowu pokombinować. Po krótkiej przerwie zapraszamy Was na chrupiące gofry . Te cudowne wypieki są idealną propozycją zarówno na szybkie śniadanie jak i deser (także w nadchodzące święta). Tradycyjne ciasto na gofry połączyłyśmy z domową przyprawą piernikową. Jest wspaniałym zamiennikiem(...)dostępnej na sklepowych półkach, a dodatkowo jest bardziej aromatyczna. My naszą przyprawę wzbogaciłyśmy o anyż - nie każdy za nim przepada, a więc spokojnie możecie go pominąć. Jako dodatek do gofrów polecamy domowe powidła śliwkowe.. Ten duet z pewnością Was ogrzeje, ale i zachwyci. Zatem nastawiajcie gofrownice, a my zapraszamy na do zapoznania się z przepisem: Składniki: 150g
Symfonia SmakówGofry najczęściej przygotowujemy z mąki pszennej i jemy na słodko - jako dziecko sama chętnie się nimi objadałam 😄 Dziś jednak chętniej sięgam po mąkę owsianą, z której też wychodzą pyszne gofry, które można zjeść na słodko, ale też doskonale nadają się do podania na wytrawnie. Dodatki do gofrów możecie dobierać dowolnie w zależności od tego co lubicie i na co akurat(...)macie ochotę - na śniadanie świetnie sprawdzą się w wersji wytrawnej (np. z jajkiem sadzonym ), a na podwieczorek słodkiej, choćby z domowej roboty dżemem 😋 Gofry owsiane - przepis Do przygotowania gofrów będą Ci potrzebne: 300g mąki owsianej, 2 jajka, 300ml mleka 2%, 50g masła, 10g proszku do pieczenia, szczypta soli. 1. Do miski wbij jajka i rozbełtaj je. 2. Na przemian
Z notatnika dietetykaNajprostszy na świecie przepis na gofry - ciasto przygotujecie w zasadzie podczas nagrzewania się gofrownicy ;) Zalecam tylko użycie składników w temperaturze pokojowej. Gofry wychodzą lekkie i chrupiące ( choć jak wiadomo, na taki efekt wpływa też dobrej jakości gofrownica ), a podane z ulubionymi dodatkami, to jak dla mnie deser wprost IDEALNY! Ja do swoich gofrów nigdy nie dodaję dużo cukru(...)tego są właśnie dodatki, ale jeżeli lubicie słodkie gofry, to oczywiście dodajcie go więcej. Bardzo polecam :) Składniki na około 12 sztuk : 300 g mąki pszennej, u mnie mąka tortowa 2 duże jajka 480 ml mleka 100 g masła 1 łyżka cukru 2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka ekstraktu z wanilii lub 2 łyżeczki cukru wanilinowego Wykonanie : Gofrownicę nagrzać
Opowieści z piekarnikaPrzetestowałam wiele przepisów na gofry, ale najczęściej wracam do tego starego z wodą gazowaną, w którym zmieniłam jeden szczegół - mianowicie zamiast dawać całe jajka- oddzielam żółtka i ubijam pianę z białek. Zajmuje to chwilę więcej, ale uwierzcie mi gofry są jeszcze lepsze. Jeśli nie macie czasu wystarczy, że wymieszacie składniki, gofry też wyjdą i będą całkiem dobre, ale uwierzcie(...)dobra gofrownica - ja aktualnie jestem szczęśliwą posiadaczką gofrownicy marki Adler o mocy 1800 W i mimo, że była stosunkowo niedroga to jest rewelacyjna, a na dodatek 4 chrupiące gofry piecze w około 5 minut. Gofry są odrobinę mniejsze od standardowych, ale gdy w domu jest gromadka dzieci i wszystkie jednocześnie chcą dostać gofra to ratuje życie. Także jeśli szukacie dobrej
Cynamonowe szczęścieGofry wytrawne z ciasta francuskiego to szybka i bardzo nieskomplikowana propozycja na przekąskę, śniadanie lub kolację na ciepło. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":["https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/gofry-wytrawne-250x250.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/gofry-wytrawne-198x164.jpg","https:\/\/www.bardzogrubysmok.pl\/wp-content\/uploads\/2022\/12\/gofry-wytrawne-320x200.jpg"],"recipeIngredient":["1 opakowanie ciasta francuskiego,\r","kilka plasterk\u00f3w sera \u017c\u00f3\u0142tego lub mozarella(...)kilka plasterk\u00f3w szynki lub salami,\r","sos pomidorowy"],"name":"Gofry wytrawne z ciasta francuskiego","recipeCategory":"przek\u0105ski, \u015bniadania","cookTime":"PT0H10M","prepTime":"PT0H5M","recipeInstructions":["Ciasto francuskie poci\u0105\u0107 na prostok\u0105ty o wielko\u015bci troszk\u0119 mniejszej\r","ni\u017c formy gofrownicy.\r","Na po\u0142owie prostok\u0105t\u00f3w roz\u0142o\u017cy\u0107 sos, szynk\u0119
Bardzo Gruby Smokprzekąski, które nam się nie rozpuszczą podczas podroży, a na miejscu nie będą wymagały zbyt dużo czasu, żeby je przygotować do jedzenia. W związku z tym postanowiłam upiec gofry i podać je w wersji wytrawnej z dużą ilością warzyw. Wszystkie potrzebne produkty zapakowałam do szczelnych pojemników, w których bez problemu mogłam przetransportować jedzenie. A przy okazji działam w duchu zero(...)waste, bo używam wielorazowych opakowań. Wytrawne gofry z ziołowym serkiem i warzywami Ważne jest też w czym będziemy przewozić nasz produkty. I tutaj przychodzi nam z pomocą hiszpańska marka Lekue , która jako pierwsza na świecie opatentowała i zaprezentowała innowacyjną formę silikonu platinium. Oznacza to, że pojemniki zostały wyprodukowane bez użycia szkodliwego plastiku, który wchodzi w reakcję z żywnością. Istotne też
Kulinarne przygody GatityGofry z pastą orzechową – prosty przepis Lubicie chrupiące gofry? A pastę orzechową? Ja uwielbiam i jedno i drugie. Dziś znów przygotowałam dla rodziny pyszne gofry z orzechową nutą. Chrupiące, proste w przygotowaniu z dodatkiem pasty orzechowej w cieście. To ciekawa odmiana dla tradycyjnych gofrów. My je uwielbiam. Polecam i Wam. Jaką pastę orzechową wybrać? Do ciasta można dodać dowolną(...)Całość krótko mieszamy łyżką. Porcje masy wlewamy do dobrze rozgrzanej gofrownicy i pieczemy na złoto. Czas pieczenia zależy od mocy gofrownicy. Jeśli macie słabą zawsze dobrze ją wcześniej rozgrzejcie. Gofry studzimy na kratce. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Smacznego The post Gofry z pastą orzechową first appeared on Słodkie okruszki
Słodkie okruszkiScroll down for recipe in English. No co? Przecież mamy jeszcze lato! A ja chciałabym zatrzymać je jak najdłużej. Dlatego dzisiaj były u mnie pyszne gofry z lodami waniliowymi i czekoladą 😋 A Wy robiliście już gofry bananowe? Składniki: (10 małych gofrów) Ciasto na gofry 2 dojrzałe banany 2 jajka 1 szkl. mąki pszennej 1/2 szkl. mleka 1 łyżeczka proszku(...)gofrownicy rozgrzewaj przez około 7-8 minut. Porcje ciasta nabieraj chochelką i rozprowadzaj równomiernie. Zamknij i piecz przez około 4 minuty (w trakcie pieczenia nie otwieraj gofrownicy). Po upieczeniu gofry odkładaj na metalową kratkę. W rondelku podgrzej mocno mleko. Wrzuć połamane na kosteczki obie czekolady i dodaj miód. Odczekaj minutę, a następnie mieszaj do czasu, aż sos będzie jednolity. Gofry
Delicious Placetych, którzy nie mogą lub nie chcą piec mam propozycję - torcik gofrowy. Torcik prezentuje się efektownie, a jego przygotowanie wcale nie jest skomplikowane. Bazę tortu tworzą intensywnie czekoladowe gofry, następnie przełożone kremowym nadzieniem. Taki tort to gratka dla miłośników czekolady (czyli mój Niejadek będzie w siódmym niebie ;) Czekoladowy torcik gofrowy Składniki(...)Gofry czekoladowe: 1) 250 g mąki pszennej 2) 100 g czekolady gorzkiej 3) 30 g kakao 4) 3 łyżki cukru 5) 2 jajka 6) łyżeczka proszku do pieczenia
Na kulinarnym poligonie