gofry - 3122 przepisów (strona:35/209)

Gofry 141

Opis: Gofry, słodka przekąska uwielbiana przez wszystkich. Najlepsze gofry są chrupiące i lekkie. Idealne jako deser dla łakomczuchów. Gofry możemy przyrządzać na wiele różnych sposobów. Najlepsze są ze świeżymi owocami z dodatkiem bitej śmietany. Składniki: 1,5 szklanki mąki pszennej 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 1 szklanka mleka szczypta soli 1/2 szklanki oleju słonecznikowego 2 łyżeczki cukru(...)cukier, sól oraz cukier wanilinowy. Wszystkie składniki mieszamy razem ze sobą. Następnie dodajemy jajka, mleko oraz olej słonecznikowy. Całość miksujemy na gładką masę, do czasu połączenia składników. Rozgrzewamy gofrownicę. Gofry pieczemy przez ok 3-4 minuty, aż się zarumienią. Po upieczeniu najlepiej studzić na metalowej kratce. Gotowe gofry możemy podawać z cukrem pudrem, konfiturą, syropem klonowym lub owocami i bitą

FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarne
Gofry z chałki |Tosty francuskie z gofrownicy 221

Gofry z chałki lub jak kto woli tosty francuskie z gofrownicy…w każdym razie pyszne :) Robiłam kiedyś wytrawne tosty z gofrownicy a także pieczone tosty francuskie, ale gofry z chałki? Że też wcześniej nie wpadłam na ten pomysł ;) A znalazłam go na blogu Kuchnia Agaty —>KLIK i od razu chętnie wykorzystałam, ponieważ zarówno gofry jak i słodkie(...)smarowania gofrownicy świeże owoce opcjonalnie lioflizowane truskawki Jajko roztrzepujemy z mlekiem i cynamonem. Chałkę kroimy i namaczamy w masie jajecznej. Blaszki gofrownicy smarujemy niewielką ilością oleju kokosowego. Pieczemy gofry do zrumienienia (u mnie około 2 minuty każda partia). Podajemy z owocami, możemy także posypać pokruszonymi liofilizowanymi truskawkami. Smacznego :) Artykuł Gofry z chałki |Tosty francuskie z gofrownicy pochodzi z serwisu Mienta

Mienta blog
Gofry! 234

lubi gofrów? Ja uwielbiam. Pamiętam gofry z dzieciństwa, które robiła moja mama. Chyba na maślance były, albo na jogurcie (?). Pamięta, że były chrupiące i takie właśnie lubię najbardziej :) Dlatego starałam się zrobić choć trochę podobne, ale bez glutenu i bez nabiału. I udało się! Są pysznie chrupiące! :) Są to chyba pierwsze gofry, które zrobiłam i od razu porwałam się(...)dość trudną sztukę, wykluczyłam nie tylko gluten i mleko, ale też jajka (akurat nie miałam ich w domu;) Tu dałam mleko sojowe, ale robiłam też gofry na wodzie - i były pycha :) Natomiast w tym przepisie występuje mleko sojowe - można użyć dowolnego innego. Zamiast zwykłej mąki pszennej dałam m.in. mąkę owsianą i cieciorkową - chyba dzięki tej ostatniej gofry są chrupiące

pyszne zdrowości
Proste gofry z bananami 165

Kolejny nasz deser i kolejne gofry. Owocowe gofry to pyszna przekąska zarówno dla dzieci jak i dla dorosłych. Dodając sporo przepisów na gofry chcemy pokazać, że gofr to nie tylko słodki wafelek z dodatkami na górze, te dodatki równie łatwo można dodać do środka, a wtedy nawet bez owoców, bitej śmietany czy smakowych polew, smakuje wyśmienicie. Przepis Składniki(...)pieczenia i dalej mieszamy, aż do osiągnięcia jednolitej masy. Wylewamy na rozgrzaną gofrownicę odpowiednią ilość ciasta w przypadku naszej gofrownicy są to około 3 łyżki. Przypominamy, że aby gofry były chrupiące, rozkładamy je osobno, nie jeden na drugim na szmatce lub papierze do pieczenia. Smacznego

KasiaiKrzysiu.pl
GOFRY 152

Gofry ,ach te gorące gofry! Na pewno nie jeden raz zajadaliście się nimi. Kojarzą się pewnie większości z Was, jak i mnie samej  z wakacjami, plażą i słońcem. Wtedy to, z za każdego rogu kuszą nas budki, w których sprzedawane są gofry w różnej postaci...wedle życzenia-polane przeróżnymi polewami,posypkami, owocami, bitą śmietaną(...)cukrem pudrem. W dzisiejszy, jesienny dzień naszła mnie ochota na te chrupiące delicje. Składniki: ( na około 8 gofrów ) 25 g masła 250 g mąki  1 szklanka jogurtu naturalnego 2 łyżki cukru 2 jajka 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia szczypta soli olej do smarowania gofrownicy cukier puder do posypania/polewa/dowolne dodatki Do miski wsypałam cukier. Dodałam żółtka. Wymieszałam

potrawyregionalne
Gryczane gofry z gorącymi wiśniami - Waffeln mit roter Grütze 191

Gofry podawane z gorącymi, karminowymi wiśniami, śnieżno-białą bitą śmietaną i kremowymi kulkami lodów waniliowych to ulubiony niemiecki smakołyk, sztandarowy deser, nr 1 kafejek. Pycha! Zachwyci wszystkich romantyków - to pewne, bo gofry podawane są najczęściejw kształcie serca. Moje gofry towarzyszące gorącym wiśnim są w nieco zdrowszej wersji, bo z dodatkiem mąki gryczanej i w mniej fantazyjnym, tradycyjnym gofrowym kształcie. Składniki(...)mineralną, 2 żółtka, następnie zmiksować na jednolite ciasto. Wmieszać stopione, przestudzone masło białka ubić na sztywną pianę, następnie szpatułką wymieszać z ciastem wykładać porcjami na rozgrzaną gofrownicę i smażyć gofry wg wskazań instrukcji upieczone gofry odkładać na kratkę zawartość słoika z wiśniuami przelać do rondla, część kompotu odlać i wymieszać z mąką ziemniaczaną. Zawartość rodelka doprowadzić do wrzenia, połączyć

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
Gofry drożdżowe z owocami + film 204

Gofry drożdżowe z owocami  to świetny deser, znakomita przekąska dla dzieci, pyszny smakołyk w sam raz na śniadanie. Puszyste, lekkie i chrupiące gofry są przepysznym i bardzo prostym w przygotowaniu daniem na gorące letnie dni.  składniki na ok. 10 szt. gofrów 2 szklanki mąki 1 szklanka ciepłego mleka 3 jajka 1/3 kostki masła lub margaryny 4 łyżki cukru(...)cukru waniliowego 2 dag drożdży szczypta soli 200 g truskawek 125 g borówek amerykańskich 4 owoce kiwi cukier puder do posypania gofrów przepis Masło lub margarynę rozpuszczamy w garnku na małym ogniu. Do miski wsypujemy mąkę, dodajemy jajka oraz wystudzony tłuszcz, wsypujemy cukier, cukier waniliowy i szczyptę soli. Do drugiej miski wlewamy ciepłe mleko i rozpuszczamy w nim pokruszone drożdże

Smakowite Dania
Gofry w Swornegaciach 149

drugiej połowie sierpnia, w Grucznie odbył się Festiwal Smaku , podczas którego, między innymi, podziwiałam wypiek gofrów/wafli na gofrownicy z początku ubiegłego wieku.    Urządzenie przystosowane do kuchni węglowej. Prosto z Gruczna pojechałam do Swornegaci, miejscowości położonej wśród lasów i jezior na Kaszubach. Wieś, która jest wspomniana w dokumentach papieża Grzegorza X z 15 lipca 1272 roku(...)pewnie niektórzy mnie zrozumieją :) Po rozmowie z Panem Zbigniewem Chrapkowskim, kierownikiem Kaszubskiego Domu Rękodzieła Ludowego, okazało się, że nie tylko mogę skorzystać z kuchni ale również będę mogła upiec gofry na starej, zabytkowej już, gofrownicy :) To była taka sama gofrownica, jaką widziałam chwilę wcześniej w Grucznie :) 330 gram mąki, 500 ml mleka, 2 jaja, 6 łyżek oleju, 1 łyżeczka proszku

królestwo garów
Gofry 198

przygotować gofry niezbędna jest oczywiście gofrownica :) Fani gofrów dzielą się na takich, którzy wolą twarde i chrupiące lub na tych, którzy preferują bardziej miękkie Jeśli nie jesteś jeszcze szczęśliwym posiadaczem gofrownicy, a zaliczasz się do pierwszej grupy, polecam wybrać "maszynkę" o jak największej mocy - 1300 W z pewnością pozwoli na zrobienie chrupiących gofrów :) Dodatki do gofrów to kwestia smaku(...)gustu; solo, cukier puder, dżem, owoce, bita śmietana... Dzisiaj przedstawię podstawowy przepis na słodkie gofry, który nie może się nie udać! SKŁADNIKI: 1 szklanka mąki pszennej 0,5 szklanki tłustego mleka 2 jajka 2 łyżki cukru pudru 1 łyżka oleju szczypta soli KROK 1: Rozgrzej gofrownicę W miseczce zmieszaj dokładnie wszystkie składniki tak by powstała gładka masa Wylewaj masę partiami

smacznieinatemat
Gofry 479

Gofry domowe to idealny pomysł na słodki podwieczorek lub drugie śniadanie. Możemy je podawać na niezliczone sposoby, posypane tylko cukrem pudrem lub z dodatkiem bitej śmietany, owoców, dżemów, nutelli, czego Wam tylko przyjdzie do głowy.. W każdym wydaniu są pyszne. Na blogu znajdziecie również  gofry upieczone z mąki ryżowej . Gofry Czas przygotowania: 30 minut Proporcje na 7 sztuk(...)minut, aby rozwinął się gluten. Rozgrzewamy gofrownicę. Białka ubijamy na sztywną pianę  w osobnej  misce i delikatnie, przy pomocy łyżki, łączymy z ciastem na gofry. Ciasto wlewamy do gofrownicy i pieczemy przez około 10 minut (czas zależy od mocy Waszej gofrownicy), aż gofry będą rumiane. Gofry wyjmujemy i studzimy, albo na kratce, albo

Kulinarne przygody Gatity
Proteinowa Wieża Historia i Pochodzenie 59

Proteinowa Wieża Historia i Pochodzenie Gofry, uwielbiane przez smakoszy na całym świecie, mają długą i bogatą historię. Wywodzą się ze średniowiecznej Europy, gdzie były pieczone w żelaznych formach nad otwartym ogniem. Pierwsze wersje przypominały cienkie wafle, często serwowane jako przekąska lub deser w trakcie świąt. Z czasem ewoluowały, stając się grubsze, bardziej puszyste i pełne dodatków. Moja Proteinowa Wieża(...)smaku. Wykorzystuję proteinową mieszankę Dr. Oetker do pancakes, która nadaje bazie lekkiej, a zarazem sycącej konsystencji, idealnej dla osób dbających o swoją dietę. Składniki Proteinowej Wieży 1. Proteinowe gofry — dr. Oetker, przygotowane według instrukcji na opakowaniu – źródło białka i energii. 2. Praliny Archer — Praliny – kremowe i luksusowe, dodają nuty elegancji. 3. Kawałki czekolady – dla miłośników klasycznej słodyczy. 4. Świeże truskawki

RafalCook
Gofry na soku jabłkowo-gruszkowym 95

Gofry na soku jabłkowo-gruszkowym Próbowaliście już gofrów przygotowanych na soku? Jeśli nie to koniecznie spróbujcie. Pyszne i naturalnie słodkie. Moje dzieci je uwielbiają Takie gofry możecie podać same lub z ulubionymi dodatkami. U nas dziś bita śmietana i jeżyny z działki Pyszne połączenie. Do tego oczywiście szklanka soku A jak soki, to… Soki Rubi Juice – 100% smaczne(...)soki w lepszej cenie Kod rabatowy: slodkieokruszki10 wpisany w koszyku daje 10% na całe zakupy. Kod działa do 11 sierpnia i nie łączy się z innymi promocjami . Jak przygotować gofry na soku? Składniki: 250 g mąki pszennej 3 małe jajka 50 g masła 200 ml soku jabłko-gruszka Rubi Juice* 1 łyżeczka proszku do pieczenia *sok możesz kupić z rabatem

Słodkie okruszki
Gofry belgijskie (drożdżowe) 74

Gofry belgijskie, gofry z Liège, gofry drożdżowe, a nawet wafle – takie nazwy można spotkać w kawiarniach, słodkich dziurkach lub … Przeczytaj cały artykuł The post Gofry belgijskie (drożdżowe) first appeared on My Blueberry Corner . Artykuł <span>Gofry belgijskie (drożdżowe)</span> pochodzi z serwisu My Blueberry Corner

My Blueberry Corner
Gofry bananowe – idealne dla dzieci 139

Gofry bananowe to hit, jeśli chodzi o gofry w moim domu. To jedyne, które czasem robiłam kilka dni pod rząd i wszystkie były zjadane. Dlatego wiem, że musisz zrobić je również Ty! Bo wbrew pozorom moje dzieci nie są zbyt entuzjastycznie nastawione do placków, pankejków czy naleśników. Jeśli już jakieś robię na słodko, to… głównie muszę jeść je sama(...)gofry bananowe z tego przepisu są według nich pyszne i znikają jeszcze cieplutkie. Inne przepisy na gofry znajdziecie TU . Składniki: 1 dojrzały banan 100 ml mleka 50 ml oleju 1 jajko 170 g mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia   Wykonanie: Banana rozgnieść widelcem w misce, a następnie dodać pozostałe składniki i za pomocą trzepaczki połączyć. Masa może

Pasja Smaku
Gofry z karmelizowanymi śliwkami 86

Domowe gofry są najlepsze! Dziś przychodzę z przepisem na idealne gofry, a podałam je z cudnie słodkimi śliwkami i ricottą. Niebo w gębie! :) Znajdziesz u mnie przepisy na pyszne, kreatywne, a zarazem proste i szybkie potrawy, a także e-booki kulinarne. Zajrzyj do zakładki  SKLEP ! Składniki (8-9 sztuk): Gofry: 250 g. mąki pszennej 1 łyżeczka proszku do pieczenia(...)połączenia składników. Odstawi ciasto na 10 minut. Gofrownicę o dużej mocy rozgrzewaj przez minimum 7 minut. Na obie kratki gofrownicy nakładaj równomiernie po 1 chochelce ciasta i zamknij gofrownicę. Gofry piecz 5 minut, a następnie wyłóż na kratkę do wypieków. Na dużą patelnię wsyp cukier i podgrzewaj na średniej mocy palnika aż cukier się skarmelizuje i będzie złotego koloru. Wrzuć

Delicious Place