gotowanym buraczkiem oraz serem feta połączone z chrupkimi ziarnami sezamu i słonecznika to doskonały pomysł na domowe klasyczne kotleciki, ale w nowatorskiej odsłonie. Składniki: 400g wołowiny z łopatki 200g fileta z kurczaka 1 cebula 2 ząbki czosnku 2 ugotowane buraki 135g sera feta 1 łyżka kaszy manny 2 łyżki bułki tartej 1 jajko 4 łyżki świeżej natki z pietruszki(...)dość słony). Z przygotowanej masy mięsnej uformować kotleciki, obtoczyć w panierce, a następnie obsmażyć z każdej strony na rozgrzanym oleju. Obsmażone kotleciki przełożyć do żaroodpornego naczynia i piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinypapryki 1 jajko 1 ząbek czosnku po 1 łyżeczce bazylii i ziół prowansalskich 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka sól i pieprz do smaku 2 łyżki masła sklarowanego Wykonanie: Filety umyłam, osuszyłam i pokroiłam na cienkie płaty. Pieczarki po obraniu pokroiłam w plasterki. Obie papryki pokroiłam w kosteczkę. Ser starłam na tarce jarzynowej. Cebulę i czosnek drobno posiekałam(...)miejsca od brzegów. Następnie rozsypałam połowę startego sera i pieczarki. Na wierzchu ułożyłam obie papryki i kukurydzę. Na koniec wyłożyłam ser. Piekarnik nagrzałam do 180 °C. Ciasto zwinęłam w roladę (bez papieru). Włożyłam do foremki keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Jajko roztrzepałam i za pomocą pędzelka rozsmarowałam po mojej roladzie. Wstawiłam do piekarnika na około
Kuchnia u Krysimiarę upływu czasu, dlatego podgrzewając danie być może trzeba będzie dolać więcej płynu (bulionu, wody lub śmietanki). Jeśli chcecie uniknąć niepotrzebnego bałaganu w kuchni możecie upiec roladki w piekarniku. Wystarczy posmarować je oliwą, ułożyć na blaszce do pieczenia i piec około 15 minut w temperaturze 200°C, z włączoną funkcją grzanie góra i dół bez termoobiegu. SKŁADNIKI / 4 porcje(...)plastry o grubości około 1,5 cm. Z obu stron doprawiamy solą, pieprzem i szczyptą chili. każdy plaster wkładamy pomiędzy dwa arkusze folii spożywczej i rozbijamy na cieniutkie filety. Każdy filet, z jednej strony, nacieramy startym czosnkiem i posypujemy posiekaną natką pietruszki. W poprzek plasterka mięsa, tuż przy jego końcu układamy kawałek sera camembert lub gorgonzola. Zwijamy
cool and mintyPolecam również dorsza zapiekanego ze szparagami , smażonego dorsza z boczkiem i karmelizowaną kapustą oraz dorsza z kalafiorowym puree Dorsz panierowany w migdałach i parmezanie Składniki: 4 porcje 600 g fileta z dorsza 150 g zmielonych migdałów 50 utartego parmezanu sól i pieprz do smaku 1 rozmącone jajko Podziel rybę na 4 porcje. Dopraw solą i pieprzem. Wymieszaj migdały(...)mięs. Można go doprawić na różne sposoby, ale o smak sosu decyduje głównie czosnek. Do aioli dodałam pieczony czosnek. Czosnek w całości i owinięty w aluminiową folię wkładam do piekarnika (225ºC, grill) na 30 minut. Ostudzony czosnek wyciskam z łupinek i mieszam z majonezem, szczypiorkiem i przyprawami. Obiad gotowy! Świeżutki smażony dorsz, cytryna do skropienia ryby, surówka z marchewki
codojedzeniaziemniak, bo jak tu zrobić risotto z ziemniakiem. Czego użyłem? -ryż arborio -bulion z tej zupy -wino białe półwytrawne -szalotki -sól, pieprz -tymianek -starty parmezan -masło -filet z amura ze skórą -biały pieprz -oliwa -por, część biała Na maśle podsmażamy przez dosłownie minutę pokrojoną w kostkę gruszkę z tymiankiem. podlewamy ją winem tak, by ją przykryć, doprowadzamy(...)delikatnie do połączenia. Rybę marynujemy w oliwie z solą, białym pieprzem i tymiankiem. Smażymy ją skórą do dołu, już bez tłuszczu, do momentu, aż skórka się zrumieni. Wkładamy do piekarnika na 15 minut w temperaturze 175 stopni, by doszła z góry. Risotto wykładamy na talerz, a na nim układamy rybę. Smacznego
BaRepaslepiej niż oczekiwałam. Gorąco polecam (o ile będziecie mieć tyle szczęści co ja ze znalezieniem ciasta :))! Składniki (na 5 kopert): 5 arkuszy ciasta filo (45 x 36 cm) 2 filety pstrąga łososiowego bez skóry (ok. 600-700 g) 6-7 suszonych pomidorów z oliwy 3 łyżki oliwy (od pomidorów) + oliwa do smarowania ciasta garść płatków migdałowych sok z cytryny(...)środka, aby powstała nam koperta. Smarujemy z wierzchu oliwą. Czynność powtarzamy jeszcze 4 razy. Koperty przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika (termoobieg) na ok. 25 minut, aż ciasto się zarumieni. Po wyjęciu od razu podajemy, najlepiej z sałatą
Zakręcony Widelecpieprz)-warzywa (pomidor, ogórek, papryka, cebula, kapusta pekińska) Ryż gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka przez ok. 30 minut a następnie wysypujemyz woreczka i studzimy. Filet również gotujemy w wodzie z dodatkiem warzywka. Ostudzony kroimy na drobne kawałkioraz przyprawiamy przyprawą kebab-gyros i delikatem do mięs. Skrapiamy olejem. Warzywa kroimy według uznania(...)ryż i dokładnie mieszamy.Na końcu dodajemy pianę z białek i też mieszamy. Przygotowaną masę ryżową wykładamy na blaszkę z papierem do pieczenia formując spore placki.Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C z termoobiegiemna ok. 10 minut. W tym czasie podsmażamy na patelni przyprawione mięso. Placki są rumiane - czyli gotowe
Maminek kulinarnyłyżeczka soli 1 łyżeczka cukru 1 łyżka mielonej czerwonej papryki Farsz: Około 300-400g mieszanki meksykańskiej na patelnie ( u mnie taka dla Kauflandu) Około 200g pieczonego mięsa z fileta kurczaka Warzywa podsmażyć na niewielkiej ilości oleju, dodać upieczone wcześniej, pokrojone mięso. Całość lekko zblendować, tak aby były jeszcze widoczne warzywa. Gdyby okazało się, że farsz jest(...)wielkości odcisku szklanki. Nakładać farsz i zlepiać palcami dodatkowo lekko przycisnąć widelcem. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem odczekać 10minut do lekkiego napuszenia. Posmarować mlekiem, piec w nagrzanym piekarniku 200 stopni-około 10 minut na rumiano. Podawać z ulubionym sosem u nas sos z cukinii . Porcja na około 22szt
W garach u GosiMoje pyszne szparagi zawinięte w pierś indyka i otulone boczkiem - danie w miarę szybkie,proste i smaczne. Czy można chcieć czegoś więcej? Składniki: 4 plastry fileta z indyka 4 podłużne plastry wędzonego boczku ok 12 sztuk zielonych szparagów kawałek żółtego sera śmietana 30% 1/2 łyżeczki musztardy rosyjskiej sól,pieprz słodka mielona papryka ( u mnie wędzona) zioła prowansalskie(...)rozgrzewamy niewielką ilość oleju,wkładamy roladki i obsmażamy je z każdej strony. Następnie przekładamy do żaroodpornego naczynia,posypujemy ziołami prowansalskimi oraz polewamy przygotowanym sosem. Tak przygotowane roladki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 st.C i pieczemy ok 20 min. Pod koniec roladki posypujemy jeszcze startym serem i zapiekamy do jego roztopienia
Niespełnione zdolności kulinarneOpis: Filet z indyka to delikatny kawałek mięsa. Doskonały i dietetyczny. Filet z indyka jest idealny dla dzieci i osób dbających o linię. Pierś z indyka można podać z pieczonymi ziemniakami, ziemniakami z wody, tłuczonymi lub ryżem. Składniki: 1 pierś z indyka (najlepiej ze skórą) 4 łyżki oliwy 2 łyżki miodu 1 łyżeczka mielonego białego pieprzu 1 łyżka(...)czasie wyciągamy pierś z lodówki i odwijamy z folii. Pierś przekładamy do żeliwnego garnka z przykrywką lub wykładamy an blachę, którą owijamy folią aluminiową. Mięso wstawiamy do nagrzanego piekarnika (220 stopni). Pieczemy pod przykryciem przez 1 godzinę. Po tym czasie mięso odkrywamy i pieczemy jeszcze przez 15-20 minut, aż się skórka zarumieni. Przed podaniem najlepiej odczekać kilka minut. Następnie
FoodMagazine.pl - Przepisy kulinarnearomatycznej marynarcie. Najczęściej podaje się go z sosem orzechowym na bazie mleka kokosowego. Smakuje genialnie i jest świetnym pomysłem zarówno na obiad, jak i imprezowe danie. Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: * filet z kurczaka – 500 g * czosnek – 2 ząbki * świeży imbir – 2 cm * sok z cytryny – 2 łyżki * os sojowy – 2 łyżki * mielona kolendra(...)lodówki na ok. 45 minut. Patyczki do szaszłyków nacieramy oliwą, nadziewamy mięso i pieczemy / smażymy. Są 2 sposoby – możemy usmażyć miso na patelni grillowej lub upiec w piekarniku w 180C z opcją grill SOS ORZECHOWY: Mleko kokosowe grzejemy dodajemy masło orzechowe oraz pozostałe składniki – wszystko razem gotujemy do momentu aż sos zacznie gęstnieć. Uważajmy, by nie przypalić. Podajemy
Ostra na Słodkoczosnkowym sosem.Kto ma ochotę spróbować! Zapraszam!Składniki:600 g mąki pszennej;40 g świeżych drożdży;15 g soli;5 g białego cukru;2 łyżki oleju;276 g letniej wody.Dodatkowo:2 filety z kurczaka;200 ml mleka;100 g mąki pszennej + mąka do obtaczania;1 jajo;1 łyżeczka słodkiej papryki;1 łyżeczka ostrej papryki;Sól;Pieprz;Olej do smażenia;1 średni(...)ciasta drożdżowego. Pozostawić ciasto do wyrośnięcia na około 1 godzinę.Po tym czasie ciasto podzielić na 2 części, z każdej części uformułować kulę i pozostawić do ponownego wyrośnięcia.Piekarnik wraz z blachą, na której będą pieczone pity nagrzać do temperatury 250 stopni (grzałka góra i dół, 3 półka).Gdy piekarnik osiągnie porządaną temperaturę, pierwszą kulę ciasta rozwałkować na płaski placek
Gospodyni Miejskadużych plastrów szynki parmeńskiej 250 g świeżego szpinaku 10-12 plastrów suszonych pomidorów 0,5 szkl pokruszonego sera feta 2-3 ząbki czosnku oliwa z oliwek sól, pieprz Filet z indyka nadkroić i rozłożyć jak książkę. Włożyć pomiędzy dwie warstwy filii i dokładnie rozbić tłuczkiem nadając kształt prostokąta. Oprószyć pieprzem i skropić oliwą z oliwek. Nie solić, gdyż szynka(...)rozmiaru jak płat mięsa przed zrolowaniem. Na brzegu ułożyć roladę mięsną i owinąć ją ścisło szynką. Roladę ułożyć w nasmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Posmarować odrobiną oliwy i wstawić do piekarnika, nagrzanego do 200 stopni. Piec w tej temperaturze 30 minut, a potem zmniejszyć temperaturę do 180 stopni i dopiekać kolejne 30 minut. W połowie pieczenia przykryć roladę arkuszem papieru
Pieguskowa Kuchniakurczaka. Zapiekane filety w sosie ze świeżych pomidorów i blanszowanych migdałów tworzą piękną kompozycję zarówno dla smaku jak również dla wzroku!. Składniki dla 4 osób: - 4 filety z kurczaka oprószone solą, pieprzem Sos: - 3 średnie pomidory - 1 cebula - 2 ząbki czosnku - 5 dag migdałów, u mnie w płatkach ale mogą być również w całości - szczypta chili(...)pomidorów. Następnie na patelni przesmażamy drobno pokrojoną cebulę, łączymy z resztą składników. Całość blendujemy na gładką masę razem z chlebem, dodajemy ocet i przyprawiamy do smaku. 4. Piekarnik rozgrzewamy do 200 C, w naczyniu żaroodpornym układamy mięso i zalewamy sosem. Czas zapiekania ok 30 minut. Podajemy ze świeżą natką pietruszki
Apetyczna babeczkaodpocząć żeby soki rozeszły się po mięsie. W krótkim wzorze smażenie kaczki wyglądałoby tak: 6 Skóra + 1 Mięso + 3 Skóra + 1 Mięso + 3 Skóra + 1 Mięso + 3 Skóra + 6 Piekarnik Na talerzach rozkładam centralnie purée z ziemniaków, podlewam je naokoło gorącym sosem, na wierzchu ląduje kaczka – pokrojona ostrym nożem. Kaczka pięciu smaków to klasyka kuchni chińskiej – a że jak wiemy(...)bulwa kopru włoskiego (fenkułu) – 1 średnia pomarańcza – 1 łyżka soku z cytryny – 1 łyżka miodu – 4 łyżki oliwy – pieprz Kaczka 5 smaków – 4 filety z kaczki ze skórą o wadze 13-150g każdy – 1 kopiasta łyżeczka przyprawy 5 smaków (użyłam oryginalnej chińskiej) – sól
Karo in the Kitchenmuszą być nudne w smaku. Wręcz przeciwnie, potrafią zaskakiwać bardzo pozytywnie. Połączone z warzywami i zapiekane są bardzo aromatyczne i delikatne w smaku. Spróbujcie :) Składniki: 0,5 kg filetów z morszczuka duża czerwona papryka 2 średnie cebule 300g pieczarek łyżka koncentratu pomidorowego 200ml przecieru pomidorowego majeranek zioła prowansalskie łyżka słodkiej papryki pół łyżki ostrej papryki sól, pieprz oliwa(...)warzywami i smarujemy nim dno. Wykładamy pierwsza warstwę ryby, na nią sos i ponawiamy zabieg tak aby ryba była przykryta warzywami. Wstawiamy rybę do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika na ok 40 minut. Smacznego
ChilliJemyRyby pieczone w folii aluminiowej zawsze się udają. Oto przepis na delikatnego łososia z czosnkiem i koperkiem. Składniki na 2 porcje 30 dkg łososia (filet bez skóry) ¼ kostki masła 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki posiekanego koperku cytryna sól Przygotowanie Łososia przekroić na pół, aby powstały dwie porcje ryby. Każdą z nich odrobinę posolić i skropić cytryną. Utrzeć(...)sałacie i podać z opiekanymi ziemniakami. Gotowe pakunki możemy też zamrozić. Świetna sprawa w razie niespodziewanych gości, albo kiedy brakuje czasu na przygotowanie obiadu. Wtedy rybę trzeba wstawić do piekarnika na dłużej
Kulinarne Inspiracje