Takie roladki goszczą w moim domu dość często, zamiennie robię czasem ze schabu, czasem z filetów kurczaka. Wbrew pozorom przygotowuje się je bardzo szybko i łatwo. Są bardzo smaczne i szybko znikają z talerzy. Polecam :) Składniki - 6 plastrów schabu - 6 plastrów szynki - 6 plasterków sera żółtego - 10 dkg sera żółtego w kostce - 100 g serka topionego kremowego - pół szklanki śmietany(...)było grudek. Gotowym sosem zalewam roladki. Każdą z nich dodatkowo jeszcze posypuję startym na dużych oczkach serem żółtym i posypuję dla koloru słodką papryką. Naczynie przekładam do lekko nagrzanego piekarnika i piekę około 40 minut z termoobiegiem w 160 stopniach. Przez pierwsze 20 minut piekę pod przykryciem, potem bez. Kiedy danie jest gotowe roladki są rumiane, a sos gęsty. Roladki
Kuchnia z widokiem na ogródFarsz jest tak pyszny, że mogłabym zjeść go prosto z patelni! :D Składniki (na ok 30 muszli): - oczywiście muszle makaronowe:) F arsz: - pojedynczy filet z kurczaka - 1 bakłażan - 50 g niebieskiego sera lazur - 1 średnia cebula - 2 ząbki czosnku - natka pietruszki - sól, pieprz - łyżka masła do smażenia Sos: - puszka pomidorów krojonych - zioła p rowansalskie - sól, pieprz, cukier, czosnek(...)gotujemy na małym ogniu 10-15 minut, dodajemy cukier, sól pieprz i czosnek do smaku. Sos wylewamy na dno naczynia żaroodpornego, każdą muszlę nadziewamy farszem i kładziemy na sos. Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni i zapiekamy przez 20 minut. Smacznego
Cook&Loveminut co jakiś czas mieszając. Dodałam ser pleśniowy i śmietanę. Doprawiłam pieprzem i niedużą ilością soli, ponieważ ser sam w sobie jest słony. Mieszałam aż ser się rozpuścił. Filet z kurczaka polałam olejem. Doprawiłam solą, pieprzem, startym czosnkiem i ostrą pastą z papryki. Odstawiłam na pół godziny. Smażyłam kurczaka przez około 5 minut z każdej ze stron. Kurczaka pokroiłam(...)tworzyć warstwy. Ja połączyłam szpinak i kurczaka. Posmarowałam go jeszcze odrobiną ostrej pasty z papryki. Na warstwę makaronu posypałam startą mozzarellę. Na wierzch można posypać słodką czerwoną paprykę. Piekarnik rozgrzałam do 180 stopni. Piekłam lasagne przez około 20 minut. Smacznego! Polecam również lasagne ZE SZPINAKIEM I BROKUŁAMI
potrawyregionalneMięso z kurczaka ze względu na swoją dostępność oraz cenę jest najczęściej wybieranym mięsem przez Polaków. Wykorzystujemy go nie tylko do przygotowania obiadów, ale możemy stworzyć
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!rocznej córeczki, bo ją uwielbia. Oczywiście wtedy robię wersję bez sera i mniej przyprawioną. Przepis na tą zapieknkę znalazłam właśnie na blogu z przepisami dla dzieci :) Składniki: 500g filetów z ryby morskiej 1 woreczek ryżu 1,5 szklanki mleka 1 brokuł 4 marchewki 1/2 szklanki zielonego groszku 2 łyżki masła 1/3 łyżeczki kurkumy 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej pół cytryny(...)pieprz. Doprowadzić do wrzenia i gotować jeszcze około 1 minuty. W naczyniu żaroodpornym rozłożyć ryż, następnie rybę i warzywa. Zalać wszystko sosem i posypać żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 stopni z termoobiegiem i zapiekać 25-30 minut. Smacznego
kuchnia doskidzięki temu nie ma w niej niepotrzebnego tłuszczu. Pyszna zarówno na ciepło jak i zimno- obie wersje wypróbowane ;) Polecam :) Składniki: 700-800g filetów ryby- ja miałam dorsza, filety mrożone 6 sztuk marchwi (ok 800g) seler pietruszka duża cebula koncentrat pomidorowy (200g) sól, pieprz ziele angielskie, liść laurowy cytryna 1/2 kostki rosołowej Rybę rozmrażamy i dokładnie osuszamy(...)solą, pieprzem, dodajemy koncentrat. W naczyniu układamy na przemian, warstwę ryby, następnie warstwę warzyw, ponownie warstwę ryby itd. Odstawiamy na noc. Danie można podawać na zimno lub odgrzać w piekarniku. Życzę smacznego! :) PS. Porcja dosyć solidna, także można zrobić z połowy składników
Czerwona Porzeczkamyślę, będę jakieś zwykle zapiekanki robił i wymyśliłem sobie lazanię z tymi produktami. Co i jak? (na dwie rynienki, czyli około 4-6 porcji) -300 gram mielonego fileta z indyka -brokuł -papryka czerwona słodka -sól, pieprz -3 ząbki czosnku -3 duże łyżki startego parmezanu -cheddar w plastry pokrojony -śmietana 12% -śmietanka 18% -jogurt naturalny -łyżka oliwy -cebula posiekana zwykła(...)dalej, aż do wyczerpania składników. Ostatnią warstwę makaronu przykrywamy szczelnie cheddarem i podlewamy resztką sosu z brokułem. Zamykamy folią aluminiową, i wkładamy na 40 minut do piekarnika w 200 stopniach, po tym czasie ściągamy folię i zostawiamy w piekarniku do momentu, aż góra się zrumieni (około 5 minut
BaRepascukru oliwa do wysmarowania formy Sos pomidorowy: 1 mała cebula 1 ząbek czosnku 1/2 puszki pomidorów krojonych 1 łyżka oregano 2 łyżki oliwy sól pieprz Pozostałe składniki: 200g wędzonego fileta z łososia 130g krewetek 1 puszka tuńczyka w sosie własnym w kawałkach 150g pieczarek 1 garść kukurydzy z puszki kilka czarnych oliwek 300g żółtego sera gouda sól pieprz oregano(...)łososia pokroić na mniejsze kawałki. 5. Ciasto pizzy wysmarować sosem pomidorowym, ułożyć kawałki wędzonego łososia, pieczarki, tuńczyka, surowe krewetki, kukurydzę, oliwki i posypać startym żółtym serem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i piec przez około 30-35 minut
Szalona Kuchnia Ewelinywstawić na noc do lodówki. Mięso płuczemy pod bieżącą wodą i osuszamy. Rozkrajamy delikatnie, bardzo ostrym nożem, na płat grubości około jednego centymetra. Jeśli mamy taką chęć, można również filet rozbić na cieńszy płat. Ja jednak tego nie robię, ze względu na delikatność akurat tego mięsa, by brzydko się nie poszarpało. Pomidory suszone kroimy w malutką kostkę. Keczup(...)rozpadło. Grubym sznurkiem kuchennym zawijamy mięso i zawiązujemy, pozostawiając na końcu dłuższy kawałek sznurka. Gotową roladę "pakujemy" w folię aluminiową i przekładamy do naczynia żaroodpornego lub kamionkowego. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni i umieszczamy w nim naczynie z mięsem. Pieczemy w folii przez 45 minut. Następnie z góry odwijamy folię i dopiekamy dwa kwadranse polewając co jakiś czas roladę
Kuchenna Kontrrewolucyasię znudzić. Jeśli łosoś w standardowej wersji Ci się „przejadł”, spróbuj odświeżyć przepis i zrobić coś innego. ŁOSOŚ z BURACZKOWYM PESTO Składniki na 4 porcje : duży, prostokątny filet z łososia (ok. 450g) 1 ugotowany czerwony burak 1 ząbek czosnku 50g orzechów włoskich 30g parmezanu ząbek czosnku 1/2 pęczka (doniczki) bazylii 1/2 małej cytryny łyżka oliwy sól, pieprz(...)cytryny. Posolić do smaku i dodać odrobinę świeżo mielonego pieprzu. Zblendować na gładkie, różowe pesto. Pesto rozłożyć na wierzchu przygotowanego wcześniej łososia. Posypać delikatnie ziarenkami sezamu i wstawić do piekarnika. Ja użyłam funkcji pieczenia parowego przez 30 minut i następnie 10 minut zapiekałam od góry, ale jeśli nie macie takiej funkcji w piekarniku – nagrzejcie go do 180 stopni
Dietologkwestia gustu jakie konkretnie. Pieczony sandacz to przepis, który składa się z zaledwie kilku podstawowych składników, a jednak świetnie nadaje się na wykwitną kolację. Składniki Ilość porcji: 2 Filet z sandacza – 2 szt. ( około 300 g ) Bataty – 200 g Sałata lodowa – 80 g Pomidory koktajlowe – 80 g Ogórek – 80 g Mąka(...)oliwą z oliwek, wyłóż sandacza skórą do dołu, dodaj kawałki cytryny i świeży rozmaryn. Obok ryby wysyp frytki z batata, skrop oliwą z oliwek i dopraw solą, pieprzem. Rozgrzej piekarnik do 240 stopni i piecz wszystko około 30 minut, aż panierka piwna zrobi się chrupiąca, a bataty się zarumienią. Smacznego! Wartości odżywcze: Energia: 926,5 kcal Białko
ale Pyszniejakiś czas można sobie zaszaleć :) "Cycki po góralsku" - to inaczej pierś z kurczaka otulona serową pierzynką z oscypka i mozarelli. Składniki na 4-5 porcji: podwójny filet z kurczaka 5 dużych ziemniaków 1 duża cebula 2 ząbki czosnku 1/2 dużego oscypka wędzonego 15 dag sera mozarella w kawałku 500 ml śmietanki 18% 1 jajko olej bułka tarta(...)żaroodpornym. Ziemniaki obieramy i kroimy w łódeczki. Wrzucamy do garnka i lekko obgotowujemy (5 min. od zagotowania wody). Wrzucamy do miski z 3 łyżkami oleju i tymiankiem - mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temp. 220 stopni - opcja grill. Na formie wyłożonej papierem do pieczenia układamy ziemniaki i grillujemy 7 min. Następnie wkładamy naczynie z mięsem i wszystko razem pieczemy
Alutka-GotujeDelikatne kotlety z wątróbki drobiowej z cieciorką i warzywami. Składniki: -1/2 kg wątróbki drobiowej -filet z piersi kurczaka -puszka cieciorki -suszone pomidory -cebula -2 marchewki -papryka -natka pietruszki -3 jajka -bułka tarta -przyprawa do mięs -słodka papryka, sól, pieprz -olej Wątróbkę przyprawiamy przyprawą do mięs, słodką papryką, skrapiamy olejem i odstawiamy na czas przygotowania(...)pomidory i cieciorkę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy odrobinę wody, doprawiamy do smaku i przekładamy na kotlety ułożone uprzednio w naczyniu żaroodpornym. Przykrywamy i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 160 st. C na 25-30 minut. Gotowe. Smacznego
Maminek kulinarnyprzypalił. Dodajemy szpinak i dusimy do momentu, aż znajdująca się w nim woda całkowicie odparuje. Szpinak doprawiamy solą i pieprzem. Gdy lekko przestygnie dodajemy 100g ricotty i dokładnie mieszamy. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju. Oprószamy solą, pieprzem i odrobiną rozmarynu. Umyte pieczarki kroimy w półplasterki i podsmażamy do zrumienienia. Usmażone pieczarki przyprawiamy solą(...)minutach wyjmujemy ciasto z pieca. Ściągamy papier. Na spód ciasta wykładamy szpinak. Na niego pieczarki i na końcu kurczaka. Całość zalewamy śmietaną z boczkiem i jajkiem. Wstawiamy do piekarnika na około 25-30 minut. Na 5 minut przed końcem pieczenia posypujemy quiche żółtym serem i resztą ricotty
Jacob Tastessosu sojowego 1 łyżka miodu pół cytryny 150 g sera feta 1 papryka majeranek sól pieprz łososia można zastąpić inna rybą, należy pamiętać, że powinien to być filet, oraz ryba musi mieć zwarte mięso, nie może się rozwalać. Przygotowanie: Do głębokiego talerza, albo miseczki wlewamy sos sojowy, sok z połowy cytryny, łyżkę miodu, oraz wyciskamy czosnek. Całość mieszamy(...)fetę. Przyprawiamy solą pieprzem i majerankiem. Uwaga żeby nie przesolić, niektóre fety są bardzo słone. Przygotowany farsz układamy na połówkach cukinii. Tak przygotowane warzywa wrzucamy na grilla, albo do piekarnika na około 10 minut w temperaturze około 180’C. …Smacznego
KasiaiKrzysiu.plśrednie burgery: Bułki: 1,5 szklanki mąki 3/4 szklanki lekko ciepłego mleka 1 łyżeczka cukru 10g drożdży szczypta soli żółtko 2 łyżki oleju śmietanka sezam Dodatki: 4 kawałki fileta z kurczaka (wystarczyła mi mała podwójna pierś) 4 plastry czerwonej cebuli 4 plastry sera na grilla Apetina 4 łyżeczki dżemu porzeczkowego z miętą* świeże liście szpinaku 4 kwiaty nasturcji * taki(...)upieczeniu przykrywamy ściereczką. Mięso grilllujemy po 5 minut z każdej strony. Serek układamy na ruszcie i grillujemy aż będzie miękki. Bułki przekrawamy na pół, możemy je podgrzać w piekarniku. Ja jednak nie czekałam, aż wystygną- kroiłam je jeszcze ciepłe. Na pieczywie układamy kolejno dodatki: liście szpinaku, kurczaka, serek, porzeczkę, cebulkę. Przykrywamy drugą połówką bułki. Podajemy z nasturcją. Gotowe
Wrzosowa Polanagębie, a jeszcze jest bardzo szybki i łatwy w przygotowaniu. Polecam gorąco! Scroll down for recipe in English Łosoś z sosem z mango (2 porcje) Składniki na łososia: 2 filety z łososia bez skóry po ok. 150 g 4 łyżki sosu sojowego 1 i 1/2 łyżki syropu klonowego lub 1 łyżka brązowego cukru 1/2 łyżki soku z limonki(...)limonki, syropem klonowym, imbirem, oliwą i solą lub sosem rybnym, do otrzymania jedwabistego sosu . Przełóż do rondelka i gotuj na małym ogniu przez ok. 4 minuty aż zgęstnieje. Włącz piekarnik i ustaw go na 230 stopni C z termoobiegiem. Wyjmij łososia z marynaty i ułóż go na blaszce do pieczenia. Włóż do nagrzanego piekarnika i piecz przez
karmelowy