Składniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka) ząbek czosnku ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw: łyżeczka kardamonu łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżeczka (niepełna) pieprzu ziołowego łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy sól 6 plastrów szynki drobiowej 3 jajka ugotowanych na twardo zioła do przyprószenia mięsa z wierzchu(...)owijamy jajka szynką tworząc walec). Całość przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Formujemy za pomocą folii kształtny walec. 3. Ukształtowaną pieczeń ponownie wkładamy do keksówki i posypujemy ziołami. Wstawiamy do piekarnika (nie musi być nagrzany) i pieczemy około 40 - 50 minut w 200 stopniach. 4. Po upieczeniu zlewamy tłuszcz i odstawiamy pieczeń do wystudzenia. Mmm Pycha
NA MOIM TALERZUSkładniki: 500 g mięsa mielonego (wieprzowe, wieprzowo-wołowe lub chude np. filet z kurczaka) ząbek czosnku ulubione przyprawy do mięsa lub taki zestaw: łyżeczka kardamonu łyżeczka słodkiej czerwonej papryki łyżeczka (niepełna) pieprzu ziołowego łyżeczka suszonej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy sól 6 plastrów szynki drobiowej 3 jajka ugotowanych na twardo zioła do przyprószenia mięsa z wierzchu(...)owijamy jajka szynką tworząc walec). Całość przykrywamy pozostałą częścią mięsa. Formujemy za pomocą folii kształtny walec. 3. Ukształtowaną pieczeń ponownie wkładamy do keksówki i posypujemy ziołami. Wstawiamy do piekarnika (nie musi być nagrzany) i pieczemy około 40 - 50 minut w 200 stopniach. 4. Po upieczeniu zlewamy tłuszcz i odstawiamy pieczeń do wystudzenia. Mmm Pycha
Na moim talerzuwymieszać z ciepłym ugotowanym odcedzonym makaronem. Tortownicę o średnicy 23 cm wysmarować masłem. Następnie ułożyć pionowo rurki makaronu jeden obok drugiego, tak żeby wypełnić całą powierzchnię dna formy. 2. Fileta pokroić w bardzo drobną kostkę, oprószyć solą i pieprzem, a następnie podsmażyć na niewielkiej ilości masła. 3. Cebulę, czosnek bardzo drobno posiekać, podsmażyć na maśle. Dodać rozmrożony szpinak(...)Połowę farszu szpinakowego z kurczakiem przełożyć na wierzch makaronu w taki sposób żeby wypełnił jak najwięcej pustych rurek makaronu. Następnie wyłożyć sos beszamelowy i resztę farszu szpinakowego. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 20 minut
Szalona Kuchnia Ewelinypokroić na cienkie talarki. Zalać w garnku zimną wodą, dosolić, zagotować. Gotować jeszcze przez ok. 5 minut, odcedzić na durszlaku. Ziemniaki powinny pozostać półtwarde. Z łososia usunąć skórę. Rozdrobnić filet na mniejsze kawałeczki, doprawić i skropić sokiem z cytryny. Kalafior ugotować al dente i rozdrobnić nożem. Pory pokroić na półplasterki, marchew obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach(...)Dodać kolejno kawałki łososia, rozdrobniony kalafior i ostatnią warstwę ziemniaków. Polać resztą sosu. Na koniec podsypać startym serem mozzarella. Piec przez ok. 30 minut w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z funkcją góra-dół. Na 10 minut przed końcem pieczenia zdjąć pokrywkę. Smacznego
Kuchnia EllieSkładniki na ciasto:25 dag mąki12 dag masła (bądź margaryny)1/2 łyżeczki proszku do pieczenia1/2 łyżeczki soli1 jajko3 łyżki kwaśnej śmietany 12% lub 18%Wszystkie składniki
upichcicSkładniki: szpinak - świeży bądź mrożony cebula biała kilka ząbków czosnku ser z błękitną pleśnią - lazur filet z halibuta olej roślinny chilli w płatkach pieprz ziołowy tymianek sól Przygotowanie: Filet z halibuta dokładnie osuszamy ręcznikiem papierowym. Solimy z każdej strony i zostawiamy na jakieś 10 minut. Ponownie przecieramy ręcznikiem papierowym. Na patelni podsmażamy cebulę pokrojoną w kostkę i oprószoną(...)tymiankiem. Układamy go skórą do dołu, na posmarowaną odrobiną oleju roślinnego blaszkę. Dla większej wygody możemy położyć go na papierze do pieczenia. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika. Rybka nie potrzebuje zbyt wiele czasu. 10 - 15 minut wystarczy. Pod koniec możemy włączyć funkcję grilla. Jeśli sam szpinak i ryba to za mało na obiad, to śmiało
Karczma Honoriettypotrzebne są skomplikowane dodatki. Czas marynowania to min. 1 godzina ale można przygotować mieszankę na szaszłyki dzień wcześniej i zostawić na noc w lodówce. Na 6 szaszłyków Potrzebujemy: 2 filety z kurczaka 1 czerwona papryka ( można wykorzystać 2 w różnych kolorach) 250g pieczarek Można wzbogacić szaszłyki o: cukinie, cebule, bakłażana, pomidorki koktajlowe Marynata: olej ryżowy sos sojowy ciemny wędzona(...)całą noc. Patyczki do szaszłyków moczymy w wodzie również około 1 godziny. Następnie należy je delikatnie natłuścić olejem, aby łatwo po upieczeniu można było wszystko zsunąć z patyka. Rozgrzewamy piekarnik na 180C (górna grzałka lub funkcja grilla). Nadziewamy na przemian, kurczaka, paprykę, pieczarkę itd. Układamy wszytko w naczyniu do zapiekania, i pieczemy około 30-40min. Przekręcają szaszłyki
http://szpilkinamiotle.blogspot.com/łatwo przyrządzić domowy pasztet :) Możecie go modyfikować dodając swoje ulubione przyprawy. Przepis zmodyfikowałam z książki "Kuchnia polska bez pszenicy" Składniki: 2 brokuły (każdy po 500 g) 500 g filetów z kurczaka 2 średnie marchewki 2 jajka 100 g śmietanki 30% 1 łyżeczka (z górką) lubczyku 1 łyżeczka (z górką) majeranku 1 łyżeczka (z górką) tymianku 1/2 łyżeczki pieprzu(...)czosnek. Zmiksować na jednolitą masę. Dodać jaja, śmietankę, przyprawy, sól morską i wymieszać. Przełożyć do wysmarowanej masłem keksówki o wymiarach 26 cm x 11 cm i przykryć folią aluminiową. Piekarnik nagrzać na 180 Normal 0 21 MicrosoftInternetExplorer4 ° C i piec pasztet przez 1 godzinę w kąpieli wodnej. Wystudzić, następnie schłodzić w lodówce przez całą noc, a dopiero wyjąć z keksówki
Delicious TitbitsKaczka jest mięsem, którego często się boimy. A nie słusznie, bo jest pyszna i wcale nie tak trudna w przygotowaniu! Do przygotowania kaczki potrzebujemy: Piersi z
MarcinChefZnalazłam wreszcie sposób na przyrządzenie pysznej ryby bez zbytecznego, specyficznego zapaszku jaki w trakcie smażenia najczęściej mamy w domu ... Składniki : filet z mintaja, u mnie około 30-40 dag 2 marchewki 1 pietruszka kawałek selera 2 cebule listek laurowy, kilka ziaren pieprzu i sól Przygotowanie : Rozmrożoną rybę pokroić na kawałki, posolić i posypać pieprzem Obrane warzywa pokroić(...)Przez ten czas ryba w warzywach nabierze aromatu i zupełnej miękkości. Dla mnie ten sposób przygotowania ryby jest bardzo wygodny i szybki. Nie potrzebowałam nawet włączać piekarnika :) Kto lubi może zrobić takie danie na Wigilię Świąt Bożego Narodzenia, polecam. Następnym razem dla zaostrzenia smaku całej potrawy dodam 2-3 łyżki koncentratu pomidorowego. Tak naprawdę ryba nie do końca jest
Proste Potrawyznane :) Teraz z uwagi na chwilowe wakacje postanawiam się poprawić, przetestować nowe przepisy i podzielić się z wami moimi kuchennymi eksperymentami. Dzisiaj jako pierwsze po długiej przerwie nowe odkrycie - filety z udek kurczaka, uwielbiam. Najlepsze z rożna, jednak nie będę pisać o tym jak wbić kawałki kurczaka na metalowy pręt i czekać aż się zrobią :) Składniki (1 porcja - zdjęcie(...)mniej). Niech tak sobie poleżą w lodówce z godzinkę czy dwie. 2. Do żaroodpornej miski wkładamy kawałeczek masła, na to kawałki kurczaka i zalewamy wodą. 3. Naczynie wstawiamy do piekarnika nagrzanego na 180-200 stopni na ok. 30 min (termoobieg). Czasem możemy zamieszać, jeżeli kurczak wychyla się z wody i przypieka. 4. W między czasie gotujemy kaszę. Ja robię
Malowane smakiemChrupiący, soczysty i aromatyczny kurczak.Zielona, chrupiąca sałata i soczysty pomidor.Kremowy sos z nutą czosnku i świeżo zmielonego pieprzu.Całość otulona pszenną tortillą.Pyszny, domowy fast food.Zapraszam!Składniki:1 filet z kurczaka;1/2 główki sałaty lodowej;1 średni pomidor;Opakowanie tortilli (4 sztuki);Panierka do kurczaka:100 g mąki pszennej typu 500;1 łyżeczka mielonego imbiru;1 łyżeczka białego pieprzu(...)zwinąć.Toritille zapiekać w gorącym tosterze (u mnie z braku była to gofrownica) przez około 2 - 3 minuty, aż do zarumienienia.SMACZNEGO!Uwagi do przepisu:Twistera można zapiec również w piekarniku. Należy wówaczas każdego przygotowango twistera zawinąć w folię aluminiową, lekko spłaszczyć od góry i piec przez około 5 - 7 minut w piekarniku rozgrzanym do 250 stopni (grzałka góra i dół
Gospodyni Miejskaziemniaków (typ sałatkowy), 700 g filetów z dorsza, skórka otarta z cytryny, sok z 1 cytryny, 1 łyżka listków tymianku, 2 łyżki kaparów, sól, świeżo zmielony pieprz, 100 ml bulionu (najlepiej rybnego), 80 g świeżo starego sera twardego, 2 łyżki śmietany, masło, Rybę oczyścić z ości. Pokroić na kawałki wielkości około 4 cm. Ziemniaki obrać, pokroić w cienkie plasterki. Wrzucić(...)tymianku. Posypać kaparami. Ułożyć drugą część ziemniaków. Polać bulionem. Oprószyć solą i pieprzem. Jajka rozbełtać ze śmietaną, wymieszać z serem. Masę wylać na ziemniaki. Formę przykryć pokrywką. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30 -40 minut, aż ziemniaki będą miękkie
królestwo garówłyżeczka mieszanki ziół prowansalskich 1 łyżeczka pieprzu cytrynowego 1/4 łyżeczki soli Świeży tymianek i oregano Przygotowanie 1 Piersi z kurczaka myję, osuszam ręcznikiem papierowym i oczyszczam z błonek. 2 Piekarnik rozgrzewam do temperatury 180st.C. Na blasze kładę papier do pieczenia. 3 Pierś kroję w poprzek na 2 do 3 plastrów w zależności od grubości piersi, tak aby osiągnąć(...)rozsypuję mieszankę płasko na talerzu. 7 Następnie obtaczam fileciki w mieszance i układam na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. 8 Piekę ok. 15-20minut w zależności od grubości filetów. 9 Podaję z sałatką obsypane świeżo posiekanym tymiankiem i oregano. Wskazówki Fileciki można też usmażyć na patelni na oleju kokosowym - ok. 3-4 minut z każdej strony
Book of spellsziarna kolendry Wykonanie: Dynię przekroić na pół, oczyścić z nasion i pociąć w mniejsze kawałki. Kawałki dyni ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia i upiec do miękkości w piekarniku rozgrzanym do 160 stopni C. Upieczoną i ostygniętą dynię obrać ze skóry, po czym zmiksować blenderem na gładkie pure. Cebulę pokroić w drobną kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oliwy, usmażyć(...)wymieszać. Risotto doprawić do smaku chili, imbirem i roztartymi w moździerzu ziarnami kolendry. Risotto ma mieć kremową konsystencję, jeśli jest zbyt gęste dolać więcej bulionu. Kurczak teriyaki: 1 filet z kurczaka 3 łyżki sosu teriyaki 1 łyżka octu winnego białęgo 1 łyżka syropu trzcinowego lub miodu 2 łyżki oleju arachidowego lub innego, np rzepakowego Wykonanie: Mięso kurczaka umyć, osuszyć
kolorowotorcikowoprzyjaciółmi, a na talerzu większa ilość kolorowych warzyw skutecznie poprawia nastrój. Zapraszam więc na ziemniaczane gniazdka wypełnione kawałkami indyka i kolorowymi warzywami. Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami filet z indyka ulubione warzywa (może być mrożona mieszanka warzywna) 150 ml słodkiej śmietanki ziemniaki mleko masło przyprawy (sól, kolorowy pieprz, pieprz ziołowy, papryka słodka) olej Mięso pokroić w średnią kostkę(...)odparuje i wytworzy się niewielka ilość sosu. Ziemniaczane puree przełożyć do szprycki i na papierze do pieczenia wycisnąć gniazdka. W środek nałożyć warzywa z indykiem i zapiec krótko w piekarniku nagrzanym do 175 st z funkcją grilla. Artykuł Ziemniaczane gniazdka z indykiem i warzywami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa Kuchniapotasu, selenu i kwasów omega-3. Mięso Skreia można przyrządzać na wiele różnych sposobów. Dorsz doskonale smakuje i po usmażeniu na maśle lub oleju, i po upieczeniu go w piekarniku. Aromat ryby podkreślają zioła takie jak tymianek czy pietruszka, a także skórka cytryny. Żeby wydobyć pełen smak Skrei, przyprawy należy dodać dopiero pod koniec smażenia, zmniejszając temperaturę. Dorsz atlantycki – ryba(...)mogą spożywać dzieci oraz kobiety w ciąży (nie więcej jednak niż 350g tygodniowo). Prosty przepis na dorsza z lekkim sosem Składniki potrzebne do przygotowania potrawy dla 4 osób: 4 filety z dorsza Skrei (lub dorsza atlantyckiego), ½ l oleju z pestek winogron, skórka z 2 cytryn, 10 kaparów, 1 cebula dymka, 1 duży pomidor malinowy, 15g świeżego imbiru, oliwa
Moja smaczna kuchnia