smażone pieczarki ,zawinięte w chrupiące ciasto francuskie. Błyskawiczne i banalnie proste do przygotowania-polecam gorąco na wigilię i na co dzień na obiadek-mniam....... Składniki: ok 500 g fileta z łososia(bez skóry) op. ciasta francuskiego 25 dag pieczarek ok 25-30 dag sera typu feta 1 jajko sól ,pieprz łyżka soku z cytryny 2 łyżki masła(...)ciasto z boków, zawijamy boczne paski ciasta do środka,żeby przykryły dokładnie rybę,wierzch smarujemy roztrzepanym jajkiem pieczemy w 200 stopniach przez ok 30-35 min (ja po wyłączeniu piekarnika jeszcze potrzymałam rybę w piekarniku ok 10 min ) Gotowe-Smacznego
Swojskie jedzonkoholenderki fast food bardzo przypadł do gustu mojej rodzinie, ostatnio często go przyrządzam. W jednym daniu mamy mięso, frytki i surówkę, polecam na szybki obiad. Składniki: 2 filety z kurczaka 700 gram frytek 200 gram startego sera żółtego Pół główki kapusty pekińskiej 1 pomidor 1 cebula czerwona 1 ogórek Ketchup Sos czosnkowy z ziołami włoskimi Fanex Przyprawa(...)blachę wyłożoną papierem do pieczenia, układamy frytki i pieczemy do momentu aż będą rumiane. Układamy na dnie foremek, na to układamy podsmażonego kurczaka, posypujemy serem żółtym. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy do momentu aż się ser roztopi. Wyjmujemy z piekarnika, polewamy ketchupem, układamy warstwę kapusty pekińskiej, układamy kawałki pomidorów i ogórka. Polewamy sosem czosnkowym, układamy krążki cebuli, podajemy zaraz
Bajeczna Kuchniaszklanka mąki Basia 100 g masła 2-3 łyżki śmietany 30% 1 łyżka kakao szczypta soli szczypta pieprzu szczypta imbiru szczypta gałki muszkatołowej Sałatka śledziowa: 3-4 filety śledziowe 1 czerwona cebula 5 łodyg selera naciowego 1/2 dużego mango 1 łyżka majonezu 1 łyżka jogurtu naturalnego 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżeczka przyprawy curry pieprz Dekoracja: ziarenka(...)czasie, ciasto rozwałkujemy, wycinamy kółka za pomocą foremek i wylepiamy nim, wysmarowane wcześniej masłem, foremki do tartaletek. Nakłuwany spód widelcem i wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 10-15 min. Studzimy. Sałatka śledziowa: Śledzie odsączamy z zalewy, dokładnie płukamy z nadmiaru soli i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera naciowego myjemy, osuszamy, kroimy
Kuchnia MagdaLenymała, pojedyncza pierś z kurczaka - 2 ząbki czosnku farsz II - biała część pora - 200 g łososia wędzonego (u mnie warkocz) I. Brokuła gotujemy w osolonej wodzie na półtwardo. Filet z kurczaka kroimy w bardzo drobną kostkę, na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy posiekany czosnek, po minucie wrzucamy kawałki kurczaka, przyprawiamy solą i pieprzem i smażymy wszystko na mocnym ogniu(...)kurczak- brokuł- rozdrobniona mozzarella, na sześciu pozostałych: por- kawałki łososia- mozzarella. Rogi każdego z kwadratów sklejamy za sobą. Jajko roztrzepujemy i pędzelkiem smarujemy każdą sakiewkę. Posypujemy sezamem. Pieczemy w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni 15-20 minut. Smacznego
Cook&Lovemały por 1 mała cukinia pół główki kapusty pekińskiej 3 ząbki czosnku 2 połówki piersi z kurczaka przyprawa do kurczaka majeranek, pierz , sól, papryka słodka olej do smażenia WYKONANIE Filety z kurczaka płuczemy , osuszamy i kroimy na drobne kawałki.Przyprawiamy przyprawą do kurczaka. Rozgrzewamy olej na patelni i obsmażamy mięso. Warzywa kroimy na drobne kawałki. W dużym naczyniu(...)mieszamy. Płaty ciasta francuskiego dzielimy na trzy części, na każdy nakładamy farsz. Składamy w kopertę zlepiamy boki. Układamy na blaszce wyłożonej papier lub folią. Pieczemy ok 30 min w piekarniku nagrzanym do 200 st C. Podajemy z sosem jogurtowo czosnkowym. SMACZNEGO Czekam na Państwa opinie i cenne rady. Jeśli zostawicie tutaj swój ślad, łatwiej mi będzie trafić
W kuchennym oknie Ewysmaku Sos serowy: 200 ml śmietanki kremowej 30% 100 g serka śmietankowego topionego 1/2 pęczka szczypioru z dymki sól morska do smaku pieprz biały do smaku Wykonanie: Filety z kurczaka myjemy, osuszamy nacinamy wzdłuż tak aby utworzyć kieszonki-ale nie przeciąć mięsa do końca.Por i paprykę i suszone pomidory kroimy dowolnie. Na patelnię wlewamy olej, dodajemy przeciśnięty(...)naczyniu żaroodpornym. Wierzch mięsa, smarujemy cienko majonezem, oprószamy przyprawą gruboziarnistą do kurczaka, wstawiamy mięso do lodówki na godzinę , aby naszło przyprawami, a następnie pieczemy w nagrzanym do 180*c piekarniku pod przykryciem około 50 minut. Sos: Słodką śmietankę podgrzewamy w rondelku z solą i białym pieprzem, dodajemy serek topiony i posiekany szczypiorek, mieszamy aż się rozpuści.Sosem polewamy pieczone kieszonki
Wanilia i KardamonGrillowany kurczak w curry, podany w azjatyckim sosie. Palce lizać! Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka, 2 ząbki czosnku, 1 łyżka posiekanych orzechów włoskich, 1 łyżka soku z cytryny, 1 cebula, 1 łyżeczka curry, 1 łyżka oliwy, sól do smaku. Składniki na sos: 2 łyżki oliwy, 1 łyżeczka przyprawy do zup, 1 łyżka soku z cytryny, ½ łyżeczki mielonej ostrej(...)utrzeć masę. Mięso opłukać, pokroić na kawałki, maczać w przygotowanej masie, po czym odstawić na godzinę. Zamarynowane mięso nadziewać na szpadki szaszłykowe i opiekać na złoty kolor w piekarniku. Wykonanie sosu: Cebulę posiekać z czosnkiem, przysmażyć na oliwie, dodać paprykę, sok z cytryny i przyprawić solą do smaku. Podlać odrobiną wody, chwilę podgotować. Podawać osobno w sosjerce do upieczonych szaszłyków
Tradycyjna Kuchniasmakje mi właśnie taki grilowany oraz w sushi. Tych drugich jeszcze nigdy sama nie robiłam, ale kto wie, ostatmio widziałam nori w Tesco i bardzo mnie kusiło. Składniki: 4 filety łososia ze skórą 1/2 pęczka natki pietruszki garsć liści bazyli skórka otarta z 1/2 cytryny sok z 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku sól morska do smaku 1/2 szklanki oliwy(...)przez praskę czosnku i soli. 3 łyżki marynaty zostawić do polania sałatki, a całą reszę przelać na rybęi dokładnie ją obtoczyć przyprawami. Pozostawić łososia w zalewie na 1 godzinę. Piekarnik nagrzać do 180 C z funkcją termoobiegu i grilla. Łososia wyjać z marynaty i przełożyć na blaszkę, skórą do dołu. Po wierzchu polać rybę marynatą pozostałą
Gosia gotujeszybką i pyszna przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie się swoimi uwagami :) źródło : "Oliwia" Składniki: filet z kurczaka pęczek natki duży brokuł 200 g śmietany 18% jajko 2 op. ciasta francuskiego ząbek czosnku sól i pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka należy ugotować. Drobno pokroić. Natkę posiekać(...)równomiernych odstępach i do każdej porcji dołożyć kawałki brokułu. Na końcu zrolować płaty ciasta w ruloniki i posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem. Nożem podzielić na bułeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku 190 C ok. 30 minut do czasu gdy roladki pięknie się zarumienią. Najlepsze są ciepłe. Smacznego
Słodkości i nie tylkoszybką i pyszną przekąskę. Ciasto francuskie do tej pory jadłam zawsze z jakimś owocem a teraz z kurczakiem :). Spróbujcie i podzielcie się swoimi uwagami :) źródło : "Oliwia" Składniki: filet z kurczaka pęczek natki duży brokuł 200 g śmietany 18% jajko 2 op. ciasta francuskiego ząbek czosnku sól i pieprz Sposób przygotowania: Kurczaka należy ugotować. Drobno pokroić. Natkę posiekać(...)równomiernych odstępach i do każdej porcji dołożyć kawałki brokułu. Na końcu zrolować płaty ciasta w ruloniki i posmarować na wierzchu roztrzepanym jajkiem. Nożem podzielić na bułeczki. Piec w rozgrzanym piekarniku 190 C ok. 30 minut do czasu gdy roladki pięknie się zarumienią. Najlepsze są ciepłe. Smacznego
Różne smaki w kuchniSpróbujcie! SKŁADNIKI: ( foremka 28 cm ) * makaron spaghetti Lubella – 3/4 op SOS BESZAMELOWY: * mąka – 1 łyżka * masło – 1 łyżka * mleko – 250 ml * gałka muszkatołowa, sól, pieprz – 1 szczypta DODATKI: * filet z kurczaka – 150 g * pomidory koktajlowe – 100 g * czarne oliwki – 1 garść * kukurydza – 1 garść * mozarella – ok. 200 g * sól, pieprz, oregano, papryka, bazylia(...)kostkę kurczaka ( doprawionego solą, pieprzem i papryką ), kukurydzę, pokrojone pomidory i oliwki. Całość zasypujemy startą mozzarellą i posypujemy odrobiną bazylii i oregano. Wkładamy do nagrzanego na ok. 180 C piekarnika na ok 20-25 minut. Zajadamy
Ostra na Słodkosmak gołąbków ;) Danie to polecam też na Wigilię Bożego Narodzenia - z pewnością zaskoczy zaproszonych gości :) Składniki na 12-15 gołąbków: duża (jak największa) główka kapusty włoskiej 1,2 kg filetów ryby ( użyłam mrożone - świeżych można kupić mniej) oliwa z oliwek sok z połowy cytryny 250 g pieczarek 200 g ryżu białego 1 duża cebula przyprawy: sól, pieprz, mielony imbir, czosnek(...)opakowaniu w osolonej wodzie, na miękko. Odcedzić. Rybę oprószyć obficie przyprawami, oraz skropić sokiem z połowy cytryny, lekko posolić. Włożyć na posmarowaną oliwą blaszkę i wstawić do piekarnika na 20 minut ( temp 180 stopni). Upieczoną rybę pokroić w kostkę. Pieczarki (25 dag) pokroić w kosteczkę i razem z drobno posiekaną cebulą podsmażyć do miękkości. Wszystkie te składniki połączyć
Poezja Smaków - blog kulinarnyopakowanie Sosu koperkowego Winiary 250 g rybnych filetów 1 mała bułka 1 jajko 1 cebula Przyprawa do ryb Sól, pieprz Olej do smażenia Bułka tarta do panierki 1.Rybę ugotować w osolonej wodzie przez 5 minut, następnie zmielić Bułkę namoczyć w wodzie, odsączyć Cebulę poszatkować Wszystkie składniki wymieszać razem i wyrobić na jednolitą masę, gdyby masa była zbyt luźna można(...)przepisem, dodając 100 ml więcej wody. Gotowy sos wylać do naczynia żaroodpornego, wyłożyć kulki rybne, dodatkowo na każdej kulce można położyć mały plasterek sera. Zapiec przez 15 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni
Jadło i czytadłomineralne, Spowoduje, że powstanie nam danie niebanalne. Moją dzisiejszą propozycję stanowi pstrąg ze szpinakiem, zapiekany w cieście francuskim z prażonymi migdałami, podawany z ryżem i pomidorkami. Wystarczy kupić: filet z pstrąga - 1 płat, ciasto francuskie szpinak pomidorki koktajlowe ryż przyprawy cytrynę 1 jajko migdały w płatkach Przygotowanie: 1. Najpierw przygotowujemy szpinak. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju, dodajemy szpinak(...)Ciasto zlepiamy widelcem w ten sposób, aby utworzyć widoczne znaczki. 4. Ciasto smarujemy jajkiem, posypujemy uprażonymi migdałami. Na patyczki do szaszłyków nabijamy pomidorki. Wykładamy na blaszkę. 5. Pieczemy w piekarniku 30 minut w temperaturze 180 stopni. 6. W tym czasie gotujemy ryż. 7. Po upieczeniu, ciasto z rybą kroimy w plastry. Wykładamy na talerz, dodajemy pomidorki i ryż
Mój Smak na ŻyciePIECZONY W FOLII Składniki (na 2 porcje): średniej wielkości filet z łososia (ok. 500g) ok. 50g masła cytryna ćwiartka pomarańczy 2 ząbki czosnku koperek sól ziołowa pieprz Przygotowanie: Filet z łososia myjemy i przekrajamy na 2 porcje. Czosnek wyciskamy przez praskę. Pomarańczę i pół cytryny kroimy w półplasterki. Druga część przyda nam się do skropienia ryby. Kroimy trochę(...)rybie. Następnie kładziemy półplasterki cytryny i pomarańczy oraz koperek. Folię smarujemy niewielką ilością oleju, aby nie przywarła do pieczonej ryby. Zawijamy w nią naszego łososia, każdy kawałek oddzielnie. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Łososia pieczemy ok. 40 minut w dowolnym naczyniu żaroodpornym. Ja często podaję rybę z brokułami tradycyjnie ugotowanymi w osolonej wodzie, do których robię szybki sos koperkowy (jogurt
Sagneska - gotowanie i lifestyleprzepis. Smakosze rybnych przysmaków z pewnością będą usatysfakcjonowani:) Fishcakes - kotlety rybne z sosem majonezowo – kaparowym Składniki na kotlety: · 500 dkg filetów ulubionej ryby · 1 kg ziemniaków · 2 łyżki posiekanej natki pietruszki(...)zmielony pieprz i ewentualnie sól do smaku Wszystkie składniki sosu wymieszać w miseczce.Przygotowanie: Rybę skropić sokiem z cytryny, doprawić solą i pieprzem (można dodać gałązkę ulubionych ziół), wstawić do piekarnika w naczyniu żaroodpornym – piec 20 minut w temp. 200 stopni. Odstawić do ostudzenia. Ziemniaki obrać, ugotować w posolonej wodzie, wystudzić, zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Delikatnie połączyć rozdrobnione
Apetyt na więcej - jadłodajnia dla duszy i ciałamozzarella 4 łyżki ketchupu 4 łyżki majonezu olej masło Przygotowanie: Ryż gotujemy w osolonej wodzie zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odsączamy z wody i odstawiamy do wystygnięcia. Filet z kurczaka kroimy w kostkę. Umieszczamy w misce, wsypujemy przyprawę gyros i dodajemy odrobinę oleju by wszystko dobrze ze sobą wymieszać. Smażymy kurczaka na rozgrzanej patelni razem z pokrojoną(...)serem, ostatnia warstwa to papryka, ogórki i odsączona kukurydza. Tą warstwę też smarujemy sosem, posypujemy startym żółtym serem. Z wierzchu układamy kilka cienkich plastrów sera mozzarella. Całość wkładamy do piekarnika. pieczemy w 180 stopniach Celsjusza przez około 30 minut. Po tym czasie wyłączamy piekarnik. Uchylamy drzwi piekarnika i zostawiamy przez jakieś 5-10 minut, dzięki temu nie będzie się
Gotuj z Mąkąsmażona na patelni ryba, zapieczona pod warzywnym farszem. Ja proponuję ryby nie smażyć, a uparować. Danie nabierze lekkości i delikatności. Składniki na 4 porcje : 480g polędwicy z dorsza (albo filetów bez skóry z białej ryby) duża cebula (ok. 200g) 300g marchewki 150g korzenia pietruszki 100g korzenia selera sól, pieprz do smaku 50g przecieru pomidorowego (opcjonalnie) 2 łyżki oliwy Rybę podzielić(...)przez kilka minut. Dodać przecier pomidorowy i doprawić do smaku solą i delikatnie pieprzem. Kawałki ryby przełożyć do naczynia żaroodpornego, na wierzch ryby położyć warstwę warzyw i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni Celsjusza na 20 minut. Ryba po grecku świetnie smakuje nie tylko w Wigilię. Można ją podawać saute, ale także z dodatkami. Na moim talerzu znalazły się
Dietologzapiekany z masłem waniliowym i pomarańczami 600 g fileta z sandacza 1 laska wanilii 200 g miękkiego masła 1-2 pomarańcze przyprawa chińska 5 smaków sól folia aluminiowa Filet z sandacza pokrój na porcje, dopraw solą oraz przyprawą 5 smaków i odstaw na kilka minut. Laskę wanilii przekrój na pół, zeskrob ziarenka i dodaj je do miękkiego masła(...)każdym pasku mniej więcej w połowie ułożyć porcję ryby, posmarować wierzch masłem waniliowym i ułożyć plasterki pomarańczy. Złożyć folię na pół, zwinąć brzegi tworząc zamkniętą kieszonkę. Piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 12-15 minut. Artykuł Sandacz zapiekany z masłem waniliowym i pomarańczami pochodzi z serwisu Każdy ma jakiegoś bzika - Pieguskowa kuchnia
Pieguskowa KuchniaPrzepis na smaczny bezmięsny obiad, czyli filety rybne zapiekane z warzywami pod serowo-śmietanową kołderką. Składniki: 500 g filetów z ulubionej ryby spora marchew pietruszka por pół czerwonej papryki 200 ml śmietany 18% 150 g sera żółtego 2 łyżki soku z cytryny sól, pieprz, słodka lub ostra papryka Przygotowanie Rybę dzielimy na mniejsze kawałki. Oprószamy solą, pieprzem i skrapiamy(...)naczyniu żaroodpornym wykładamy na dnie warzywa, a na nich układamy rybę. Śmietanę mieszamy z serem startym na tarce i przyprawami. Sos wylewamy na rybę i rozsmarowujemy. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około
e-PrzepisyKulinarnepieprzem ziołowym, solą ziołową i papryką mieloną. Naczynie żaroodporne wysmaruj masłem na dnie i brzegach. Wyłóż połową kaszy jaglanej i wyrównaj. Na dużej patelni rozgrzej olej. Wrzucaj pojedynczo kawałki filetów. Smaż na dużym ogniu parę minut, do zbrązowienia. Obracaj pojedynczo. Gdy obrócisz wszystkie, smaż jeszcze z minutkę. Wrzuć por i czosnek. Po chwili wymieszaj i zmniejsz trochę gaz. Smaż(...)sera. Na to wyłóż resztę kaszy, wyrównaj i dodaj pozostałe mięso. Na to ułóż pokrojone kluski śląskie. Polej je resztą sosu z patelni. Posyp żółtym serem. Wstaw do nagrzanego piekarnika i piecz w temperaturze 180stC ok 20 minut. Produkty potrzebne do wykonania tego pysznego obiadu znajdziesz w sklepie internetowym z Superfood: www.sklepagnex.pl. var __nc_widgets = __nc_widgets
Anioszek w kuchninowoczesnych smaków. Sery, które znajdują się w ich wnętrzu nadają temu daniu soczystości. Natomiast wyrazisty smak suszonych pomidorów sprawia, że danie to nabiera oryginalności. Składniki: 5 sznycli z fileta z piersi kurczaka 5 plasterków sera żółtego typu salami 5 kawałków sera camembert 5 plasterków wędliny - piersi z kurczaka w majeranku 5 pomidorów suszonych sól pieprz musztarda oliwa(...)Zwijamy roladki, zamykając je za pomocą wykałaczek - zwarcie, tak aby nic nie wypłynęło ze środka podczas pieczenia. Układamy je w naczyniu żaroodpornym, wysmarowanym oliwą z oliwek Nagrzewamy piekarnik na 160 stopnia z funkcją termoobiegu. Przed włożeniem roladek do piekarnika spryskujemy je oliwą. Pieczemy około 40 minut. Smacznego
Taste Therapysosem śmietanowo- chrzanowym oraz cytryną będą smakowały każdemu! Dobrym połączeniem do ryby będą stanowić również bagietki czosnkowe lub pieczone ziemniaczki. Gorąco polecam! Składniki: • filet z łososia • filet z halibuta • przyprawa do ryb • 2 ząbki czosnku • 2 plasterki cytryny • sól, pieprz, świeże zioła np. rozmaryn i tymianek • 6 łyżek oliwy Sos chrzanowy: • 2 łyżki śmietany 18% • 2 łyżki(...)nicią. Każdy warkocz smarujemy oliwą, przyprawiamy do smaku solą, pieprzem, ziołami oraz przeciśniętym czosnkiem. Naczynie żaroodporne smarujemy oliwą, następnie układamy rybne warkocze i wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy 30 minut
Podróż w kulinariaZestawienie składników może dziwić, ale to połączenie sprawdziliśmy i jest świetne.Składniki:-6 dużych pieczarek-6 filetów rybnych ( np. z mintaja )-1 cebula-3 jajka-2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej-szczypior-3 łyżki pokrojonego drobno żółtego sera-przyprawa do ryb-przyprawa warzywna-pieprz, sól-olej Pieczarki obieramy i oddzielamy nóżki.Rybę osuszamy, kroimy w kostkę, oprószamy przyprawą(...)dodajemy szczypiorek, ser i mąkę.Przyprawiamy do smaku. Dodajemy zawartość patelni. W natłuszczonym naczyniu żaroodpornym układamy pieczarki.Wypełniamy je przygotowanym farszem. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do temperatury 180 st. C na 30 minut. Zapiekanka jest gotowa.Dobrze smakuje z sosem pomidorowym.Smacznego
Maminek kulinarny