filet z piekarnika - 2577 przepisów (strona:108/172)

Kolorowe mielone z mozzarellą i pomidorami 138

łyżeczka musztardy dijon szczypta gałki muszkatołowej sól pieprz olej rzepakowy bułka tarta do obtoczenia kotlecików 2 czerwone cebule 2 pomidory 240g mozzarella kilka listków świeżej bazylii Wykonanie: 1. Fileta, szynkę, cebulę, czosnek i bułki wcześniej namoczone w mleku zmielić maszynką do mielenia. Dodać jajko, majeranek, musztardę, kaszę mannę, gałkę i całość dokładnie wyrobić na jednolitą masę. Doprawić do smaku(...)plastry. 4. Kotleciki przekroić poprzecznie na pół. Na każdym spodzie kotlecika położyć po jednym krążku czerwonej cebuli, mozzarelli, listku bazylii, pomidora i przykryć górą kotlecika. Wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać aż do rozpuszczenia sera

Szalona Kuchnia Eweliny
Bułeczki z gyrosem 127

wbić jajka i lekko przemieszać. Wlać rozczyn drożdżowy i olej,wyrobić dokładnie ciasto. Miskę  przykryć ściereczką i odstawić na godzinę w ciepłe miejsce. Ciasto musi podwoić swoją objętość. Filet pokroić w drobną kostkę i oprószyć przyprawą do gyrosa. Na patelni rozgrzać olej,wrzucić mięso i podsmażyć na rumiano. Paprykę czerwoną i żółtą oraz cebulę pokroić w małą kostkę(...)nadzienia. Zlepić i uformować kulkę. Bułeczki ułożyć na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia,odstawić na 10-15 minut by wyrosły. Każdą posmarować roztrzepanym jajkiem i posypać ziarnami. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 200*C i piec 25 minut. Bułeczki podawać ciepłe. Z podanej porcji wyszło 12 bułeczek

Kolorowa kuchnia Elki
Łosoś z sosem zero waste teriyaki 119

albo mamy klęskę urodzaju. A co możemy sobie ugotować z odpadków wg. przepisu Juliana Karewicza? Bardzo smakował mi łosoś z sosem teriyaki zero waste.   Składniki na każdą osobę: filet z łososia łyżeczka prażonego sezamu do posypania łyżeczka drobno posiekanego szczypioru z dymki do posypania   sos teriyaki – wychodzi duża ilość, którą możemy przechowywać do tygodnia w lodówce(...)sosu mieszamy w garnku i gotujemy 15 minut. Kiedy jest gotowy przecedzamy go przez sitko. Ładniejsze kawałki warzyw można użyć do dekoracji dania. W tym czasie pieczemy łososia w piekarniku. Kiedy się upiecze polewamy go obficie sosem i dekorujemy sezamem, dymką i warzywami z sosu. Podajemy z ugotowanym ryżem. Lubisz moje wpisy? Bądź na bieżąco na Facebooku i Instagramie ! Artykuł

Ugotowane pozamiatane
Kolorowa, mięsna tarta 233

papierem do pieczenia i wysypać obciążniki (u mnie są nimi fasola czerwona, lub groch) i piec przez 20 minut w 180 stopniach.   Następnie fileta pokroić w niewielką kostkę, obsypać przyprawami (papryką i curry), wymieszać z 3 łyżkami oliwy i usmażyć na rozgrzanej patelni. Przełożyć do oddzielnej miseczki(...)cebulą i podsmażone warzywa. Całość zalać sosem, posypać startym serem i piec kolejne 20 minut w 180 stopniach. Gdy masa się zetnie, należy przełączyć piekarnik na funkcję grzania od góry i zarumienić ser. Gotową tarte posypać szczypiorkiem. Krok po kroku: 1. Zagnieść ciasto 2. Rozwałkowane ciasto przełożyć do formy 3. Upiec ciasto

KuchniaWeDwoje.pl
Tagliatelle z kurczakiem w serowych miseczkach 130

cebula 2 ząbki czosnku 1 czerwona papryka 4 pieczarki 2 pomidory Kilka różyczek brokuła Sól Pieprz 150 g żółtego twardego sera 250 g pełnoziarnistego tagliatelle Olej do smażenia Filet z piersi kurczaka kroimy w kosteczkę. Doprawiamy przyprawą do mięsa. Cebulę, paprykę oraz pomidory kroimy w kosteczkę. Pieczarki kroimy w plasterki. Na patelni rozgrzewamy olej, szklimy cebulę, dodajemy przeciśnięty przez(...)durszlaku. Ser ścieramy na tarce z najmniejszymi oczkami. Na piekarnikowej blaszce rozkładamy papier do pieczenia. Ser rozkładamy w kształcie dwóch kół (dość grubo). Wstawiamy do nagrzanego do 210*C piekarnika. Pieczemy 5 minut (czasem mnie w zależność od sera). Ser musi się ładnie rozpuścić. Wyjmujemy blaszkę z piekarnika, odstawiamy do przestygnięcia. Przestudzone, ale jeszcze ciepłe placki odrywamy delikatnie od papieru

VioletoweKucharzenie
Roladki z dorsza w sosie cytrynowym (Involtini di merluzzo con crema di limone) 135

końcówki. Marchewkę kroimy w słupki. Warzywa gotujemy al dente. Dokładnie odcedzamy i osuszamy.  Filety z dorsza oprószamy solą i pieprzem.   Warzywa rozkładamy na filetach. Zwijamy ciasne roladki i spinamy wykałaczkami. Roladki układamy w natłuszczonym naczyniu żaroodpornym. W głębokiej patelni na rozgrzanym oleju zasmażamy mąkę, nie rumieniąc. Mieszając trzepaczką, powoli dolewamy zimny bulion. Zagotowujemy(...)koniec do sosu dodajemy   po 1 żółtku, stale ubijając trzepaczką. Sosem zalewamy roladki. Na sosie układamy pozostałe warzywa. Roladki z dorsza zapiekamy ok. 25-30 minut w piekarniku nagrzanym do 190 stopni. Upieczone roladki dekorujemy koperkiem i plastrami cytryny. **** PREPARAZIONE Spuntate i fagiolini. Tagliate le carote a bastoncini. Cuocete le verdure al dente in acqua bollente salata, poi scolateli

La grande e la piccola cuoca
filet ze szczupaka pieczony w pikantnym sosie 156

papryczka chilli 5 pomidorów ( lub jedna puszka) 3 ząbki czosnku 2 łyżki koncentratu pomidorowego sok  z jednej cytryny 1 łyżka cukru 5 łyżek oliwy  sól sposób przygotowania Filet ze szczupaka dzielimy na porcje, oprószamy solą i odkładamy na godzinę w chłodne miejsce. Na rozgrzaną patelnię wlewamy dwie łyżki oliwy i przesmażamy, aż do zeszklenia pokrojoną w drobną(...)cytryny  i dusimy dalsze 2-4 minuty. Gorący sos układamy na dnie żaroodpornego naczynia, na wierzch kładziemy kawałki szczupaka, którego skrapiamy pozostałą oliwą i całość wkładamy do piekarnika Rybę pieczemy przez 30-35 minut w temperaturze  180 stopni. Szczupaka podajemy z ryżem lub innymi ulubionymi dodatkami

Miód i pieprz
Weekend z grillem #3 181

sobie nie poradzić. Po wyrobieniu przekładamy do keksówki (lub innej formy, w której chcemy piec chleb). Takiej o pojemności 1 litra. Mokrymi dłońmi wygładzamy wierzch i wstawiamy do piekarnika. Piekarnik nastawiamy na 40-45 stopni i zostawiamy chleb na około 2 godziny. Musi wyrosnąć mniej więcej do krawędzi formy. Jak wyrośnie to ustawiamy czas na 45 minut, temperaturę(...)SAŁATKA NICEJSKA 3 pomidory 1 zielona lub czerwona papryka 1 cebula 2 garście rukoli kilka liści sałaty rzymskiej 3 jajka ugotowane na twardo puszka tuńczyka w sosie własnym 12 filetów anchois kilkanaście czarnych oliwek liście bazylii na sos vinegrette: łyżeczka musztardy 2 łyżki octu winnego 6 łyżek oliwy z oliwek sól i pieprz Wszystkie warzywa myjemy i kroimy: pomidory

Marder&Marder Manufacture
Filet piersi z kurczaka w płatkach owsianych 237

panierki. Dzisiejsze kuchenne rewolucje zaliczają się do udanych! Pierś po przyrządzeniu była soczysta i bardzo smaczna. Polecam jeść ją od razu na ciepło, bo później będzie twarda. Składniki: 1 filet z piersi kurczaka 2-3 łyżki płatków owsianych 3 łyżki dowolnych otrębów nie cała szklanka maślanki przyprawy: sól, pieprz, słodka czerwona papryka Sposób przygotowania: Pierś umyć, osuszyć, a następnie(...)godziny (można również na noc), aby się za marynowała. Po wyjęciu i lekkim odsączeniu obtaczamy w płatkach owsianych i otrębach. Przekładamy do naczynia żaroodpornego i wstawiamy do piekarnika w temp. 180 stopni na ok. 35- 40 min.  Smacznego

Truskawkowa Fiesta
Halibut pod chrupiącą pierzynką 116

tego co znalazłam w domu czyli: masło, bułka tarta, płatki migdałów, natka pietruszki, czosnek i mozzarella. Rybka wyszła super, polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-) Składniki: 400 g halibuta (filet) 4-5 łyżek bułki tartej 30-40 gram masła 2 ząbki czosnku świeża natka pietruszki płatki migdałów sól pieprz sok z cytryny starta mozzarella 1. Rybkę umyłam, osuszyłam ręcznikiem(...)startą mozzarellą, oraz troszkę soli i wymieszałam. 3. Rybkę pokroiłam na porcje, naczynie żaroodporne (dno) wysmarowałam masłem, ułożyłam rybę  i wyłożyłam na nią naszą pierzynkę.  4. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Rybę pieczemy około 25 minut. Podajemy z sałatką, ryżem lub kaszą. Smacznego

kruche babeczki
Smażone śledzie w salsie meksykańskiej "WYHACZ RYBKĘ" 168

Wiedzieliście o tym? Zapraszam zatem na przekąskę w postacji śledzi smazonych otoczonych salsą meksykańską. Ps.A wy jakie macie kulinarne sposoby na spadek formy? Składniki na 6 porcji: 2 opakowania filetów śledziowych SEKO lekko solone a’la matjas w oleju 250 g 4 łyżki mąki razowej/pszennej 1 jajko sól, pieprz ziołowy salsa meksykańska: 1 cebula 3 niewielkie papryki najlepiej żółta, zielona(...)soli kilka łyżek oleju Przygotowanie: Śledzie moczymy przez 2-3 godziny w zimnym mleku, mleko powinno wyciągnąć nadmiar soli.  Po tym czasie płuczemy i osuszamy. Pomidory pieczemy w piekarniku 30 minut w 200 stopniach, pozostawiamy do wystudzenia, nastepnie oczyszczamy z pestek i skórki,a miąższ kroimy mniejsze kawałki. Przygotowujemy salsę. Cebule i papryki oczyszczamy i kroimy w kostkę

Życie zaczyna się w kuchni
Kołaczki rybne 177

około 1 h. Farsz: 250 g filetu z dorsza masło por (tylko biała część) 5 suszonych pomidorów, odsączonych z zalewy natka pietruszki sok z 1/2 cytryny sól, pieprz Filet z dorsza doprawić solą i pieprzem, skropić sokiem z cytryny i usmażyć na maśle. Zostawić do ostygnięcia. Por pokroić w plasterki podsmażyć na maśle, doprawić solą i pieprzem. Pod koniec(...)brzegu, formując kształt bułki. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem, ułożyć bułeczki, zostawić do wyrośnięcia na 30 min. Po tym czasie posmarować je rozkłóconym jajkiem oraz posypać sezamem, Piec w piekarniku nagrzanym do 200 stopni (termoobieg) przez 25 min. Smacznego! Przepis pochodzi z książki "Ryby są super

Moja Galeria Smaku
Trójkaty z ciasta francuskiego z kurczakiem, serem i porem 359

sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka suszonego oregano 1 łyżka masła 2 łyżki oleju 1 opakowanie ciasta francuskiego 350 g 1 jajko  2 łyżki mleka Sposób przygotowania: Filety umyć i pokroić w cieniutkie paseczki. Na patelni rozgrzać olej, wrzucić masło i kurczaka. Smażyć 10 minut, po czym dorzucić pokrojonego w cienkie półplasterki pora, sól, pieprz i oregano(...)oddzielając białko od żółtka. Białko roztrzepać i pozmarować nim boki kwadratów, sklejając je w trójkąty, docisnąć widelcem. Żółtko również roztrzepać, połączyć z mlekiem i posmarować pędzelkiem trójkaty po wierzchu. Piekarnik z termoobiegim nagrzać do 200 C, blachę wyłożyć papierem do pieczenia. Trójkaty pec 15-17 minut. Podawać gorące, u mnie z domowym sosem pomidorowym...Smacznego

Gosia gotuje
Kalafior faszerowany 149

Witam co powiecie na FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY , trochę mięsa szynki np. albo jeśli ktoś woli filet z kurczaka, kalafior... FASZEROWANY KALAFIOR ZAPIEKANY SKŁADNIKI: kalafior 1/2 kg. szynki wieprzowej lub piersi z kurczaka cebula, sól, pieprz papryka słodka, ostra, wyciśnięty ząbek czosnku, natka pietruszki 2 łyżki bułki tartej 3 łyżki startego żółtego sera łyżka oregano   WYKONANIE: kalafior włożyć(...)kostkę, bułką, czosnkiem i włożyć między różyczki kalafiora przełożyć do naczynia żaroodpornego, wlać 1/3 szkl. wody 2 łyżki masła położyć na wierzch włożyć do nagrzanego do 220 stopni piekarnika, piec około 30 min. można polać sosem holenderskim ( przepis podam w osobnym poście) lub beszamelem i posypać serem

Kuchnia Beaty
Rolada drobiowa ze szpinakiem 205

filety z kurczaka 450 gramów mrożonego szpinaku  3 ząbki czosnku  100 ml jogurtu naturalnego  2 jajka 2 plastry sera typu feta sól pieprz Wykonanie: Filety z kurczaka oczyścić, osuszyć, przeciąć na pół (wzdłuż) i rozbić. Mięso oprószyć solą i pieprzem. Papier do pieczenia delikatnie wysmarować olejem i wyłożyć na niego mięso tak aby tworzyło kwadrat(...)szpinaku jogurt, wymieszać i podgrzewać do czasu aż całość delikatnie zgęstnieje, wystudzić. Wystudzony szpinak rozłożyć na mięsie i wraz z papierem do pieczenia zwinąć w roladę. Piec w piekarniku przez około 60 minut w 170 stopniach.  Smacznego

Krakowskie smaki Ani
Zapiekanka ziemniaczano-rybna 266

dziś przyrządzam rybę, ale w trochę inny sposób. Zapiekanka ziemniaczano-rybna to bardzo dobry wybór na urozmaicenie rybnego menu. Bardzo pożywne i sycące danie.SKŁADNIKI1 kg ziemniaków700 g filetów rybnych2 pory (białe części)1,5 szklanki śmietany 22%2 jajka100 g sera żółtego (startego)pół pęczku koperkusól, pieprz, papryka słodka, gałka muszkatołowaZiemniaki obrać, umyć, pokroić w plasterki, obsmażyć(...)połowę ziemniaków, rybę, pory i na koniec resztę ziemniaków. Każdą warstwę polać sosem i posypać serem. Na koniec wylać resztę sosu i posypać startym serem.Zapiekać 40 minut w piekarniku rozgrzanym do temperatury 180°C (bez termoobiegu).Smacznego

Złote przepisy