Dzisiaj zapraszam na filet z kurczaka w pysznej śliwkowo-miodowej glazurze. Dzięki marynacie i szybkiemu pieczeniu, kurczak pozostaje baardzo soczysty :) Najlepiej smakuje podany z ryżem lub puree ziemniaczanym i lekką sałatką. Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kwestia Smaku. Zapraszam do pieczenia!Składniki na kurczaka w śliwkowej glazurze:2 duże piersi z kurczaka3 łyżki śliwkowych powideł3 łyżki miodu2 łyżki(...)umieszczamy w woreczku do mrożenia lub w szczelnym plastikowym pojemniczku, zalewamy marynatą, mieszamy, zamykamy i odstawiamy na 2 godziny w temperaturze pokojowej lub na całą noc do lodówki.3. Piekarnik rozgrzewamy do 190 stopni. Piersi z kurczaka wyjmujemy z woreczka (marynatę zachowujemy), umieszczamy w małym naczyniu żaroodpornym, polewamy 2 łyżkami marynaty i wkładamy do piekarnika. Pieczemy 25-30 minut
My Culinary Artkaszę pęczak lub kaszę gryczaną, które charakteryzują się niższym indeksem glikemicznym. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przepis na Łososia pieczonego z warzywami i kaszą pęczak: Łososia umyć, osuszyć, podzielić na 2 podłużne filety. Pomidorki koktajlowe umyć, osuszyć, pokroić na połówki. Czarne oliwki odsączyć z zalewy, również pokroić na połówki. Orzechy włoskie posiekać na mniejsze kawałki. Szparagi umyć, a następnie jeśli mają twarde(...)dojdzie do odpowiedniej miękkości jeszcze podczas duszenia na patelni. W miseczce wymieszać ze sobą: sok z cytryny, oliwę, bazylię oraz kurkumę. Przygotować blachę do pieczenia (najlepiej taką załączoną do piekarnika), wyłożyć ją papierem do pieczenia. Na nim ułożyć kawałki łososia oraz pokrojone na kawałki szparagi. Oprószyć je solą i pieprzem, a następnie polać rybę i szparagi wyżej przygotowaną marynatą
Kulinarne Przebojeorzechów ziemnych niesolonych 1 pęczek natki z pietruszki 1/2 pęczka kolendry 1 ząbek czosnku soku z 1/2 cytryny 4 łyżki oliwy świeżo zmielony pieprz sól morska Wykonanie: 1. Filety dorsza oprószyć pieprzem, roztartym w moździerzu kminkiem i odstawić na około 30 minut. 2. Pesto pietruszkowe: Wszystkie składniki przełożyć do blendera, następnie zmiksować do postaci pesto, doprawić do smaku solą(...)natkę z pietruszki, kolendrę i doprawić do smaku solą oraz pieprzem. 5. Tak przygotowany sos wylać na ziemniaki w naczyniu żaroodpornym, ułożyć rybę, posypać oliwkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec przez około 25-30 minut. 6. Po tym czasie dorsza polać pesto i posypać kolendrą
Szalona Kuchnia Ewelinypodoba Ci się przepis,będzie mi bardzo miło kiedy polubisz mój FB i udostępnisz przepis innym ;) A teraz przepis 🍛🍛🍛🍛🍛🍛 🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽🍽 Składniki na ok 6 kotletów.: 500 g fileta z indyka bez skóry 3/4szklanki suszonej cebuli (może być prażona) Sól i pieprz do smaku 3 łyżeczki czosnku mielonego 1 łyżka czosnku granulowanego 1 łyżeczka(...)odrobinę oleju,rozgrzewam. Dodaję pieczarki oraz natkę. Solę i pieprze do smaku. Smażę chwilę. Na każdy kotlet kładę plaster sera. Za pomocą łyżki kładę porcję farszu. Wkładam do piekarnika. Piekę ok 5 min w 180 stopniach tak by ser się ładnie roztopił. Podaję z ulubionymi dodatkami. Smacznego
Gotowanie Patkinasza ulubiona wersja szaszłyków. :-) Po ich zrobieniu doszłam do wniosku, że filety z kurczaka, które najczęściej spotyka się w domowych szaszłykach nie zastąpią wieprzowiny. Najsmaczniejsze są z polędwiczkami, tak jak tutaj, bo mięso jest miękkie, kruche i nie wymaga długiego pieczenia czy grillowania. Aromat białego wina niewątpliwie dodaje im wyjątkowości i smaku. Polecam spróbować. :-) 400g polędwiczek wieprzowych 12 pieczarek(...)posypujemy z każdej strony solą, pieprzem i papryką. 4. Szaszłyki polewamy 1/2 przygotowanego wina i grillujemy do zarumienienia, w trakcie podlewając je ponownie winem. Możemy również upiec je w piekarniku (w 180 stopniach, przez 40 minut
Szefowa kuchnimocno solone, a solonych rzeczy dzieci nie powinny jeść. Domową wędlinką Córcia się zajada! W upieczonym mięsie nie czuć cebuli, ale nadała pewien smak i aromat. Składniki: 1 duży filet z piersi indyka (około 1,5 kg) Marynata: 4 ziarna ziela angielskiego 2 liście laurowe 1 płaska łyżeczka soli 3 łyżeczki papryki słodkiej 1/4 łyżeczki papryki ostrej 1/2 łyżeczki(...)polewamy i nacieramy oliwą z oliwek i oprószamy słodką papryką, majerankiem i lubczykiem. Obok mięsa, na brzegach naczynia rozkładamy kawałki obranej cebuli. Naczynie przykrywamy folią aluminiową i wstawiamy do piekarnika. Pieczemy 1,5 godziny w 180 stopniach. Potem zdejmujemy folię i pieczemy jeszcze do lekkiego zrumienienia skórki z wierzchu (około 10 minut). Po upieczeniu od razu odsączamy z wytworzonego soku
Kolorowy Przepisownikzapieczone pod sosem beszamelowym i żółtym serem. Cały obiad w jednym naczyniu! Polecam:) Składniki: 1 opakowanie kolorowego tortellini (z serem lub z szynką) 1 brokuł 2 pojedyncze filety z kurczaka 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 20 dkg żółtego sera 3 łyżki masła 4 łyżki mąki 1,5 szklanki mleka przyprawa do kurczaka,gałka muszkatołowa, sól(...)papryki delikatnie mieszamy razem i wykładamy do naczynia żaroodpornego. Całość zalewamy sosem beszamelowym *** *** Ser żółty ścieramy na tarce o dużych oczkach i wysypujemy na zapiekankę *** *** Zapiekankę wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180’C i zapiekamy przez 30 minut *** *** Zapiekanka najlepiej smakuje podana z domowym sosem czosnkowym, na który przepis znajdziecie TUTAJ *** *** SMACZNEGO *** POLECAM RÓWNIEŻ: KEBABOWA ZAPIEKANKA MAKARONOWA PRZEPIS TUTAJ
Blog z Apetytemmoże obejść się moje ulubione danie. W połączeniu z aromatycznym czosnkiem zarumienionym na masełku nadaje aromatu całemu daniu. Zapiekanka jest sycąca, pyszna, wyśmienita ! ~~SKŁADNIKI~~ ryba dorsz świeży (filety) 3 szt. ( 350 g.) makaron Lubella pióra 1/2 opakowania szpinak świeży 250 g. czosnek 3 ząbki masło 2 łyżki sól, pieprz świeżo mielony do oprószenia ryby(...)według wskazówek na opakowaniu. Przecedzamy, przelewamy zimną wodą i umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Na makaronie układamy kawałki ryby. Polewamy sosem szpinakowym. Wierzch posypujemy serem mozzarella. Zapiekankę wsadzamy do nagrzanego piekarnika z termoobiegiem na ok. 5-10 min., aż ser zarumieni się. #Lubella #ŚwiatowyDzieńMakaronu #ŚwiatowyDzieńMakaronu2017 #świetujzlubellą #makaronlubella #lubellauwielbiam
Kuchnia Paulettesz kaczki Duża pomarańcza Jabłko Musztarda Miód Rozmaryn Soł Pieprz Filety z kaczki myjemy i suszymy. Nacinamy skórę, przyprawiamy solą i pieprzem, przekładamy do miski. Na dwa filety używam jedną pomarańczę. Wyciśnięty z niej sok przelewam do kaczki. Dodaję musztardę – nie żałuję jej, dodaję naprawdę sporo, ok. 10 łyżek. Na koniec posiekany rozmaryn. Wszystko dokładnie mieszamy(...)miodem na patelni, gdzie smażyliśmy mięso. Gdy kaczka odpocznie, kroimy ją w kostkę i nakłuwamy na patyczki naprzemiennie z jabłkiem. Gotowe szaszłyki polewamy marynatą, która została. Pieczemy w piekarniku ok. 10 minut w temperaturze 180 stopni. Możemy je również przyrządzić na grillu. Smacznego
MarcinChefpieczarek 2 szalotki bądź 1 mała cebulka sól, pieprz przyprawa do kurczaka starty żółty ser 1 roztrzepane jajko olej do smażenia Paseczki ciasta francuskiego zaplatać naprzemiennie Mięso umyć, osuszyć. Filet z kurczaka rozkroić na mniejsze części (każdą połówkę na dwie lub trzy części). Przyprawić solą, pieprzem i przyprawą do kurczaka. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki. Cebulę obrać(...)francuskie przełożyć na formę wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować roztrzepanym jajkiem. Piec około 40-45 minut w 200ºC (aż do zarumienia ciasta). Podawać kilka minut pod wyjęciu z piekarnika (gorące ciasto może przykleić się do papieru do pieczenia
UgotowaćSkładniki: 4 filety z kurczaka, mogą być też pałeczki lub udka 20 dkg kapusty kiszonej łyżka miodu 2 łyżeczki papryki ostrej 4 łyżeczki papryki słodkiej 10 dkg pieczarek 1 łyżeczka cynamonu sól pieprz 1 ostra czerwona papryczka 1 łyżeczka curry 1 cebula 2 ząbki czosnku Przygotowanie: kurczaka myjemy, oprószamy solą i pieprzem pieczarki obieramy, kroimy w ćwiarteczki(...)kiszoną, podsmażamy około 10 minut, dokładamy pieczarki, mieszamy i pozostawiamy na patelni jeszcze przez 5 minut kurczaka układamy w żaroodpornym naczyniu, przykrywamy kapustą, wstawiamy do nagrzanego do 180'C piekarnika zapiekamy około 20-30 minut. Podajemy z ziemniaczkami w mundurkach, kaszą lub pieczywem. SMACZNEGO
Luźna Kuchniapieprz, słodka papryka 50g sera mozzarella olej do smażenia Składniki na sos pomidorowy: 1 puszka pomidorów 1 cebula 2 ząbki czosnku przyprawy: sól, pieprz, oregano, bazylia *** Filet z kurczaka kroimy w kosteczkę oprószamy przyprawami i smażymy na patelni, ciągle mieszając, aż mięso straci surowy wygląd *** *** Do mięsa dodajemy liście szpinaku i wszystko podsmażamy razem przez kilka(...)makaronowe gotujemy według przepisu na opakowaniu. Każdą muszlę nadziewamy kurczakowo-szpinakowym farszem i układamy na sosie pomidorowym *** *** Na wierzchu każdej muszli układamy pokrojony na kawałki ser mozzarella *** *** Zapiekamy w piekarniku nagrzanym do 180’C przez około 15 minut. Piekłam bez przykrycia i danie wyszło bardzo smaczne (muszlę nie były suche ani twarde). Oczywiście można naczynie przykryć na czas pieczenia
Blog z Apetytemchrupały” podczas jedzenia. Jeżeli jednak chcecie by danie było bardziej fit, zrezygnujcie z warstwy majonezowo-serowej. Sam łosoś z porem również smakuje świetnie:) Na 4 porcje: 2 filety z łososia (po około 250-300g każdy) 2 pory 2 łyżki Oleju Wielkopolski Miks z Kokosem + do posmarowania formy 4 łyżki śmietany 30% 15g serka topionego sok z połowy(...)Pory wykładamy na rybę. W małym garnuszku mieszamy majonez z parmezanem i wiórkami kokosowymi. Mieszankę tą wykładamy na pory, starając się rozprowadzić ją jak najcieńszą warstwą. Łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (gdyby warstwa majonezu zaczęła się zbyt szybko rumienić, przykrywamy rybę folią aluminiową). Przed podaniem posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem
Smaki Na Talerzudoprawione są smaczną bazą dla wielu potraw. Dla urozmaicenia do warstwy majonezowej dodałam również niewielką ilość wiórek kokosowych, które przyjemnie „chrupały” podczas jedzenia. Na 4 porcje: 2 filety z łososia (po około 250-300g każdy) 2 pory 2 łyżki Oleju Wielkopolski Miks z Kokosem + do posmarowania formy 4 łyżki śmietany 30% 15g serka topionego(...)Pory wykładamy na rybę. W małym garnuszku mieszamy majonez z parmezanem i wiórkami kokosowymi. Mieszankę tą wykładamy na pory, starając się rozprowadzić ją jak najcieńszą warstwą. Łososia wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na około 15-20 minut (gdyby warstwa majonezu zaczęła się zbyt szybko rumienić, przykrywamy rybę folią aluminiową). Przed podaniem posypujemy posiekanym drobno szczypiorkiem
Smaki Na Talerzuwędlinę na kanapkę, ale i na ciepło do obiadu. Kawałek upieczonego indyka z musztardą lub ketchupem owinięte w liść sałaty to doskonała przekąska w I fazie diety - szybka przemiana. Ponieważ filet z indyka jest dość suchym mięsem należy upiec go w rękawie lub naczyniu żaroodpornym z pokrywką. Ten prosty zabieg sprawi, że pieczyste z indyka będzie soczyste. Polecam! Składniki(...)własnych kubków smakowych. Panuje tu całkowita dowolność nazajutrz mięso ułożyć w rękawie foliowym, zlać marynatę, dodać do mięsa, spiąć boki, na górze zrobić małe nacięcie nożyczkami i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180`C. Piec 1 godzinę. Gdy używasz termometru kuchennego, mięso jest gotowe gdy osiągnie 85`C. Na ostatnie 10 minut rozciąć rękaw, rozchylić i dopiec mięso przed krojeniem
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!