Powoli zbliża się koniec karnawału i przed nami najsłodszy dzień w roku – Tłusty Czwartek. W związku z tym u nas też tłusto i słodko – faworki, potocznie zwane chrustem! Właściwie powinny być również pączki, ale robiłam je tylko raz w życiu i jeszcze nie „dorosłam” do nich ponownie. Może za rok. Składniki: ? 1/2 szklanki żółtek(...)przykleiło się do stolnicy. Już podczas wałkowania było mnóstwo pęcherzy powietrza. ? Radełkiem kroić pasy 2-3 cm szerokości i ok. 10 cm długości, w środku każdego nacięcie aby przewinąć faworki. ? Smażyć po kilka sztuk w gorącym smalcu z obu stron. ? Wyjmować na ręcznik papierowy, po wystudzeniu posypać cukrem pudrem. Z połowy tej porcji zrobiłam faworki, a z drugiej
To co kochamPrzepyszne, bardzo kruche faworki które rozpływają się w ustach. Będą idealne na tłusty czwartek i ostatki. Poniżej linki do dwóch innych przepisów na faworki: - faworki Lucyny Ćwierczakiewiczowej bez wybijania ciasta - tradycyjne faworki Składniki na 3 niepełne talerze: 100 g mąki krupczatki 100 g mąki tortowej 3 żółtka 2 łyżki kwaśnej śmietany(...)Zagniatamy wszystko szybko, obtłukujemy wałkiem aby wytworzyły się pęcherzyki powietrza. Następnie chowamy do lodówki na 30-60 minut 2. Po tym czasie wałkujemy na cieniutko i wycinamy faworki. 3. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu. Po usmażeniu odsączamy na papierowym ręczniku i posypujemy cukrem pudrem. Smacznego
Gotowanie...to proste !stolnicę wsypać mąkę i położyć część ciasta. Rozwałkować cienko tworząc kształt prostokąta. Następnie pociąć w pasy o szerokości 3 cm. Teraz już pociąć na mniejsze kawałki. W środku każdego faworka naciąć . Złapać za jedną końcówkę faworka i wywinąć go przez środek. Tak postępować ze wszystkimi faworkami. Wykonanie w thermomix do naczynia miksującego wrzucić wszystkie składniki, czas 3 minuty, interwał(...)Smażenie – w głębokiej patelni rozgrzać smalec i olej. Na gorący tłuszcz wrzucać faworki. Podczas smażenia zmniejszyć już lekko ogień . Smażyć z dwóch stron na złoty kolor. Faworki położyć na papierze kuchennym. W ten sposób pozbędziecie się nadmiernego tłuszczu. Na koniec posypać obficie cukrem pudrem. Smacznego
Kuchnia PokoleńRóże karnawałowe, to pyszne, delikatne faworki w bardziej subtelnej formie. Z ciastem postępujemy dokładnie tak samo, do momentu wycinania kształtów. Bazujemy na ulubionym przepisie na faworki, ja wykorzystałam mój ostatni przepis na ten przysmak . Ciasto jest bardzo delikatne, idealnie sprawdziło się zarówno przy różach karnawałowych jak i przy faworkach. Choć raz w roku warto się pokusić(...)przygotować faworki w innej formie. Składniki: - 300g mąki orkiszowej tortowej typ450 (lub pszennej) - 4 żółtka - 4 łyżki kwaśnej śmietany (u mnie 150g) - 1 łyżka spirytusu lub wódki - 1/3 łyżeczki proszku do pieczenia - szczypta soli dodatkowo: - tłuszcz do smażenia (u mnie bezzapachowy olej kokosowy) - mielony ksylitol lub puder do posypania - konfitura (u mnie domowa, bez cukru) - mąka do podsypania
Smaczne Zdrowecuda chodzą za mną od dłuższego czasu i mam wrażenie oglądając fejsa i instagram, że chyba w każdym polskim domu nic się nie robi poza smażeniem pączków i robieniem faworków. Musiałam prędzej czy póżniej coś niezdrowego zrobić i ja. A, że sił i czasu coraz częściej brak, musiało być to zrobione szybko. Lany chrust to w Polsce mam wrażenie(...)sztuk. Tymczasem funnel cakes możecie spotkać w rozmiarze na całą średnicę patelni czy garnka. Takie gigantyczne już nie spiralki a wręcz gniazda Ten chrust nie smakuje jak tradycyjne faworki. W ogóle spróbujcie go na różnych etapach stygnięcia. Jeszcze ciepłe są miękkie, po ostygnięciu stają się chrupiące. Samo ciastko nie jest słodkie, dlatego lany chrust podajemy oczywiście z cukrem
Mieszam w Garnkumama przygotowywała kilogramy tego przysmaku, a w całym domu pachniało smażącymi się kawałkami ciasta. Jednak teraz to ja przejęłam ten słodki „obowiązek” i od kilku lat smażę faworki dokładnie według przepisu mojej mamy. Spróbujcie go, a pokochacie go tak samo bardzo jak ja! Składniki: – 320g mąki orkiszowej typ 700 – 5 porządnych łyżek śmietany(...)przykrywamy ściereczką i rozwałkowujemy na blacie lekko podsypanym mąką. Następnie kroimy na paski o szerokości 3 cm, a następnie na prostokąty 10 cm lub 5 cm (jeśli wolimy mniejsze faworki). Każdy kawałek nacinamy w środku, a następnie jeden koniec przekładamy przez środek. Podgrzewamy tłuszcz do 170 stopni (jeśli nie mamy termometru, odpowiednio rozgrzany olej poznamy po włożeniu do niego
Be Fit Be StrongZnajdziecie tu zarówno klasyczne pączki z różą, jak i mini serowe pączusie czy też pączki bananowe. Dla każdego coś słodkiego. Miłego i smacznego dnia Jestem ciekawa ile pączków i faworków dziś zjecie? 7 przepisów na Tłusty Czwartek: *Wystarczy kliknąć w nazwę (tytuł), by przejść do pełnego przepisu. Pączki z nadzieniem adwokatowym Pyszne domowe pączki z nadzieniem adwokatowym. Oczywiście nadzienie(...)serowe w kilka chwil Moje ulubione małe pączki. Ich przygotowanie jest bardzo proste, a smak wspaniały. Polecam. Smażone banany w kokosowym cieście Prosty pomysł na słodki smażony deser. Spróbujcie. Faworki bez zawijania, czyli tzw. faworki trydenckie Proste, pyszne, puchate faworki
Słodkie okruszkimnie w tym roku...) polecam przygotowanie faworków. I choć są trochę czasochłonne (czym cieńsze, tym smaczniejsze), to zapewniam, że ich smak wynagrodzi trudy wałkowania. Jak dla mnie te faworki (chruściki) są w wersji dietetycznej, cukru w nich niewiele (można też użyć zamienników: ksylitol, erytrytol, itp), tłuszczu prawie wcale- tyle co w śmietanie. Za to zawierają mnóstwo żółtek. Smażone(...)ubijamy ciasto wałkiem , a następnie zawijamy w folię spożywczą i odstawiamy do lodówki, na min. 30 minut. Następnie odrywamy nieduże kawałki ciasta i wałkujemy na cieniutkie placki, czym cieńsze faworki, tym smaczniejsze. Radełkiem lub nożem odcinamy paski ok.3cm. W każdym pasku robimy nacięcie, a następnie przez otwór przewijamy jedną część ciasta. Odkładamy na blaszkę. Najlepiej przygotować sobie wszystkie
Smaczne ZdroweFaworki, nazwa ta została zapożyczona z języka francuskiego. Faveur, znaczy wąska wstążeczka, tasiemka. Jak donoszą niektóre źródła, faworki przywędrowały do nas z Litwy i Niemiec. Mogą mieć różne kształty począwszy od wstążeczek po różyczki. W oryginalnym przepisie Lucyny Ćwierczakiewiczowej jest mąka pszenna, ja zmieniłam na jęczmienną i zamiast araku, dodałam kieliszek spirytusu. Dodatkowo musiałam dosypać 100g mąki, ponieważ(...)ciasto było zbyt luźne, a to pewnie za sprawą jajek. Przyznam, że te faktycznie były dość duże. Po połączeniu składników sami zdecydujcie, czy dosypać mąki czy nie. Kilka faworków smażyłam na oleju, pozostałe na smalcu, tak dla porównania. Zdecydowanie lepsze na smalcu! Tyle moich zmian. Reszta jak w przepisie. Co zrobić z pozostałych białek? L. Ćwierczakiewiczowa w swojej książce
Leśny Zakąteknami i coś mi się wydaje, że nie ostatnia, bo ta rozeszła się w mgnieniu oka. A wcale ich tak mało nie wyszło Składniki (przepis na ok.3 talerze faworków) : – 0,5 kg mąki pszennej – 6 żółtek – 4 łyżki śmietany 18% – 2 łyżki cukru pudru – 50g masła (rozpuszczonego) – 4 łyżki spirytusu – 4 łyżki(...)minut, składając boki ciasta i ubijać dalej. Owinąć w folię i odstawić na min 30 minut do lodówki. Ciasto rozwałkować na cienki placek (im cieńsze ciasto tym faworki są smaczniejsze). Wykrawać paski (szer.3-4cm dł. 10-12cm). Na środku każdego prostokąta zrobić podłużne nacięcie i przeciągnąć przez nie jeden koniec ciasta. W płaskim rondlu rozgrzać porządnie tłuszcz i smażyć
CookYourselfużyje płatków chilli dzięki czemu makaron będzie piekielnie ostry. Makaron podałam z dipem z pieczonej papryki z dodatkiem fety Paprykowy CHRUST MAKARONOWY podany z dipem z pieczonej papryki czyli faworki makaronowe o smaku paprykowym FAWORKI: 1/2 op makaronu świdry papryka słodka sól olej z chilli do smażenia DIP DO FAWORKÓW: 2 papryki 80 g feta 4 ząbki(...)ząbkami czosnku. Dodajemy ser feta, suszone pomidory oraz oliwę z oliwek i blendujemy na gładką masę. Na sam koniec przyprawiamy solą, pieprzem i sokiem z cytryny wg potrzeby Przygotowujemy faworki makaronowe: Makaron gotujemy al dente w wodzie z solą i odrobiną papryki w proszku. Po ugotowaniu przelewamy makaron zimną wodą. Smażymy do momentu aż makaron będzie delikatnie złoty
Kuchnia w oparachroku doszłam już chyba do tego najlepszego. Ciasto z dodatkiem mąki krupczatki i mascarpone. Idealna konsystencja ciasta bez "bicia" wałkiem. Ciasto bardzo łatwo się wałkuje a faworki są tak kruche, że po prostu rozsypują się w ustach. Porcelana Bogucice z kolekcji Swietłana i Weronica Platin Składniki: 5 żółtek 250 g mascarpone Łowicz 1 łyżka cukru pudru 1/3 łyżeczki soli(...)paski o szerokości około 2 cm i długie około 15 cm. Na środku każdego paska zrobić na środku wzdłuż nacięcie około 2 cm i przewinąć jeden z boków. Faworki układać na bawełnianym ręczniku. W patelni z wysokim brzegiem rozgrzać olej do temperatury około 180 stopni. Smażyć faworki po około 40 sekund z każdej strony na złoto
Ala piecze i gotujeNajlepsze faworki jakie kiedykolwiek jadłam. Jest karnawał i nie wyobrażam go sobie bez smażenia faworków. Pyszne, delikatne, kruche, po prostu rozpływają się w ustach i gwarantuję Wam, że nie poprzestaniecie na jednym ;) Przepis jest bardzo prosty i sprawdzony przeze mnie wielokrotnie. Oczywiście ich chrupkość zależy tu od grubości rozwałkowanego ciasta. Im cieńsze tym bardziej będą kruche(...)każdą cienko rozwałkować. Radełkiem lub nożem ciąć z ciasta nieduże prostokąty, każdy naciąć lekko w środku. Przez nacięcie przełożyć jeden koniec ciasta. Olej lub smalec rozgrzać w garnku. Faworki wkładać partiami do garnka. Smażyć na złoty kolor z obu stron. Wykładać na ręcznik papierowy. Schłodzone faworki solidnie posypać cukrem pudrem. Z podanych składników wyszło mi 40 faworków
Zrób to smacznie