faworki - 1708 przepisów (strona:23/114)

Faworki na piwie 144

Faworki na piwie są łatwe w wykonaniu i nie trzeba długo wyrabiać, ponieważ piwo ma w sobie bombelki, które pozostają w cieście. Faworki te są niesamowicie kruche z charakterystycznymi bombelkami powietrza. Doskonały przepis dla tych co nie robili jeszcze faworków. Polecam. Składniki: 2-3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1/2 szklanki jasnego piwa 1 łyżeczki masła szczypta(...)soli Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Ważne jest, aby składniki na faworki były schłodzone. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i dodać żółtaka, piwo, sól oraz masło. Zagnieść ciasto i wyrabiać do momentu, aż wszystko ładnie się wyrobi. Jeśli ciasto jest za bardzo klejące dosypać mąki i wyrobić. Ciasto musi mieć taką konsystencję, aby mogło się rozwałkować. Wstawić

talerz przyjemności
Faworki na piwie 146

akurat nie miałam śmietany więc wypróbowałam inny przepis, który miałam zapisany w swoich notatkach. Do przygotowania ciasta potrzeba tylko żółtek, mąki, piwa i cukru. Bardzo polecam ten przepis bo faworki wyszły rewelacyjne. Piwa w cieście w ogóle nie czuć w faworki są niezwykle kruche. składniki: 7 żółtek ( z dużych jajek) 2,5 szklanki mąki pszennej+do podsypania(...)cienko rozwałkować. Następnie ciasto pokroić na paski o szerokości ok 3 cm i długości ok 10-12 cm. Każdy pasek ciasta naciąć na środku i przełożyć ciasto formując faworka. Gotowe faworki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
Faworki nadziewane pastą z soczewicy 217

foremką kółka. 2. Każdą rurkę owijamy w najcieńszym miejscu jednym okrągłym kawałkiem ciasta tak, aby brzegi nachodziły na siebie. Sklejamy je odrobiną białka. 3. Garnek, w którym będziemy smażyć faworki powinien mieć średnicę długości metalowej rurki. Wkładamy po dwie, aby leżały blisko siebie. Dzięki temu ciasto nie będzie odchodziło od foremek. 4. Smażymy w lekko rozgrzanym oleju na złoty(...)szklanki wody, na wrzącą wsypujemy soczewicę i przykrywamy. Pod koniec dosypujemy odrobinę soli. 6. Miękką soczewicę wkładamy do malaksera, dodajemy resztę składników i miksujemy. 7. Gładką pastą nadziewany faworki. Możemy obtoczyć brzegi w siemieniu lnianym, sezamie lub mielonych orzechach.   Smacznego! Kategoria: Przepisy Tagged: bez pieczenia , czosnek , faworki , pasta , przystawki , soczewica

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Faworki 113

ciasto na blat, dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienkie placki. Nożem wycinamy paski, na środku każdego paska robimy nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec ciasta. Tak przygotowane faworki układamy na blacie. Do garnka(...)wlewamy olej i podgrzewamy. Na próbę wkładamy jednego faworka i czekamy, aż troszkę spuchnie i zbrązowieje. Po zarumienieniu się odwracamy go na druga stronę czekamy, aż się zarumieni i wyjmujemy na wcześniej przygotowany talerz wyłożony ręcznikami papierowymi (wchłoną nadmiar oleju). Następnie przekładamy go do miski i posypujemy cukrem pudrem. Resztę faworków smażymy w ten sam sposób wkładając

Kolizje Smaków
FAWORKI DROŻDŻOWE 147

deszczowe dni często z mojąrodziną bierzemy się za wspólne pieczenie faworków. Ktoś wałkuje ciasto, ktoś wycina, ktoś nadaje kształ, a ja smażę :) Moja funkcja jest niezmienna. Naszymi ulubionymi faworkami na jesień są te drożdżowe. Dziś podzielić się chce z Wami niezaowdnym przepisem , faworki wychodzą palce lizać! Spróbujcie sami   Składniki: 1 kg mąki 1 łyżeczka soli(...)pól godz do wyrośnięcia.  * Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paseczki, w kazdym robimy naciecię, przez które przekładamy jeden bok tworząc tym samym kształt faworka. * Olej bardzo mocno rozgrzewamy w garnuszku. Po kolei smażymy faworki na delikatnie rumiano. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem

Z Majeczką w kuchni
Pieczone faworki, czyli nie taki Tłusty Czwartek 191

przejmą wilgoć). Wiadomo, że to trochę profanacja prawidziwej wersji, ale jeśli ktoś nie chce smażyć lub nie może tradycyjnych jeść, jest to dobry zamiennik. Zapraszam na chrupanie ;) Pieczone faworki Mąka pełnoziarnista- 130g Mąka pszenna-130g Jogurt naturalny- 80ml Jajko- 2 sztuki Proszek do pieczenia- 1-2 łyżeczki (ja użyłam 2, ale moim zdaniem faworki mogły być niższe(...)następnie należy rozwałkować cienko i kroić w paski. Każdy pasek przeciąć w środku i wywinąć przez otwór jeden koniec faworka. Piec w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobiegu. Z przepisu wyjdzie około 40 faworków (nie liczyłam, ale wyszła mi średnia miska ;)) źródło przepisu

FitKot
faworki (chrust) 147

Jeśli to jest jedyny dzień w roku, kiedy bezkarnie można się zajadać takimi niezdrowymi słodkościami, to ja to muszę wykorzystać Postanowiłam jeszcze zasilić nasze zapasy w faworki! A co! SKŁADNIKI 20 dag mąki pszennej 3 żółtka 3-4 łyżki gęstej śmietany (18% lub 24%) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu szczypta soli cukier puder do posypania(...)Każdy wycięty prostokąt naciąć pośrodku i przewlec przez otwór. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru (z obu stron). Olej ma myć na tyle gorący, że faworki od razu zaczną wyposażać się w pęcherze powietrza, jeśli będzie za zimny, faworki będą płaskie. Gotowe faworki wyjąć na ręcznik papierowy, odsączyć, oprószyć cukrem pudrem

zabawa smakiem
"Pijane" Faworki . 172

faworki . Piekę je tylko raz do roku (właściwie nie wiem dlaczego ) i chyba jednak bardziej ku nim się skłaniam niż ku pączkom w tłusty czwartek. Dziś przepis na faworki z piwem Ponoć z przepisu M. Gessler .   Są wyjątkowo kruche , delikatne i chrupiące . Dzięki alkoholowi nie nasiąkają tłuszczem. Wystarczy kilka składników i godzinka czasu , by wyczarować dwie konkretne(...)kawałki ciasta i wałkować bardzo cieniutko , kroić na prostokąty ( mniej więcej 10x2 cm ) W każdym z nich zrobić nacięcie i przewlec przez nie jeden koniec faworka. W rondlu rozgrzać tłuszcz i partiami smażyć faworki , doslownie kilkanaście sekund z każdej strony ,Osączyć na ręczniku papierowym i obsypać cukrem pudrem . Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka
Faworki 132

Wczorajszy dzień był dość męczący. Właśnie dlatego obiecany przepis na faworki ląduje na blogu dopiero dzisiaj. To były moje pierwsze faworki w życiu. Wyszły smaczne, choć za grube. Niestety, po wybijaniu ciasta zabrakło mi już siły na cieniutkie rozwałkowanie go. Dlatego polecam użycie maszynki do makaronu, będzie Wam dużo wygodniej, a faworki wyjdą cienkie i chrupiące(...)tego przepisu wyszła mi spora patera faworków. Potrzebne nam:  - 3,5 szklanki mąki pszennej - 2 łyżki wódki - szczypta soli - 5 żółtek - 3/4 szklanki kwaśnej śmietany 18% *dodatkowo: - olej rzepakowy do smażenia - cukier puder Przygotowanie: Z przygotowanych składników zagnieść ciasto, tak aby było gładkie. Zawinąć je w folię spożywczą i odłożyć na 30 minut (w temp. pokojowej). Następnie rozwałkować

W poszukiwaniu inspiracji
Faworki po włosku czyli chiacchiere 186

mąką… może angielska mąka nie za bardzo chce współpracować z polską wódką? Jednak i tak efekt był zachwycający i dlatego bardzo Was namawiam do wypróbowania tego przepisu na faworki po włosku. Faworki po włosku czyli chiacchiere Składniki na 2 duże miski: 480 g maki 14 g proszku do pieczenia 100 g cukru 40 g miękkiego masła(...)większy możemy go naciąć na środku. Smażymy na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Odkładamy na tacę wyłożoną ręcznikami papierowymi do odsączenia i przestudzenia. Zimne posypujemy cukrem pudrem. Smacznego Post Faworki po włosku czyli chiacchiere pojawił się poraz pierwszy w UgotujmyTo.pl

UgotujmyTo.pl
Faworki drobiowe 1459

smażenia   Umyte filety osuszyłam papierowym ręcznikiem. Pokroiłam na plastry. Z całej porcji (60 dag) wyszło mi 10 sztuk. Każdy nacięłam pośrodku, na ok. 2 cm. Przewinęłam i uformowałam faworki. Przełożyłam do pojemnika, dodałam wszystkie składniki marynaty – wymieszałam, aby mięso było dokładnie pokryte marynatą (dla aromatu dołożyłam skórkę z wyciśniętej cytryny). Pojemnik wstawiłam na noc do lodówki. Na drugi(...)dzień, porcje mięsa obtaczałam w mące (pozbyłam się nadmiaru) i smażyłam na rozgrzanym oleju kokosowym (może być inny, ja lubię ten smak). Ot i cała filozofia faworków drobiowych. Podałam na ryżu z kukurydzą i sałatą. Co do tego „znudzenia kurą”, to trochę przesadziłam. Lubię mięso drobiowe, często je przyrządzam, więc… dlaczego nie podać go inaczej. Smacznego.   Wydrukuj

mojewypiekiinietylko
Kruche faworki, chrust na żółtkach 40

Karnawał trwa w najlepsze, więc pora, aby na blogu pojawiły się karnawałowe przepisy. Zaczynamy od faworków. Wieki ich nie robiłam. Od jakiegoś czasu, pojawiały się u nas w domu ale zrobione przez inne ręce. W tym roku jest inaczej. Pierwsza tura za nami i coś mi się wydaje, że nie ostatnia, bo ta rozeszła się w mgnieniu(...)wcale ich tak mało nie wyszło Składniki (przepis na ok.3 talerze faworków) : – 0,5 kg mąki pszennej – 6 żółtek – 4 łyżki śmietany 18% – 2 łyżki cukru pudru – 50g masła (rozpuszczonego) – 4 łyżki spirytusu – 4 łyżki wody – olej do smażenia – cukier puder do oprószenia Mąkę i cukier puder (2 łyżki) przesiać

CookYourself
Najlepszy przepis na faworki 36

Najlepszy przepis na faworki, które zawsze się udają i smakują doskonale! Mimo że Tłusty Czwartek już za nami, to myślę, że absolutnie nic nie stoi na przeszkodzie by podzielić się dzisiaj z Wami przepisem na idealne faworki, bo przecież dlaczego mielibyśmy przygotowywać je tylko jeden raz w roku, skoro są one tak dobre? :) Idealnie ... The post Najlepszy przepis(...)faworki first appeared on Pogotujmy.pl . Artykuł Najlepszy przepis na faworki pochodzi z serwisu Pogotujmy.pl

Pogotujmy.pl