faworki - 1708 przepisów (strona:17/114)

Szampańskie faworki 115

faworki są jedne z najlepszych jakie do tej pory jadłam. Kruchutkie, delikatne, po prostu doskonałe! A ponieważ pod wpływem wysokiej temperatury ulatniają się wszystkie procenty, faworki mogła jeść również Oliwka ;) Zresztą nie trzeba było jej namawiać, jeszcze ciepłe podkradała z talerza ;) Faworki podałam na Porcelanie Bogucice . "Agawa Gold" 4 szkl mąki pszennej 6 żółtek 1 szkl wina(...)była taka potrzeba można dodać jeszcze odrobinę więcej mąki). Ciasto schłodzić w lodówce ok 1 godzinę. Po tym czasie podzielić na kilka części i bardzo cienko rozwałkować. Radełkiem wykrawać faworki o wymiarach 8x2cm. Nie większe bo faworki podczas smażenia sporo urosną. Smażyć na rozgrzanym oleju na złoty kolor. Odsączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym. Posypać cukrem pudrem

Smakołyki Asi
Karnawalowe szalenstwo - Faworki 111

chrustu" .  Niby zwykłe suchelce ale jednak kojarzą się  z karnawałem i dobrą zabawą. Więc jak tylko minęły święta...rzuciłam się w wir kulinariów karnawałowych.... Zaczęłam właśnie od faworków.  Przepis niby prosty, ale wystarczy tylko dodać jakąś tańszą  mąkę...  nie przesiać jej ... i można okna faworkami wybijać ;)  Tak więc, z ważniejszych uwag : - koniecznie(...)cienkie pasy, które dzielimy na prostokąty - które nacinamy pionowo nożem. Przekładamy jedną część paska faworkowego przez nacięcie.  W garnku z grubym dnem nagrzewamy olej, wrzucamy po kilka sztuk faworków - czekamy do zezłocenia. Odsączamy na ręcznikach papierowych - ostudzone posypujemy cukrem pudrem. Po wykonaniu wszelkich wyżej wymienionych czynności - możemy już zasiąść do stołu i zajadać się pysznymi faworkami

dlaSmaQ
Mrowisko - góra faworków (przysmak z Suwalszczyzny) 147

zapakować w celofan. Nie wiem ile wytrzyma taki gotowy kopiec, bo u mnie zniknął podczas jednego wieczoru :).  Dla kogo: dla szukających alternatywy dla zwykłych faworków dla lubiących faworki pod każdą postacią dla chcących podać chrust w nowatorski sposób Składniki na faworki: Najlepiej wykonać ok. 500g faworków. Polecam ten przepis . Faworków musi wystarczyć, by usypać(...)Masa powinna lekko zgęstnieć. Trzeba gotować ją ok. 15 minut. Ja zmniejszyłam ilość margaryny o 50g niż w oryginalnym przepisie, gdyż wg mnie masa była troszkę zbyt tłusta. Z faworków układamy kopiec formując go w dowolny sposób. Najładniej wygląda ułożony równo, jednak są i miłośnicy bezładnych stert chrustu. Polecam układać kopiec warstwami polewając każdą warstwę masą i posypując bakaliami

Mania Wypiekania
Faworki 112

inny tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania     Przygotowanie: Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać żółtka , śmietanę, łyżkę cukru pudru, spirytus i szczyptę soli . Wyrabiać ciasto na faworki do momentu kiedy będzie zwarte i miękkie. Czytałam wiele przepisów, w tym momencie były takie historie jak tłuczenie wałki, leżakowanie ciasta 40 min w lodówce i tym podobne(...)już wyrobione, należy brać małe porcje i wałkować tak, aby było jak najcieńsze. Kroimy je wtedy na szerokie pasy, w środku każdego krojąc jeden otwór. Koniec faworka należy przełożyć przez rozcięcie. Gotowe faworki można wrzucać na rozgrzany, głęboki tłuszcz – najlepiej rozgrzać go wcześniej, w międzyczasie. Smażymy je, aż się lekko zarumienią, z jednej i drugiej strony. Następnie przekładamy

Za drzwiami kuchni
Faworki czyli chrusty 161

Pyszne faworki nie tylko na karnawał. Można też przygotować takie faworki z ciasta drożdżowego, będą bardzo smaczne . Faworki czyli chrusty   SKŁADNIKI: mąka - 500 g masło - 5 dag żółtka jaj - 6 szt śmietana - 3 łyżki spirytus lub ocet - 1 łyżka proszek do pieczenia - 1 łyżeczka sól szczypta cukier puder do obsypania faworków smalec(...)się pęcherzyków. Ciasto cienko rozwałkować, wycinać nożem lub radełkiem pasy o szerokości 3- 4 cm.  W środku paska zrobić podłużne nacięcie, przez które przełożyć jeden koniec ciasta paska. Faworki smażyć na dobrze rozgrzanym tłuszczu w płaskim naczyniu na złoty kolor.  Wyjmować faworki na ręcznik papierowy, aby odciekły z nadmiaru tłuszczu, posypać cukrem pudrem.  (function

Kuchnia Danusi
Grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej 252

Wygląd znany, bo któż nie zna faworków, ale marynata powstała dokładnie dla potrzeb tego grilla. Jeżeli Wam się znudziły smaki z grilla, jakie znacie – wypróbujcie przepis na grillowane faworki drobiowe w marynacie z galaretki malinowej.   Składniki: - 2 duże piersi drobiowe (ok. 700g) Marynata: - 1 galaretka malinowa - 280ml wrzątku + 230 gazowanej wody mineralnej (do rozpuszczenia galaretki) - olej arachidowy(...)oraz sok z ½ cytryny. Piersi kurczaka kroimy wzdłuż na 10 pasków. Każdy nacinamy pośrodku, na długość ok. 3-4cm, w zależności od długości paska. Przewijamy, jak przy robieniu faworków. Przekładamy do pojemnika, w którym będą marynowane. Skrapiamy olejem arachidowym i solimy solą wędzoną, oprószamy kolorowym pieprzem, papryką wędzoną i chilli. Wcieramy dokładnie przyprawy i zalewamy letnią galaretką. Wstawiamy

mojewypiekiinietylko
Puszyste faworki domowe-chrusty 92

Pokażę wam jak zrobić krok po kroku pyszne puszyste faworki. Przepis jest szybki i łatwy w przygotowaniu. Czas przygotowania: 60 minut Ilość porcji: 6 osób Trudność przygotowania:  łatwe Cena: tanie SKŁADNIKI: 320g mąki pszennej 130 ml śmietany 18% 5 żółtek 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego cukier puder 1l oleju do smażenia 1. Do miski(...)lekko pociągamy. 5. Smażymy na rozgrzanym oleju po ok 30 sekund z każdej strony. Następnie wykładamy na ręcznik papierowy w celu pozbycia się nadmiaru tłuszczu. 6. Po ostudzeniu posypujemy faworki cukrem pudrem. Gotowe… Smacznego!!! Obejrzyj film, który ułatwi przygotowanie potrawy

karolgotuje
Faworki idealne 54

Kompletnie nie wiem jak to się stało, że przepis na moje ukochane karnawałowe faworki jeszcze tu nie wylądował. Najwyższa pora to nadrobić. Chrust kojarzy mi się od zawsze z Tłustym Czwartkiem, ale tak naprawdę robię je nie tylko na zakończenie karnawału, ale cały rok. Może dlatego, że w smażeniu tradycyjnych pączków nie jestem najlepsza. Z resztą moim skromnym zdaniem(...)żaden pączek nie może równać się z delikatnym, kruchym i cieniutkim faworkiem, który rozpływa się w ustach. Większość osób uważa, że faworki są żmudne i trudne w wykonaniu. Nic bardziej mylnego. Jedynym problemem może być dla niektórych cienkie rozwałkowanie ciasta, co jest sekretem idealnych faworków. No ale proszę Was, kogo odstraszy machanie wałkiem, stojąc w obliczu spróbowania najlepszych

Farmażony
Najlepsze faworki 131

słodkości, w ogóle nawet nie wiedząc, skąd ten zwyczaj. Ale Wy, moi Kochani Czytelnicy, nie dość, że będziecie w tę wiedzę wyposażeni, to jeszcze będziecie mogli pochwalić się najlepszymi faworkami na świecie Czym jest tłusty czwartek? Jest to święto ruchome, którego data jest ściśle związana z datą Świąt Wielkiej Nocy. Jest to dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału – czyli ostatki(...)potem 40 dni postu! Jałowa kasza, chudy żytni barszcz i ziemniaki – aż do Wielkanocnego Śniadania. Dziś mam dla Was przepis na obłędne, nie pączki, a chrust (inaczej zwany faworkami). Chruściki z niego wychodzą leciutkie jak chmurka, delikatne, wręcz rozpływające się. Podaję je tradycyjnie prószone cukrem pudrem. Na pączki przyjdzie czas, szczególnie, że przymierzam się do tych tradycyjnych, staropolskich. Zobaczymy

Kate's Kitchen
Faworki w stylu włoskim 127

ciasto na cienkie ciasto i pokroić na dowolne kształty. Część w prostokąty nacięte w środku, część w prostokąty i następnie w środku zagnieść, formując wstążeczki lub jak nasz tradycyjne faworki. Pokroić ciasto na prostokąty o długości(...)szerokości 2,5 cm. Na środku zrobić nacięcie, ale nie do końca. Następnie przełożyć przez dziurę jeden z boków prostokąta. Formując ładny kształt faworka. Smażenie – rozgrzać olej i partiami wrzucać faworki. Smażyć do momentu aż nabiorą złotego koloru z dwóch stron. Trwa to błyskawicznie. Usmażone rozłożyć na kuchennych. Posypać cukrem pudrem i podawać. Najsmaczniejsze zawsze są tego samego

Kuchnia Pokoleń
Faworki 197

czyli klasyczne faworki - chrupiące, łamiące się idealnie na pół. Mamcia zawsze podawała je oprószając cukrem pudrem. Chyba wielu z nas ma takie wspomnienie wracając wstecz do czasów gdy faworki przygotowywały nasze mamy czy też babcie, więc tych smakołyków nie może zabraknąć i u nas. Faworki - domowy chrust Składniki : 300-350 g mąki pszennej 4 żółtka(...)następnie ciasto wałkujemy na cienki placek, kroimy na paseczki grubości około 2 cm szerokości i około 7-8 długości. każdy paseczek nacinamy na środku, przekładamy koniec przez nacieńcie formując faworka. faworki  smażmy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z dwóch stron.  Wyciągamy łyżką cedzakową na kuchenny papierowy ręcznik,  Odsączone z tłuszczy faworki oprószamy cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Faworki z zeszytu mojej Mamy 123

Środą Popielcową). W okolicach Tłustego Czwartku ich zapach w moim rodzinnym domu było czuć z daleka. Delikatne, kształtne, cieniutkie, kruche – obowiązkowo z cukrem pudrem. Kiedy widzę w sklepie faworki od razu mam przed oczami moją Babcię i Mamę, które dzielnie rozkładają ciasto na stolnicy, wałkują cienko, zwijają faworki i smażą w gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru(...)dzieciaki) wykańczaliśmy je cukrem pudrem, który roznosił się po blacie jak puch albo śnieg… Smaczne czasy:) Czemu faworki z zeszytu mojej Mamy? Bo do tej pory nie jadłam lepszych! Składniki: 2 szklanki mąki 4 żółtka szczypta soli 1 łyżka spirytusu około 2 łyżek gęstej śmietany tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia ciasteczek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy

Zasmakuj Kuchni
Tradycyjne, kruche faworki, czyli chrust 143

faworki z wielu przepisów. Jednak niezmiennie twierdzę, że te tradycyjne są najlepsze. Kruche, tak delikatne, że nawet w rękach potrafią mi się skruszyć. Przepis przekazała mi mama. Te faworki zachwycają wszystkich, których nimi częstuję. Zachęcam do zrobienia. Jestem pewna, że przepis zostanie z Wami na zawsze. Składniki: 230 g mąki pszennej ( ja używam(...)żółtka 1 łyżka octu 3-4 łyżki śmietany 18% ------------------------------- cukier puder do posypania faworków olej rzepakowy do smażenia- około 1 litra Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, które nie lepi się do rąk. Ilość śmietany zależy od wielkości żółtek. Wyrobione ciasto kładziemy na blacie (nie podsypujemy go mąką) i bijemy wałkiem, ile sił mamy

Smak mojego domu
Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym 197

kształcie koła o śr. minimum 7 cm białko olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie napowietrzamy jak do tradycyjnych faworków. 2. Wałkujemy na grubość 1 mm i wycinamy kółka. Foremkę do rurek owijamy jednym kawałkiem ciasta w najcieńszym końcu. 3. Brzegi kółka powinny na siebie nachodzić, smarujemy je dodatkowo(...)białkiem aby podczas smażenia faworki zachowały kształt. 4. Garnek, o średnicy równej długości rurki, napełniamy olejem do 1/3 wysokości. Na średnio rozgrzany tłuszcz wkładamy po dwie sztuki. To powinno zapobiec niechcianemu rozklejeniu się ciasta. 5. Smażymy na złoty kolor. Przy wyjmowaniu rurek, musimy uważać aby nie poparzył nas gorący olej. 6. Biały ser, pure z dyni miksujemy lub ugniatamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty