faworki - 1735 przepisów (strona:16/116)

Faworki, czyli chrust II 749

danie dietetyczne, ale myślę, że raz na jakiś czas możemy sobie na te pyszne ciasta pozwolić. Na blogu znajdziecie również inne przepisy na karnawałowe ciastka: Churros Chrust czyli faworki Pączki z pomarańczową konfiturą Pączki serowe Oponki serowe Małe pączki z cukrem pudrem Faworki, czyli chrust II Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 200 g mąki pszennej 450 1 łyżeczka(...)dużo. Następnie przy pomocy radełka wykrwawmy z ciasta faworki (zdjęcia poniżej). Każdy faworek przekładamy przez zrobioną w nim dziurkę i smażymy na tłuszczu. Ciasteczka smażymy z obydwu stron na delikatny złotawy kolor. Chrust przekładamy na tacę wyłożoną ręcznikiem kuchennym do odsączenia. Przed podaniem faworki posypujemy obficie cukrem pudrem

Kulinarne przygody Gatity
Wegańskie FAWORKI na Tłusty Czwartek 180

Jutro Tłusty Czwartek. Mąż pragnie faworków. Nigdy nie robiłam faworków więc totalnie nie wiedziałam, jak się za to zabrać. W poszukiwaniu przepisu doskonałego natknęłam się na wpis na blogu Green Morning, który oczarował mnie prostotą składu ciasta i cudownym efektem końcowym, do którego dochodzi się już mniej prosto ale patrząc na zdjęcia... Niestety, poległam. Etap smażenia "khaja" przerósł(...)wpisu Autorki Green Morning tutaj .  Cintamani - szacunek, pokłony i od dziś podziwiam dodatkowo Twój charakter :)  Ja, po kolejnym nieudanym khaja, wykorzystałam ciasto na usmażenie najzwyklejszych w świecie faworków i wyszły one tak pyszne, że pozwolę sobie przytoczyć tutaj przepis na to ciasto - zupełnie bez cukru, chrupiące, smaczne  fawory cud! :) Potrzebne będą: - 1 szklanka mąki - 2 łyżki

Wegański blog WSZYSTKO JEST W GŁOWIE
Faworki z trzech mąk 153

ręki. Ciasto także jest świetne do wyrabiania, bardzo elastyczne i nie wysycha tak jak to było w przypadku ciasta na róże karnawałowe. Polecam szczególnie osobom które będą robiły faworki po raz pierwszy, z takiego ciasta musi się udać :-) Przepis znalazłam na tej stronie. Z podanego przepisu wychodzą dwie duże tace faworków. Składniki: 1 szklanka mąki pszennej zwykłej(...)śmietany 18 % lub 22 % 1 łyżka spirytusu 1 łyżka cukru waniliowego szczypta soli Dodatkowo Smalec lub olej do smażenia ( ja smażyłam na oleju) cukier puder do posypania usmażonych faworków. Sposób wykonania: Wszystkie mąki przesiać, dodać żółtka, śmietanę, spirytus, cukier waniliowy, sól i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Gdy ciasto osiągnie aksamitną konsystencję należy je kilka razy dość mocno zbić

Na słodko lub wytrawnie
Faworki na Tłusty Czwartek 74

Kruche, chrupiące, lekkie jak piórko czyli faworki karnawałowe idealne! Jaki przepis w tym roku wybierzesz? Tradycyjny, na piwie a może bez żmudnego wybijania ciasta? FAWORKI TRADYCYJNE Czyli takie jak robiły nasze babcie i prababcie. Wymagają wybijania ciasta, które jednak można przeprowadzić za pomocą robota kuchennego bądź maszynki do mielenia mięsa. FAWORKI NA PIWIE Mają jeszcze więcej pęcherzyków(...)dzięki dodaniu bąbelków w postaci piwa. Po usmażeniu alkohol oczywiście całkowicie paruje więc będą odpowiednie także dla dzieci. FAWORKI BEZ WYBIJANIA CIASTA Jeden z moich ulubionych przepisów, który nie wymaga wybijania ciasta, ani nawet posiadania robota kuchennego. Wychodzą piękne, kruche i pełne bąbelków powietrza. FAWORKI NAJSZYBSZE Zrobisz je w parę chwil dosłownie siedząc i oglądając serial w telewizji

Słodki Blog
Co zrobić na Tłusty Czwartek? Pomysły i przepisy! 102

Zainspiruj się, co zrobić na Tłusty Czwartek! Sprawdź przepisy na pączki, faworki i oponki. Tłusty Czwartek jest popularnym świętem karnawałowym obchodzonym w wielu krajach, w tym w Polsce. Tradycja sięga czasów średniowiecza i jest związana z katolickim okresem Wielkiego Postu przed Wielkanocą. W Polsce Tłusty Czwartek jest dniem, w którym ludzie jedzą tłuste, słodkie potrawy, zanim rozpocznie się okres(...)postu i abstynencji. Typowe potrawy przygotowywane na Tłusty Czwartek to m.in.: pączki, faworki, chrust, oponki. W wielu regionach Polski na Tłusty Czwartek przygotowuje się także specjalne dania. Co zrobić na Tłusty Czwartek – sprawdź pyszne przepisy! Pączki cynamonowe z brązowym cukrem Przepis na cynamonowe pączki – miękkie, pulchne pączki z brązowym cukrem. ZOBACZ PRZEPIS Pączki pieczone bez jajek z nutą

Via Gusto
Faworki drożdżowe. 87

Karnawał w pełni, a tłusty czwartek zbliża się wielkimi krokami.  Zawsze przed Tłustym Czwartkiem staram się podrzucić Wam jakiś nowy przepis  karnawałowy. Tym razem drożdżowe faworki. Są miękkie i pulchne, będą idealne  na Tłusty Czwartek. Jest jeszcze kilka dni, więc zdążycie zrobić na próbę.  Myślę, że będą Wam smakowały. Spróbujcie koniecznie.  Z podanych składników(...)zrobiłam 30 faworków. Składniki: 1 szklanka mleka (moja szklanka 240 ml.) 30 g. drożdży 50 g. cukru 500 g. mąki pszennej szczypta soli 2 jajka 60 g. masła Dodatkowo: cukier puder do posypania faworków 1 litr oleju do smażenia  Wykonanie: Masło roztopić i zostawić do przestudzenia. Ciepłe mleko wlać do miski, dodać cukier i drożdże.  Wymieszać

Agusiowe smakołyki
Karnawałowe inspiracje: najlepsze przepisy 125

karnawałowe inspiracje i sprawdź najlepsze przepisy na imprezę. Trudno znaleźć uniwersalne karnawałowe menu. W tym czasie na polskich stołach goszczą bowiem zarówno potrawy tradycyjne takie jak sałatka śledziowa czy faworki, jak i przekąski, które mają niewiele wspólnego z tradycyjną kuchnią polską, np. sałatka z tortellini, koreczki z oliwkami czy sałatka gyros. Planując karnawałowe menu, nie można zapomnieć także(...)ukłon gospodarzy w stronę kierowców, kobiet w ciąży, matek karmiących oraz wszystkich tych, którzy z różnych powodów nie planują pić alkoholu, ale zamierzają świetnie się bawić. *Artykuł sponsorowany Faworki czy chrusty? Nie ma znaczenia! Dla jednych tylko faworki, dla innych wyłącznie chrusty, chruściki, czasami nawet kreple. Mowa o tradycyjnych polskich, litewskich i niemieckich chrupkich ciastkach przygotowywanych w czasie

Pasja Smaku
FAWORKI Z CIASTA FRANCUSKIEGO 93

Faworki z ciasta francuskiego czyli inaczej też zwane odchudzonymi faworkami . Do przygotowania dosłownie w 10 minut plus kilka minut pieczenia. Wiem, że nie dorównują smakiem tym tradycyjnym faworkom, jednak to świetna alternatywa na szybkie, pieczone ciastka . Wystarczy je zawinąć upiec, a potem tylko posypać cukrem pudrem. Doskonała przekąska do pracy, dla dziecka do szkoły(...)piknik lub spacer rodzinny.  Faworki z ciasta francuskiego - składniki na około 21 faworków: * 1 arkusz ciasta francuskiego * cukier puder do posypania na wierzch Wykonanie: Ciasto francuskie rozwinąć. Przy pomocy noża lub radełka ciasto pokroić wzdłuż dłuższego boku na 7 równych pasków. Następnie paski pociąć wzdłuż krótszego boku na 3 równe części. Na środku każdego prostokąta zrobić nacięcie

Zrób to smacznie
Faworki na jogurcie 95

Pyszne taratuszki na jogurcie. Słodziutkie, pulchne faworki to nieco inna wersja tradycyjnych chruścików. Faworki to pyszna słodka przekąska i łatwa do zrobienia. Chrupiące i idealne wychodzą z tego sprawdzonego przepisu. Wypróbujcie koniecznie. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Faworki na jogurcie – składniki: 400 g jogurtu gęstego naturalnego 3.5 szklanki mąki pszennej tortowej (+ trochę mąki do posypania ) 3 łyżki cukru(...)jajo rozmiar L 3/4 płaskiej łyżeczki sody oczyszczonej 3 łyżki oleju 1/2 łyżeczki soli 1 paczuszka cukru waniliowego kilka kropli aromatu waniliowego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Faworki na jogurcie- sposób wykonania: Wszystkie składniki koniecznie szybciej wyjąć z lodówki, aby się ociepliły. Jajo łączymy z jogurtem. Następnie dodajemy sodę oczyszczoną, sól, cukier waniliowy i zwykły oraz aromat waniliowy. Ponownie dobrze mieszamy

Olcia gotuje!
Chrust (faworki) bez ubijania ciasta 124

Zbliża się Tłusty Czwartek, trwa Karnawał i wiadomo, że w tym okresie na stole nie może zabraknąć chrustu zwanego też inaczej faworkami. Z poniższego przepisu otrzymacie bardzo kruche faworki, bez konieczności ubijania i dodatkowego napowietrzania ciasta. Czas przygotowania: 40 min Czas smażenia: 15 min   Składniki: (na jeden talerz faworków) 2 żółtka 1 łyżka cukru szczypta soli(...)każdym kawałku ciasta natnij na środku otwór długości ok. 1-2 cm Przeciągnij jeden koniec ciasta przez otwór, wywijając go z drugiej strony Olej nagrzej i smaż faworki na średnim ogniu ok. 30 sek. do 1 min z każdej strony Usmażone faworki odsącz z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym Przed podaniem posyp cukrem pudrem Moje uwagi i wskazówki

Słodki Blog
Test faworków! Najlepsze faworki pieczone i smażone 107

Faworki, chrust lub chruścik. Zwał jak zwał, wiadomo o jakie pyszności chodzi. Wczoraj, kilka dni przed Tłustym Czwartkiem podjęłam się zrobienia testu smaku faworków. Każdy z nich zrobiony jest z tego samego przepisu jednak z różnych mąk. Użyłam mąki pszennej typ 500 oraz mąki pszennej pełnoziarnistej. Jedna porcja została zrobiona pół na pół z mąki pszennej i mąki(...)środku. Zawijamy. SMAŻONE : Do oleju wrzucamy kawałek ziemniaka i chrust. Smażymy z każdej strony do zarumienienia.  PIECZONE : Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy faworki. Pieczemy ok. 15 min (aż delikatnie się zarumienią). Chrust podajemy opruszony cukrem pudrem. W przepisie nie ma ani grama cukru - celowo. Chrust możemy posypać cukrem pudrem zrobionym

Czarnawisienka
Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) 108

Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) i w dodatku w kilka minut! :) Polecam wszystkim zabieganym, zapracowanym lub po prostu leniwym ;) jako szybszą alternatywę dla tradycyjnych faworków, na które przepis znajdziecie tutaj: Chrupiące faworki The post Faworki z ciasta francuskiego (z piekarnika) appeared first on KulinarnePrzeboje.pl

Kulinarne Przeboje
Faworki 117

inny tłuszcz do smażenia cukier puder do posypania     Przygotowanie: Mąkę wysypać na stolnicę. Dodać żółtka , śmietanę, łyżkę cukru pudru, spirytus i szczyptę soli . Wyrabiać ciasto na faworki do momentu kiedy będzie zwarte i miękkie. Czytałam wiele przepisów, w tym momencie były takie historie jak tłuczenie wałki, leżakowanie ciasta 40 min w lodówce i tym podobne(...)już wyrobione, należy brać małe porcje i wałkować tak, aby było jak najcieńsze. Kroimy je wtedy na szerokie pasy, w środku każdego krojąc jeden otwór. Koniec faworka należy przełożyć przez rozcięcie. Gotowe faworki można wrzucać na rozgrzany, głęboki tłuszcz – najlepiej rozgrzać go wcześniej, w międzyczasie. Smażymy je, aż się lekko zarumienią, z jednej i drugiej strony. Następnie przekładamy

Za drzwiami kuchni