faworki - 1746 przepisów (strona:18/117)

Faworki idealne 104

Kompletnie nie wiem jak to się stało, że przepis na moje ukochane karnawałowe faworki jeszcze tu nie wylądował. Najwyższa pora to nadrobić. Chrust kojarzy mi się od zawsze z Tłustym Czwartkiem, ale tak naprawdę robię je nie tylko na zakończenie karnawału, ale cały rok. Może dlatego, że w smażeniu tradycyjnych pączków nie jestem najlepsza. Z resztą moim skromnym zdaniem(...)żaden pączek nie może równać się z delikatnym, kruchym i cieniutkim faworkiem, który rozpływa się w ustach. Większość osób uważa, że faworki są żmudne i trudne w wykonaniu. Nic bardziej mylnego. Jedynym problemem może być dla niektórych cienkie rozwałkowanie ciasta, co jest sekretem idealnych faworków. No ale proszę Was, kogo odstraszy machanie wałkiem, stojąc w obliczu spróbowania najlepszych

Farmażony
Najlepsze faworki 171

słodkości, w ogóle nawet nie wiedząc, skąd ten zwyczaj. Ale Wy, moi Kochani Czytelnicy, nie dość, że będziecie w tę wiedzę wyposażeni, to jeszcze będziecie mogli pochwalić się najlepszymi faworkami na świecie Czym jest tłusty czwartek? Jest to święto ruchome, którego data jest ściśle związana z datą Świąt Wielkiej Nocy. Jest to dzień rozpoczynający ostatni tydzień karnawału – czyli ostatki(...)potem 40 dni postu! Jałowa kasza, chudy żytni barszcz i ziemniaki – aż do Wielkanocnego Śniadania. Dziś mam dla Was przepis na obłędne, nie pączki, a chrust (inaczej zwany faworkami). Chruściki z niego wychodzą leciutkie jak chmurka, delikatne, wręcz rozpływające się. Podaję je tradycyjnie prószone cukrem pudrem. Na pączki przyjdzie czas, szczególnie, że przymierzam się do tych tradycyjnych, staropolskich. Zobaczymy

Kate's Kitchen
Faworki w stylu włoskim 168

ciasto na cienkie ciasto i pokroić na dowolne kształty. Część w prostokąty nacięte w środku, część w prostokąty i następnie w środku zagnieść, formując wstążeczki lub jak nasz tradycyjne faworki. Pokroić ciasto na prostokąty o długości(...)szerokości 2,5 cm. Na środku zrobić nacięcie, ale nie do końca. Następnie przełożyć przez dziurę jeden z boków prostokąta. Formując ładny kształt faworka. Smażenie – rozgrzać olej i partiami wrzucać faworki. Smażyć do momentu aż nabiorą złotego koloru z dwóch stron. Trwa to błyskawicznie. Usmażone rozłożyć na kuchennych. Posypać cukrem pudrem i podawać. Najsmaczniejsze zawsze są tego samego

Kuchnia Pokoleń
Faworki 241

czyli klasyczne faworki - chrupiące, łamiące się idealnie na pół. Mamcia zawsze podawała je oprószając cukrem pudrem. Chyba wielu z nas ma takie wspomnienie wracając wstecz do czasów gdy faworki przygotowywały nasze mamy czy też babcie, więc tych smakołyków nie może zabraknąć i u nas. Faworki - domowy chrust Składniki : 300-350 g mąki pszennej 4 żółtka(...)następnie ciasto wałkujemy na cienki placek, kroimy na paseczki grubości około 2 cm szerokości i około 7-8 długości. każdy paseczek nacinamy na środku, przekładamy koniec przez nacieńcie formując faworka. faworki  smażmy na rozgrzanym tłuszczu na rumiano z dwóch stron.  Wyciągamy łyżką cedzakową na kuchenny papierowy ręcznik,  Odsączone z tłuszczy faworki oprószamy cukrem pudrem

Kulinarny Świat Konczi i Szpileczki
Faworki z zeszytu mojej Mamy 171

Środą Popielcową). W okolicach Tłustego Czwartku ich zapach w moim rodzinnym domu było czuć z daleka. Delikatne, kształtne, cieniutkie, kruche – obowiązkowo z cukrem pudrem. Kiedy widzę w sklepie faworki od razu mam przed oczami moją Babcię i Mamę, które dzielnie rozkładają ciasto na stolnicy, wałkują cienko, zwijają faworki i smażą w gorącym tłuszczu do uzyskania złotego koloru(...)dzieciaki) wykańczaliśmy je cukrem pudrem, który roznosił się po blacie jak puch albo śnieg… Smaczne czasy:) Czemu faworki z zeszytu mojej Mamy? Bo do tej pory nie jadłam lepszych! Składniki: 2 szklanki mąki 4 żółtka szczypta soli 1 łyżka spirytusu około 2 łyżek gęstej śmietany tłuszcz do głębokiego smażenia cukier puder do oprószenia ciasteczek Przygotowanie: Mąkę przesiewamy

Zasmakuj Kuchni
Tradycyjne, kruche faworki, czyli chrust 179

faworki z wielu przepisów. Jednak niezmiennie twierdzę, że te tradycyjne są najlepsze. Kruche, tak delikatne, że nawet w rękach potrafią mi się skruszyć. Przepis przekazała mi mama. Te faworki zachwycają wszystkich, których nimi częstuję. Zachęcam do zrobienia. Jestem pewna, że przepis zostanie z Wami na zawsze. Składniki: 230 g mąki pszennej ( ja używam(...)żółtka 1 łyżka octu 3-4 łyżki śmietany 18% ------------------------------- cukier puder do posypania faworków olej rzepakowy do smażenia- około 1 litra Wykonanie: Wszystkie składniki łączymy i wyrabiamy na gładkie, elastyczne ciasto, które nie lepi się do rąk. Ilość śmietany zależy od wielkości żółtek. Wyrobione ciasto kładziemy na blacie (nie podsypujemy go mąką) i bijemy wałkiem, ile sił mamy

Smak mojego domu
Faworki z nadzieniem serowo- dyniowym 259

kształcie koła o śr. minimum 7 cm białko olej do smażenia cukier puder do posypania 1. Z podanych składników zagniatamy gładkie i elastyczne ciasto. Nie napowietrzamy jak do tradycyjnych faworków. 2. Wałkujemy na grubość 1 mm i wycinamy kółka. Foremkę do rurek owijamy jednym kawałkiem ciasta w najcieńszym końcu. 3. Brzegi kółka powinny na siebie nachodzić, smarujemy je dodatkowo(...)białkiem aby podczas smażenia faworki zachowały kształt. 4. Garnek, o średnicy równej długości rurki, napełniamy olejem do 1/3 wysokości. Na średnio rozgrzany tłuszcz wkładamy po dwie sztuki. To powinno zapobiec niechcianemu rozklejeniu się ciasta. 5. Smażymy na złoty kolor. Przy wyjmowaniu rurek, musimy uważać aby nie poparzył nas gorący olej. 6. Biały ser, pure z dyni miksujemy lub ugniatamy

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Kruche faworki 186

blogu Moniki znalazłam przepis na faworki -spiralki ..ja jednak zrobiłam tradycyjne faworki..Te faworki są inne niż wcześniej robiłam.Kruche faworki dodaję do akcji  Faworki, chrust, chruściki  oraz Smażone w głębokim oleju . 2 szkl.mąki pszennej 3 żółtka 100 g zimnego masła 180 g kwaśnej, gęstej śmietany 18% 1 łyżeczka cukru

Moje domowe kucharzenie
Włoskie faworki cytrynowe 305

czyli faworki. W tym roku zainspirowałam się przepisem, który znalazłam w dodatku gazety wyborczej. Przepis trochę zmodyfikowałam pod moje wymagania i muszę powiedzieć, że jest dość ciekawy. Cytrynowe faworki są nieco inne w smaku niż tradycyjne, nie przez nutkę cytryny, a przez ich konsystencję. Są grube, pulchne i mięciutkie. Oczywiście najlepiej smakują na świeżo :) Składniki: 700g mąki (+ ½ szklanki(...)czym koniec prostokąta przekładamy przez nacięcie, by wytworzył nam się faworek. Najlepiej pierw rozwałkować i uformować wszystkie chrusty, a potem przystąpić do smażenia, bardzo usprawnia to pracę. Na rozgrzany tłuszcz najpierw rzucamy kawałek ciasta, jeśli szybko wypłynie znaczy, że tłuszcz jest wystarczająco gorący, by można przystąpić do smażenia. Faworki smażymy partiami, obustronnie na złoty kolor. Po usmażeniu wyjmujemy łyżką

Smakowy Raj
Puszyste chrusty / faworki 267

Faworki, inaczej chrusty kojarzą mi się z dużą ilością pracy, chudziutkimi, bąbelkowatymi ciasteczkami, ale również z puchatym ciastem. Były dwie metody, pierwsza, gdy było więcej czasu, a druga którą Wam dzisiaj przedstawię, gdy tego czasu mniej. Mimo wszystko zawsze zajmowało to sporo czasu, bo wykarmić tyle łasuchów nie było łatwym zadaniem. Ja robię chrusty z mniejszej ilości składników, gdyż(...)url.replace(/#038;/g,''); load(url, function(xhr) { if (xhr.responseText!='Unknown blog') { insertCookd(xhr.responseText); } else { document.getElementById('b839ab99a26dbe56165f30f242fb5369').innerHTML ='Cook\'d: Skonfiguruj wtyczkę'; } }); Incoming search terms: przepis na miękkie i puszyste faworki puszyste faworki chrusty puszyste chrustypuszyste puszyste chrusty puszyste faworki na smalcu The post Puszyste chrusty / faworki appeared first

dom-agi.pl
Faworki z Toskanii na Tłusty Czwartek 245

blogu słodkiej propozycji. Rok temu przygotowałam zmysłowe i bardzo słodkie tureckie pączki - hanım göbeği (kobiece pępki). Tym razem zapraszam Was na faworki w wydaniu toskańskim, tzw. cenci . Faworki lubię bardzo. Szczerze, to wolę je od pączków, jednak ich przygotowania podjęłam się po raz pierwszy. Zazdroszczę tym wszystkim, którzy mogli uczyć się tego od swoich mam i babć(...)rodzinie sekretne przepisy. W moim domu niestety nie było takiej tradycji. Sięgnęłam więc po recepturę znalezioną w książce "Kocham Toskanię" Giulii Scarpaleggia .  Cenci są podobno prostsze od faworków (nie trzeba zbijać ciasta wałkiem), jednak dla osoby, która pierwszy raz robi jakikolwiek chrust, przepis okazał się skomplikowany. Ciasto jest twarde, nie dodaje się do niego śmietany

Chilli Czosnek i Oliwa
Faworki - pyszne chrusty -szybkie i łatwe faworki 521

Faworki wychodzą rewelacyjne, chrupiące z milionem bąbelków, szybko się smażą a jeszcze szybciej znikają ;)  Zapraszam :)  Warto upiec, zamiast kupować pączki po 49 groszy :D  faworki 20 dag mąki pszennej 3 żółtka 4 łyżki gęstej śmietany płaska łyżeczka proszku do pieczenia łyżka spirytusu jakieś 600 ml oleju do smażenia polecam rzepakowy z    (KLIK(...)ciasto. Odcinam po kawałku ciasta i cieniutko wałkuję , można podsypać delikatnie mąką, nadmiar trzeba później otrzepać, aby olej się nie spalił. Radełkiem wycinam paski, wielkość zależy od naszych upodobań, faworki sporo rosną. Paski dzielę na mniejsze, pod skos, w każdym robię nacięcie i przeciągam ciasto . Faworki smażę na rumiano na gorącym oleju, trzeba uważać bo szybko się przypalają

Takie tam pichcenie
Faworki 267

ruszyłam do kuchni. Pączków w tym roku nie robię, były rok temu >klik< , a dwa lata temu oponki >klik<  Tym razem będą faworki :)  Kruchutkie, aż łamią się, kiedy bierzemy je do ręki. Rozpływają się w ustach, a człowiek siedzi i podjada. Jeszcze jeden. Jeszcze jeden. Jeszcze jeden. Jeszcze......... ...a tymczasem dobiegł(...)sól na czubku noża, tłuszcz do smażenia (najlepszy jest smalec). Wszystkie składniki zagnieść razem do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta. Czym dłużej ciasto jest wyrabiane, tym faworki wyjdą bardziej chrupiące i z widocznymi pęcherzykami po usmażeniu. Wyrobione ciasto schłodzić w lodówce przez kilkanaście minut, a następnie rozwałkowywać cieniutko

Codzienna kuchnia niecodzienna
Faworki z ciasta francuskiego błyskawiczne 74

Przepis na a’la faworki dla zabieganych. Robi się je 20 minut i to z pieczeniem. Wystarczy płat gotowego ciasta francuskiego i cukier puder do posypania. Te faworki zdecydowanie zaskoczyły mnie swoją kruchością i delikatnością, do tego lekko solone ciasto francuskie idealnie komponuje się ze słodką posypką z cukru pudru. Warto je zrobić nie tylko w okresie(...)karnawału i Tłustego Czwartku, ale także bez okazji, kiedy przyjdzie ochota na szybką i słodką przekąskę. Czas przygotowania: 5 min Czas pieczenia: 15 min SKŁADNIKI (na pełny duży talerz faworków) opakowanie gotowego ciasta francuskiego cukier puder do posypania PRZYGOTOWANIE Ciasto francuskie rozwiń i pokrój na paski o szerokości 2-3 cm, długość każdego paska dopasuj do własnych preferencji

Słodki Blog