faworki - 1708 przepisów (strona:22/114)

Faworki na pianie z białek ze starej warszawskiej kuchni 146

Bartkowa uwierzyła tłustych pączków nasmażyła" Według staropolskiego przesądu jak w tłusty czwartek ktoś nie zje ani jednego pączka czy faworka temu w dalszym życiu nie będzie się wiodło. Najpopularniejsze w tłusty czwartek są pączki i faworki. Dziś przedstawiam przepis na faworki ze starej kuchni warszawskiej, jemy aby nam się wiodło. Zmodyfikowałam go na własną nutę ale zarys(...)pozostał ten sam. Faworki tak smażone są leciutkie i szybko znikają. Robi się je błyskawicznie, polecam. Faworki na pianie z białek ze starej warszawskiej kuchni. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Faworki Na Cydrze 163

Chrupkie, smakowite i nawet niezbyt tłuste faworki mi wyszły z tego cydru ;) Składniki na 2 nieczubate talerze faworków : 200 g mąki pszennej + 20 g do podsypywania 3 żółtka 100 ml cydru 1 łyżka cukru waniliowego 3 łyżki spirytusu/wódki olej do smażenia około 3/4 litra 1. Z podanych składników wyrabiamy elastyczne ciasto które nie lepi się do rąk(...)bardzo cienki placek, następnie wykrawamy radełkiem pasy, a z pasów wydzielamy prostokąty. Każdy prostokącik nacinamy na środku i przekładamy jeden jego bok przez środek faworka, lekko pociągając go aby uformował się ładny kształt. Faworki wrzucamy partiami na rozgrzany tłuszcz (tłuszcz jest wtedy gotowy kiedy wrzucimy mały kawałek ciasta, a on natychmiast odbije od dna i wypływa na wierzch smażąc

Gotowanie...to proste !
Domowe faworki 225

bloga wskoczył nowy bardzo słodki i smaczny przepis na domowe faworki. Jest karnawał więc tym bardziej tego typu słodkości są mile widziane. Tajemnicą pięknie rumianych i puszystych faworków jest przede wszystkim wybijanie ciasta. Ja przeważnie angażuje do tego Piotrka dzięki czemu wiem, że ciasto dostanie porządne lanie Najbardziej newralgicznym momentem jest zdecydowanie ich smażenie. Nie można trzymać(...)grubość 0,5 cm i wykrawamy z niej prostokąty o wymiarach ok 2x6cm i robimy małe nacięcie w środku. Przez powstałą dziurkę przekładamy jedną połowę ciasta. Tak przygotowujemy faworki z pozostałych 3 części ciasta. W garnku ostrożnie rozgrzewamy olej. Smażymy faworki przez około 0,5 minuty z każdej strony (musza być rumiane) i przekładamy na ręcznik papierowy. Jeszcze

Życie ze smakiem
Faworki – chrust 108

niedługim czasie mogliśmy podziwiać złoto-rumiane, oprószone białym puchem, figlarnie przeplatane ciasteczka. Co do smaku… niebo w gębie – kruche, delikatne i rozpływające się w ustach… Składniki: Faworki: 3 szklanki (400 g) mąki 6 żółtek 0,5 szklanki gęstej śmietany 18% 2 łyżki spirytusu szczypta soli Dodatkowo: 2 kostki (400 g) planty 1 kostka (250 g) smalcu(...)części, aby ułatwić sobie wałkowanie) i pokroić na równoległoboki, każdy naciąć wzdłuż dłuższej przekątnej i przewlec przez dziurkę jak na zdjęciu poniżej. 6) W rondelku rozgrzać tłuszcz, wkładać faworki i smażyć z obu stron na złoty kolor. Następnie wyjmować na papierowy ręcznik. 7) Gotowe faworki suto oprószyć cukrem pudrem

Fitsweet.me
Faworki - extra kruche 234

odkładamy na 15 min. Następnie ciasto wybijamy wałkiem (powinny pojawić się pęcherzyki powietrza) i odkładamy na kolejne 15 min. Ciasto rozwałkowyjemy jak najcieniej (im cieńsze ciasto, tym bardziej kruche faworki). Wykrawamy przy pomocy radełka lub noża prostokąty, który nacinamy w środku i jeden z końców prostąkąta przewlekamy przez nacięcie. W płaskim garnku/ rondlu/ dużej patelni rozgrzewamy olej do temperatury(...)stopni. Smażymy faworki z obu stron na złoty kolor. Następnie przekładamy na ręcznik papierowy, aby odsączyć nadmiar tłuszczu. Gotowe faworki posypujemy obficie cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Smacznego

DefinicjaSmaku
Faworki/chrust z serkiem mascarpone 127

Faworki troszkę inne od tradycyjnych, ale bardzo smaczne, delikatne w smaku, szybsze i łatwiejsze do zrobienia od tradycyjnych :-). Miłego tłustego czwartku Wam życzę, pochwalcie się ile pączków i faworków zjedliście :-)))))) Składniki: 250 g serka mascarpone 330 g mąki tortowej 6 żółtek M 1 łyżka mocnego alkoholu 1 łyżka cukru pudru szczypta soli Dodatkowo: cukier puder do posypania tłuszcz(...)Ciasto zawijamy w folię i wkładamy na 30 minut do lodówki. 4. Po wyjęciu dzielimy na kilka części, każdą cieniutko musimy rozwałkować i kroimy w paski i formujemy faworki. 5. W głębszym naczyniu rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy faworki na złoty kolor z obu stron. Osuszamy na papierowym ręczniku. Posypujemy cukrem pudrem :-) Smacznego

kruche babeczki
Faworki na piwie 146

Faworki na piwie są łatwe w wykonaniu i nie trzeba długo wyrabiać, ponieważ piwo ma w sobie bombelki, które pozostają w cieście. Faworki te są niesamowicie kruche z charakterystycznymi bombelkami powietrza. Doskonały przepis dla tych co nie robili jeszcze faworków. Polecam. Składniki: 2-3 szklanki mąki pszennej 4 żółtka 1/2 szklanki jasnego piwa 1 łyżeczki masła szczypta(...)soli Dodatkowo: olej do smażenia cukier puder do posypania Ważne jest, aby składniki na faworki były schłodzone. Mąkę przesiać, zrobić wgłębienie i dodać żółtaka, piwo, sól oraz masło. Zagnieść ciasto i wyrabiać do momentu, aż wszystko ładnie się wyrobi. Jeśli ciasto jest za bardzo klejące dosypać mąki i wyrobić. Ciasto musi mieć taką konsystencję, aby mogło się rozwałkować. Wstawić

talerz przyjemności
Faworki na piwie 152

akurat nie miałam śmietany więc wypróbowałam inny przepis, który miałam zapisany w swoich notatkach. Do przygotowania ciasta potrzeba tylko żółtek, mąki, piwa i cukru. Bardzo polecam ten przepis bo faworki wyszły rewelacyjne. Piwa w cieście w ogóle nie czuć w faworki są niezwykle kruche. składniki: 7 żółtek ( z dużych jajek) 2,5 szklanki mąki pszennej+do podsypania(...)cienko rozwałkować. Następnie ciasto pokroić na paski o szerokości ok 3 cm i długości ok 10-12 cm. Każdy pasek ciasta naciąć na środku i przełożyć ciasto formując faworka. Gotowe faworki smażyć na dobrze rozgrzanym oleju na złoty kolor. Osączyć na papierowym ręczniku. Przed podaniem posypać cukrem pudrem

Monia miesza i gotuje
Faworki nadziewane pastą z soczewicy 226

foremką kółka. 2. Każdą rurkę owijamy w najcieńszym miejscu jednym okrągłym kawałkiem ciasta tak, aby brzegi nachodziły na siebie. Sklejamy je odrobiną białka. 3. Garnek, w którym będziemy smażyć faworki powinien mieć średnicę długości metalowej rurki. Wkładamy po dwie, aby leżały blisko siebie. Dzięki temu ciasto nie będzie odchodziło od foremek. 4. Smażymy w lekko rozgrzanym oleju na złoty(...)szklanki wody, na wrzącą wsypujemy soczewicę i przykrywamy. Pod koniec dosypujemy odrobinę soli. 6. Miękką soczewicę wkładamy do malaksera, dodajemy resztę składników i miksujemy. 7. Gładką pastą nadziewany faworki. Możemy obtoczyć brzegi w siemieniu lnianym, sezamie lub mielonych orzechach.   Smacznego! Kategoria: Przepisy Tagged: bez pieczenia , czosnek , faworki , pasta , przystawki , soczewica

Fiołkowa Kuchnia Małgorzaty
Faworki 117

ciasto na blat, dzielimy na mniejsze kawałki i rozwałkowujemy na cienkie placki. Nożem wycinamy paski, na środku każdego paska robimy nacięcie przez które przewlekamy jeden koniec ciasta. Tak przygotowane faworki układamy na blacie. Do garnka(...)wlewamy olej i podgrzewamy. Na próbę wkładamy jednego faworka i czekamy, aż troszkę spuchnie i zbrązowieje. Po zarumienieniu się odwracamy go na druga stronę czekamy, aż się zarumieni i wyjmujemy na wcześniej przygotowany talerz wyłożony ręcznikami papierowymi (wchłoną nadmiar oleju). Następnie przekładamy go do miski i posypujemy cukrem pudrem. Resztę faworków smażymy w ten sam sposób wkładając

Kolizje Smaków
FAWORKI DROŻDŻOWE 151

deszczowe dni często z mojąrodziną bierzemy się za wspólne pieczenie faworków. Ktoś wałkuje ciasto, ktoś wycina, ktoś nadaje kształ, a ja smażę :) Moja funkcja jest niezmienna. Naszymi ulubionymi faworkami na jesień są te drożdżowe. Dziś podzielić się chce z Wami niezaowdnym przepisem , faworki wychodzą palce lizać! Spróbujcie sami   Składniki: 1 kg mąki 1 łyżeczka soli(...)pól godz do wyrośnięcia.  * Ciasto rozwałkowujemy, kroimy w paseczki, w kazdym robimy naciecię, przez które przekładamy jeden bok tworząc tym samym kształt faworka. * Olej bardzo mocno rozgrzewamy w garnuszku. Po kolei smażymy faworki na delikatnie rumiano. Ostudzone posypujemy cukrem pudrem

Z Majeczką w kuchni
Pieczone faworki, czyli nie taki Tłusty Czwartek 196

przejmą wilgoć). Wiadomo, że to trochę profanacja prawidziwej wersji, ale jeśli ktoś nie chce smażyć lub nie może tradycyjnych jeść, jest to dobry zamiennik. Zapraszam na chrupanie ;) Pieczone faworki Mąka pełnoziarnista- 130g Mąka pszenna-130g Jogurt naturalny- 80ml Jajko- 2 sztuki Proszek do pieczenia- 1-2 łyżeczki (ja użyłam 2, ale moim zdaniem faworki mogły być niższe(...)następnie należy rozwałkować cienko i kroić w paski. Każdy pasek przeciąć w środku i wywinąć przez otwór jeden koniec faworka. Piec w piekarniku przez 8-10 minut w temperaturze 170 stopni z funkcją termoobiegu. Z przepisu wyjdzie około 40 faworków (nie liczyłam, ale wyszła mi średnia miska ;)) źródło przepisu

FitKot
faworki (chrust) 154

Jeśli to jest jedyny dzień w roku, kiedy bezkarnie można się zajadać takimi niezdrowymi słodkościami, to ja to muszę wykorzystać Postanowiłam jeszcze zasilić nasze zapasy w faworki! A co! SKŁADNIKI 20 dag mąki pszennej 3 żółtka 3-4 łyżki gęstej śmietany (18% lub 24%) 1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia 2 łyżki spirytusu szczypta soli cukier puder do posypania(...)Każdy wycięty prostokąt naciąć pośrodku i przewlec przez otwór. Smażyć na rozgrzanym oleju do uzyskania złotego koloru (z obu stron). Olej ma myć na tyle gorący, że faworki od razu zaczną wyposażać się w pęcherze powietrza, jeśli będzie za zimny, faworki będą płaskie. Gotowe faworki wyjąć na ręcznik papierowy, odsączyć, oprószyć cukrem pudrem

zabawa smakiem
"Pijane" Faworki . 177

faworki . Piekę je tylko raz do roku (właściwie nie wiem dlaczego ) i chyba jednak bardziej ku nim się skłaniam niż ku pączkom w tłusty czwartek. Dziś przepis na faworki z piwem Ponoć z przepisu M. Gessler .   Są wyjątkowo kruche , delikatne i chrupiące . Dzięki alkoholowi nie nasiąkają tłuszczem. Wystarczy kilka składników i godzinka czasu , by wyczarować dwie konkretne(...)kawałki ciasta i wałkować bardzo cieniutko , kroić na prostokąty ( mniej więcej 10x2 cm ) W każdym z nich zrobić nacięcie i przewlec przez nie jeden koniec faworka. W rondlu rozgrzać tłuszcz i partiami smażyć faworki , doslownie kilkanaście sekund z każdej strony ,Osączyć na ręczniku papierowym i obsypać cukrem pudrem . Smacznego :) Polecam

Malinowa Kawiarenka