Wielkimi krokami zbliża się tłusty czwartek pora zatem przygotować domowe pączki. Jeśli nie macie czasu i siły na wyrabianie ciasta skorzystajcie z przepisu na serowe pączki
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!Faworki piwoszki przygotowane są z ciasta na bazie piwa. Ciasto podczas pieczenia ładnie rośnie, listkuje się, jest delikatne i smaczne. Nie wciąga tłuszczu przez co faworki są suche w środku i wręcz przepyszne. SKŁADNIKI : 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanka piwa 4 żółtka 3 łyżki cukru 1 łyżka masła cukier puder do posypania olej do smażenia(...)powstaną prostokąty. Na każdym kawałku nacinamy wzdłuż kreskę, przeplatamy przez nią jeden koniec ciasta i tworzymy faworka. Smażymy ciastka na rozgrzanym oleju, z jednej i drugiej strony, aż ładnie się zarumienią. Odkładamy na talerz wyłożony papierem, następnie po ostudzeniu posypujemy cukrem pudrem. Faworki są wyjątkowo smaczne, delikatne, lekko chrupiące i suche w środku. Polecam
Kulinarne Fantazje Marioliwiecie, że tłusty czwartek lada monent? Napewno już wiecie, wirtualny tłusty czwartek jest już wszędzie, dookoła nas ;) U mnie też już jest ;) Zapraszam Was na najpulchniesze faworki pod słońcem. Są tak samo szybkie w przygotowaniu, jak szybko znikaja z talerza. Kilka składników do miski, mieszamy, wałkujemy, smazymy i gotowe ;) Składniki : 400 g mąki pszennej szczypta soli 1 łyżeczka proszku(...)środku każdego paska zrobić nacięcie, przez które przełożyć (przewlec) jeden koniec ciasta. Złapać za końce i delikatnie potrząsnąć aby faworek miał ładny kształt. Rozgrzać olej do 180 stopni C w szerokim garnku i wkładać do niego po kilka faworków jednocześnie. Smażyć na złoty kolor z każdej strony. Faworki smażą się kilkanaście sekund, więc nie zostawiajmy patelni
Życie zaczyna się w kuchniChyba nie znam osoby, która by nie lubiła faworków. 🙂 Złote, bardzo kruchutkie i co najważniejsze – nie są nasiąknięte tłuszczem. Składniki: 450 g mąki pszennej 5 żółtek szczypta soli płaska łyżka cukru pudru 2 łyżki spirytusu (można zastąpić octem) 3/4 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 18% tłuszcz do głębokiego(...)smażenia (w moim przypadku 1.5 litra oleju rzepakowego) cukier puder do oprószenia Mąkę przesiewamy, dodajemy szczyptę soli, cukier puder, żółtka, 2 łyżki spirytusu i śmietanę. Przeczytaj cały przepis - Chrupiące faworki at AleTorcik
AleTorcikktóry nie przyszedł mi samej do głowy, a wypatrzyłam go u Kasi z bloga Kuchnia Bazylii . Prawda, że mistrzostwo? :) no już prościej i szybciej być nie może! :) Te faworki od tradycyjnych są niewiele lżejsze, bo ciasto francuskie to jednak do fit nie należy ;) ale są pieczone, a nie smażone, dzięki czemu nie nasiąkają gorącym tłuszczem. Ciasto francuskie pięknie listkuje(...)dlatego faworki stają się pięknie puchate i kruche. Świetna alternatywa na Tłusty Czwartek dla wszelkich smażonych przysmaków ;) ale również teraz, poza karnawałem, będą świetną przekąską na szybko, więc... upiecz sobie takie na przykład do niedzielnej kawy :) polecam! :) Składniki: 1 opakowanie ciasta francuskiego cukier puder (opcjonalnie) Sposób przygotowanie: Ciasto francuskie rozwijamy, rozcinamy na jednakowej wielkości prostokąty. Ja przecięłam wzdłuż
Kolorowy PrzepisownikKarnawał powoli dobiega końca więc czas na tłustoczwartkowe wypieki. Pączki,faworki,oponki,donaty każdy ma swoje ulubione. Dziś zapraszam na ekspresowe faworki. Wystarczy niecałe pół godziny i już możemy się nimi zajadać. 250 g mąki tortowej 2 żółtka 1/2 szkl. kwaśnej śmietany 1 łyżeczka spirytusu szczypta soli cukier puder do oprószenia olej do smażenia(...)ciąć 6-7 cm romby,każdy naciąć na środku i przewlec jeden koniec ciasta przez nacięcie. W garnku rozgrzać olej do temp. 170 stopni i kolejno partiami smażyć faworki. Usmażone na złoty kolor osączyć z nadmiaru tłuszczu układając je na ręczniku papierowym. Ułożyć na talerzu i oprószyć cukrem pudrem
Kolorowa kuchnia Elkizapraszam Was na zestawienie szybkich tłustoczwartkowych przepisów na pączki, faworki, oponki i inne słodkości smażone na głębokim tłuszczu. Smacznego Tłustego Czwartku moi drodzy Pączki serowe w kilka chwil Faworki trydenckie (bez śmietany) Serowo-jogurtowe pączki 3-minutowe Szybkie mini pączki z bananami Szybkie mini pączki waniliowe Oponki jogurtowe Faworki na jogurcie Smażone banany w kokosowym cieście Gruszka
Słodkie okruszkiTłusty czwartek już jutro! Dla tych, którzy chcą się oddać ostatniej karnawałowej rozpuście – sprawdzone przepisy na szybkie pączki, dwa rodzaje faworków i ciasto ptysiowe – idealne na eklerki i churros. Po przepis – kliknijcie(...)jego tytuł. Otworzy się w nowej karcie. Zapisz Pączki pomarańczowo-rumowe z serka homogenizowanego – najszybsze Ciasto ptysiowe – ptysie, eklerki i churros Pączki wegańskie – na szybko Por fawor! Karnawałowe faworki – kruche i delikatne Faworki z mascarpone Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the KitchenFaworki nieodzownie kojarzą nam się z tłustym czwartkiem, kiedy to babcia zawsze(...)okazję robiła całą górę chrustu. Na diecie wegańskiej można powrócić do tych smaków (oczywiście babcia robi zawsze najlepsze! :D), ale te też są super! Jeśli tęsknicie za smakiem faworków przedstawiamy Wam ich zweganizowaną wersję. Można je chrupać nie tylko raz do roku! Wegańskie faworki Przepis na ok. 25-30 sztuk Potrzebujemy: 1,5 szklanki mąki pszennej 1/2 szklanki
Bananowe Poleczwartek, co jest takiego w tym dniu, że wszyscy sięgają po pączki lub faworki. Czy to tylko siła tradycji, nie wiem. Ja dziś też uległam tradycji i zrobiłam faworki. Skladniki: 4 żółtka, 2 szklanki mąki (przesianej przez sito), 5-6 łyżek kwaśnej śmietany, 1/2 łyżki cukru, 1/2 łyżeczki soli, 1 łyżka octu, olej, cukier puder. Wykonanie: do miski(...)wyobraźnia podpowiada (wzór nie wpływa na smak). I smażymy na głębokim tłuszczu. Podajmy oprószone cukrem pudrem. Uwaga ważne: 1.Tłuszcz musi być tak nagrzany, aby po wrzuceniu faworki nie opadały na dno tylko od razu zaczynały skwierczeć. 2. Jak tylko lekko zbrązowieją wyciągamy je. Chodzi o to, aby na wierzchu były chrupiące a w środku mięciutkie. 3. Zacznijcie
Smaki Przyprawy i KoloryGdzie dziś nie spojrzę - wszędzie pączki :) a u mnie faworki :) FAWORKI, a nie chrust :) takie pamiętam z dzieciństwa i takie lubię najbardziej - mięciutkie, puszyste, w słomkowym kolorze :) uwielbiam i robię nie tylko w karnawale. U mnie dziś jak zwykle z podwójnej porcji, bo ma kto jeść :D i właśnie podwójną mam wpisaną do mojego przepiśnika :) jednak zdarza się(...)chyba, że naprawdę jest taka potrzeba). Wyrobione ciasto dzielimy na 2-3 części, każdą wałkujemy (lekko oprószając mąką) na placek o grubości około 3-4 mm (nie cieńszy, bo faworki wyjdą lekko suche). Tniemy ostrym nożem na 4-5 cm paski, następnie każdy pasek pod skosem w romby. Wszystkie romby nacinamy na środku (pomiędzy najdalszymi rogami) i przewlekamy jeden
Kolorowy Przepisownikwszystkich składników zagniatamy bardzo gęste, sprężyste ciasto. A potem bierzemy ciasto w obie ręce i mocno... rzucamy nim o stolnicę. Przynajmniej 200 razy. Nie żartuję! W ten sposób smażyłam faworki z moją Babcią, kiedy byłam małą dziewczynką. Więc do dzieła! ;) Ciasto chowamy na 30 minut do lodówki. Po tym czasie wyciągamy i wałkujemy na bardzo cienki placek. Jeśli ciasta(...)smalcu, przewracając w trakcie smażenia. Wyjmujemy na ręcznik papierowy do odsączenia tłuszczu. Posypujemy cukrem pudrem i... smacznego :) Rozwałkowane ciasto tniemy na paski, które nacinamy w środku i przewlekamy formując faworki
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!Wielkimi krokami zbliża się Tłusty Czwartek. Ja tego dnia poza pączkami lubię pochrupać faworki. Pierwszy raz robiłam je razem z babcią i to było jakieś ćwierć wieku(...)temu (plus minus dwa lata :)). Robię je do dziś i to z tego samego przepisu. Korzystam z książki Kuchnia Polska z księgozbioru mojej mamy (książka jest starsza ode mnie). Faworki zawsze wychodzą perfekcyjne. Chrust smażę na smalcu, ale jeśli macie obiekcje lub jesteś wegetarianami można użyć oleju rzepakowego lub innego przystosowanego do smażenia. Nowy post Faworki pojawił się
Wypieki i Rumieńceczęsto rezygnować z własnoręcznie przygotowanych łakoci. Oto alternatywa, wieczorem zagniatasz, a po powrocie np. z pracy wałkujesz i smażysz. Pewnie zastanawiacie się, czy bez jajek mogą być dobre faworki? Nie spróbujesz nie odczujesz, jak to się mówi - to do dzieła, zadziwicie samych siebie. Proponuję od razu robić z podwójnej porcji składników. z miodem 1 szklanka mąki 1 łyżka masła(...)lodówki lub na 2 godziny do zamrażarki. Po wyjęciu odcinać nożem kawałki i rozwałkowywać na cienkie plastry. Wycinać małe prostokąty, które naciąć lekko na środku i wywijać faworki, przewlekając przez nacięcie jeden koniec w dół lub w górę. Smażyć z obu stron w głębokim, dobrze rozgrzanym oleju, do zarumienienia się (przeprowadzić test na jednym faworku). Po usmażeniu obsypać
Kuchcik gotuje