dynia - 15472 przepisów (strona:252/1032)

Łosoś z pesto pomidorowym z sezamem czarnym 161

sera także mogą je jeść osoby z nietolerancją laktozy. Polecam do pesto grzanki które będą idealnie pasować. pesto pomidorowe: 1 słoiczek suszonych pomidorów z olejem 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka orzechów włoskich 3 łyżki zmielonych migdałów 2 ząbki czosnku 3 łyżki sezamu czarnego pozostałe: 2 dzwonka łososia przyprawa do ryb sól, pieprz 1 łyżeczka majeranku 1 mała cukinia(...)pomidorków koktajlowych 1 łyżka pestek dyni 1 mała cebulka  1 gałązka rozmarynu Ryba marynata: Łososia przekładam do miski, posypuję przyprawą do ryb, solą, pieprzem, majerankiem, obkładam plastrami cebuli i wstawiam do lodówki na noc albo na godzinę przynajmniej. Każdy kawałek łososia zawijam osobno w folię aluminiowa ale bez cebuli już.  Pesto: Pomidory z olejem przekładam do wysokiego pojemnika

wesoła kuchnia
Placki z dynią i fetą 76

Puszyste placuszki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Składniki (8 porcje): 870 g mąki 2,5 szklanki wody 250 g sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże(...)puszyste. Wyjmij ciasto powinno podwoić objętość. Gdy się ociepli, podziel je na 8 części i rozwałkuj, na placki o średnicy 15 cm, Piekarnik nastaw na 220 st C. Miąższ dyni podziel na szerokie plasterki. Gotuj je na parze przez 5 minut. Cebulę pokrój w piórka. Wszystko ułóż na plackach. Posyp je pokruszoną fetą i piecz ok 15 minut. Dopraw pieprzem

Wymiar Zdrowia
Placki z dynią i fetą 78

Puszyste placuszki z dyni to świetna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych czy racuchów z jabłkami. Mają apetyczny żółty kolor, są mięciutkie w środku i pięknie pachną. Składniki (8 porcje): 870 g mąki 2,5 szklanki wody 250 g sera feta 500 g dyni 1 cebula czerwona kilka gałązek tymianku 1,5 torebki drożdży instant pieprz Sposób przygotowania: Mąkę i drożdże(...)puszyste. Wyjmij ciasto powinno podwoić objętość. Gdy się ociepli, podziel je na 8 części i rozwałkuj, na placki o średnicy 15 cm, Piekarnik nastaw na 220 st C. Miąższ dyni podziel na szerokie plasterki. Gotuj je na parze przez 5 minut. Cebulę pokrój w piórka. Wszystko ułóż na plackach. Posyp je pokruszoną fetą i piecz ok 15 minut. Dopraw pieprzem

Wymiar Zdrowia
"Sernik" z okary z nutą chilli (bez glutenu, cukru białego, laktozy, wegańskie) 140

Wielki powrót do okarnika oraz dyni! Podczas opróżniania zamrażarki okazało się, że mamy w zapasach jeszcze trochę pieczonej dyni oraz okary po mleku sojowym. Oba te składniku w połączeniu z bardo ciekawą i smaczną pastą orzechową z chilli Nutura utworzyły ciasto jakiego nie próbował jeszcze nikt wcześniej 😎 Kremowe, orzechowe o bardzo delikatnej nucie ostrości. Na tyle delikatnej, że postanowiłyśmy(...)Sernik z okary -250g okary sojowej -200g pasty orzechowej z chilli Nutura -200ml stałej części mleka kokosowego (śmietanka) -150g puree z pieczonej dyni hokaido -40g skrobi -20g mąki kokosowej -90-100g ksylitolu -3/4 łyżeczki soli Spód -50g mąki owsianej -50g mąki kasztanowej (lub innej: ryżowej/gryczanej/kukurydzianej) -50g wody

Candy Pandas
Dyniowa granola z figami i cytryną 93

zaszkodzą. Suszone figi i miód sprawią, że dodatek białego cukru stanie się zbędny.   Polecam również przepis na jabłkową granolę lub   granolę z kakao . Składniki 300 g pieczonej dyni* 2 łyżki oleju z pestek winogron 100 g suszonych fig 1 łyżka miodu sok i otarta skórka z cytryny 400 g płatków zbożowych (owsianych, żytnich, orkiszowych) 1 łyżeczka cynamonu(...)dużej misce mieszamy płatki zbożowe, siemię lniane, cynamon, posiekane orzechy i otartą skórkę cytrynową. Figi kroimy na kawałki, zalewamy sokiem z cytryny i odstawiamy na 15 minut. Upieczoną dynię, namoczone w soku z cytryny figi, olej z pestek winogron i miód miksujemy na purée.  Wlewamy mieszaninę do suchych składników i całość dokładnie mieszamy. Piekarnik nagrzewamy do temperatury 160C

Tajemnice Smaku
Drożdżowe pałeczki pomidorowe z dynią i słonecznikiem 116

Pomidory suszone z olejem zmiksowane, z zaczynem drożdżowym i mąką zmieszane, mieszanką przypraw ziół toskańskich i pieprzem doprawione z pestkami dyni i słonecznika wyrobione.  Ciasto na 12 części podzielone, zrolowane i skręcone, wyrośnięte i upieczone, ze smakiem wielkim zostały zjedzone. Smak niebanalny, smaczny i z pewnością oryginalny. Składniki na 12 szt.: 20 g świeżych drożdży, 250 g mąki(...)mąki tortowej extra, ok. 16 szt. pomidorów suszonych w oleju (150 g), 40 ml oleju z pomidorów suszonych, 250 ml ciepłej wody, 1 płaska łyżeczka cukru, 50 g pestek dyni, 50 g słonecznika łuskanego, 1 płaska łyżeczka czarnego pieprzu, świeżo mielonego, 3 łyżeczki ziół toskańskich - mieszanki przypraw  1 płaska łyżeczka soli, do smaku. Przygotowanie: Drożdże rozpuszczamy w wodzie

Moniki Smakołyki
Argentyna - Kukurydza duszona w sosie z brzoskwiniami i gruszką (Carbonada) 91

ciekawa.  Składniki (4 porcje): - łyżka oleju - 1 cebula - 1 ząbek czosnku - 2 pomidory - 3 łyżki koncentratu pomidorowego - 150 ml białego wina - 3 ziemniaki - 2 bataty  - 200 g dyni lub dyni piżmowej - 2 szklanki wody - 1 zielona papryka - 2 brzoskwinie lub puszka  - 1 gruszka - 2 kolby kukurydzy - łyżeczka oregano - sól, pieprz,  - natka pietruszki Przygotowanie: 1) W garnku(...)smażymy na wolnym ogniu. 2) Pomidory drobno kroimy i wrzucamy do garnka, dodajemy koncentrat i wlewamy wino. Mieszamy i gotujemy przez kilka minut. 3) W międzyczasie ziemniaki, bataty i dynię kroimy w dużą kostkę i wrzucamy do garnka.Wlewamy 2 szklanki wody i gotujemy przez 20-25 minut, od czasu do czasu mieszając. 4) Paprykę kroimy w sporą kostkę, gruszkę

Roślinożerni urlopowicze
TOP 10 przepisów na tanie i szybkie obiady 175

wykonasz w zaledwie 30 minut. Pulpeciki z piersi kurczaka w sosie koperkowym, podane z ulubionymi dodatkami, tj. ziemniakami, kaszą, lub ryżem. Idealny pomysł na szybki obiad. 7. Zupa z dyni Zupa z dyni co prawda zdecydowanie najczęściej pojawia się na naszych stołach w sezonie jesiennym, ale śmiało przygotowywać ją można a nawet i warto przez cały rok z dyni mrożonej(...)którą można dostać w sklepach. Zupa z dyni jesienią i zimą będzie świetnym rozgrzewającym posiłkiem, a wiosną i latem, lekkim i sycącym obiadem. 8. Makaron ze szpinakiem i twarogiem Makaron ze szpinakiem i twarogiem to pomysł na szybki, lekki obiad, uwielbiany zarówno przez dzieci, jak i dorosłych. Błyskawiczny w przygotowaniu, tak samo błyskawicznie znika z talerza. 9. Zupa krem

NiePieprz.pl
Zupa krem z dyni i batatów prosta w wykonaniu 92

delektujemy się słońcem. Nic tylko spacerować i robić piękne ujęcia aparatem. Jednak trzeba chodzić do pracy….. Korzystając z darów jesieni musiałam wręcz ugotować zupę krem z dyni. W domu bardzo ją lubimy.  Pamiętam jak pierwszy raz gotowałam bez przekonania. Jednak jakie było moje zaskoczenie po spróbowaniu pierwszej łyżki zupy! Tę zupę ugotowałam inaczej niż wcześniejsze. Dodawałam(...)produkty takie jakie uważałam za słuszne. No i słusznie   Rewelacja! Składniki: * 1 nieduża dynia * 1 batat  * 1 niewielka marchew * 1 papryka najlepiej czerwona * 1 czerwona cebula * 3-4 ząbki czosnku * 2 łyżki masła * sól * pieprz czosnkowy * śmietanka 30% Dynię przekroiłam, wydrążyłam nasiona i obrałam ze skórki, obrałam również batata i marchew.  Wszystko pokroiłam w kostkę i włożyłam

Pieprzyć z Fantazją
Zdrowe przekąski, które nie wyrzucą cię z ketozy 140

boczek przed pieczeniem ich na patelni przez dziesięć minut w temperaturze 400 stopni. Odwróć je i kontynuuj pieczenie przez około 15 minut, aż będą chrupiące. Nasiona dyni Nasiona dyni, znane również jako pepita, stanowią doskonałą szybką przekąskę o dużej zawartości tłuszczu. Są dość sycące, kiedy je uprażasz. Możesz je również jeść na surowo po przyprawieniu. Wybierając(...)nasiona dyni, poszukaj tych, które już są obrane. Są to małe i zielone nasiona, które mają usunięte łupiny. Nasiona dyni można posolić przed jedzeniem, aby dodać trochę sodu, czego potrzebuje organizm. Mają przeciwutleniacze, błonnik oraz kwasy tłuszczowe omega 3 i 6, które są dobre dla wątroby i serca . Pomagają obniżyć poziom cholesterolu i ryzyko rozwoju chorób serca. Guacamole

jakszef.pl
Dyniowe bułeczki na parze (bez pieczenia, bezglutenowe) 101

garnek z wodą oraz małe foremki, najlepiej ceramiczne.  Przygotowanie ciasta na babeczki zajmuje tylko chwilę, w dodatku można je dowolnie modyfikować i nadawać im smak poprzez zmianę dyni na inne dodatki. Może to być pieczona papryka, marchewka, natka pietruszki czy suszone pomidory. Wybierzcie ulubione dodatki i przygotujcie swoją wersję tych prostych bułeczek! Oczywiście nie wychodzą one puszyste i nadmuchane(...)pieczywo z piekarnika. Są bardziej wilgotne, nieco zbite, jednak to zdecydowanie ich zaleta!  Ja wykorzystując sezon dyniowy przygotowałam bułeczki w wersji z dynią hokkaido. Nadała im nie tylko ciekawy smak, ale także uroczy, pomarańczowy kolor. Zachęcają do jedzenia i smakiem i wyglądem. Są przepyszne same w sobie jako przekąska, albo z dodatkami w formie kanapek. DYNIOWE BUŁECZKI NA PARZE

HealthyCreations
Risotto z dynią i groszkiem 128

Dzień dobry :-) Dziś przepis na pyszne risotto z dynią piżmową i groszkiem. Staramy się ostatnio trochę ograniczać mięso i szukamy czegoś bez. Tym razem padło na to danie. Robi się szybko, smakuje super. My lubimy bardzo. Polecam i miłego piątku życzę :-) Składniki: 1 i 1/2 szklanki ryżu Arborio 1 cebula 3-4 ząbki czosnku około 1 kg dyni piżmowej(...)klarowanego 4 łyżki oliwy z oliwek pęczek natki pietruszki 1/3 szklanki białego wytrawnego wina 1 litr bulionu warzywnego lub drobiowego sok z połowy cytryny gałka muszkatołowa pieprz sól 1. Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w drobną kostkę. Cebulę kroimy w kostkę.  2. Na większej patelni rozgrzewamy masło i oliwę. Wrzucamy ryż i podsmażamy około 2 minuty. Następnie dorzucamy

kruche babeczki
Ciasto dyniowe 88

Koniec października, a początek listopada to dni, w których króluje dynia. Warzywo to można spotkać wszędzie: na bazarach, wystawach sklepowych i w ogródkach przydomowych. Można z niego przyrządzać pyszne zupy-kremy , przetwory, a także ciasta. Ja właśnie wykorzystałam dynię do zrobienia smakowitego tortu z kremem budyniowym. Ciasto jest pulchne, wilgotne i bardzo dobre. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki na tortownicę(...)średnicy 22cm. Składniki: 2 jajka 1 szklanka cukru 3/4 szklanki oleju 200g startej dyni (ja użyłam piżmowej) 200g mąki 1 łyżeczka sody 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia 1 łyżeczka cynamonu szczypta soli 35g suszonych moreli 35g posiekanych migdałów Krem: 1/2l mleka 4 łyżki cukru 2 budynie waniliowe 1/2 kostki masła lub margaryny „Palma” Do dekoracji: pasek gorzkiej czekolady

Danka Pichci
Kompot z dyni 111

Kompot z dyni przypomina mi smaki dzieciństwa, ponieważ taki napój często przyrządzała moja babcia. Ma korzenny zapach i słodkokwaśny smak. Możemy do niego również dodać kawałek pomarańczy lub cytryny, wówczas będzie miał bardziej intensywny smak. Taki kompot moja babcia zaprawiała do słoików na zimę. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Składniki: około 600 g dyni 4 łyżki cukru 2 l wody(...)goździków 4 łyżki octu winnego (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Przygotowanie: 1. Dynię obrać, usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę. Przełożyć do garnka, wlać wodę, dodać cukier i zagotować. Gotować około 10 minut, aż dynia zmięknie. Następnie dodać ocet, goździki i gotować jeszcze przez 5 minut. (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Danka Pichci

Proponowane wyszukiwania