dobroci z pomidora! Dodając mu dodatków! Co nam trzeba? 4 duże pomidory 2 opakowania 200g serka wiejskiego 4 łyżki oleju dyniowego SKARBY POLESIA szczypta soli, pieprzu czarnego uprażone pestek dyni- 6 łyżek 2 długie kabanosy mała spiczasta czerwona papryka Robimy! Pestki dyni prażymy na suchej patelni- będą przyjemnie chrupały. Serki wiejskie odsączamy z serwatki, wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy, posiekane(...)kabanosy, olej dyniowy i 3/4 uprażonych pestek. Mieszamy. Pomidory (ja obieram ze skórki) wydrążamy w środku. W miejsce miąższu wkładamy nasz serek. Na wierzchu układamy pozostałe pestki dyni i krążek papryki. Tak podane pomidorki są idealne jako przystawka, jako przekąska w ciepłe dni! Dodatkowo, stosując olej dyniowy dostarczacie mnóstwo dobroci dla Waszego organizmu! Wyróżnia się ciemnozielonym kolorem z powodu barwników
Latosiowydomgrillowanych mięs czy też ryb. Sałatka z kaszy bulgur z orzechami i granatem jest bardzo prosta do przygotowania, spokojnie możemy też ją zrobić poprzedniego dnia. Orzechy i pestki dyni smakowicie w niej chrupią, a granat dodaje nieco słodko-kwasowego smaku. Jak dla mnie połączenie idealne! Kto ma ochotę wypróbować? Sałatka z kaszy bulgur z orzechami i granatem(...)zdrowie! Sałatka z kaszy bulgur z orzechami i granatem Czas przygotowania: 40 minut Składniki: 1/2 szklanki suchej kaszy bulgur 3 łyżki orzechów laskowych Ecotrendy 2 łyżki pestek dyni Ecotrendy 1/2 małej czerwonej cebuli 3 łyżki ziarenek granatu 2 łyżki posiekanej natki Sos: 2 łyżki oleju z pestek dyni Ecotrendy 1 łyżeczka miodu akacjowego Ecotrendy 1 mały
Kulinarne przygody GatityNormal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Klasyka w swoim rodzaju. Krem z pieczonej dyni już dawno podbił moje serce. To jesienne warzywo przetrwało do wiosny przepięknie dekorując ławę. Nadeszła pora by wziąć się za nią, a właściwie KiMona zadecydowała, co jakiś czas spychając ją z ławy. Dzień wcześniej upiekłem z dodatkiem warzyw, a dzisiaj króluje na stole w postaci(...)pysznego kremu. <AG> Składniki: 1 dynia piżmowa (około 1,5 kg) 2 marchewki 1 główka czosnku 50 ml oliwy 100 ml mleczka kokosowego sól Przygotowanie: Dynię kroimy na ósemki, usuwamy nasiona, razem z obranymi marchewkami i przekrojonym czosnkiem układamy w naczyniu żaroodpornym. Obficie skrapiamy oliwą
R'n'G KitchenBrzmi złowrogo, co? Na dodatek na liście składników jest jeszcze olej z pestek dyni. Wiem, że trochę nawydziwiałam, wiem. Jeżeli macie obawy, że nie uda Wam się kupić kaszy bulgur lub sera korycińskiego, zróbcie wersję ze swoją ulubioną kaszą i innym twardym białym serem (lub zwykłym). A olej z pestek dyni po prostu pomińcie, dajcie jakiś swój ulubiony lub oliwę(...)szklanki suchej kaszy bulgur 2 średnie buraki 1 duży ząbek czosnku pół pęczka koperku pół pęczka grubego szczypiorku 2 grubsze plastry sera korycińskiego 2 łyżki oleju z pestek dyni (można użyć oliwy extra virgin) 2 łyżki płatków migdałów sok z małej cytryny sól pieprz (przepis na 3 porcje) Buraki myjemy, wkładamy do folii aluminiowej, pieczemy około godziny w 180 stopniach
Kardamonovypieczenia 1 łyżka cukru waniliowego Masa budyniowa: 1 budyń waniliowy 500 ml mleka 2 łyżki cukru 200 g masła Masa jabłkowa: 700 g jabłek 3 – 4 łyżki dżemu z dyni ( Przepis ) (można użyć konfitury morelowej) Dodatkowo: 3 łyżki dżemu z dyni ( Przepis ) 50 g płatków migdałowych lub innych posiekanych orzechów Przygotowanie: Przygotować budyń z godnie z opisem na opakowaniu. Wystudzić(...)Przełożyć do miski lub garnka, zalać wrzącą wodą i gotować przez 2 minuty. Jabłka odcedzić, osączyć i wystudzić. Wymieszać delikatnie jabłka z dżemem dyniowym. Kruche ciasto posmarować dżemem z dyni. Następnie przykryć pierwszym plackiem biszkoptowym. Wysmarować biszkopt ½ masy budyniowej i przykryć kolejnym plackiem biszkoptowym. Wyłożyć masę jabłkową, na nią położyć ostatni placek biszkoptowy i całość lekko docisnąć. Pozostałą masę rozsmarować
KuchniaWeDwoje.plPytanie, czy wyzwanie”, kto będzie miał ochotę na babeczkę musi odpowiedzieć na pytanie lub podjąć wyzwanie! Czas wykonania: 1 h Ilość porcji: 15 sztuk Składniki: ½ szklanki puree z dyni ( przepis ) 100 g masła 2 jajka 1 szklanka mąki pszennej ½ szklanki cukru 1 opakowanie cukru wanilinowego 1 łyżeczka proszku do pieczenia skórka i sok z 1 pomarańczy Dodatkowo(...)czekolady (deserowej, mlecznej lub gorzkiej) Przygotowanie: Masło rozpuścić w rondelku, ściągnąć z gazu. Dodać cukier i mieszać do czasu, aż cukier się rozpuści. Dodać puree z dyni i wystudzić. W misce wymieszać mąkę z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywną pianę. Do rozpuszczonego masła dodać żółtka i wymieszać. Do miski z mąką wlać masę dyniową, całość dokładnie połączyć. Następnie
KuchniaWeDwoje.plciecierzycy i soczewicy - z cukinii i zielonego groszku oraz trzy dania na bazie kaszy z dodatkami: - kasza bulgur z maliną, bananem i migdałami - kasza jęczmienna z dynią, śliwką i nerkowcami - kasza kuskus z bakłażanem, cukinią i słonecznikiem W produktach nie znajdziemy konserwantów, sztucznych aromatów czy barwników. Za to w składzie znajdują się kasze, suszone warzywa, owoce i przyprawy(...)jako drugie danie. Podobnie jak pomidorowa jest idealnie przyprawiona :). Zupa z Cukinii i Zielonego Groszku z dodatkiem kaszy jaglanej SKŁADNIKI: kasza jaglana (min. 35%), warzywa suszone (ziemniaki, dynia, kalafior, cukinia min. 3,5%, marchewka, fasolka szparagowa, groszek liofilizowany min. 2,5%, pasternak, seler, koperek, natka pietruszki), płatki drożdżowe, gorczyca, sól morska, czosnek suszony, liść laurowy, lubczyk, pieprz, ziele
wegujemyProste w wykonaniu, delikatne w smaku kotleciki z kaszy jaglanej, żółtej soczewicy oraz dyni świetnie sprawdzą się np. na ciepłą kolację. Ja podałam je z moją ulubiona surówką z kapusty kiszonej, jabłka i marchewki, ale idealnie będą pasować także do aromatycznych sosów. 100 g kaszy jaglanej 50 g soczewicy żółtej 140 g pure z dyni łyżka sezamu łyżeczka mielonej kolendry(...)jaglaną i soczewicę przekładamy na sitko, płuczemy najpierw w zimnej wodzie, a potem we wrzątku. Zalewamy je podwójną ilością wody i od momentu wrzenia gotujemy 12 minut. Pure z dyni mieszamy z ciepłą kaszą, soczewicą i sezamem. Doprawiamy ziołami, solą i pieprzem. Odstawiamy do wystudzenia. Następnie formujemy około 10 kotletów. Układamy je na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Zapiekamy
Mienta blogodżywcze. Domowa granola – najważniejsze składniki Nie ma dobrej, domowej granoli bez ulubionych, suszonych owoców i chrupiących orzechów. Dlatego w mojej mieszance nie może zabraknąć moreli, daktyli, żurawiny, pestek dyni oraz orzechów laskowych i włoskich. SPRAWDŹ TEŻ: Inne sprawdzone przepisy na pyszne śniadanie znajdziesz w zakładce ŚNIADANIE Do przygotowania mojej granoli wykorzystałam produkty Helio Natura . To seria, która nie zawiera(...)granolę, którą możecie modyfikować według swoich upodobań. Poniżej przykładowe składniki, które mogą się pojawić w mieszance: suszone czereśnie daktyle suszone suszone morele śliwki suszone suszone figi rodzynki żurawina pestki dyni pestki słonecznika wiórki kokosowe płatki kokosowe orzechy: migdały, orzechy laskowe, orzechy włoskie Oprócz bakalii ważnym składnikiem tej zdrowej mieszanki jest miód. On nadaje granoli ciągnącą i jednocześnie chrupiącą konsystencję, gwarantuje
Na-talerzu.plzrobić swoje pesto i potem połączyć je po prostu z bułką tartą. Pesto może być z natki, suszonych pomidorów czy klasycznie z bazylii. Z orzechów takich czy śmakich. Pestek dyni lub słonecznika. Na co tylko macie ochotę. Dla mnie jednak natka i czosnek to podstawa, jeżeli chodzi o ryby, dlatego u mnie takie połączenie. Do tego dobrej jakości oliwa(...)zawsze świetny dodatek do ryb. Składniki: 500 g filetów z grenadiera (można oczywiście użyć innych ryb, np. dorsza lub łososia) mały pęczek natki pietruszki 2 płaskie łyżki łuskanych pestek dyni 1 duży ząbek czosnku 1 łyżeczka soku z cytryny 4 łyżki oliwy extra virgin 2 płaskie łyżki bułki tartej sól pieprz (przepis na 3 porcje) Rybę myjemy, dokładnie osuszamy, kroimy
Kardamonovyjuż ostatni przepis dyniowy w ten weekend. Wielgachna dynia skończona. Dziś dla odmiany, deser. Wiem, że powinnam na bloga wrzucać więcej słodkości, ale jakoś naprawdę rzadko kiedy mamy na nie ochotę. Muffiny dyniowe z powidłami nie są ani pracochłonne ani czasochłonne. Są puszyste, nie za słodkie, naprawdę w sam raz. Z tej ilości składników wyszło mi 20 sztuk. Składniki(...)szklanki mąki pszennej 1 szklanka cukru 0,5 kg dyni (bez skóry) kostka masła 3 jajka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka cukru waniliowego pół szklanki powideł Dynię obieramy, kroimy w kostkę i pieczemy pod przykryciem w piekarniku w 180 stopniach ok 20 minut. Wszystkie składniki na ciasto powinny być w temperaturze pokojowej. Masło rozpuszczamy, odstawiamy. Dynię studzimy
Kardamonovysiadło, że nawet nie chce mi się o tym pisać. Myślę, że jutro powinno już wszystko się udać. Póki co, drodzy Państwo – pesto z rukoli i pestek dyni. Składniki: duża garść rukoli 3 łyżki pestek dyni 2 łyżki parmezanu (ja użyłam sera bursztyn) 1 ząbek czosnku 0,5-1 łyżeczki soku z cytryny 3 łyżki oliwy extra virgin sól(...)pieprz Pestki dyni prażymy na patelni do zrumienienia. Po ostudzeniu wrzucamy je do blendera. Dorzucamy do niego umytą rukolę, czosnek, parmezan, oliwę, sok z cytryny, sól i świeżo zmielony pieprz. Miksujemy. Pamiętajcie, żeby nie zmiksować pesto na gładką pastę, muszą być w niej wyczuwalne kawałki pestek z dyni. Artykuł Pesto z rukoli pochodzi z serwisu Kardamonowy
KardamonovyWczoraj komisyjnie została napoczęta wieeelka dynia. Jeszcze dobrze nie skończył się drugi dzień, a ja już nie wiem co z nią zrobić. Wczoraj zrobiłam Toli sok przecierowy i koktajl. No to poszło dopiero pół dyni. W kajecie mam pozapisywane jeszcze różne pomysły, ale póki co nie miałabym finalnie gdzie tego trzymać. Może jutro ją ogarnę. A tym czasem wrzucam(...)przepis na pyszny koktajl. Składniki: 200 ml mleka (ja użyłam owsianego) 200 g dyni (waga bez skóry i pestek) 1 banan sok z jednej pomarańczy sok z jednej cytryny szczypta cynamonu szczypta imbiru (przepis na 2-3 porcje) Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładki koktajl. Artykuł Koktajl z dyni, banana i pomarańczy pochodzi z serwisu Kardamonowy
Kardamonovyśmiałabym poprawiać Marty. Ostatecznie, te orzechy, to była jedna z lepszych rzeczy w tej potrawie. Będę sobie z nimi śmielej poczynała w kuchni. Składniki: 1 kg dyni 1 cebula 1,5 łyżeczki kminu rzymskiego 1,5 łyżeczki wędzonej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 1 łyżeczka słodkiej papryki pół łyżeczki mielonej kolendry 1/4 łyżeczki cynamonu duża szczypta chili 2 puszki(...)łyżki sosu sojowego 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka miodu 2 kostki gorzkiej czekolady 2 łyżki soku z limonki olej rzepakowy sól (przepis na 5-6 porcji) Obraną dynię, bez pestek, kroimy w większą kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy do niego dynię i pokrojoną w małą kostkę cebulę, smażymy na wolnym ogniu około 5 minut. Dodajemy do tego
Kardamonovydesery też rzadko pojawiają się u mnie na blogu. Mam jednak dziecko. Miałam dynię. Miałam także część ekipy u siebie, wpadł także mój tata. I tak powstał pomysł zrobienia jakichś maszketów. Muffiny dyniowe z czekoladą i orzechami okazały się całkiem dobrą opcją. I kolorystycznie, i smakowo, i w ogóle. Dynia nadaje im przepiękny kolor, gorzka czekolada i orzechy włoskie też(...)sezonie jesiennym zrobię je jeszcze parę razy, ale z innymi dodatkami. Jabłka, gruszki, żurawina? Może pokombinuję z przyprawami? Imbir mi jakoś chodzi po głowie. Zobaczymy. Składniki: 500 g dyni (waga po obraniu) 1,5 szklanki mąki pszennej 3/4 szklanki cukru (ja użyłam brązowego) 2 jajka pół szklanki oleju pół szklanki mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej
Kardamonovy