brukselka, jarmuż, kalafior, brokuły, kalarepa LIŚCIASTE : wszystkie rodzaje sałat – rzymska, lodowa, masłowa, dębowa, karbowana, roszponka, rukola, szpinak, botwinka, endywia, cykoria, seler naciowy CEBULOWE : czosnek, cebula, por, szczypiorek DYNIOWATE : dynia, ogórki, cukinia, kabaczek PSIANKOWATE : papryka, pomidory, sporadycznie bakłażan ZIOŁA : natka pietruszki, koperek, bazylia, mięta, kolendra, szałwia, tymianek, rozmaryn, pokrzywa, gorczyca, rzeżucha, rukiew wodna, koper włoski KIEŁKI : warzyw dozwolonych: lucerny, jarmużu(...)Obróbka warzyw i owoców: – najlepiej surowe: surówka, sok, koktajl – gotowane: zupa, warzywa al dente, warzywa na parze – duszone: gulasz, leczo – pieczone: warzywa, jabłko, frytki z dyni, marchewki, pietruszki, selera – kiszone: ogórki, kapusta, buraki i odpowiednie soki NAPOJE: – woda niegazowana – woda z cytryną – woda z imbirem, kurkumą, cytryną – soki z dozwolonych owoców
To co kochamWegetariańska tarta z grzybami, kaszą i dynią. Pyszna zarówno na ciepło jak i na zimno. tarta migdałowa: 250 g mąki pszennej razowej 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki przyprawy włoskiej 120 g masła zimnego 2 żółtka 1 łyżka zimnej wody nadzienie: 300 g jogurtu greckiego 2 białka 2 jajka 160 g kuskus perłowy dynia trufla 4 pomidorki koktajlowe(...)podgrzybków świeżych sól, pieprz, czosnek granulowany, zioła włoskie 1 kawałek dyni świeżej natka pietruszki, bazylia świeża Tarta ciasto: Do miski wsypuję mąkę, dodaję żółtka,sól, masło zimne pokrojone, zioła, wodę. Ciasto zagniatam robotem do połączenia składników albo krótko rękoma. Wstawiam na 30 minut do zamrażalnika. Wykładam ciasto na papier do pieczenia, przykrywam drugim arkuszem i wałkuję. W ten sposób
wesoła kuchniazacznij szykować się na imprezę. Jak urozmaicić smak koreczków? Jedną z największych zalet tego przepisu jest fakt, ze jest on bardzo podatny na różnego rodzaju modyfikacje. Możesz zastąpić pestki dyni innymi ziarenkami lub ulubionymi orzechami. Warto również pokombinować z rodzajami i proporcjami serów, a winogrona można zastąpić jabłkami, gruszkami lub suszonymi owocami. W ten sposób możesz przygotować wiele kombinacji, które(...)twoim gościom. Koreczki na imprezę Przepis na koreczki na imprezę Składniki na koreczki na imprezę 150 g serka sałatkowego typu feta 100 g sera z niebieską pleśnią garść pestek dyni winogrona okrągłe krakersy Jak zrobić koreczki na imprezę Na samym początku przygotuj masę serową. Rozkrusz ser pleśniowy, a następnie wymieszaj go z fetą, rozcierając na gładką masę. Wstaw sery
okolicepalnika.plJesienne dynie w zalewie octowej z dodatkiem przypraw. Słoiczek idealny na zimę. Polecam także jako przystawka na stół w czasie świąt Bożego Narodzenia. Składniki: dynia pokrojona w ćwiartki Listki laurowe Ziele angielskie Ocet Woda Cukier Sól Zaczynam od przygotowania zalewy. Na litr wody daję 100 ml octu, 2 łyżki cukru, łyżeczkę soli oraz 4 listki laurowe(...)wolisz bardziej kwaśne przetwory możesz dwukrotnie zwiększyć ilość octu. Jeśli wolisz wersję słodką warzyw zwiększ ilość dodanego cukru. Podgrzewam aż do rozpuszczenia soli i cukru. W tym czasie kroję dynię bez skórki na kwadraty i upycham w słoiki. Wrzącą zalewą uzupełniam słoiki prawie do samego końca. Zakręcam i odwracam do góry dnem. Kiedy ostygną a środek nakrętki będzie wklęsły
prawdziwe jedzeniechleb. Dwa rodzaje mąk, ciepła woda, drożdże instant i dodatki – jakie tylko chcecie. Ostatnio chodzi za mną połączenie suszonych pomidorów i oliwek, ale na razie żurawina z pestkami dyni wygrały. Chociaż przyznam się Wam szczerze, że jestem jednak większą fanką chlebów na zakwasie. Nie zawsze jednak mam czas na ich wyrastanie, bo trwa to dużo dłużej, niż chleby(...)zdrowie. Składniki: 250 g mąki żytniej (typ 2000) 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 500 ml ciepłej wody 7 g drożdży instant 1/3 szklanki łuskanych pestek dyni 2 łyżki ziaren siemienia lnianego duża garść suszonej żurawiny szczypta cukru 1,5 łyżeczki soli Wodę wlewamy do miski, dodajemy do niej drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy
KardamonovyPyszny gulasz z dyni o intensywnie pomarańczowym kolorze, pachnący korzennymi przyprawami. Świetnie rozgrzewa organizm, jest lekkostrawny, idealny na kolację czy późny obiad. Ja w tym gulaszu użyłam zamiast przypraw gotowego korzennego sosu i pasty paprykowej . Oba produkty idealnie sprawdzają się jako dodatki takich warzywnych, jesiennych gulaszy. Składniki: (function(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -650 g dyni hokkaido po obraniu -200 g marchwi -1 duża cebula -3 ziemniaki ok. 330 g -1 jabłko ok.230 g -garść zielonego groszku mrożonego -3 gałązki tymianku -150 sosu pomidorowego Barilla z czosnkiem
Kulinarne przemysleniaLeniwe kluski z dodatkiem puree z dyni, przygotowane w nieco innym kształcie będą miłym urozmaiceniem tego klasycznego dania. 450 g gładkiego twarogu sernikowo-kanapkowego 50 g puree z dyni 2 jajka 1 1/2 – 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli dodatkowo: pesto świeżo mielony pieprz natka pietruszki Twaróg ucieramy z jajkami i puree z dyni. Dodajemy przesianą mąkę oraz(...)potrzeby dosypujemy mąki, by ciasto się nie kleiło i dało się formować. Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 3 cm. Nacinamy je delikatnie nożem, by stworzyć kształt przypominający dynię. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody, cały czas mieszając, aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu około 2 minuty. Gotowe podajemy z ulubionym pesto, pieprzem
Mienta blograzem na półkach sklepowych pojawiły się nowe ciasteczki od Sondey, czyli marki własnej Lidla. Póki co są dwa warianty smakowe i my skusiłyśmy się na jabłkowe z dynią i gryką. Do wyboru macie też marchewkowe z płatkami jaglanymi i lnem. Dajcie znać czy wiedzieliście już o tych nowościach i czy mieliście okazje je spróbować. Nazwa: chrupiące ciastka(...)jabłkowe z pestkami dyni, nasionami słonecznika i gryką ekspandowaną. Firma: Lidl Skład: 25% baza jabłkowa (22% przecier jabłkowy, 3% suszone jabłko), 23% nasiona słonecznika, substancja słodząca: maltitol, 9% pestki dyni, błonnik z korzeni cykorii, olej rzepakowy, 5% gryka ekspandowana, 4% mąka gryczana, emulgator: lecytyny (rzepaku), 0,6% cynamon mielony, naturalny aromat. Masa netto: 120g Wartości odżywcze: 100g/ 514 kcal, tłuszcz
Candy Pandasmożecie przygotować 12 większych drożdżówek lub około 20-22 sztuk mniejszych drożdżowych przekąsek. ciasto: 420 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szklanki puree z dyni 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 1 jajko nadzienie: 2 kopiaste łyżki masła 1 kopiasta łyżka puree z dyni 2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego skórka starta z całej pomarańczy(...)kopiasta łyżka dżemu lub konfitury pomarańczowej Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem i suszonymi drożdżami. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego mleko, po czym mieszamy z puree z dyni oraz jajkiem i dodajemy do suchych składników. Ciasto zagniatamy około 5 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, masło na nadzienie roztapiamy i mieszamy
Mienta blogLekkie wege ganie z grilla. Warzywa,owoce i pyszny sos. Wszystko połączone w ala sałatce i posypane granatem. 2 koper włoski 1 dynia mała hokkaido 100 g sałaty strzępiastej 1 opakowanie sos Knorr balsamiczny z ziołami 1 łyżeczka przyprawy Knorr soczyste burgery natka pietruszki 1 owoc granatu 1 garść pistacji 3 łyżki oleju Dynię kroję na pół(...)wydrążam pestki. Nie obieram jej, tylko kroję na cienkie plastry około 4 mm. Koper myję, kroję na pół. Dynię i koper przekładam do miski,wlewam trzy łyżki oleju, dodaję przyprawę Knorr soczyste burgery i mieszam w marynacie. Układam na rozgrzanym grillu. Z granatu wyjmuję pestki. Pistacje siekam. Sos Knorr balsamiczny z ziołami mieszam z wodą według instrukcji
wesoła kuchniaBiała kiełbas 500 gram Foglie d’Olivio ze szpinakiem 500 gram Marchewka 1-2 sztuki Cebula 1-2 sztuki Seler naciowy 1-3 łodygi Czosnek 3-5 ząbki Dynia mrożona 250 gram Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Parmigiano Reggiano 30 gram Oliwa z oliwek 5-7 łyżek Przygotowanie Po pierwsze warzywa ( oprócz dyni) obierz i pokrój(...)podsmaż je dość mocno, dopraw solą i pieprzem. Po czwarte kiedy makaron będzie gotowy, przełóż go bezpośrednie z rondla na patelnię i wlej odrobiny wody z gotowania makaronu, dodaj dynie, wymieszaj i grzej, aż płyny odparują, powstanie cudowny sos, dynia zmięknie. Na koniec nałóż, dopraw Parmigiano Reggiano i pieprzem. Zajadaj. Smacznego. Facet w Kuchni . Zapraszam Cię również do śledzenia moich
RafalCookJeśli poszukujecie inspiracji na wykorzystanie dyni, przybywam z czymś naprawdę smakowitym! Dżem dyniowo-pomarańczowy, czyli pomysł na zamknięcie dyni w słoiku, by cieszyć się nią także zimą. Tak naprawdę neutralność dyni sprawia, że dżem smakuje jakby był wykonany tylko z pomarańczy, jednak to właśnie dynia nadaje mu doskonałej konsystencji! Zresztą, co Wam będę mówił, po prostu musicie ... The post Dżem
Pogotujmy.plDzień dobry! Skoro zajrzałaś, zajrzałeś do mnie, to znaczy, że smak dyni doleciał aż do Ciebie Tej jesieni zostałam absolutnie niezaprzeczalną fanką dyniowych deserów. Moje serniki aż kipią od dyniowego smaku! Łączę je z chałwą, piernikiem, białą czekoladą, a w dzisiejszym przepisie z cynamonem. I to jest mój nowy hit! Tym razem serniczki wykonałam w mniejszych porcjach, a jako wykończenie(...)przygotowałam do nich sos śliwkowy na ciepło. Ciekawi smaku? W takim razie zapraszam poniżej po przepis Składniki na 6-7 porcji w zależności od wielkości kokilek 1 malutka dynia hokkaido pokrojna na kawałki i upieczona (potrzeba ok. 200-250 g miąższu po upieczeniu) 500 g twarogu tłustego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 duże jajka 1 niepełna szklanka cukru (najlepiej dosłodzić
Raj dla Podniebienialubię bardzo! Danie jednogarnkowe, które w zasadzie, po pokrojeniu i połączeniu wszystkich składników…robi się samo! Ponieważ staram się w pełni korzystać z sezonowych produktów, kupiłam dynię, kilka innych warzyw i ugotowałam kremowe, rozgrzewające, niezwykle jesienne curry. Dodałam brukselkę, cukinię, sporo świeżej kolendry, a także ciecierzycę, quinoa oraz nieco kaszy jęczmiennej. Obecnie panuje kulinarny trend na tzw. comfort food(...)robi” i poprawia samopoczucie. Czyli pyszne jedzenie! Do swojego curry dodałam produkty, które lubię – bogatą w witaminę E brukselkę, cukinię pełną soli mineralnych, bogatą w wartości odżywcze dynię oraz ciecierzycę, kaszę quinoa oraz jęczmienną. Całość doprawiłam mleczkiem kokosowym, sporą dozą kolendry i przypraw, takich jak kmin rzymski, trawa cytrynowa i kurkuma. A jak przygotować takie curry dyniowe
Raj dla PodniebieniaDzień dobry! Skoro zajrzałaś, zajrzałeś do mnie, to znaczy, że smak dyni doleciał aż do Ciebie Tej jesieni zostałam absolutnie niezaprzeczalną fanką dyniowych deserów. Moje serniki aż kipią od dyniowego smaku! Łączę je z chałwą, piernikiem, białą czekoladą, a w dzisiejszym przepisie z cynamonem. I to jest mój nowy hit! Tym razem serniczki wykonałam w mniejszych porcjach, a jako wykończenie(...)przygotowałam do nich sos śliwkowy na ciepło. Ciekawi smaku? W takim razie zapraszam poniżej po przepis Składniki na 6-7 porcji w zależności od wielkości kokilek 1 malutka dynia hokkaido pokrojna na kawałki i upieczona (potrzeba ok. 200-250 g miąższu po upieczeniu) 500 g twarogu tłustego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 duże jajka 1 niepełna szklanka cukru (najlepiej dosłodzić
Raj dla Podniebienia