dynia - 15472 przepisów (strona:254/1032)

Chutney z gruszek 96

gruszek - przepis na pyszny słodko - ostry dodatek do wielu dań poznałam niemal rok temu dzięki Agacie Wojdzie. Od siebie dodałam odrobinę pikanterii w postaci chili. Chutney gruszkowy z chili, dyni i cebuli jest banalnie prosty do zrobienia. Zazwyczaj podaję go na zimno, ale równie dobrze smakuje na ciepło, pasuje do pieczonego mięsa, deski serów, kanapek z wędliną, a nawet(...)powodują, że trudno odmówić sobie nałożenia kolejnej porcji. Chutney z gruszek - składniki 3 łyżki oleju 3 gruszki obrane, oczyszczone z gniazd nasiennych, pokrojone w 1cm kostkę 150-200 g dyni, obranej pokrojonej w 1 cm kostkę 1 cebula drobno posiekana pół łyżeczki skórki otartej z wyparzonej cytryny pół łyżeczki płatków chili albo mielonego chili 1 łyżeczka ziaren gorczycy 3 goździki

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Dżem z dyni 238

jest najpyszniejszy domowy dżem z dyni . To prosty przepis na dżem z dyni i pomarańczy lub też dyni i jabłek. Szykuję go bez dodatku substancji żelujących. Taki dżem jest wspaniały nie tylko do naleśników. - bez pasteryzacji - bez dostatku żelfixu - prosty przepis na dżem z dyni - w treści dużo porad oraz propozycji użycia

AniaGotuje.pl
Jak zrobić idealny domowy makaron? 160

odrobinę szafranu lub kurkumy.   BR Ą ZOWY MAKARON - do ciasta dodajemy ok. 50-60 gram kakao.   POMARAŃCZOWY MAKARON   -  do ciasta dodajemy purée z dyni lub marchwi. Składniki: 500 g m ą ki  500 g miąższu dyni 3 jajka  szczypta soli Przygotowanie: Miąższ dyni kroimy w cienkie plastry i pieczemy(...)przepuszczamy przez praskę.   Mąkę przesiewamy na stolnicę i mieszamy z solą. Usypujemy górkę i pośrodku robimy dołek, do którego wbijamy jajka i dodajemy dynię. Ciasto wyrabiamy, aż będzie elastyczne i jednolite.  ZIELONY MAKARON  -  do ciasta dodajemy purée ze szpinaku, pokrzywy, bazylii, szałwii lub mięty . Składniki

La grande e la piccola cuoca
Medaliony z polędwicy z dynią w sosie grzybowym 99

Medaliony z delikatnej polędwicy wieprzowej otulone boczkiem, nadziane dynią. Podałam je w pysznym grzybowym sosie. Obiad zrobicie bardzo szybko, bo polędwica nie wymaga długiej obróbki. Taka jesienna moja propozycja. Zapewniam że wszystkim będzie smakować.   medaliony: 1 polędwica wieprzowa 150 g boczek wędzony plastry sól, pieprz 1/3 łyżeczki zioła prowansalskie 4 łyżki oleju 100 g dyni hokkaido sos grzybowy(...)błony. Kroję na kawałki 4 cm. Przekładam do miski, dodaję sól, pieprz, zioła prowansalskie, olej i zostawiam w marynacie na godzinę albo dłużej. Każdy kawałek mięsa owijam plastrami boczku. Dynię razem ze skórą kroję w małą kostkę. Dynię posypuję solą, pieprzem, dodaję dwie łyżki oliwy, zioła. Układam na wierzchu każdego medalionu. Przekładam do naczynia do zapiekania. Piekarnik nagrzewam do temp

wesoła kuchnia
Masło orzechowe z olejem z prażonych pestek dyni 110

Masło orzechowe zagościło u nas na stałe. Zdarza się, że dodajemy do niego różne dodatki. Tym razem spróbowałam dodać eksperymentalnie olej z prażonych pestek  dyni od Pestka . Efekt nas zaskoczył! Ten przepis pozostanie z nami na dłużej, bo masło nabrało charakteru! Mniam! Musicie spróbować, a ja tymczasem szukam nowych zastosowań dla tego oleju, bo w mojej kuchni jest(...)kochających zmiany dla lubiących eksperymentować w kuchni dla tych, którym zwykłe masło orzechowe już się znudziło Składniki: 500g orzeszków ziemnych niesolonych 2-3 łyżki oleju z prażonych pestek dyni  sól i cukier puder do smaku (wg uznania) (u mnie łyżeczka cukru i bez soli)   Wykonanie tradycyjne: Orzechy wysyp na brytfankę do pieczenia i włóż do piekarnika

Mania Wypiekania
Naleśniki z dyni! 110

Dynia! Sezon na dynię trwa w najlepsze. W moim e-booku znajdziesz całą masę sprawdzonych przepisów na dania z dyni. Nauczysz się je rozróżniać i dobierać do odpowiedniego posiłku. Naleśniki z dynią są pyszne, delikatne i nie można ich nie jeść jesienią! Przepis znajdziesz w moim ebooku FLEXI JESIEŃ do 20 października dostępny w promocji za 35zł! Nie zwlekaj

SMYKWKUCHNI
Krem dynia z kurkumą pomidorami i łazankami 125

jest bardzo zdrowa. Zupę podałam z pomidorami suszonymi które sama ususzyłam. Z makaronem łazanki jest przepyszna. Można ją jeść na ciepło i na zimno. Jest lekko ostra.  1/2 dyni hokkaido 1 cebula 1 por biała część 1 kawałek kurkumy świeżej 3 cm 200 ml mleczka kokosowego 500 ml wody sól pieprz papryczka chili czerwona natka pietruszki 6 pomidorów suszonych(...)domowych oliwa dyniowa olej rzepakowy pieprz czerwony 100 g makaronu łazanki Lubella Dynię kroję na kawałki pozbawiam nasion. Nie obieram jej ze skóry. Cebulę i por kroję drobno, kurkumę delikatnie skrobię i kroję. W głębokim rondlu przesmażam cebulę, por na oleju rzepakowym. Dynię i kurkumę przekładam do garnka, wlewam wodę i gotuję do miękkości dyni. Dodaję sól, pieprz, mleczko kokosowe

wesoła kuchnia
PIEROGI Z SEREM TWAROGOWYM, KARMELIZOWANĄ DYNIĄ, KWAŚNĄ ŚMIETANĄ I CYNAMONEM 128

polską kuchnię ze smakami Bliskiego Wschodu. Przepyszne pierogi NOWE z serem twarogowym KONSPOL ( klejone na wzór azjatyckich pierożków i zrobione z ultracienkiego ciasta! ) połączyłam z karmelizowaną na kokosowym cukrze dynią z cynamonem i kwaśną Śmietaną. To połączenie to prawdziwe niebo w gębie! Smak, któremu nikt się nie oprze i każdy zdecydowanie chętnie sięgnie po dokładkę! Spróbujcie i Wy! SKŁADNIKI: * pierogi(...)NOWE z serem twarogowym KONSPOL * dynia np. hakkaido * cukier kokosowy ( lub brązowy cukier ) * cynamon ( laska oraz mielony ) * kwaśna, gęsta śmietana SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Pierogi KONSPOL można przygotować na 2 sposoby! Tradycyjny: gotując we wrzątku kilka minut. Mniej tradycyjny: na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oleju, podsmażamy pierożki, zalewamy wodą i dusimy ok. 4 minuty. Ja wybrałam ten drugi sposób, gdyż uwielbiam

Ostra na Słodko
Puree z dyni domowej roboty 127

Follow my blog with Bloglovin Follow my blog with Bloglovin Czy chcesz dowiedzieć się, jak zrobić domowe puree z dyni, do wykorzystania w ulubionych przepisach z dyni. Przekonaj się sam jakie to proste! The post Puree z dyni domowej roboty appeared first on CRAVEmonkey

CRAVEmonkey
Gulasz dyniowy z indykiem i fasolą 122

Magda Kremowy, gęsty gulasz bez długiego duszenia mięsa i bez dodatku śmietany jest możliwy. Sięgnijcie po przepis na gulasz z mielonego mięsa indyka z fasolą, który zagęszczam purée z dyni. To on sprawia, że gulasz jest aksamitny, gęsty i sycący. Prosty patent a pyszny smak gwarantowany. Składniki (na 2-3 porcje): 500g mielonego mięsa z indyka szklanka upieczonych kawałków dyni(...)Przygotowujemy warzywa – marchewki obieramy, kroimy w drobną kostkę. Selera myjemy i kroimy w identycznej wielkości kostkę co marchew. Cebulę obieramy i drobno siekamy. Czosnek obieramy. Upieczone kawałki dyni miksujemy na gładko.   Na dużą i głęboką patelnie wlewamy 2 łyżki oleju, rozgrzewamy i wrzucamy marchew, seler oraz cebulę – wszystko razem smażymy, na średnim ogniu, od czasu do czasu

Smaczna Strona
Sałatka z ryżem kukurydzą i kalafiorem 160

Jesienna sałatka z ryżem, kukurydzą świeżą, kalafiorem i dynią. U mnie była w wersji na obiad lekki. możecie zabrać ją do pracy na lunch. Zrobiłam ją z tego co miałam w lodowce. Uwielbiam gotowana kukurydzę i dodaję ją do wielu potraw. Zostanie wam gotowana, zostawcie ją do sałatki, reszta składników to wasza inwencja. 1 woreczek ryżu długiego z dzikim(...)kolby kukurydzy ugotowanej 1/3 kalafiora natka pietruszki 100 g łososia sałatkowego 20 dkg dyni hokkaido 1 cytryna pieprz, sól olej rzepakowy 1 łyżka sosu tajskiego Woreczek ryżu gotuję według instrukcji opakowania. Dynię ścieram na race jarzynowej razem ze skórą. Przesmażam na patelni, doprawiam  solą, pieprzem. Kalafior wrzucam do gotującej wody na trzy minuty i gotuję, odcedzam i przelewam zimną

wesoła kuchnia
Jak smakuje rok Marcin Molik 130

lepszym zdrowiem. Poza tym sztucznie wyhodowane truskawki w grudniu zupełnie nie mają smaku, a pomidory w lutym też są mało pomidorowe. Z kolei kiszonki, czy rozgrzewające zupy z dyni nie smakują w lecie kiedy pełno jest świeżych owoców i warzyw. "Jak smakuje rok" to świetny poradnik co jeść o danej porze roku. Książka zaczyna się od wiosny, autor w swoich(...)musem z topinamburu, risotto z podgrzybkami i serem pecorino, chłodnik z pomidorów i marynowanych malin oraz prażone kurki z goframi i jagodami.  W przepisach na jesień króluje  dynia, grzyby, kiszonki, jabłka, śliwki oraz gruszki. Ja planuję przygotować kilka spośród tych jesiennych propozycji i już wiem, że na pierwszy ogień pójdzie krem z pora ze śliwkami, a zaraz

Cynamonowe szczęście
BURGERY Z CIECIERZYCĄ I GRILLOWANYM SEREM CAMEMBERT 129

sklepem internetowym oferującym akcesoria kuchenne, przygotowałam przepis na fantastyczne, jesienne burgery. Puszyste, domowe bułeczki z kurkumą i czarnuszką, wegetariańskie kotlety z ciecierzycy doprawione w orientalny sposób, odrobina przecieru z dyni dla złagodzenia smaku i grillowany ser camembert. Połączenie niespotykane, ale zdecydowanie warte wypróbowania! Mam nadzieję, że takie burgery nie jeden raz zagoszczą na Waszych stołach! Ps. ich przygotowanie było(...)takich wegeburgerów warto każdorazowo obsypać foremkę bułką tartą – będą się odklejały bez najmniejszego problemu! Smażymy na rumiano na rozgrzanym maśle. DODATKOWO: * ser camembert – 2 op * puree z dyni ( upieczona z ziołami/przyprawami ), zblendowana dynia * świeże zioła/kiełki * sól, pieprz CAŁOŚĆ: Ser camembert grillujemy na delikatnie natłuszczonej patelni. Jeszcze ciepłe bułki smarujemy odrobina puree z dyni, układamy burgery

Ostra na Słodko
Grillowany kurczak z musem dyniowo-porowym 95

obiad. Delikatny kurczak z warzywnym musem i ulubionymi dodatkami to porcja pełnowartosciowego białka i witamin na co dzień. Składniki (2 porcje) -400 g filetu z kurczaka -300 g obranej dyni -kawałek pora -1/2 małej cebuli -2-3 łyżki oliwy -suszona kolendra -kurkuma -sól, pieprz Przygotowanie Filet z kurczaka umyć, oczyścić i poprzekrajać wzdłóz na cieńsze kawałki. Obsypać solą(...)pieprzem. Dynię i por pokroić na kawałki. Cebulę drobno posiekać. W rondelku rozgrzać łyżkę oliwy. Zeszklić cebulę. Dołożyć por i mieszając chwilę podsmazyć. Dodać dynię i podlać około trzema lyżkami wody lub bulionu. Dusić do miękkości dyni, od czasu do czasu mieszając.W razie potrzeby można delikatnie podlewać wodą by się nie przypaliło, ale w efekcie powinna w większości odparować

Zielona Kuchnia
Jesienne minestrone z dynią i boczkiem 143

smak i charakter zależy od tego co mamy w lodówce, na co aktualnie mamy sezon lub ochotę. Na jesień nie wyobrażam sobie nie podać jej z pyszną, słodką dynią. Do tego boczek, który wytopiony i chrupiący, dodaje kolejny walor smakowy. Składniki (na 3-4 porcje): około 150g kawałek dyni 2 średnie marchewki 2 łodygi selera 1 duża cebula 250g wędzonego(...)łyżeczka cukru parmezan do podania   Przygotowujemy najpierw warzywa – marchewkę obieramy i kroimy w małą kostkę. W podobnej wielkości kostkę co marchewkę kroimy selera naciowego oraz cebulę. Dynię obieramy i kroimy w centymetrową kostkę. Fasolę odcedzamy na sicie i przelewamy zimną wodą.   Boczek kroimy w drobną kostkę. Do garnka wlewamy 3 łyżki oliwy, rozgrzewamy. Na oliwę wrzucamy pokrojony

Smaczna Strona

Proponowane wyszukiwania