chleb. Dwa rodzaje mąk, ciepła woda, drożdże instant i dodatki – jakie tylko chcecie. Ostatnio chodzi za mną połączenie suszonych pomidorów i oliwek, ale na razie żurawina z pestkami dyni wygrały. Chociaż przyznam się Wam szczerze, że jestem jednak większą fanką chlebów na zakwasie. Nie zawsze jednak mam czas na ich wyrastanie, bo trwa to dużo dłużej, niż chleby(...)zdrowie. Składniki: 250 g mąki żytniej (typ 2000) 250 g mąki pszennej pełnoziarnistej (typ 1850) 500 ml ciepłej wody 7 g drożdży instant 1/3 szklanki łuskanych pestek dyni 2 łyżki ziaren siemienia lnianego duża garść suszonej żurawiny szczypta cukru 1,5 łyżeczki soli Wodę wlewamy do miski, dodajemy do niej drożdże i cukier, mieszamy i odstawiamy na chwilę. Następnie dodajemy
KardamonovyPyszny gulasz z dyni o intensywnie pomarańczowym kolorze, pachnący korzennymi przyprawami. Świetnie rozgrzewa organizm, jest lekkostrawny, idealny na kolację czy późny obiad. Ja w tym gulaszu użyłam zamiast przypraw gotowego korzennego sosu i pasty paprykowej . Oba produkty idealnie sprawdzają się jako dodatki takich warzywnych, jesiennych gulaszy. Składniki: (function(...)s.getElementsByTagName(o)[0];a.async=1;a.src=g;m.parentNode.insertBefore(a,m) })(window,document,'script','https://www.google-analytics.com/analytics.js','ga'); ga('create', 'UA-92313943-1', 'auto'); ga('send', 'pageview'); -650 g dyni hokkaido po obraniu -200 g marchwi -1 duża cebula -3 ziemniaki ok. 330 g -1 jabłko ok.230 g -garść zielonego groszku mrożonego -3 gałązki tymianku -150 sosu pomidorowego Barilla z czosnkiem
Kulinarne przemysleniaLeniwe kluski z dodatkiem puree z dyni, przygotowane w nieco innym kształcie będą miłym urozmaiceniem tego klasycznego dania. 450 g gładkiego twarogu sernikowo-kanapkowego 50 g puree z dyni 2 jajka 1 1/2 – 2 szklanki mąki pszennej 1 łyżeczka soli dodatkowo: pesto świeżo mielony pieprz natka pietruszki Twaróg ucieramy z jajkami i puree z dyni. Dodajemy przesianą mąkę oraz(...)potrzeby dosypujemy mąki, by ciasto się nie kleiło i dało się formować. Z ciasta formujemy kulki o średnicy około 3 cm. Nacinamy je delikatnie nożem, by stworzyć kształt przypominający dynię. Wrzucamy je partiami do gotującej się wody, cały czas mieszając, aby się nie posklejały. Od wypłynięcia gotujemy na małym ogniu około 2 minuty. Gotowe podajemy z ulubionym pesto, pieprzem
Mienta blograzem na półkach sklepowych pojawiły się nowe ciasteczki od Sondey, czyli marki własnej Lidla. Póki co są dwa warianty smakowe i my skusiłyśmy się na jabłkowe z dynią i gryką. Do wyboru macie też marchewkowe z płatkami jaglanymi i lnem. Dajcie znać czy wiedzieliście już o tych nowościach i czy mieliście okazje je spróbować. Nazwa: chrupiące ciastka(...)jabłkowe z pestkami dyni, nasionami słonecznika i gryką ekspandowaną. Firma: Lidl Skład: 25% baza jabłkowa (22% przecier jabłkowy, 3% suszone jabłko), 23% nasiona słonecznika, substancja słodząca: maltitol, 9% pestki dyni, błonnik z korzeni cykorii, olej rzepakowy, 5% gryka ekspandowana, 4% mąka gryczana, emulgator: lecytyny (rzepaku), 0,6% cynamon mielony, naturalny aromat. Masa netto: 120g Wartości odżywcze: 100g/ 514 kcal, tłuszcz
Candy Pandasmożecie przygotować 12 większych drożdżówek lub około 20-22 sztuk mniejszych drożdżowych przekąsek. ciasto: 420 g mąki pszennej 7 g suszonych drożdży 1 łyżka cukru 3/4 szklanki puree z dyni 1/2 szklanki mleka 2 łyżki masła 1 jajko nadzienie: 2 kopiaste łyżki masła 1 kopiasta łyżka puree z dyni 2 kopiaste łyżki cukru trzcinowego skórka starta z całej pomarańczy(...)kopiasta łyżka dżemu lub konfitury pomarańczowej Mąkę przesiewamy, mieszamy z cukrem i suszonymi drożdżami. Masło rozpuszczamy w rondelku, dodajemy do niego mleko, po czym mieszamy z puree z dyni oraz jajkiem i dodajemy do suchych składników. Ciasto zagniatamy około 5 minut i odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości. Gdy ciasto będzie już wyrośnięte, masło na nadzienie roztapiamy i mieszamy
Mienta blogLekkie wege ganie z grilla. Warzywa,owoce i pyszny sos. Wszystko połączone w ala sałatce i posypane granatem. 2 koper włoski 1 dynia mała hokkaido 100 g sałaty strzępiastej 1 opakowanie sos Knorr balsamiczny z ziołami 1 łyżeczka przyprawy Knorr soczyste burgery natka pietruszki 1 owoc granatu 1 garść pistacji 3 łyżki oleju Dynię kroję na pół(...)wydrążam pestki. Nie obieram jej, tylko kroję na cienkie plastry około 4 mm. Koper myję, kroję na pół. Dynię i koper przekładam do miski,wlewam trzy łyżki oleju, dodaję przyprawę Knorr soczyste burgery i mieszam w marynacie. Układam na rozgrzanym grillu. Z granatu wyjmuję pestki. Pistacje siekam. Sos Knorr balsamiczny z ziołami mieszam z wodą według instrukcji
wesoła kuchniaBiała kiełbas 500 gram Foglie d’Olivio ze szpinakiem 500 gram Marchewka 1-2 sztuki Cebula 1-2 sztuki Seler naciowy 1-3 łodygi Czosnek 3-5 ząbki Dynia mrożona 250 gram Sól do smaku Pieprz świeżo zmielony do smaku Parmigiano Reggiano 30 gram Oliwa z oliwek 5-7 łyżek Przygotowanie Po pierwsze warzywa ( oprócz dyni) obierz i pokrój(...)podsmaż je dość mocno, dopraw solą i pieprzem. Po czwarte kiedy makaron będzie gotowy, przełóż go bezpośrednie z rondla na patelnię i wlej odrobiny wody z gotowania makaronu, dodaj dynie, wymieszaj i grzej, aż płyny odparują, powstanie cudowny sos, dynia zmięknie. Na koniec nałóż, dopraw Parmigiano Reggiano i pieprzem. Zajadaj. Smacznego. Facet w Kuchni . Zapraszam Cię również do śledzenia moich
RafalCookJeśli poszukujecie inspiracji na wykorzystanie dyni, przybywam z czymś naprawdę smakowitym! Dżem dyniowo-pomarańczowy, czyli pomysł na zamknięcie dyni w słoiku, by cieszyć się nią także zimą. Tak naprawdę neutralność dyni sprawia, że dżem smakuje jakby był wykonany tylko z pomarańczy, jednak to właśnie dynia nadaje mu doskonałej konsystencji! Zresztą, co Wam będę mówił, po prostu musicie ... The post Dżem
Pogotujmy.plDzień dobry! Skoro zajrzałaś, zajrzałeś do mnie, to znaczy, że smak dyni doleciał aż do Ciebie Tej jesieni zostałam absolutnie niezaprzeczalną fanką dyniowych deserów. Moje serniki aż kipią od dyniowego smaku! Łączę je z chałwą, piernikiem, białą czekoladą, a w dzisiejszym przepisie z cynamonem. I to jest mój nowy hit! Tym razem serniczki wykonałam w mniejszych porcjach, a jako wykończenie(...)przygotowałam do nich sos śliwkowy na ciepło. Ciekawi smaku? W takim razie zapraszam poniżej po przepis Składniki na 6-7 porcji w zależności od wielkości kokilek 1 malutka dynia hokkaido pokrojna na kawałki i upieczona (potrzeba ok. 200-250 g miąższu po upieczeniu) 500 g twarogu tłustego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 duże jajka 1 niepełna szklanka cukru (najlepiej dosłodzić
Raj dla Podniebienialubię bardzo! Danie jednogarnkowe, które w zasadzie, po pokrojeniu i połączeniu wszystkich składników…robi się samo! Ponieważ staram się w pełni korzystać z sezonowych produktów, kupiłam dynię, kilka innych warzyw i ugotowałam kremowe, rozgrzewające, niezwykle jesienne curry. Dodałam brukselkę, cukinię, sporo świeżej kolendry, a także ciecierzycę, quinoa oraz nieco kaszy jęczmiennej. Obecnie panuje kulinarny trend na tzw. comfort food(...)robi” i poprawia samopoczucie. Czyli pyszne jedzenie! Do swojego curry dodałam produkty, które lubię – bogatą w witaminę E brukselkę, cukinię pełną soli mineralnych, bogatą w wartości odżywcze dynię oraz ciecierzycę, kaszę quinoa oraz jęczmienną. Całość doprawiłam mleczkiem kokosowym, sporą dozą kolendry i przypraw, takich jak kmin rzymski, trawa cytrynowa i kurkuma. A jak przygotować takie curry dyniowe
Raj dla PodniebieniaDzień dobry! Skoro zajrzałaś, zajrzałeś do mnie, to znaczy, że smak dyni doleciał aż do Ciebie Tej jesieni zostałam absolutnie niezaprzeczalną fanką dyniowych deserów. Moje serniki aż kipią od dyniowego smaku! Łączę je z chałwą, piernikiem, białą czekoladą, a w dzisiejszym przepisie z cynamonem. I to jest mój nowy hit! Tym razem serniczki wykonałam w mniejszych porcjach, a jako wykończenie(...)przygotowałam do nich sos śliwkowy na ciepło. Ciekawi smaku? W takim razie zapraszam poniżej po przepis Składniki na 6-7 porcji w zależności od wielkości kokilek 1 malutka dynia hokkaido pokrojna na kawałki i upieczona (potrzeba ok. 200-250 g miąższu po upieczeniu) 500 g twarogu tłustego 1/2 łyżeczki cynamonu 2 duże jajka 1 niepełna szklanka cukru (najlepiej dosłodzić
Raj dla Podniebienialubię bardzo! Danie jednogarnkowe, które w zasadzie, po pokrojeniu i połączeniu wszystkich składników…robi się samo! Ponieważ staram się w pełni korzystać z sezonowych produktów, kupiłam dynię, kilka innych warzyw i ugotowałam kremowe, rozgrzewające, niezwykle jesienne curry. Dodałam brukselkę, cukinię, sporo świeżej kolendry, a także ciecierzycę, quinoa oraz nieco kaszy jęczmiennej. Obecnie panuje kulinarny trend na tzw. comfort food(...)robi” i poprawia samopoczucie. Czyli pyszne jedzenie! Do swojego curry dodałam produkty, które lubię – bogatą w witaminę E brukselkę, cukinię pełną soli mineralnych, bogatą w wartości odżywcze dynię oraz ciecierzycę, kaszę quinoa oraz jęczmienną. Całość doprawiłam mleczkiem kokosowym, sporą dozą kolendry i przypraw, takich jak kmin rzymski, trawa cytrynowa i kurkuma. A jak przygotować takie curry dyniowe
Raj dla PodniebieniaSkładniki dowolna mieszanka sałat 15 pomidorków koktajlowych pół świeżego ogórka 30 – 40 czarnych oliwek 1 średnia czerwona papryka ser camembert – 1 okrągły serek prażony słonecznik prażona dynia zioła prowansalskie oliwa z oliwek (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka z serem camembert – Wykonanie Przygotuj głęboką szklaną miskę. Sałatę wyciągnij z torebki, umyj pod bieżącą wodą a następnie wysusz papierowym ręcznikiem(...)smaku. Jeśli chcesz, by ser był miękki i ostrzejszy w smaku wybierz taki, który jest bliżej daty przydatności do spożycia. Na suchą i lekko nagrzaną patelnie wsyp łyżkę pestek dyni oraz łyżkę pestek słonecznika. Na małej mocy palnika upraż dynię i słonecznik, aż będą lekko chrupiące. Do miski z sałatą dorzuć paprykę, pomidory, ogórka, oliwki – wymieszaj lekko wszystkie składniki
To Musisz Wiedziećjeść? Kiszonki (ogórki, kapusta), warzywa (zwłaszcza zielone), przeciwgrzybiczo działa cebula, czosnek (tych używam sporo), świeże zioła, gruboziarniste kasze, jogurty naturalne, oleje tłoczone na zimno, olej kokosowy, ryby, drób, pestki dyni, niektóre orzechy, makarony żytnie, orkiszowe (te raczej sporadycznie), brązowy ryż, kaszę jaglaną, mąkę żytnią. Wskazane jest używanie przypraw jak: curry, kurkuma, imbir. Z owoców można jeść grejpfruta, awokado. Czasem można(...)kwaśne jabłko lub niedojrzałe kiwi. Ogólnie jemy produkty jak najmniej przetworzone. Jest wiele produktów wątpliwych, przez jedne opracowania zabronione, a przez inne wskazane – choćby nawet przetworzone pomidory czy dynia. Wątpliwości budzą również inne zagadnienia, takie jak – czy wolno smażyć, czy wolno jeść nabiał, ile i jaki? Nasze założenie jest takie – my stosujemy nie dietę odgrzybiającą, a dietę antygrzybiczą. Prowadzimy
Kardamonovyfilmu z przepisem Przepis na CURRY warzywne -Niesamowite danie! Curry danie nie tylko przyprawa - 268 Składniki: puszka ciecierzycy woda z ciecierzycy 2 ząbki czosnku 1 cebula 250g dyni 300g różyczek kalafiora ok. 2cm kawałek imbiru 1 łyżka curry pół łyżeczki kurkumy łyżeczka papryki słodkiej 100ml wody 250ml passaty pomidorowej 100ml słodkiej śmietanki lub mleczka kokosowego sól pieprz(...)łyżek tłuszczu do podsmażania natka pietruszki Przygotowanie: Dynię kroimy w większą kostkę (możemy użyć mrożonej dyni jeśli mamy ją pokrojoną w kostkę). Kalafior dzielimy na różyczki. Cebulę kroimy w pół plasterki i podsmażamy na patelni do momentu zeszklenia. Czosnek i imbir ścieramy na tarce, a następnie dodajemy do cebuli i podsmażamy przez minutę. Dodajemy dynię
Dieta Rozdzielna i Zdrowie