rodzaju. Nic wiec dziwnego, ze i tym razem chce podzielic sie z Wami kolejnym przepisem na nie. Tym razem beda to placuszki jesienne, bo przygotowane z prawdziwie jesiennych warzyw: dyni i ziemniakow. O ile ziemniaki uwielbiam od zawsze, o tyle z dynia zaprzyjaznilam sie dopiero rok temu w czasie Festiwalu dyn i. Moja dyniowa przygoda zaczela sie od zupy(...)probowac jej w innych potrawach. Minal rok i znow mamy dyniowe swieto, ktorego gospodynia podobnie jak przed rokiem jest Bea. Poniewaz to dzieki Niej i Jej wspanialej akcji polubilam dynie, to pomyslalam sobie, ze na otwarcie przygotuje cos innego niz zupa. Na nia jeszcze bedzie czas ;) Przepis znalazlam w zakupionej przypadkiem francuskiej gazetce "Maxi cuisine 10/11 2009" i od razu
Przysmaki KarolkiObrodziła mi dynia w tym roku dostatnio. żyję nią. Z rana dżem z dyni, w ciągu dnia dyniowy obiad, popołudniu ciasto z dynią, a na wieczór jakieś dyniowe leczo lub też dżem. Dynia mi się śni, chodzi za mną i ze wszystkim kojarzy. Jednak, co mnie dziwi, nie mam jej dość, wręcz przeciwnie, pragnę więcej i więcej dyniowych doznań. KORZENNY(...)DŻEM DYNIOWY /autorski;/ 3kg obranej dyni 1,5 kg cukru 2 galaretki (najlepiej cytrynowe) 1-2 łyżeczki cynamonu 3 całe goździki imbir, kardamon, Dynię pokroiłam w mniejszą kostkę, aby szybciej się rozpadła podczas smażenia. Zasypałam cukrem, dodałam przyprawy i tak długo gotowałam, aby płyn puszczony przez dynię, w większości odparował, a owoce się rozpadły i pulpa zgęstniała. Na samym końcu
W kuchni Karmel-itkiKolejny raz ta dynia! Już śni mi się po nocach jej pomarańczowe lico. Postanowiłam tym razem dobrać jej jakiegoś partnera. W końcu, urocza dama nie powinna być sama! Pan Ananas, zacny gość, z chęcią zaprzyjaźnił się z pełną gracji Panną Dynią, tworząc duet, o dziwo bardzo zgrany i udany! Zresztą, próbując tegoż dżemu, samemu się można przekonać. DŻEM DYNIOWO(...)ANANASOWY /autorski;/ 2kg obranej dyni 1kg obranego ananasa 1kg cukru 3 galaretki pomarańczowe (lub cytrynowe) sok z 1 cytryny Dynię i ananasa kroję w mniejsze kawałki. Najpierw duszę dynię, dodając cukier i sok z cytryny. Kiedy dynia zacznie nabierać miękkości, dodaję ananasa i razem duszę do całkowitej miękkości (rozpadu dyni) i odparowania większości płynu, jaki puszczą składniki. Ananas się
W kuchni Karmel-itkiDobrze, że kupiłem w miarę małą dynię. Wiecie jak to jest... Tym bardziej, jak gotuje się w domu dla dwóch osób. Nie chcę myśleć, co będzie z gęsią :P Ale do konkretów przechodząc. Ogólnie dynia, sama w sobie, jest troszkę mdła, troszkę za słodka, więc próbuję w jakiś sposób przełamać jej smak i nadać nowy, odświeżający, aromatyczny tor, trafiający(...)polecają się, nie tylko bez niczego, w samą łapę. Można też zainwestować w gęstą, kwaśną śmietanę. Włala! Arek Gie Składniki: 1 kg miąższu z dyni piżmowej 3 jajka 1 łyżka przyprawy curry 2 pełne łyżki mąki olej do smażenia sól, pieprz Przygotowanie: Dynię ścieramy
R'n'G KitchenSkładniki : 3 kg dyni np. Hokkaido ( waga po obraniu ) 1 kg cebuli 1 kg czerwonej papryki 1/2 szklanki cukru 1/2 szklanki octu jabłkowego 1/2 kg koncentratu pomidorowego 1 łyżka mielonej czerwonej papryki 1 łyżka oregano 1 łyżka bazylii 1 łyżeczka mielonego ziela angielskiego sól Sposób wykonania : D ynię obierz ze skórki, usuń pestki, pokrój na mniejsze kawałki, zetrzyj(...)tarce o dużych oczkach. Do startej dyni wsyp łyżeczkę soli, wymieszaj, ubij ręką , odstaw na kilka godzin ( najlepiej na noc ). Z papryki usuń gniazda nasiennie, pokrój w małą kostkę , dodaj sól, wymieszaj, ubij i odstaw na kilka godzin. Obraną cebulę pokrój w cienkie piórka, wsyp łyżeczkę soli, wymieszaj, ubij ręką i odstaw na kilka godzin. W tym czasie warzywa puszczą
Przepisy i porady kulinarneSpiced Pumpkin Margarita Historia i Pochodzenie Jesień to czas, kiedy dynie królują na naszych stołach. Warto jednak nie ograniczać się tylko do dyniowych ciast czy zup – mam dla Was coś wyjątkowego! Hobakjuk dyniowa owsianka Przedstawiam Spiced Pumpkin Margarita – idealny koktajl na chłodne wieczory i Halloween 🙂 Historia i Pochodzenie Spiced Pumpkin Margarita to nowoczesna wariacja klasycznej Margarity, której korzenie sięgają Meksyku(...)Tradycyjna Margarita została stworzona w latach 30. XX wieku i szybko zyskała popularność na całym świecie. Wersja z dynią i przyprawami to ukłon w stronę amerykańskiej tradycji jesiennych smaków, takich jak pumpkin spice, która zyskała na popularności w dużej mierze dzięki kawiarniom oferującym kawy o tym smaku. Łączenie klasycznego meksykańskiego koktajlu z jesiennymi przyprawami odzwierciedla współczesne trendy w świecie mixologii
RafalCooklubię. Do tego mamy przepyszne smaki – orzechowy i wyrazisty smak palonego masła, kawy i cynamonu, które tak świetnie wpisuje się w jesienny klimat i pasują do dyni. A właśnie dynia – ona też w tych ciasteczkach jest, jakby było inaczej. Polecam sobie nie żałować, zrobić taką właśnie ogromną porcję jak poniżej opisana, bo one są tak dobre, że sami(...)zdziwicie jak szybko znikają. U mnie z dzieciakami to już w ogóle, dobrze że chociaż pomagają w ich przygotowaniu. Składniki (na około 25 dużych ciasteczek): 3 łyżki puree z dyni 100g masła 1 jajko 1/2 szklanki białego cukru 1/2 szklanki brązowego cukru 2 szklanki mąki 2 łyżki mąki ziemniaczanej płaska łyżeczka proszku do pieczenia szczypta soli 1/2 łyżeczki cynamonu
Smaczna Stronaprzyjemnej struktury do gładkiego kremu. Smażona dymka to kolejny świetny element tego dania – jej karmelowa słodycz i lekka ostrość doskonale uzupełniają całą kompozycję. Warto dodać też odrobinę pestek dyni i słonecznika, które nadadzą zupie chrupkości i zwiększą jej sytość. Krem z selera to wyjątkowo zdrowa propozycja na obiad, a jego aksamitna konsystencja doskonale otula smaki. Gęstość kremu można łatwo dostosować(...)kostkę 1 ząbek czosnku 250 ml kokosowego mleka 2 łyżki oliwy z oliwek 50 g halloumi 1 dymka 2 łyżeczki soku z limonki natka pietruszki do posypania pestki dyni i słonecznika do dekoracji sól, czarny pieprz i odrobina kminu rzymskiego do smaku Przygotowanie: Seler obrać i pokroić w kostkę wraz z czosnkiem. Wrzucić do garnka, zalać mlekiem kokosowym, posolić
codojedzeniadłuższej przerwie wracam do Was z przepisem na pyszne ciasto dyniowe. Jest to ciasto, do zrobienia którego przymierzałam się od dawna, ale czekałam aż dynia w moim warzywniaku będzie wysrarczajaco dojrzała. Opłacało się poczekać, bo ciasto jest naprawdę smaczne, mięciutkie, wilgotne i aromatyczne. Ciasto próbowaliśmy jeszcze na ciepło, bo zwłaszcza dzieci nie mogły się doczekać, by go zjeść. Nie zdążyłam(...)1/3szkl. mąki ziemniaczanej 1 łyżka budyniu waniliowego (proszek) 1 łyżeczka proszku do pieczenia 1 łyżeczka sody oczyszczonej 1 łyżeczka cynamonu 2szkl. startej na tarce na drobnych oczkach dyni (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sposób przygotowania: Dynie obrać i wydrążyć gniazda nasienne. Otrzymane kawałki zetrzeć na tarce na drobnych oczkach. Jajka wbić do miski miksera. Wdypac cukier kryształ i cukier waniliowy
Waniliowe ImprowizacjeMagda Na zrobienie samemu gnocchi jeszcze się nie porywam, chociaż non stop chodzą za mną te dyniowe, w kształcie dyni właśnie. Za to postawiłam na te już gotowe, aby przygotowanie pysznego obiadu było szybkie i przyjemne. Takie gnocchi z sosem dyniowym i podpieczoną białą kiełbasą podbiły serca mojej rodziny, w sezonie na dynie pewnie będą często. Wykonanie też jest banalne(...)więc jak tylko macie odrobinę purée dyniowego, polecam się z tym przepisem. Składniki (na 2-3 porcje): opakowanie gotowych gnocchi 1/2 szklanki purée z dyni 2 białe kiełbasy – użyłam cielęcych 2 cebulki szalotki łyżeczka koncentratu pomidorowego ząbek czosnku szklanka bulionu warzywnego – użyłam z proszku 1/2 szklanki tartego parmezanu i trochę do posypania kilka listków świeżej szałwii – opcjonalnie
Smaczna Stronapomara\u0144cza,\r","2-3 cm korzenia imbiru,\r","0,5 szklanki \u015bmietanki 30%,\r","0,5 l wody,\r","odrobina oliwy,\r","s\u00f3l,\r","pestki dyni"],"name":"Zupa krem marchewkowo-pomara\u0144czowa z imbirem","recipeCategory":"zupy","cookTime":"PT0H0M","prepTime":"PT0H0M","recipeInstructions":["Marchewki, imbir i pomara\u0144cz\u0119 obra\u0107 i pokroi\u0107 na ma\u0142e kawa\u0142ki(...)Gotowa\u0107 ok 20 minut.\r","Zblendowa\u0107 ca\u0142o\u015b\u0107.\r","Doda\u0107 \u015bmietank\u0119 i wymiesza\u0107.\r","Podawa\u0107 z makaronem lub grzankami posypane pestkami dyni."],"keywords":"imbir,marchewka,pomara\u0144cza,zupa,zupa-krem"} Drukuj Zupa krem marchewkowo-pomarańczowa z imbirem Składniki: 6 marchewek, 1 pomarańcza, 2-3 cm korzenia imbiru, 0,5 szklanki śmietanki
Bardzo Gruby Smokplanetarnym. Składniki : 20 g świeżych drożdży 450 g mąki pszennej- u mnie typ 750 ok.200 ml wody 100 ml mleka 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki soli 2 garście pestek dyni wpierw namoczonych w wodzie Przygotowanie: Drożdże rozmieszać w ok. 50 ml letniej wody z łyżeczką cukru, poczekać aż "ruszą" Do miski wsypałam mąkę, sól, wlałam mleko- wyrabiałam na najwolniejszych obrotach(...)momencie gdy drożdże podwoiły objętość wlałam je do miski z mąką- wyrabiałam dalej na szybszych obrotach Dodałam wodę, ale trochę mniej niż 200 ml Wsypałam osączoną dynię- wymieszałam robotem Pozostawiłam po wyrobieniu do wyrośnięcia w misce na ok. 1 godz. Przełożyłam do nasmarowanej szklanej foremki o średnicy 20 cm i ponownie odczekałam, aż chleb ponownie podrósł Nagrzałam piekarnik do temp
Proste PotrawyBardzo sycące, wegeteriańskie i pożywne danie, a mianowicie gotowana ciecierzyca z batatem, dynią, czerwoną cebulą, miksem sałat oraz oliwą Extra Virgin od Chorwacki Koszyk ! Składniki: 2 porcje 50 g suchej ciecierzycy 150 g batata (obranego) 200 g dyni (obranej) 100 g czerwonej cebuli (obranej) 75 g miksu sałat przyprawy: czosnek granulowany, zioła prowansalskie, pieprz czarny, papryka słodka 10 ml oliwy(...)bieżącą wodą. Do garnka nalać wodę ze szczyptą soli, wrzucić ciecierzycę oraz pokrojonego w kostkę batata - gotować przez 10 minut na małym ogniu. Następnie dorzucić pokrojoną w kostkę dynię i gotować kolejne 15 minut. Po upływie czasu całość przelać przez sitko. Czerwoną cebulę pokroić w kostkę. Zeszklić na bardzo dobrze rozgrzanej patelni z oliwą. Następnie dorzucić ugotowaną ciecierzycę, batata oraz
Truskawkowa Fiestaziołami toskańskimi- mieszanka ziół i suszonych pomidorów. Na patelnię wlać olej i obsmażyć polędwiczki z dwóch stron. Nie smażyć długo. Zdjąć z patelni i rozłożyć na dnie żaroodpornego naczynia. Dynię obrać ze skórki i pokroić w cienkie plastry. Rozłożyć dynię na polędwicy. Na patelni na której smażyły się polędwiczki usmażyć cebulkę na złoty kolor. Rozłożyć ją na plastrach dyni. Pieczarki
Kuchnia Pokoleń