dynia - 15472 przepisów (strona:235/1032)

Dżem dyniowy z wanilią i sokiem z cytrusów. 126

Dynia, choć to botanicznie owoc, kojarzy się raczej z zastosowaniami wytrawnymi i warzywnymi. A może jednak nie? Może tylko tak mi się przez chwilę wydawało? W końcu pojęcie dżem lub mus dyniowy nie brzmi jakoś dziwnie i obco - prawda? Faktem jest, że dynia przez swój mączysty i neutralny (tak to nazwijmy) smak, wymaga przy obróbce szeregu czynności, które nadadzą(...)sobie poszczególnych czynności przynajmniej na dwa dni. Myślę, że bez problemu da się to zrobić nawet w środku tygodnia, a zapewniam, że warto. Naprawdę warto! :) Składniki: 750 g obranej dyni 500 g brązowego cukru sok wyciśnięty z 2 cytryn sok wyciśnięty z 3 pomarańczy 1 łyżeczka cynamonu 2 laski wanilii Wykonanie: Dynię pokroić w drobne i równe słupki. Umieścić

zadanie-gotowanie
Kopytka z dynią 131

robione stają się nudne. Dlatego mam radę - dodawajcie do ciasta różne różności, jak na przykład duszony szpinak, pure z pieczonych buraczków, świeże zioła, a teraz w sezonie pure z dyni. Możecie zrobić też kopytka z samego pure z pieczonej dyni hokkaido, niemniej jednak nam zasmakowały te mieszane pół na pół - dynia i ziemniaki. Składniki: 0,5 kg ugotowanych ziemniaków(...)pure z pieczonej dyni hokkaido ( poradnik: jak przygotować pure ) 2 jajka około 2 szklanek mąki pszennej sól 2 łyżki oleju Dodatkowo: masło świeży tymianek lub rozmaryn  Przygotowanie: Ugotowane i ostudzone ziemniaki przecisnąć przez praskę do ziemniaków lub zmielić w maszynce do mięsa ( ewentualnie wersja dla leniwych - ziemniaki bardzo dokładnie wytłuc tłuczkiem ). Zmielone ziemniaki wymieszać z pure dyniowym, dodać jajka

kolorowotorcikowo
Zupa krem z dyni i papryki. 161

Zupa krem z pieczonej dyni i papryki to prosta w przygotowaniu i bardzo smaczna pozycja kulinarna. Przez dodatek mleczka kokosowego oraz charakterystycznych przypraw nabiera orientalnego charakteru, co mnie akurat bardzo pasuje. Stopień ostrości dostosowałam do możliwości reszty rodzinki. Gdybym gotowała tylko dla siebie, w zupie wylądowałaby przynajmniej jedna papryczka chili :) Tak czy inaczej danie będzie jak znalazł na chłodne, jesienne(...)już za progiem można odczuć o poranku. Składniki: 400 g pieczonej dyni 1 pieczona papryka czerwona 1/2 papryczki chili (lub więcej) 1 ziemniak  1-2 marchewki 1 cebula 150 ml mleczka kokosowego kawałek imbiru (ok. 1 cm) 1/2 łyżeczki przyprawy curry 1/3 łyżeczki kuminu rzymskiego sól 2 łyżki oleju kokosowego Wykonanie: Dynię i paprykę piec w piekarniku w temperaturze

zadanie-gotowanie
Zupa krem z dyni i jabłka. 116

charakterystyczny garbnikowy smak, które przekażą daniu. Zupa stanie się zdecydowanie "winna". Jeżeli mamy ochotę na wersję łagodniejszą i słodszą - wybierzmy jakiś ulubiony gatunek jabłek deserowych. Kremowe zupy z dyni wyglądają zazwyczaj bardzo podobnie. Jednak dodatki do dyniowej bazy mogą być bardzo różne i w zupełnie różny sposób wpływać na charakter potrawy. Pomysły na połączenia ogranicza tylko kulinarna wyobraźnia i gust(...)Zapewne nie zawsze efekt będzie równie satysfakcjonujący, ale eksperymentowanie to fajna rzecz! Składniki: 500 g obranej dyni 1 jabłko  1 średni por 500 ml bulionu warzywnego 200 ml soku jabłkowego lub cydru 1 łyżka suszonej szałwii 1 łyżka oliwy  1 łyżka masła 1/2 łyżeczki kurkumy sól i pieprz  Wykonanie: Pora (białą i jasnozieloną część) pokroić w grube

zadanie-gotowanie
Kluski z dyni i batata 174

Radośnie pomarańczowe kluski z pieczonego batata i dyni z dodatkiem mąki z ciecierzycy. Smakują wyśmienicie z pomidorami i pieczonym bakłażanem. Trochę czosnku podkreśla delikatny smak klusek. Palce lizać!   Dynię, batata kroimy w kostkę, bakłażana wzdłuż na ćwiartki; pieczemy w piekarniku przez ok. 20 minut w 170 st. C. Kluski: 250 g batatów 250 g dyni 1 jajko (opcjonalnie) mąka(...)ciecierzycy Ostudzoną dynię i batata miksujemy na puree. Dodajemy jajko i tyle mąki, aby zagnieść dość zwarte ciasto. Zwilżonymi wodą dłońmi formujemy kulki i gotujemy w osolonym wrzątku. Gdy wypłyną na wierzch, gotujemy jeszcze kilka minut. Sos: 1,5 szklanki passaty lub pokrojonych drobno pomidorów 1 mały bakłażan 1 ząbek czosnku Ostudzonego batata obieramy ze skóry i kroimy w kostkę

Kucharzyca
Łosoś na pierzynce z dyni i ziemniaków 147

Wszystko w tym daniu jest co uwielbiam, razem pasuje wyśmienicie. Jedno danie i zawiera wszystko, rybka ziemniak i dynia. Ziemniaki wyszorować, Dynię obrać, wyciąć pestki i pokroić na większe plasterki. Do dużego garnka wlać wodę, wrzucić ziemniaki, osolić do smaku. Jak już ziemniaki są prawie miękkie wrzucić dynię i gotować jeszcze 3 minuty. Odcedzić. Naczynie żaroodporne wysmarować oliwą z oliwek(...)rozrzucić ziemniaki i dynię. Obsypać warzywa pieprzem ziołowym i skropić oliwą z oliwek. Wstawić do nagrzanego piekarnika do 220 C i piec 20 minut. Zdjąć skórę z łososia pokroić w kawałki, doprawić solą i ziołowym pieprzem. Musztardę wymieszać z cremem frache lub kwaśną gęstą śmietaną. Rozsmarować wszystko na górnej części łososia. Wyjąć blaszkę z piekarnika i rozłożyć kawałki łososia

Kuchnia Pokoleń
Sernik z dynią 202

była znacznie zawyżona i po prostu nie mieściła się tortownicy ( co potwierdzają też tamtejsze komentarze czytelników ). Sernik świetnie sprawdzi się podczas Świąt Bożego Narodzenia, a jeśli obawiacie się dodatku dyni w masie to bez obaw – nie jest wyczuwalna Składniki na sernik: Spód brownie: 200g masła 200g czekolady mlecznej 2 łyżki ciemnego kakao 3 jajka pół szklanki cukru 135g mąki(...)pszennej Masa serowa: 800g twarogu sernikowego 4 jajka 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej szklanka cukru 250g puree z dyni 70ml kremówki 30% pół łyżeczki cynamonu 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej Wierzch: szklanka świeżych jeżyn łyżka cukru Przygotowanie sernika: Spód brownie: Masło i połamaną na kawałki przekładamy do rondelka i na bardzo małym ogniu mieszamy do całkowitego rozpuszczenia i połączenia się

NiePieprz.pl
Zupa krem z dyni i marchewki 168

Powoli wkraczamy w jesienne klimaty - kolejny przepis z dynią  - tym razem zupa - bo dawno nie było - a jak wiadomo, w  okresie jesienno-zimowym zjadamy najwięcej zup. TUTAJ  link do wersji rozgrzewającej - z imbirem i curry - dzisiaj zaś krem z dyni i marchewki - baardzo mało kalorii - a pożywnie i smacznie :)  SKŁADNIKI (na 2 porcje - 1 pocja(...)tylko 178 kcal !!!) 200 g dyni 130 g marchwi 100 g cebuli. 1 mały por 2  łyżki oleju rzepakowego  2 łyżki jogurtu naturalnego 1 łyżeczka natki pietruszki Sól, pieprz 4 szt. listków laurowych 6   szt. ziela angielskiego 1 łyżeczka kurkumy 1 łyżeczka słodkiej papryki Szczypta imbiru PRZYGOTOWANIE Warzywa kroimy w kostkę i dusimy na oleju. Dodajemy około

Moje Kuchenne Rewelacje
jesienna zupa dyniowa 168

koniec obcowania ze świeżymi płodami rolnymi prosto z pola.. Niesłusznie, jak się okazało- bowiem październik i początek listopada to czas zbiorów przepysznego, uniwersalnego i bardzo przydatnego warzywa: dyni... Na blogu publikowaliśmy już kilka innych przepisów z zastosowaniem dyni, dziś zajmiemy się przepisem podstawowym i naszym ulubionym- na pyszną zupę dyniową:) Składniki: 1 kg obranej i pokrojonej w dowolne kawałek(...)topionego 2 cebule średniej wielkości  przyprawy (curry, kurkuma, kminek, kolendra, sól, pieprz, ew. chili) łyżka masła Przygotowanie: W rondelku na maśle podsmażyć cebulę pokrojoną w małą kostkę.  Dynię oczyścić z nasion, obrać ze skóry, pokroić w drobną kostkę (ok. 1cm) i wrzucić do rondla, dusić do miękkości.Przeciśnięty przez praskę czosnek dodać do dyni i cebuli

Aromatyczne Podróże
Budyń z dyni 207

Składniki na budyń: 1 szklanka puree z dyni 1,5 szklanki mleka 2 łyżeczki miodu/cukru kopiasta łyżka mąki ziemniaczanej szczypta gałki muszkatołowej, lub cynamonu Przygotowanie budyniu: Do rondelka wlewamy szklankę mleka i dodajemy puree z dyni, mieszamy i gotujemy. W pozostałym mleku ( pół szklanki ) mieszamy mąkę ziemniaczaną, gałkę i miód. Teraz postępujemy jak przy gotowaniu tradycyjnego budyniu. Na wrzącą mieszankę(...)mleka z dynią, wlewamy powoli zawartość szklanki, ciągle mieszając do zgęstnienia. Gotowy budyń przekładamy do naczynek, podajemy na ciepło, lub chłodzimy w lodówce. Smacznego. Artykuł Budyń z dyni pochodzi z serwisu

NiePieprz.pl
Gulasz z dyni, podudzi kurczaka i makaronu 147

Kiedy dynia zaczyna królować w kuchni to znak że jesień stoi pod drzwiami  z całą ferią barw, smaków i zapachów. Ja swoją dynię właśnie zerwałam z ogrodu i zrobiłam danie jednogarnkowe, smaczne i pożywne, cały obiad w 35 minut. Składniki: 80 dag podudzi z kurczaka bez skóry i kości 70 dag świeżej dyni 400 ml rosołu 1 mała cukinia(...)oliwą, mieszam, odstawiam na 5 minut, po czym duszę 10 minut, dodając w trakcie pokrojoną w kostkę cebulę oraz czosnek z cebulą duszę 5 minut. Dodaję obraną ze skóry dynię pokrojoną w kostkę oraz cukinię i pieczarki, podlewam całość rosołem, przykrywam i duszę na małym ogniu 20 minut-aż warzywa i mięso będą miękkie, wsypuję suchy makaron, gotuję jeszcze

Wanilia i Kardamon
Fasolka szparagowa z olejem kokosowym i pestkami dyni 139

chciałam jej spróbować ;) Tym razem ugotowałam fasolkę w wodzie ze szczyptą soli i podałam z olejem kokosowym (chyba nigdy mi się nie znudzi! :D) i pokruszonymi prażonymi pestkami dyni. Pyszne i proste połączenie :) Fasolka szparagowa z olejem kokosowym i pestkami dyni fasolka szparagowa (u mnie mieszanka zwykłej i mamuciej) olej kokosowy nierafinowany (virgin) prażone pestki dyni (polecam te z Lidla(...)wodzie do uzyskania odpowiedniej miękkości, około 15-20 minut w zależności od upodobań. Odcedzić z wody, wyłożyć na talerz i polać olejem kokosowym (ok. 1 łyżeczka), posypać pokruszonymi pestkami dyni, doprawić solą do smaku

FitKot
Pyszna zupa z dynią, cukinią, imbirem i gruszką 113

razem zupa, bo moja zakupiona dynia już chwile czeka na swoją kolej ;) Tak mnie jakoś naszło, w domu miałam wszystkie składniki więc pokombinowałam i wyszła całkiem smaczna ta zupa. Oprócz dynia dodałam troszkę cukinii, imbir, gruszkę i marchewkę. Wcześniej podsmażyłam na masełku klarownym cebulkę, na końcu doprawiłam solą i sosem sojowym Kikkoman. No i słonecznik prażony, o nim nie można(...)zapomnieć ;))) Miłego poniedziałku :)) Składniki: 1 cebula kawałek dyni (ilość wedle uznania) kawałek cukinii (ilość wedle uznania) 1 większa marchewka 1 większa gruszka natka pietruszki 1 ząbek czosnku 3 plasterki świeżego imbiru sól różowa sos sojowy (u mnie Kikkoman) słonecznik masło klarowne Cebulkę pokroiłam i podsmażyłam w rondelku na wcześniej roztopionym masełku. Dodałam pokrojony czosnek. Jak cebula się zeszkliła, to dolałam

kruche babeczki