duszone - 2857 przepisów (strona:48/191)

Kulinarne podróże 236

Smażone kalmary Chutney mango Ćevapčići Leczo Jagnięcina duszona w winie z figami Dżem z fig i pomarańczy Risotto ze szpinakiem i kurczakiem Morskie robale z makaronem Quesadillas Tortilla z kurczakiem i mango Tiroler Gröstl Sushi Smażone kalmary Mule Sajgonki Zupa orientalna

Gotuj z Misiem
Pstrąg po żydowsku 229

wstawiamy na dwie godziny do lodówki. Pokrojoną na plasterki cebulę podsmażamy na patelni z solą i pieprzem. Zalewamy białym winem, dodajemy rodzynki. Doprowadzamy do wrzenia i układamy pstrąga. Dusimy pod przykryciem 5 minut, obracamy delikatnie pstrąga i dodajemy pomidory i liść laurowy. Przykrywamy i dusimy na małym ogniu około 30 minut. Pod koniec dodajemy sok z cytryny, cukier i wyciśnięty

Gotuj z Misiem
Risotto z pieczarkami i kurczakiem 1142

Dodajemy wino- I mieszając czekamy by ryż zaabsorbował całe wino. Dodajemy połowę bulionu kurczakowego, pieczarki, kurczaka podsmażonego wcześniej. Mieszamy. Zmniejszamy gaz, przykrywamy garnek - I "dusimy" od czasu do czasu mieszając. Gdy nie będzie bulionu, dodajemy resztę bulionu, mieszamy, przykrywamy I dalej dusimy . Doprawiamy do smaku solą I pieprzem, dodajemy oregano. Jeżeli ryż jeszcze będzie twardawy dorabiamy bulionu

Smaki Edyty
Sajgonki wegetariańskie 195

Przygotowanie: Grzyby mun moczymy w ciepłej wodzie przez ok 30 minut. W tym czasie kilkakrotnie zwiększą swoją objętość. Następnie kroimy je w paski i wrzucamy na patelnie żeby się dusiły. Kapustę szatkujemy, marchew ścieramy na tarce i dodajemy do grzybów. Paprykę kroimy w kostkę, pora w krążki i dorzucamy do poprzednich składników. Dusimy przez kilka minut i dodajemy kiełki fasoli

Ze smakiem i z pasją
Kasza gryczana z warzywami 211

warzyw Przygotowanie : Kaszę ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć, pokroić w półplasterki i podsmażyć. Dodać pokrojoną w kostkę cebulę. Paprykę i cukinie pokroić w kostkę i dodać do pieczarek. Dusić kilka minut pod przykryciem. Następnie dodać kaszę, pomidorki koktajlowe przekrojone na połówki, przeciśnięty lub starty czosnek, pokrojoną natkę pietruszki i wymieszać. Przyprawić i dusić jeszcze przez chwilkę

Ze smakiem i z pasją
Spaghetti z Pomidorami, Grzankami i Migdałami 179

Italia ) 38 g parmezanu startego na cienkich oczkach   Wykonanie: Rozgrzałam 1 łyżkę oliwy na dużej patelni na małym ogniu. Włożyłam cebulę pokrojoną w kostkę na rozgrzany tłuszcz i dusiłam przez około 10 minut. Następnie do cebuli wyłożyłam pomidory z puszki, doprawiłam solą i pieprzem. Przykryłam i dusiłam przez 25 minut. Między czasie postawiłam duży garnek posolonej wody na dużym

Blondynka Gotuje
Kulki ryżowe 2313

Wykonanie: Cebulę siekamy drobno i podsmażamy na odrobinie oleju. Na patelnię z cebulą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Jedną kostkę rosołową rozpuszczamy w szklance wody i podlewamy nią ryż. Dusimy od czasu do czasu mieszając. Gdy woda nam odparuje, używamy drugiej kostki w taki sam sposób. Warto wcześniej spróbować czy ryż nie jest za słony po dodaniu jednej kostki, wtedy(...)możemy zmniejszyć ilość kostki, dodać połowę, albo podlać ryż samą wodą. Ryż dusimy, aż będzie "al dente" ( miękki, ale nie za miękki). :) Odstawiamy do wystygnięcia. Paprykę kroimy w drobną kostkę i podsmażamy na patelni. Ser ścieramy na tarce o drobnych oczkach, szczypiorek siekamy drobno. Wszystko dodajemy do ryżu. Następnie dorzucamy tam jajka i mąkę, doprawiamy solą i pieprzem. Można zdać

Czerwona Porzeczka
Pizza hawajska 231

niesłodkich. W połączeniu z kurczakiem, sosem, warzywami czy właśnie pizzą. Pizza hawajska Pyszna, chrupiąca, prosto z piekarnika Pizza hawajska to zazwyczaj szynka i ananas. Ja proponuję wzbogacić ją o duszone pieczarki z cebulką. Przepis na moje sprawdzone ciasto do pizzy oraz prosty i szybki sos pomidorowy znajdziecie  tutaj . Dzisiaj przygotowałam 1,5 porcji ciasta i zrobiłam dwie okrągłe

Ratunku obiad
Niebanalne kotlety mielone vol. 2 + marchewka z porem 221

dowolne, ulubione zioła) bułkę tartą olej do smażenia Pieczarki i paprykę kroimy w małą kosteczkę. Na rozgrzanym oleju najpierw podsmażamy cebulę, a gdy się trochę przyrumieni, dodajemy pieczarki i dusimy, aż zmiękną, a ewentualny sok, który puściły, odparuje. Wtedy zdejmujemy całość z gazu i doprawiamy solą, pieprzem, czosnkiem oraz ziołami. W misce mieszamy dokładnie pieczarki i cebulkę z mięsem, bułką(...)już nie zupełnie surowa. (Ciężko jest mi to wytłumaczyć. Trzeba wyczuć ten odpowiedni moment, by na koniec marchewka była jeszcze lekko twardawa.) Wtedy dodajemy pora. Całość mieszamy i chwilę dusimy. Teraz dodajemy mąkę. Tyle, by związała się z masłem i stworzyła naprawdę gęstą zasmażkę. Następnie stopniowo, po 2 łyżki i cały czas mieszając, dolewamy śmietankę. W efekcie powinniśmy otrzymać gęsty

Ratunku obiad
Curry z kurczaka 195

podsmażamy chwilę na oleju, żeby nabrał smaku. Dodajemy curry, mieszamy. Całość powinna nabrać gęstej i jednolitej konsystencji. Chwilę zostawiamy to na małym ogniu i dodajemy pomidory z puszki. Dusimy aż zgęstnieje i dodajemy resztę przypraw. Do pomidorów dorzucamy paprykę i cebulę oraz mleczko kokosowe. Wszystko dusimy ok. 10 min. Na sam koniec dodajemy kurczaka. Po chwili nasze curry jest gotowe

Ratunku obiad
Niebanalne mielone vol. 5 + młoda kapustka z koperkiem 232

wierzchnich liści, myjemy i szatkujemy, usuwając głąb. Koperek siekamy. W sporym garnku roztapiamy łyżkę masła i dodajemy kapustę. Chwilę podsmażamy, a następnie dolewamy ok. 3/4 szkl. wody, przykrywamy i dusimy ok. 10-15 min. (jeśli mamy starszą kapustę, to dłużej). Doprawiamy do smaku solą, pieprzem i ewentualnie odrobiną cukru. W tym czasie na patelni roztapiamy 2 łyżki masła, dodajemy(...)mąki i podsmażamy, aż się ładnie zarumieni. Dolewamy trochę wody z kapusty (stopniowo, a na początku niewiele, ok. 1 łyżkę), mieszamy i dodajemy do podduszonej kapusty. Całość jeszcze chwilę dusimy, dodajemy posiekany koperek i, jeśli jest to potrzebne, jeszcze raz doprawiamy. Rozmrożony szpinak podsmażamy z łyżką masła. Doprawiamy solą, pieprzem, gałką muszkatołową i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Odstawiamy do ostygnięcia

Ratunku obiad
Smaki jesieni, czyli urodzinowe risotto z leśnymi grzybami 187

cytrynową) Grzyby oczyszczamy i dokładnie opłukujemy, a następnie kroimy na niewielkie kawałki. (Ja ogonki kroję w plasterki lub półplasterki, a kapelusze w paseczki.) Podsmażamy je na rozpuszczonym maśle i dusimy do miękkości. W garnku o grubym dnie rozgrzewamy oliwę. Dodajemy pokrojoną w drobną kostkę cebulę i rumienimy. Ważne jednak, by najpierw pozwolić cebuli zmięknąć i nie przysmażać jej od razu(...)ryż wchłonie pierwszą porcję płynu. Risotto cały czas mieszamy, uważając, by nie przywarło i się nie przypaliło. Kiedy cały bulion zostanie wchłonięty, dodajemy śmietankę, grzyby, ser oraz tymianek. Całość dusimy do momentu, kiedy ryż zmięknie, a potrawa ładnie zgęstnieje. Risotto nie może pływać, nie można także dopuścić do rozgotowania ryżu. Powinien raczej pozostać al dente. Risotto doprawiamy solą morską

Ratunku obiad
Proste i szybkie, wegetariańskie leczo 211

się zrumieni dodajemy czosnek i paprykę. Pozostawiamy na ok. 2-3 min., a gdy leciutko zmięknie, dodajemy cukinię. Całość zalewamy pomidorami z puszki. Dodajemy też przecier pomidorowy i przyprawy. Dusimy do uzyskania pożądanej miękkości warzyw. Pilnujemy jednak, by się nie rozgotowały i nie straciły ładnych kształtów. Mnie najbardziej smakują lekko al dente. W razie potrzeby doprawiamy. Mój lunch do pracy

Ratunku obiad
Kwaśno-pikantna wieprzowina z brązowym ryżem 243

marynaty, zostawiamy ją w misce!). Obsmażamy szybko ze wszystkich stron i przekładamy do sporego garnka. Dolewamy pozostałości marynaty z miski oraz tyle wody, by przykryła mięso, ale nie więcej. Dusimy do miękkości. Kiedy wieprzowina zmięknie, dodajemy marchew, kukurydzę i dymkę. W razie potrzeby dolewamy troszeczkę wody i dalej dusimy. Teraz już cały czas pilnujemy i uważamy, by nie rozgotować warzyw

Ratunku obiad
Curry z kurczakiem i zielonym groszkiem podane z raitą/kurczak 153

kurczaka nacieramy marynatą. Posiekaną cebulkę podsmażamy na łyżce oleju. Następnie dodajemy kurczaka i podsmażamy. Dodajemy pomidory z puszki i całość mieszamy z pastą curry, koncentratem pomidorowym oraz mleczkiem kokosowym. Dusimy pod przykryciem około 10 minut od czasu do czasu mieszając. Pod koniec dodajemy zielony groszek i dusimy jeszcze 3-4 minuty. Obrane ogórki ścieramy na dużych oczkach. Kmin ucieramy

Mienta blog

Proponowane wyszukiwania