Wpis pochodzi z www.mgotuje.pl Kotlety mielone (najlepsze) wg mojego przepisu. Podane z kaszą, sosem pieczarkowym oraz duszoną marchewką. Krótkie smażenie kotletów a następnie odparowanie ich sprawia, że mięso nie chłonie dużej ilości tłuszczu, kotlety nie wysuszają się i są miękkie w środku. Ja zawsze do wyrabiania mięsa dodaję trochę zimnej wody
Marta Gotujewiem jak Wy, ale jeśli ja miałabym wybrać warzywo, które lubię najmniej, chyba padłoby na paprykę. Ale tylko surową. Każda inna postać, czy to pieczona, czy duszona jest dla mnie po prostu pyszna. Uwielbiam leczo i paprykę w zapiekankach warzywnych. Stąd ten przepis. Krem jest ostry dzięki papryczce chili, a jego słodycz to zasługa dojrzałych pomidorów
kuchnia do kwadratupieczenia. Natomiast jeżeli chodzi o smak jest zupełnie inny od tego, który jest w tradycyjnej szarlotce, głównie dlatego że w szarlotce tatrzańskie jabłka są surowe a nie duszone, które ja osobiście wole. Z drugiej strony to właśnie cały urok tej szarlotki tkwi w tym że jabłka są w plasterkach, co nadaje niepowtarzalny urok. Ciasto 50 dag mąki
RAROSSAOdciąć zdrewniałe końcówki od szparagów, następnie pokroić je w krótkie słupki. Grzyby oczyścić i pokroić w kosteczkę. Szalotki oczyścić i drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju, następnie dodać szparagi, dusić ok. 3 min na małym ogniu. Dodać grzyby, dusić jeszcze 5min. Gotową masę przełożyć do miseczki. Jajka rozkłócić, połączyć z jajkiem, które nam zostało od smarowania ciasta. Masło stopić, wlać
Z miłości do słodkościkostkę. Oprószyć solą, pieprzem i odrobiną mąki. Podsmażyć na oleju na brązowo. Dodać posiekaną cebulę i czosnek, smażyć 3 min na małym ogniu. Zalać 2 szklankami wody i dusić pod przykryciem ok. 45 min na małym ogniu, czasem mieszając. Dodać oczyszczoną i pokrojoną na kawałki fasolkę szparagową. Doprawić sporą szczyptą soli. Pomidory sparzyć wrzątkiem i obrać ze skórki. Pokroić(...)kosteczkę, dodać do mięsa wraz z makaronem. Dusić razem 5 min. Doprawić pieprzem i solą do smaku, posypać posiekaną bazylią. Smacznego;) Przepis dodaję do akcji
Z miłości do słodkościodrobinie oleju. Dodać posiekany czosnek. Pomidory umyć, pokroić w kosteczkę, dodać do cebuli. Dodać oczyszczoną, pokrojoną w kostkę paprykę i koncentrat pomidorowy. Wlać 1/4 szkl. ciepłej wody i dusić ok. 5 minut na małym ogniu. Doprawić. Zdjąć z ognia, dodać makaron, rozkłócone jajka oraz posiekane zioła. Dokładnie wymieszać, doprawić do smaku. Przełożyć do natłuszczonej i wysypanej bułką tartą żaroodpornej(...)pomidory, mała cebula, ząbek czosnku, 2 łyżki koncentratu pomidorowego, sól, pieprz. Cebulę i czosnek drobno posiekać, zeszklić na odrobinie oleju. Dodać umyte, pokrojone w kostkę pomidory oraz koncentrat. Dusić ok. 10minut na małym ogniu. Doprawić do smaku. Makaron podawać z sosem pomidorowym
Z miłości do słodkościwszystkich stron na oleju. Pieczarki oczyścić, pokroić w kostkę. Paprykę umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w paski. Wraz z grzybami podsmażyć na tłuszczu pozostałym od smażenia mięsa, dusić ok. 5 min. Następnie oprószyć mąką, dodać koncentrat pomidorowy oraz musztardę, zalać gorącym bulionem. Dodać mięso i dusić tak przez ok. 6 min na małym ogniu. Na koniec dodać zahartowaną śmietanę
Z miłości do słodkościObtaczamy paski mięsa. Smażymy na rozgrzanym oleju w dużym rondlu, aż się zarumieni. Odlewamy tłuszcz z patelni. Dodajemy bulion, marchewkę z cebulą i brukselkę. Doprowadzamy do wrzenia i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Możemy dodać surową brukselkę, wtedy dusimy do momentu, kiedy zmięknie. Podajemy z ziemniakami z wody
Moje Kuchenne Rewelacjepółplasterki. Pozostałe warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach. W garnku rozgrzewamy olej i szklimy cebulę i pora. Dodajemy pozostały warzywa. Przesmażamy przez chwilę. Zalewamy bulionem i dusimy na małym ogniu przez około 15-20 minut. Dodajemy koncentrat, paprykę, bazylię, oregano i cukier. Solimy i pieprzymy do smaku. Pod koniec duszenia wrzucamy liście laurowe i ziele angielskie. Filety
Moje Kuchenne Rewelacjerazem polędwiczki wieprzowe pieczone (a właściwie duszone) - podane z sosem chrzanowo -śmietanowym - przepis Mamy :) SKŁADNIKI 2 polędwiczki wieprzowe (ok.500g) 2 łyżki śmietany 1 łyżka chrzanu tartego przyprawa do wieprzowiny majeranek czosnek zioła prowansalskie sól, pieprz 1 łyżka masła ewentualnie - łyżeczka mąki PRZYGOTOWANIE Polędwiczki myjemy i usuwamy ewentualny tłuszcz i błony. Przyprawiamy solą, pieprzem, przyprawą
Moje Kuchenne Rewelacjeformy PRZYGOTOWANIE Zająca, karkówkę i podgardle zalewamy niewielką ilością wody. Dodajemy warzywa, grzyby, cebule, ziele angielskie , liście laurowe,ziarna pieprzu i czosnek. Dusimy razem pod przykryciem przez około 2 godziny, aż mięso będzie rozgotowane. Dodajemy pod koniec duszenia - na ostatnie 10 minut obraną z błon i pokrojoną wątróbkę. Zestawiamy z ognia, wkładamy do garnka
Moje Kuchenne Rewelacjestron - zdejmujemy z patelni. Na tym samym tłuszczu szklimy cebulę. Dodajemy kurki i chwilę obsmażamy. Doprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Wlewamy pół szklanki wody, przykrywamy i dusimy około 10 minut. Śmietanę mieszamy z mąką i kilkoma łyżkami wywaru z patelni. Dodajemy szczyptę kurkumy. Powoli doprowadzamy do wrzenia i dodajemy mięso. Dusimy razem kilka minut
Moje Kuchenne Rewelacjektóre strasznie się kleją. Natomiast prawdziwi kucharze włoscy nigdy tego nie praktykują! 2. CEBULA + CZOSNEK (5 min): cebulę kroimy w kostkę, wrzucamy do wysokiego garnka (sos bardzo pryska przy duszeniu) i szklimy na średnim ogniu na małej ilości oliwy/oleju przez 3 minuty. Dodajemy posiekany czosnek i szklimy razem jeszcze minutę. 3. MIĘSO MIELONE (7 min): mięso dorzucamy do cebuli(...)gotowy (koniecznie al dente – czyli lekko stawiający opór zębom). Odcedzamy i szybko przelewamy letnią wodą. 9. ZIOŁA (2 min): do sosu dorzucamy oregano, bazylię oraz szczyptę cukru. Mieszamy i dusimy jeszcze chwilę. Próbujemy i w razie potrzeby dodajemy jeszcze przypraw. 10. SOS + MAKARON (1 min): do sosu dorzucamy makaron i lekko mieszamy. Można także podać w bardziej estetycznej wersji czyli
Nerds Kitchencebula 2 duże ząbki czosnku kartonik słodkiej śmietanki (12% lub 18%) biały pieprz 2 bulionetki warzywne 2 łyżki stołowe masła klarowanego lub oleju Cebulę i czosnek drobno posiekać, dusić na maśle do miękkości. Przełożyć do garnka.Cukinie pokroić na małe kawałki i dodać do garnka z cebulą,podlać zagotowaną wodą. Dodać 1 bulionetkę. Dusić pod przykryciem na małym ogniu
Moje domowe kucharzenie