duszone - 2857 przepisów (strona:40/191)

Błyskawiczny pomysł na zdrowy, prosty obiad- sos paprykowo-pomidorowy 276

bazylia, ksylitol 1. Paprykę kroimy w grubą kostkę i wrzucamy na rozgrzaną oliwę. 2. Kiedy papryka będzie półmiękka odajemy pokrojoną w drobną kosteczkę cebulę, czosnek, suszone pomidory i chili. Dusimy przez 5 minut. 3. Do warzyw wlewamy przecier pomidorowy, dodajemy sól, słodką paprykę, bazylię, i trochę ksylitolu jeśli całość jest za kwaśna. Dusimy kolejne 5 minut, aż papryka będzie wystarczająco

kuchnia do kwadratu
Ajvar- bałkański przysmak 197

blasze i pieczemy w 180 stopniach, aż się zarumieni- u mnie około 1 godziny. Cebulę i czosnek siekamy drobno i smażymy na odrobinie oleju. Z pomidorów zdejmujemy skórkę i dusimy na niewielkim ogniu, papryczkę siekamy drobno i dodajemy do pomidorów. Wszystkie warzywa dodajemy do pomidorów, blendujemy. Następnie dodajemy przyprawy, ocet oraz olej i dusimy razem około 30 minut. Pasta powinna

Czerwona Porzeczka
Kurczak z pomidorami na ostro - Dieta 3D Chilli 307

smażymy ok 1 min. Dodajemy mięso i smażymy jeszcze 6-7 minut. 3. W między czasie do rondla wrzucamy pomidory, dodajemy bazylię, oregano i dwie łyżki wody i dusimy pod przykryciem 10 minut. 4. Po dziesięciu minutach do pomidorów dodajemy naszego kurczaka. Koncentrat mieszamy z 1-2 łyżkami wody i  wlewamy do pomidorów. Całość dusimy pod przykryciem jeszcze

My Culinary Art
Smażony makaron na ostro z grzybami i pomidorami 321

dostawiamy na bok. Na pozostały na paleni olej wrzucamy cebulę, smażymy do zeszklenia, następnie dodajemy imbir, czosnek i 3 szczypiorki. Smażymy kolejną minutę. Dodajemy grzyby i chilli i dusimy pod przykryciem ok. 10 minut.  3. Ściągamy przykrywkę, dodajemy pomidory i kurczaka, smażymy przez 3 minuty (woda powstała przy duszeniu powinna trochę odparować). Na koniec dodajemy makaron, podsmażamy ostatnią minutę

Tajskie smaki
Żeberka według Magdy Gessler z malutkimi modyfikacjami 3429

Dzisiejsza propozycja to żeberka duszone w ziołach według przepisu Magdy Gessler. Został on wykorzystany w 3 sezonie Kuchennych Rewolucji. My dokonałyśmy nieco modyfikacji w tym przepisie, mianowicie zamiast wina używamy wody oraz ograniczyłyśmy ilości czosnku. Ostrzegamy również, że żeberka według tego przepisu wychodzą bardzo, ale to bardzo ostre. Idealne dla męskiego podniebienia oraz żeńskich fanek pikanterii.   Całkowicie

Kolizje Smaków
Śledź po litewsku 214

kawałki. Cebule kroimy w drobniutką kostkę i smażymy na oliwie na złoty kolor. Szprotki rozcieramy i dodajemy na patelnie. Po około 10 minutach dodajemy koncentrat pomidorowy i dalej dusimy na malutkim ogniu. Dolewamy wywar z grzybów, a je same kroimy na drobno i dorzucamy na patelnie. Całość dusimy jeszcze 5 minut. Doprawiamy solą i pieprzem. Śledzie układamy na półmisku, polewamy

Kolizje Smaków
Kurczak z ananasem w mleczku kokosowym 227

wrzątkiem i kroimy w kosteczkę. Ananasa również obieramy i kroimy w kostkę. Na patelnie wlewamy mleczko kokosowe, pół szklanki wody oraz dorzucamy pomidory i ananasa. Doprawiamy szczyptą kurkumy i dusimy przez chwilę pod przykryciem. Czekamy na zgęstnienie sosu, doprawiamy solą i pieprzem. Zieloną pietruszkę myjemy pod bieżącą woda i siekamy. Dodajemy pod koniec duszenia na patelnie. Danie podajemy z ciepłym

Kolizje Smaków
Wołowina z kurkami i dynią 189

minut, dodajemy umyte i pokrojone w plasterki kurki. Całość smażymy jeszcze 5 minut i wlewamy wino oraz bulion. Wrzucamy usmażone mięso, owoce jałowca, liście laurowe, sól i pieprz. Całość dusimy na wolnym ogniu przez około 3 godziny, do miękkości mięsa. W miedzy czasie gdy nadejdzie taka potrzeba należy dolać bulion lub wina. Dynię kroimy w kostkę o wymiarach(...)mięso już będzie już miękkie dodajemy dynię i dusimy jeszcze 25 minut. Przed podaniem posypujemy natką pietruszki. Gotowe

Mango Papaja
Tarta z dynią, kurczakiem i papryką oraz pomidorem 187

folię spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut. W tym czasie dynię ścieramy na tarce o dużych oczkach, wrzucamy do garnka, wlewamy kilka łyżek wody i dusimy. Dodajemy pokrojonego w kostkę kurczaka oraz pokrojone papryki i pomidory. Farsz doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i oregano. Dusimy 15-20 minut. Kruche ciasto wyciągamy z lodówki, rozwałkowujemy na grubość

Mango Papaja
Sałatki i przystawki 242

mozzarelli Sałatka z fasolki z grzankami Sałatka na upały Roladki z cukinii Sałatka z bobu z orzechowym pesto Sałatka z fasolki i groszku Sałatka z fasolki i cukinii Duszone warzywa, saksuka Sałatka ogrodnika Kasza bulgur ze szczawiem Piyaz, turecka sałatka z fasoli Francuska sałatka z mlecza Tunezyjska pieczona sałatka Tapas z cieciorki i chorizo Kanapeczki z halloumi Empanadas

Chilli Czosnek i Oliwa
La Trouchia czyli prowansalski omlet z boćwiną 214

wąskie paski i gotujemy na parze aż zwiędną (ok. 2 min). Następnie przekładamy do cedzaka i odciskamy nadmiar wody.  Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy i dusimy na niej cebulę aż będzie miękka (ok. 10 min.). Dodajemy boćwinę i dusimy jeszcze 2-4 minuty. W dużej misce roztrzepujemy jajka z solą i pieprzem. Dodajemy boćwinę z cebulą

Chilli Czosnek i Oliwa
Marokański kurczak z pomidorami i miodem - Djaj Matisha Mesla 264

oleju kolejno poszczególnych elementów. Taka metoda przygotowania sprawia, że wykonanie przedstawionego tażinu jest wyjątkowo niekłopotliwe i poradzi sobie z tym każdy kuchenny laik :) Kawałki kurczaka dzięki powolnemu, długiemu duszeniu, stają się niezwykle miękkie i delikatne . Mięso zaczyna się rozpadać pod naciskiem widelca.  Sos pomidorowy jest gęsty i bogaty, nasycony smakiem imbiru, cynamonu, szafranu i miodu.  To danie(...)pieprz Przygotowanie: Do dużego rondla lub brytfanny włóż 2 łyżki oleju, cebulę, pomidory, kawałki kurczaka i wsyp przyprawy - imbir, cynamon oraz szafran. Wymieszaj, przykryj garnek, zagotuj i duś na małym ogniu przez 1 godzinę. Od czasu do czasu odwracaj kawałki kurczaka. Mięso powinno odchodzić od kości:) Wyjmij kawałki kurczaka z garnka i zabezpiecz przed utratą ciepła - ja ułożyłam

Chilli Czosnek i Oliwa
Dieta śródziemnomorska - zasady diety 251

zjadać je w jak najmniej przetworzonej formie. Kreteńczycy uprawiali warzywa na własny użytek w przydomowych ogródkach. Jadali je w prawie każdym posiłku, w bardzo prostej postaci – surowej, sałatki lub duszone na oliwie, czasem z dodatkiem pomidorów (taki bardzo popularny w Grecji sposób przygotowania warzyw nazywa się kokkinisto ). Do tego kawałek chleba i sera i już mieli kompletny posiłek

Chilli Czosnek i Oliwa
Dzika zielenina (Horta) – nieznany skarb diety śródziemnomorskiej 204

ziemniakami, gotowanymi jajkami lub serem feta, i oczywiście kromkami wiejskiego chleba, którymi Grecy wycierają sos wydobywający się z zieleniny. Hortę dodaję się ponadto do gulaszy, zup, dań z fasoli, duszone liście podaje się z jagnięciną lub gęsią. Bardzo popularne w Grecji są pites (ang. green pies) – tarty bądź paszteciki z ciasta filo nadziewanego ugotowaną zieleniną, ziołami i serem feta

Chilli Czosnek i Oliwa

Proponowane wyszukiwania