Hej! Dzisiaj mam dla Was pyszną propozycję na weekend. Pyszne roladki z kurczaka, wypełnione serem camembert i suszonymi śliwkami! Składniki: 1 podwójna duża pierś z
TrufelkowoViolaPassion Spagetti w innej odsłonie zdrowo i lekko. Składniki: 500g Owoce morza mieszanka (przegrzebki ,kalmary, krewetki) Czarne muszle kilka sztuk do dekoracji 3 ząbki czosnku przekrojonego
Viola cooks with passionPyszna propozycja na obiad, czyli nóżki kurczaka zawinięte w boczek marynowane w musztardzie. Mniam <3 Przepis pochodzi z magazynu "Pyszne. Nr 6/2016"> Zapraszam do
My Culinary Artjest soczysta, wilgotna i niezwykle aromatyczna dzięki dodatkom. Zdrowy szpinak o czosnkowym posmaku, wyraziste suszone pomidory i delikatna ricotta współgrają idealnie ze słoną szynką i lekkim mięsem z indyka. Danie wszystkim wyjątkowo przypadło do gustu. Razem z indykiem można upiec jednocześnie cząstki ziemniaków – wspaniale się z nią komponują, a pieką dokładnie tyle samo. Roladę(...)ricottę pieprzem cytrynowym i wykładamy suszone pomidory. Pomagając sobie folią zwijamy roladę. Obok układamy plastry szynki dojrzewającej (tak jak na zdjęciu niżej) i toczymy roladę (pomagając sobie folią) w drugą stronę tak, aby szynka otuliła całą roladę. Roladę przekładamy na blachę do pieczenia. Jeśli pieczemy ziemniaki, obieramy je, tniemy na cząstki, obtaczamy w 2-3 łyżkach oleju z zalewy
Poezja smakuJedne z najsmaczniejszych kotletów, które robiłam to z buraka :). Postanowiłam sukces ponowić tym razem z moja ukochana botwinką. Wyszły idealne :) Składniki: 2
Łycha smakówsztywno. W drugiej misce utrzeć ser z cukrem na gładką masę. Do masy serowej wmieszać schłodzony mus malinowy, dokładnie wymieszać. Dodać połowę ubitej śmietany, bardzo delikatnie wymieszać, następnie dodać drugą część i również delikatnie wymieszać. Żelatynę rozpuścić do postaci płynnej w mikrofalówce (kilka sekund) lub nad kąpielą wodną (żelatyna nie może być gorąca, najlepiej jak będzie ciepła). Do żelatyny(...)dolać mus porzeczkowy. Gotować, na średniej mocy palnika, do momentu aż temp. syropu osiągnie 118 st. (Soft ball – pół łyżeczki syropu wlana do lodowatej wody będzie plastyczna, będzie się dała formować w palcach ( tu macie filmik ). W międzyczasie ubić białka na prawie sztywno pod koniec ubijania łyżeczka po łyżeczce stopniowo dodawać cukier. Jak syrop osiągnie temp. soft ball, natychmiast garnek
moj przepis napotraw i nie była zbyt często motywem przewodnim w moich daniach. Od dziś się to zmieni. To cudowne warzywo nadaje się zarówno do wytrawnych, jak i słodkich dań. Jej smak świetnie podkreślają takie przyprawy jak cynamon, gałka muszkatołowa czy chili lub kardamon. Marchewkowe batony to świetny pomysł na lunch, który można zapakować na wynos. Batony są długo(...)łyżki miodu (użyłam akacjowego) 2 jaja Marwitki ścieramy na tarce o drobnych oczkach. W jednej misce mieszamy mąkę, płatki owsiane, startą marchew, orzechy, rodzynki i suszone śliwki. W drugiej misce mieszamy jaja, miód, olej, sok z marchwi oraz puree z marchwi. Suche składniki dokładnie mieszamy z mokrymi i przekładamy do formy (do pieczenia) wyłożonej papierem do pieczenia i umieszczamy
Mango PapajaNależę do osób, które uważają, że dzień bez owsianki to stracony dzień. Płatki można urozmaicać orzechami, nasionami chia lub siemienia lnianego, suszonymi i świeżymi owocami. Dla
My Chcemy JeśćSobota, 21.03.15, godz. 14:04. "Sobota dzień kąpieli" żartowała moja babcia, gdy lata temu wybierałem się na zaloty do ówczesnej narzeczonej. Mawiała, że w soboty na
BaRepasSkładniki : 1 kg ziemniaków sól 1 łyżka oleju 1 łyżka cukru Przygotowanie : Obrane ziemniaki umyj i pokrój na frytki, grubość frytek dowolna, ale należy zachować jedną
Proste Potrawytych sprawach. Boli mnie jedno, czemu kobieta w ciąży oznacza w Polsce dalej kobietę chorą i niepełnosprawną? Więcej zakazów niż nakazów, ciągła presja otoczenia. Nie znam danych statystycznych, ale dam sobie ręce uciąć iż u nas uważa się, że najlepszy wiek na rodzenie dzieci to tak od 20 do maksimum 28 lat, potem to już po ptakach. Stara babuleńka(...)Podróżowanie w ciąży nie było dla mnie niczym uciążliwym. Do samego końca jeździłam samochodem codziennie na uczelnię łącznie 140 km . Lot zniosłam doskonale w jedną jak i w drugą stronę. Jednakże zdaję sobie sprawę z tego, że każda ciąża jest inna. Dlatego też nigdy w życiu nie przyszłoby mi do głowy namawianie jakiejkolwiek kobiety w ciąży do podróży
ClauditteMissCookingszklanki wody 250 g cukru (użyłam 200 g i wydaje mi się, że to wystarczająco dużo) kawałek laski wanilii 4 łyżki rumu lub wiśniówki lub innego ulubionego likieru (dałam 2 razy tyle:) dowolne, ulubione owoce do dekoracji Mąkę przesiać do miski, dodać cukier, 2 jajka i szczyptę soli. Drożdże rozetrzeć z mlekiem i dodać do mąki. Wbić pozostałe jajka, wsypać(...)się w otworze po kominku. Ja dodaję do niego od razu po nasączeniu owoce, które przez noc macerują się w syropie. Babkę schładzać przez noc w lodówce. Smacznego! *drugim ambasadorem są magdalenki, które właśnie Stanisławowi Leszczyńskiemu zawdzięczają ponoć popularność, ale o tym już w innej historii innym razem opowiem. ** cytuję za KULINARIA FRANCUSKIE wydawnictwa Konemann, rok wydania
KUCHARNIADziś potężna dawka kalorii!( Ale gwarantuję Wam, że od czasu do czasu taka dawka Wam nie zaszkodzi! ).Fantastyczne, chrupiące naleśniki zapiekane z bananami i pyszną, mleczną
Ostra na Słodkoserem lub pieczarkamiWażne! Za porcję tych smakołyków nie zapłacicie pieniędzmi. Walutą będzie... Wasz przepis. Trzeba więc przynieść ze sobą na kartce recepturę ulubionych dań, ciast, deserów - wydrukowaną lub spisaną odręcznie i podpisaną własnymi danymi. Najlepiej taką przekazywaną z pokolenia na pokolenie. Wyglądać to będzie tak: podchodząc do stoiska zostawiasz swój przepis – otrzymujesz wybraną potrawę. Na podobnych(...)piekarnik do 180 stopni C. 2 formy-keksówki wykładamy papierem do pieczenia. Do miski przesiewamy mąkę, proszek do pieczenia, sodę, sól, cynamon i mielone goździki, mielone migdały. Odstawiamy. Do drugiej miski dodajemy jajka, cukier, cukier waniliowy i przez 3 minuty ubijamy mikserem. Stopniowo dodajemy: olej, miód, rum, kawę, sok z pomarańczy oraz skórkę pomarańczową. Ubijamy do uzyskania gładkiej masy
Bon Appetit Małgorzatycieście, tylko osobno. Dzięki temu wyraźne widoczne są wszystkie warstwy, które idealnie się uzupełniają. Do śliwek i spodu dałam cynamon, bo pomyślałam, że będzie pasował. Do śliwek i kremu dałam miód zamiast cukru, bo jego posmak wydawał mi się znakomitym uzupełnieniem. Wyszło, szczerze mówiąc, lepiej, niż się spodziewałam.Bardzo kruchy spód, delikatna masa serowa i miękkie, rozpływające się w ustach(...)Ułożyć na blasze skórką do dołu.Miód wymieszać z cynamonem, polać nim śliwki.Piec w 180 st. C. przez 45 minut.Wyjąć z piekarnika, ostudzić.Jedną kulkę ciasta kruchego (drugą zachować do innego wypieku) rozwałkować, wyłożyć nią formę do tarty.Gęsto nakłuć widelcem, a następnie przykryć kawałkiem papieru do pieczenia i wysypać ceramicznymi kulkami (lub grochem czy fasolą).Piec
Pożeraczka, czyli raz adobrzeswój i każdy robi go według własnego gustu. Ja dziś postanowiłam podzielić się z Wami przepisem, który gości u mnie na stole. Zima to idealna pora na takie rozgrzewające dania jednogarnkowe. Można zrobić takiej potrawy nieco więcej i odgrzać na następny dzień. Ta czynność akurat dobrze robi bograczowi, ponieważ gdy postoi, zyskuje znacznie na smaku. Składniki(...)pokroić w grubą kostkę. Paprykę wraz z ziemniakami dorzucić pod koniec gotowania. Gdy wszystkie składniki zmiękną przyprawić bogracz do smaku, dostosowując przyprawy według własnych preferencji. Najlepiej smakuje odgrzany na drugi dzień
My simple kitchenPoprawne usmażenie burgera nie jest zadaniem banalnym, godny kulinarnego amatora już z pewnością. Niejednokrotnie przesmażenie walczy z surowizną o rangę tego poprawnego, podczas gdy ani jedno ani drugie nie jest zasadne. Chcąc wybrnąć z kłopotliwej sytuacji, sięgam po tani kawałek wołowiny i długo go piekę, otrzymując w ten sposób aromatyczną, szarpane, soczystą wołowinę, w sam raz by uświetniła(...)wlewamy pomidory, gotujemy całość ok 10 min aż lekko zgęstnieje, dokładamy mięso, przykrywamy i wstawiamy do nagrzanego do 160 stopni piekarnika na ok 4 h 4. Mięso powinno dać się łatwo rozdzielać za pomocą widelców
Słodki Kompromiswięc bez dobrego kurczaka nie może być mowy o zapiekance. Polecam Wam również takie zestawienie składników do plenerowych kociołków, bo zapewne takie planujecie. Duża porcja do 4-6 osób. Danie podstawowe: - 1 kg młodych ziemniaków, polecam małe egzemplarze - 0.8 do 1 kg mięsa drobiowego, filet z piersi kurczaka lub indyka, mogą być również podudzia z drobiu(...)następnie przykrywamy wszystko mięsem. Między każdą warstwę warto układać świeży koperek i pomidory oraz inne zioła które lubicie. 5. Sos przygotowujemy doprowadzając do wrzenia połowę rosołu, a w drugiej połowie roztrzepujemy mąkę, łączymy i gotujemy, a następnie powstałym sosem zalewamy wierzch zapiekanki. Czas zapiekania ok. 40-45 minut w 200 C. Na kilka minut przed końcem na wierzch układamy
Apetyczna babeczkauwielbia przywierać nawet do teflonu, łamać się i rozpadać – co gorsza bez mrożenia, świeże. Nic dziwnego – jest bardzo, bardzo delikatne. Jak sprawić, żeby filet nie przywierał do patelni i dał się bezproblemowo obrócić? Kiedy piekliśmy piersi z kurczaka dodawaliśmy mięsu to, czego mu było brak – kurczęcym piersiom natura poskąpiła tłuszczu i wilgoci. To samo robimy z filetem z białej ryby(...)przy tak cienkich filetach to niecałe 2 minuty). Jeśli widzicie, że ryba na stronie z panierką zmieniła kolor na mocno złoty a mięso przestało być szkliste, przekładamy ją na druga stronę i dosmażamy jeszcze przez 30-40 sekund. Na pewno jakieś okruchy bułki spadły z ryby na patelnię – nie potrzeba jej na dwóch stronach, ryba i tak się
Karo in the KitchenGołąbki w moim domu są jednym z ulubionych dań. Czy to te z farszem rybnym , czy te tradycyjne , oszukane albo z tortownicy czy po prostu faszerowana główka kapusty - uwielbiamy je wszystkie. Przyszedł w końcu czas na wersję wegetariańską. Tym razem postawiłam na kapustę pekińską, która z racji tego, że nie musi być gotowana, świetnie nadaje się do zapiekania(...)wcześniej przygotowanego liścia kapusty, zawijając w zgrabne gołąbki. Przełożyć do pasującego rozmiarem naczynia, by nasza kapusta była ściśnięta. 3. Na patelni rozgrzać tłuszcz, wrzucić posiekane w plastry pieczarki oraz drugą połowę cebuli i podsmażyć z dodatkiem soli by zmiękły. Podlać bulionem i dusić 10 minut. Przelać na gołąbki. 4. Gołąbki piec pod przykryciem przez 25 minut w nagrzanym
Poezja Smaków - blog kulinarnywypieków 3 kostki czekolady / białej, mlecznej lub gorzkiej 1 płaska łyżka kakao / polecam takie olej lub masło SOS TRUSKAWKOWY 250 g świeżych truskawek 2 łyżki cukru ( można dać więcej jeśli truskawki są kwaśne) DODATKOWO : cukier puder, pokrojone świeże truskawki, 250 ml śmietany 30 lub 36 % (mocno schłodzonej) ubitej na sztywno z 1 łyżką cukru pudru WYKONANIE SOS TRUSKAWKOWY : Truskawki(...)przykrycia przez około 4-5 minut. Delikatnie podważamy łopatką i zsuwamy podsmażoną stroną na duży płaski talerz. Przykrywamy patelnią i odwracamy. Ponownie stawiamy na gazie i smażymy z drugiej strony przez około 2-3 minuty. Gotowość omletu sprawdzamy drewnianym patyczkiem - nie powinny zostawać na nim mokre, kleiste ślady ( patyczek po wyjęciu powinien być suchy). Gotowy omlet oprószamy cukrem pudrem
cool and mintyfrytkami, w zależności na co macie ochotę. Jedyne na co trzeba zwrócić uwagę, to aby nie solić mięsa, gdyż użyte do panierki krakersy zawierają już sól. Możecie to danie nazywać jak Wam się podoba, kąskami z kurczaka, chrupiącym kurczakiem czy kurczakiem z KFC, bo właśnie w smaku tego kurczaka przypominają. Jeśli trochę przeraża Was wizja kruszenia(...)jogurcie i obtaczamy w okruchach krakersów. Kładziemy na blaszce posmarowanej lekko olejem. Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika Pieczemy 45 min. W połowie czasu pieczenia przewracamy kąski na drugą stronę. 4.3.1.2 http://mieszamwgarnku.pl/dania-miesne/chrupiace-kaski-z-kurczaka/ BosowKuchni Artykuł Chrupiące kąski z kurczaka pochodzi z serwisu Mieszam w garnku
Mieszam w Garnkukażdy lub 4 po ok. 280 g każdy Ciasto chlebowe: 480 g mąki chlebowej ( Typ 600-700) 30 g mleka w proszku 40 g cukru 8 g soli (dałam 10) 8 g drożdży instant 200 g mleka 170 g tang zhong 40 g masła 180 g brązowego, ugotowanego na miękko ryżu, niesolonego, ostudzonego Mała uwaga: ryż do tego chleba trzeba(...)podzielić je na 2 lub 4 części. Każdą lekko (wystarczy 2-3 ruchy wałkiem) rozwałkować na wąskie podłużne paski, powoli zrolować i umieścić w foremkach keksowych jeden obok drugiego, po dwa na jedną foremkę. Pozostawić do wyrośnięcia, aby ciasto wypełniło 80-90% foremki (ok. 1-2 h). 4. Piekarnik nagrzać do 190°C. Chlebki posmarować mieszaniną oleju
Kuchnia Prezydentowejcios znienacka i kompletny nokaut! Otóż prosto z kuchni wjeżdżają faszerowane papryki! Łaaaał! Zjadłem jedną, zjadłem drugą, próbuję dojść do siebie po dość ciężkim przeżyciu, a tu kolejna ciężka artyleria! Na deser biszkopt kakaowy z morelami! Jeden kawałek, drugi kawałek, trzeci kawałek... Dość! Jestem pełny! Uff... Ja pierdziu, no tyle zajebiaszczych rzeczy w jeden dzień to nie jadłem chyba(...)cały zbędny środek. Więc faszerujemy papryki. Naczynie żaroodporne wylewamy koncentratem pomidorowym, tak żeby dno zakryć całe. Układamy papryki i posypujemy od góry żółtym startym serem. A tam gdzie się da, obok papryk kładziemy kilka pomidorków koktajlowych. Pieczemy w gorącym piekarniku (około 180 stopni) przez 30 minut. Wówczas papryki będą takie jeszcze lekko chrupkie. Jak ktoś lubi takie rozpływające się
Marder&Marder ManufactureNominacje Dwie nominacje do zabawy :D Jedna z tej strony , a druga stąd . Kiedyś powiedziałam, że nie będę brała udziału w tej zabawie, gdyż musiałabym nominować wszystkie blogi, a tego nie mogę zrobić. Dziewczyny, bardzo serdecznie dziękuję Wam za to wyróżnienie, odpowiem na wasze pytania, ale nie będę nominowała innych blogów. Mm nadzieję(...)gotowaniem, przygotowywania scenerii dla naszych potraw i przygotowywaniem zdjęć, pisaniem postów, odpowiadaniem na komentarze, ale i jedzeniem tego co pod naszym nożem powstało. Co Tobie daje największą radość? Jaka dałbyś radę osobom stawiającym woje pierwsze kroki w kuchni? Co uważasz za Twoje największe osiągnięcie w życiu? Zbliżają się święta - jaka jest Twoja ulubiona potrawa bożonarodzeniowa? Mile widziany opis :) Moje odpowiedzi
Ciasteczkowy Potwórjapońsku to danie lekko słodko-kwaśne i bardzo aromatyczne. Taka ryba najlepiej smakuje na zimno, jednak gdy ją podgrzejemy jest również smaczna. Do tego dania polecam użyć świeżych filetów z dorsza. Mięso z tej ryby jest idealne do panierowania i smażenia. Składniki: co najmniej 0,5 kg świeżych filetów, np. z dorsza 1 duży słoik(...)pokrojeniu radzę ją przesmażyć na patelni. Na upieczone filety z dorsza układać cebulę, paprykę oraz ogórki. Całość zalać gorącą zalewą. Przygotowaną rybę odstawić w chłodne miejsce. Najlepiej smakuje na drugi dzień
UgotowaćPieczony łosoś przyprawiony na ostro podany z pachnącą aromatycznymi przyprawami, grillowaną polentą. Danie podałam z prostą surówką z marchewki. Zdrowo, szybko i pysznie :) Tak jak lubimy najbardziej, polecam! filet z łososia ok. 400 g pół łyżeczki cayenne pół łyżeczki ostrej papryki 1/4 łyżeczki pikantnej wędzonej papryki szczypta soli szczypta pieprzu pół łyżeczki suszonego rozmarynu kilka gałązek(...)stopniach. Zastygniętą kaszę kroimy na trójkąty. Posypujemy utartymi w moździerzu kolendrą i kminem i grillujemy. Możecie to zrobić na natłuszczonej patelni grillowej lub w grillu elektrycznym. W tym drugim zajęło mi to około 10 minut. Marchewkę drobno ścieramy. Dodajemy do niej drobno posiekany szczypiorek. Doprawiamy do smaku i mieszamy z jogurtem. Łososia dzielimy na 2 porcje, podajemy
Mienta blog